Gençlik Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen programlar sayesinde yurt dışında yaşayan Türk gençliği tarihi ile tanışıyor.
Özellikle Avrupa başta olmak üzere, Balkanlar ve Avustralya gibi ülkelerde yaşayan Türk gençleri düzenlenen gezi programları ile Türkiye’ye getiriliyor. Türkiye programı kapsamında başta tarihi mekanlar olmak üzere dini ve milli öneme haiz yerler gezdirilerek gurbetçi Türk gençlerinin tarihi ve geçmişi ile tanışması sağlanıyor. “Sen anlatmaz isen başkaları anlatır” prensibinden yola çıkan Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, özellikle iki yıldın bu program üzerinde duruyor. Kapsamı her geçen yıl genişleyen etkinlik kapsamında; geçen yıl Temmuz ayında 'Avrupa'daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihiyle Buluşuyor' projesi kapsamında düzenlenen gezi programı kapsamında Türkiye'ye getirilen 350 Türk genci, önemli şehirleri gezme imkanı buldu. Bu yıl ise; 'Balkan Ülkelerindeki Gençler ile Avustralya'da Yaşayan Türk Gençlerinin Kültür ve Tarih Buluşması' projesi kapsamında 500 öğrenci Türkiye'ye getirildi. Ağustos ayında ise yine 'Avrupa'daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihiyle Buluşuyor' projesi kapsamında yeni bir Türk gençlik grubu Türkiye’ye getirilerek tarihi ile buluşturulacak.
İstanbul’da başlayan gezi programı, sırası ile Edirne, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Afyon ile devam etti. Gezi programı Konya, Nevşehir ve Ankara ile tamamlanacak. 'Balkan Ülkelerindeki Gençler ile Avustralya'da Yaşayan Türk Gençlerinin Kültür ve Tarih Buluşması' projesi kapsamında İstanbul’da Sultan Ahmet Camii, Ayasofya ve diğer tarihi yerlerden oldukça etkilenen misafir öğrenciler, Çanakkale’de ise ‘söz konusu olunca gerisi teferruattır’ felsefesinin canlı örneğini görme imkanı buldu. Çanakkale’de duygulu bir gezi yapan gurbetçi Türk gençleri, ardından Osmanlı’nın payitahtı Bursa’yı gezdi. Bursa’da Emirsultan Başta olmak üzere, Yeşil Camii ve Türbe, Tophane ve Ulu Cami’ye gezen misafir Türk gençleri, ayrıca Karaföz ve Hacivat’ı seyretme imkanı buldu.
Karagöz ve Hacivat’ı çok beğenen misafir gençler, yine Bursa İskender kebabı başta olmak üzere yeni tanıştıkları Türk yemeklerine hayran kaldı. Geceyi Bursa’da geçiren misafir öğrenciler, adından geçtikleri ‘Kuruluş ve kurtuluşun’ şehri Bilecik’i görme imkanı buldu. Burada Şeyh Edebali’nin nasihatlerini dinleyen Balkanlı Türk gençleri, Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret etti. Daha sonra Birinci ve ikinci önünü zaferlerinin kazanıldığı toprakları gezip görme imkanı bulan misafir Türk gençleri, özellikle Metristepe’de ki şehitlikte rehberlerin anlatımı ile savaşı ve kazanılan zaferi yeniden yaşadı.
Daha sonra Afyon’a geçen misafir türk gençleri, burayı da gezdikten sonra, Mevlana’nın “Gel ne olursan ol yine gel’ çağrısına uyarak Konya’yı ziyaret edecek. Nevşehir’de peri bacalarında da Türk yemeklerini tatma imkanı bulacak olan Balkan ve Avustralya’dan gelen Türk gençleri, daha sonra başkent Ankara’ya geçecek. Burada başta Anıtkabir olmak üzere çeşitli yerleri gezecek olan misafir öğrenciler, evlerine dönecek.
"HEM KALBİMİZİ HEM BEYNİMİZİ DOYURDUNUZ"
Düzenlenen gezi için kendilerini şanslı hisseden gurbetçi Türk gençleri, “Bu gezi bizim için büyük bir şanstır. Binlerce arkadaşım arasından seçilerek Türkiye’yi gezmi imkanı bulduğeum için kendini çok şanslı hissediyorum. Burada tarihim ile tanıştım. Çok büyük bir milletin torunları imişim ama şimdi daha iyi ve yakından öğrendim.” şeklinde duygularını dile getiriyor.
Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığından Müge Bahadır, Balkan ülkeleri ve Avustralya'dan gelen Türk gençlerinin Türk tarihi ve kültürü ile buluşmasını sağladıklarını belirterek, "Balkan ve Avustralya'dan gelen 500 gence ülkemizin çeşitli şehirlerini gezdirerek tarih ve kültürümüzü anlatıyoruz. Öğrenciler çok keyif alıyor. Gördükleri ve öğrendikleri karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Çok verimli bir gezi oluyor. Ağustosta’da Avrupa’da yaşayan Türk gençleri Türkiye’yi gezdirilerek tarih ve kültürleri ile tanıştırılacak.” şeklinde konuştu.
Kosova’dan geziye katılan lise öğrencisi Elif Oreşka, Geziye katılıp tarihini öğrenme imkanı bulduğu için kendisini mutlu hissettiğinin altını çizerek, "Bu gezi ile tarihimizi daha yakından öğrenciyoruz. Bu güne kadar bize hep yanlış anlatıldı. Ancak kedi gözümüzle birebir öğrendiğimiz kadarı ile çok büyük bir tarihe sahibiz. Böyle bir tarihe sahip olmanın ve çok büyük bir tarihin torunları olduğum için gurur duydum.” dedi.
Gezdiği her yerde özellikle bütün dinlere saygılı davranıldığını gördüğünü anlatan Elif Oreşka, “Ayrıca anladım ki bizim dedelerimiz insan kadar hayvanlara da değer vermiş. Bu geziyi düzenleyenler ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu gezi ile hem kalbimiz, hem beynimiz doydu. Türkiye’den çok güzel duygularla ayrılacağım.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Semra Pala ise, Türkiye'nin kültür ve tarihini daha yakından tanımak için geziye katıldığını belirterek, "Türkiye’ye daha önce gelmiştim ama bu kadar yakından tarihi ve kültürünü öğrenememiştim. Şimdi çok verimli bir gezi ile tarihimizi daha akından ve doğ3ru kaynaktan öğrenmenin mutluluğu içindeyim. Artık tarihim ve Türkiye ile daha çok gurur duyacağım." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz