Türkiye ile Almanya arasında 50 yıl önce gerçekleştirilen iş gücü değişim anlaşmasının yıldönümü nedeniyle İstanbul Sirkeci Garı'ndan kalkan 50. Yıl TRT Treni, Almanya’nın Münih kentine ulaştı.
Binlerce Alman ve Türk vatandaşın karşıladığı tren, yaklaşık beş gün süren yolculuk boyunca 40’ı gurbetçi, 100’ün üzerindeki yolcusuyla birlikte Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya üzerinden geçerek Almanya’ya geldi.
Sirkeci’den, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a kadar TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in eşlik ettiği trene, Avusturya’nın Salzburg kentinden itibaren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Alman Hükümeti Devlet Bakanı (Uyum Bakanı) Maria Böhmer de yolcu olarak bindi. Böhmer ve Bozdağ, Münih Garı’na indiğinde coşkulu bir karşılama töreni gerçekliştirilirken, 50 yıl önce gurbetçilerin, 13 numaralı peronda verilen elma-muz-armut paketleri hediye edildi.
TRT başta olmak üzere, Alman televizyonlarının da canlı yayınlandığı trenin Münih’e girişi esnasında duygulu anlar yaşandı. Burhan Öcal ve Serkan Çağlayan’ın konserleri ile programa devam edildi. Böhmer ve Bozdağ, Salzburg’da trene binmesinden sonra gurbetçilerle ve gazetecilerle sohbet etme imkanı da buldu. AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleriyle, 50 yıl önce ilk sefere katılan bir grup işçi, gazeteci, sanatçı, sivil toplu temsilcileri ve kamu kurumlarının temsilcilerinden oluşan yolcularıyla birlikte Bulgaristan’ın Plovdiv, Sırbistan’ın Belgrad, Hırvatistan’ın Zagreb ve Avusturya’nın Salzburg kentlerinde birer gece konakladı.
Salzburg’dan itibaren trene binen Alman Hükümeti Devlet Bakanı Maria Böhmer ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya’da yaşayan gurbetçilerin sorunlarını dinlediği bir sohbet toplantısında, Almanya’ya işçi olarak gelen gurbetçiler Alman hükümetinin uyguladığı vize kısıtlaması, çifte vatandaşlık tanınması, gençlere eğitim imkanı gibi şikayetlerini dile getirdi.
"İKİ DEVLETİN AYIBI"
Almanya’ya 1964’te işçi olarak gelen Filiz Taşkın isimli gurbetçinin, “Yaşım 65 oldu, hayatımda bir kez bile olsun oy kullanamadım. Bu ayıp, iki devletin ayıbı, bir an önce vatandaşlık hakkımı kullanmak istiyorum.” sözleri, sohbete damgasını vurdu.
Devlet Bakanı Bekir Bozdağ, gurbetçilerin 50 yıl önce geldikleri Almanya’da, hem bu ülkenin ekonomik kalkınmasına hem de Türkiye’ye büyük katkılar sağladığını hatırlattı. Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarına vize uygulaması yapılması, evlenmek isteyen çiftlere dil zorunluluğu gibi uygulamaların tek taraflı ve AB uygulamalarıyla insan haklarına aykırı olduğuna dikkat çeken Bozdağ, “50 yıl önce yaşanan bu seyahatler ve işbirliği, önce geçici bir durum gibi düşünülmüştü. Ancak gurbetçilerimiz de gördü ki ikinci ve bugünlerde üçüncü kuşak Türk vatandaşlarımız Almanya’da yetişti. Onlar artık misafir işçi ya da Almanya’da yabancı, Türkiye’de Alamancı değil, her iki ülkede de haklarını özgürce kullanmak isteyen vatandaşlarımız oldu. Bu yeni duruma politikacılar yeni çözümler üretmeli. Almanya’daki vize uygulamasını, evlenenlerin dil bilmemesi, çocukların anne babalarıyla bir arada olamaması gibi sonuçlara neden olan zorunlulukları insan haklarına aykırı buluyoruz. Çifte vatandaşlık uygulamasının düzeltilmesini istiyoruz. Almanya’daki bir vatandaşımız 18 yaşından sonra Almanya vatandaşlığını seçmesi ya da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması konusundaki zorlamayla bir tercihle karşı karşıya kalıyor. Eğer bu, Almanya’daki diğer ülke vatandaşlarına uygulansa belki kabul görebilirdi, sadece Türkiye’den gelen vatandaşlarımıza uygulanması bizleri üzüyor. Sayın Bakan Böhner’in bu hususlarda gösterdiği hassasiyeti ve katkılarını biliyoruz. AB uyum sürecine, insan haklarına aykırı uygulamaların düzeltilmesi için çalışmak istiyoruz.” dedi.
"DEĞİŞİKLİK BAKANLAR KURULUNDA"
Gurbetçilerin seçimlerde oy kullanma isteklerine ilişkin soruları da cevaplandıran Bozdağ, başta Almanya olmak üzere yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanabilmesi için Siyasi Partiler Yasası’nda yapılacak değişikliklerin bakanlar kurulunda imzaya açıldığını ve yakında TBMM gündemine geleceğini kaydetti. Bozdağ, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinde gurbetçilerin oy kullanacağını söyledi.
Alman Bakan Böhmer de gurbetçilerin talep ve hissiyatını bildiğini, entegrasyon için yeni yetişen nesillerin 50 yıl önce gelenler gibi dil, eğitim ve uyum problemi yaşamaması için bazı uygulamalar yapıldığını ifade etti. Bozdağ’ın, Almanya’daki uygulamaları ‘insan hakları’ nitelemesine katılmadığını söyleyen Böhmer, “Ben tatillerimi Türkiye’de geçiriyorum. Bu sene Karadeniz’de, Kayseri, Antep’te geçirdim. Almanya’ya geleceklerin ve Almanya’da yaşayanların kolay uyum sağlamasını istiyoruz. Almanca öğrenmelerini istiyoruz. Bu, onlar için de bir kazançtır. Türk uyruklu iki bakanımız var, milletvekili seçiliyorsunuz. İlk günlerde bunları hayal bile edemezdik.” dedi. Seçimlerde oy kullanılması hususunda Türkiye ile ortak çalışma yürüttüklerini kaydenen Böhmer, bu konuda her türlü desteği verdiklerini ifade etti.
"ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE VATANDAŞLARIN OY KULLANMASINI İSTİYORUZ"
Tören alanında yaptığı konuşmasında ise Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, şunları ifade etti: “Biz burada yaşayan vatandaşlarımızın Almanca’yı iyi düzeyde öğrenip konuşmasını istiyoruz. Mavi kart ve seçimlerde oy kullanma haklarını sağlamak üzere yapılan kanun değişikliği çok yakında TBMM gündemine gelecek. Önümüzdeki seçimlerde mutlaka buradaki vatandaşlarımızın oy kullanmasını istiyoruz. Bu, çok büyük ve önemli bir adım olacak.” Bozdağ, vatandaşların insani taleplerinin görmezden gelinmemesini istedi.
Tören sonunda, Böhmer, Bozdağ’a, gurbetçilerin 50 yıllık seyahatinin anısına bir plaket hediye etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz