HABER

Günlük işlerinizi vücut saatinize göre ayarlayın!

Günlük işlerinizi vücut saatinize göre ayarlayın!

Araştırmalar, insanın gün içindeki performansının ve vücut fonksiyonlarının saatten saate farklılık taşıdığını gösteriyor.

Herkes için birebir geçerli olmasa da günlük performans çizelgesi şöyle oluşuyor:

"Sabah: Uykuda bile vücut uyanıktır. Hormon salgılanır. Yataktan birden değil, yavaşça kalkılmalı. Sonraki iki saatte kalp atışı hızlanır, vücut ısısı artar, stres hormonu üretilir. Testesteron ve östrojen harekete geçer. Sigara içenler ve kolesterol sorunu olanlar, enfarktüs ve felç için hassas süreçtedir. Kalp ve damar hastaları için riskli bir dönemdir. İnsanın kavrayıcı düşünce yeteneği bu saatte artar. Beynin kavrama, anlama bölümleri, çok dinç ve canlıdır. Bu saatler gazete, kitap, rapor okumak için ideal zamandır. Bu süreçte yenilen şeyler şişmanlatmaz. Yağı işleme fonksiyonu iyi çalışır. Mide asit üretir ve yenilenler rahatça hazmedilir. Sindirim saatidir. Saat 13.00 civarında gastrit asit miktarı en yüksek seviyeye ulaşır.

13.00-15.00 arası: Öğle yemeği yenilmese bile yorgunluk hissi oluşur. Organizmanın buna ihtiyacı vardır. 10 dakikalık bir dinlenme bile vücudu güçlendirir. Vücudun elektrostatik yüklenmesi bu saatte azdır. Saç iyi şekil alır. Kuaföre gitmek için ideal bir saattir. Bu süreçte yeniden bir hareketlilik başlar. Zeka açılır. Vücut zindelik kazanır.

15.00-16.00 arası: Zihin açıklığı en üst düzeydedir. Uzunca bir süre bellek sabah saat 09.00'da olduğundan yüzde 10 oranında daha iyi çalışır. Eller 15.00-16.00 saatleri arasında en verimli kullanılacak süreçtedir.

16.00: Vücudun adale kuvveti, hareketliliği, dolaşım aktivitesi çok fazla, ruh hali ise kötü durumdadır. Moral bozukluğu doruk noktasındadır. Saat 17.00'den sonra moral düzelmeye başlar.

16.00-17.00 arası: Çelişkilerin üstesinden gelme zamanı. Ciğerler güçlü, el ifade gücü yüksektir. İkna etmek istenilen kişilerle konuşma zamanıdır. Bu saatlerde bilgisayarda daha hızlı yazılır.

Akşam yemeği: Tat alma ve koku duyusu saat 18.00 dolayında çok hassas olur. Bu nedenle de akşam yemeği için en iyi saattir. Fakat ölçüyü kaçırmamak gerekir.

Güzellik saati: Saat 19.00'dan sonraki dilimde güzellik maskeleri için çok uygun zamandır. Organizma, ilaçları bu saatlerde daha iyi değerlendirir. Tembellik çöker. Estetik duygusu keskinleşir.

21.00-22.00 dilimi dinlenme saatleridir. Refleksler zayıflar, yalnızlık duygusu artar. Beyin bu saatte uyku hormonu verir. Vücut ısısı ve metabolizmanın hareketlilik oranı düşer. Bu saatte yenilenler hazmedilmez, midede kalır. Burada mayalanır ve mukozayı tahrip eder. Bu saatte yalnızlığa zor tahammül edilir. Bağışıklık sistemi en yüksek düzeyde çalışır. Hayal kurma saatidir. İnsanın aklına parlak fikirler gelir ama fikirlerin işleme konulması aksayabilir.

Dahilik saatleri: 23.00-01.30 dahilik saatleridir. Gece geç yatanlar için yeni bir şeyler üretmek ortalamanın üstündedir.

Depresyon saati: Sabaha kadar tepki süresi büyük ölçüde yavaşlar, hassasiyet ve verimlik azalır. Bu saatte uyanık kalan insan korkularla ve depresyonla karşı karşıya kalır. En iyi çare uyumaktır. Doğumlar genellikle gece yarısıyla sabah 04.00 arasında olur.

02.00-04.00 saatleri: Hata yapma saati. Gece çalışanların en çok hata yaptıkları saatlerdir. Görme yeteneği azalır.

04.00-05.00 saatleri: Trafik kazalarının en çok olduğu saatlerdir. Ayrıca tansiyonun en düşük olduğu saatlerdir."

En Çok Aranan Haberler