ANKARA (ANKA)- Dünya Bankası'nın yaptığı araştırmalar, gelişmiş ülkelere göç edip tekrar Türkiye'ye dönen vatandaşların nüfus planlaması konusunda daha bilinçli olduğunu ortaya koydu.
Dünya Bankası'nın "Uluslararası Göç, Ekonomik Kalkınma ve Politika" çerçevesinde yaptığı araştırmada, gelişmiş ülkelere göç edip geri dönenlerin nüfus planlamasında daha bilinçli olduğu saptandı. Araştırma hakkında Dünya Bankası Ankara Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, araştırmanın Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok gelişmekte olan ülkede gerçekleştiği belirtildi.
Açıklamada, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere yapılan göçün, nüfus artışını önlemede etkili olduğu ifade edildi. Gelişmiş ülkelere göç edenlerin bilinçlendikten sonra kendi ülkelerindeki insanlar üzerinde olumlu etkileri olduğu, yoksulluğu azalttığı, bununla birlikte doğum oranında kayda değer bir düşüşün görüldüğü belirtildi. Uluslararası göçlerin olmadığı dönemlerde dünya nüfus artış hızının daha yüksek olduğu ifade edilen açıklamada, ayrıca az gelişmiş ülkelere yapılan göçün doğum oranında artışa yol açabileceğine de işaret edildi.
Çağlar Özden ve Maurice Schiff tarafından hazırlanan araştırmada Fas ve Türkiye'den genellikle Batı Avrupa'ya, Mısır'dan petrol zengini Basra Körfezi ülkelerine göç edildiği kaydedilirken, gidilen ülkelerde doğurganlık oranının düşük olduğu da ifade edildi. Açıklamada, geçici göçleri destekleyen politikaların geliştirilmesiyle birlikte "Beyin göçü"nün de önlenebileceği görüşüne yer verildi.