KADIN

Günümüzde yaklaşık 10 milyon kişi pilates yapıyor

20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan pilates, kendi döneminin ilerisinde bir sistemdi ve 21. yüzyılın modern insanları tarafından büyük ilgi gördü. Günümüzde yaklaşık 10 milyon kişi pilates yapmakta ve bu sayı her geçen sene daha da artmaktadır.

Günümüzde yaklaşık 10 milyon kişi pilates yapıyor

REYHAN OKSAY KİMDİR?

2005 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dans Anasanat Dalı Bölümü’ne yetenek sınavlarından geçerek birincilikle kabul edildi. “Bütünsellik kavramına” inandığı için; klasik bale-modern dans eğitimini desteklemek adına sağlık ve spor alanlarında birçok eğitim, sertifika ve workshop programına katıldı. Bedeni tanıyıp yardımcı egzersizler oluşturmak amacıyla, fizik tedavi, spor hekimliği, ortopedi ve beyin cerrahisi bölümleri ile iletişim halinde çalışıyor. Dansçı, eğitmen, egzersiz uzmanı kimliklerinin yanında uzunca bir dönem Uluslararası Pilates Federasyonu’nda eğitim ve sertifika programlarında eğitmen olarak çalıştı ve yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. Klinik pilates eğitim ve sertifika programlarında uzmanlaşıp çalışmalarını daha çok bu alanda devam ettirmeye başladı. 2009 yılında ROKS markasını kurdu, yine 2015 yılında Nişantaşı Pilates Derneği’ni kurdu. Bu alanın gelişmesi için çalışmalar yapmaya devam ediyor.

NEDEN PİLATES?

İstatistikler, her 10 kişiden 8’inin yaşamının bir döneminde kas iskelet sistemi rahatsızlığı yaşadığını gösteriyor. Pilates egzersizleri omurganın daha sağlıklı olmasını, vücudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığı kazanmasını sağlıyor. Dolayısıyla kas iskelet sistemi rahatsızlıkları, omurga problemi yaşamamak için ya da bu problemleri yaşamış olup çekilen sıkıntılarla tekrar karşı karşıya gelmemek için, Pilates en doğru tercihlerden biri olarak görünüyor.

0287

PEKİ NEDİR BU METOT?

Pilates, tüm dünyada kabul gördüğü üzere fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yöntemidir. Bir spor branşı değildir. Joseph Hubertus Pilates, bu sistemi, ‘Kontroloji Metodu’, ‘Kontroloji Sanatı’ ya da ‘Kontroloji Bilimi’ olarak adlandırır. Pilates, zihin, beden ve ruh bütünlüğünü hedefler. Denge, nefes ve hareket sisteminin bir sentezidir. Pilates, Doğu ve Batı felsefelerini barındıran yoga, bale ve jimnastik hareketlerinden dayanıklılık-kuvvet antrenmanlarına, direnç odaklı egzersizlerden parçalar taşır. Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kasları güçlendiren, esneten ve özellikle derin yerleşimli gövde kaslarının (core) kuvvetlendirilmesi esasına dayananır.

Pilates metodunu diğer egzersiz yöntemlerinden ayıran en önemli faktör, rehabilite alandaki efektifliğidir. Önemli olan, egzersiz esnasında omurganın çevresindeki kasları eşit ve dengeli olarak çalıştırmaktır. Yani tüm egzersizler omurga odaklıdır. Pilates, duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde, sakatlık rehabilitasyonunda etkili olarak kullanılabilmektedir.

0337-Edit

Klasik egzersizler günlük yaşamda kullandığımız kas gruplarını çalıştırdığı için; zayıf kaslar zayıflamaya, güçlü kaslar ise daha da güçlenmeye devam eder. Bu da bedendeki dengesiz kas–iskelet yapısına, postürel bozukluklara, kronik bel ağrısına ve birçok sakatlıklara yol açabilir.

Kontroloji metodu ile güçlü kaslar güçlü olmaya devam ederken, zayıf kaslar da güçlenip bedende bir denge oluşturur. Böylelikle, kilo vermese de insan ince görünür. Sakatlanma zorlaşır; dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.

Egzersizler minder üzerinde ya da özel olarak dizayn edilmiş aletlerle yapılır. 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan Pilates, kendi döneminin ilerisinde bir sistemdi ve 21. yüzyılın modern insanları tarafından büyük ilgi gördü. Günümüzde yaklaşık 10 milyon kişi pilates yapmakta ve bu sayı her geçen sene daha da artmaktadır.

ALTI PİLATES PRENSİBİ

lKontrol: Her hareketin bir amacı ve hedefi vardır. Her egzersiz boyunca, harekete ve nefese odaklanmak, hareketin her bakımdan kontrol edilmesini sağlar. O olmadan sonuca ulaşılmaz. “İyi postür, tüm vücut mekanizmaları kontrol altında tutulduğu zaman başarılı bir şekilde kazanılabilir.”
J. Pilates
lMerkezleme: İnsan vücudunda tüm hareketler ‘merkez’den ya da Pilates’in nitelendirdiği gibi ‘güçevi’nden (PowerHouse) başlamaktadır. Bunlar, stabilizasyon ve kuvvet için en önemli kaslardır.
lKonsantrasyon: Akıl vücudu geliştirir. Bu ilke, ‘vücudun işi yapacak kısmı üzerinde konsantre olarak daha büyük sonuçlar alma yeteneği’ olarak tanımlanır. Onu arkada bırakmak yerine, akıl egzersiz boyunca dahil edildiğinde egzersiz seansı çok daha verimli olur. Kas kasılmadan önce, hareket akılda başlamalıdır.
lNefes: Esnekliği ve kuvveti artırmak için her hareketle birlikte tam nefes alma tekniğini vurgular. Derin nefes alma tekniklerinin kullanılmasıyla karın bölgesi daha etkili çalışır. “Nasıl arabaların yakıtı benzin ise vücudun da yakıtı oksijedir.” J. Pilates
lKesinlik: Hareketler ne kadar hassasiyetle yapılırsa, kalitesi de o kadar artırılmış olur.
lAkıcılık: Pilates, tüm hareket alanı boyunca her eklemin çalıştırılmasını sağlamak için ‘her hareket boyunca akıcılığı’ vurgulardı. Düz, kontrollü ve akıcı hareketler vücut boyunca esnekliği sağlamaya yardım eder.

0445

KLİNİK PİLATES NEDİR?

Klinik Pilates, standart fizik tedavinin ardından tamamlayıcı olarak kullanılabiliyor. Eklem ağrılarından duruş bozukluklarına kadar birçok rahatsızlıkta hastaya fayda sağlıyor. Pilatesin özü de fizik tedavide uygulanan yöntemlere benziyor ve pilates egzersizleri; fizik tedavi sonrası ağrıyı azaltmaya, işlevleri iyileştirmeye ve kasları güçlendirmeye yardımcı oluyor. Herhangi bir hastalığı veya şikayeti olmayan, yalnızca egzersize başlamak isteyen sağlıklı bireylere de postür analizi sonrasında klinik pilates uygulanabiliyor.

Klinik Pilates ikiye ayrılır

Pre-Pilates: Herhangi bir rahatsızlık yaşamamış kişilerde postür analizi yapıldığında risk teşkil eden alanların belirlenip bu alanlara yönelik hazırlanan egzersiz programlarıdır. Kısacası ‘koruyucu hekimlik’ tanımında da yeri olan bu alan, kişilerin yaşam kalitesini artırırken geleceklerine ve sağlıklarına yatırım yapmaları için olası risklerin önceden giderilmesi ve sağlığa önemli bir adım atılmasına hizmet etmektedir.
Post-Pilates: Herhangi bir rahatsızlık, ameliyat ya da sakatlık sonucu yaşanan rehabilitasyon döneminden sonra günlük yaşama adapte olunmaya çalışılan dönemde planlanan kişiye özel egzersizlerden oluşur. Başta omurga rahatsızlıklarında (skolyoz, kifoz, lomber lordoz, sway back), bel–boyun bölgesi hastalıklarında, omuz yaralanmaları ve problemlerinde, diz-kalça protezlerinde, fibromiyalji, disk hernisi gibi rahatsızlıklarda olmak üzere; yaşanan tüm benzer rahatsızlıklarda, kişiye en uygun seansın dizayn edilmesidir.

0665

Klinik Pilates ile geleneksel Pilates arasında ne fark var?

Geleneksel Pilates ve Klinik Pilates arasında önemli farklar vardır. Geleneksel Pilates, ‘Pilates eğitmeni’ tarafından uygulanabilirken, klinik Pilates, ‘fizyoterapist’ veya ‘egzersiz uzmanı’ tarafından yürütülmektedir. Bir fizyoterapist ya da egzersiz uzmanı, bir Pilates eğitmeninin aksine; yaralanma, patoloji, bedensel fonksiyon, sağlık ve hareket kalıpları ile ilgili derinlemesine bir bilgiye sahiptir. Böylelikle her üyeye postür analizi yapıp durumunu değerlendirebilmekte ve birey için en etkili olacak egzersizleri, kişiye özel şekilde dizayn edebilmektedir. Özellikle kişide bel ağrısı, omurga dejenerasyonu, osteoporoz gibi öykülerden birisi varsa seans programlaması ve egzersiz modaliteleri çok daha önemli hale gelir.

0959

KİMLER PİLATES YAPABİLİR?

Pilates, her yaştan insanın rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz sistemdir. Ayrıca Pilates egzersizleri engelli bireylere adapte edilebilir; böylece fiziksel ve zihinsel rahatlama, uyum ve vücut farkındalığı sağlanabilir. Dansçılar ve sanatçılar tarafından özellikle tercih edilmektedir çünkü kas gelişimini sağlarken kasları kalınlaştırmadan, ince, uzun, sıkı bir beden görüntüsü sağlamaktadır.
Pilates, kas–iskelet sistemi rahatsızlıklarında, duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde, sakatlık rehabilitasyonunda etkili olarak kullanılabilmektedir. Yine omurga dejenerasyonları, disk hernileri, romatizmal hastalıklar, eklem sorunları, merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları gibi daha birçok alanda, akut dönem sonrası klinik Pilates uygulanabilmektedir.
Tüm günü masa başında geçiren ofis çalışanlarında, omurganın yanlış kullanımı nedeniyle oluşan sırt ve bel ağrılarında da klinik Pilates öneriliyor ve kullanılıyor.

0985

ÖZETLE PİLATES

Kuvvetli ve esnek kaslar oluşturur.
Vücut duruşunu destekler,
postürü iyileştirir.
Sıkı ve kontrollü karın kasları oluşturup, bedenin merkezini sağlamlaştırır.
Kas kontrolünü sağlar.
Dolaşım sistemini etkileyerek
düzen ve rahatlama sağlar.
Fiziksel uygunluk düzeyini artırır.
Sakatlanma riskini azaltır.
Konsantrasyon gücünü arttırır.
Atletik performansı arttırır.
Kendine güveni geliştirir.

Geçmişin, günümüzün ve geleceğin egzersiz metodu olarak devam edecek olan Pilates’in kontroloji metodu, zihin–beden–ruh bütünlüğünün gençlik aşısıdır.

En iyi yatırım insana yapılan yatırımdır. Ve yine geleceğinize yaptığınız yatırımdır. Joseph Hubertus Pilates’in de dediği gibi, sağlıklı, zinde, genç ve güçlü olmak için, “Herkes bir gün Pilates yapacak.”

WEB Site: http://reyhanoksay.com.tr/
Facebook Sayfa: https://www.facebook.com/ROKS-Reyhan-Oksay-Klinik-Pilates-St%C3%BCdyo-1596257394002071/
Youtube Kanalı; https://www.youtube.com/channel/UC6M6mFvQgAsGArLl-xOM8XQ

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler