HABER

Gurbetçiye mektuplu oy yolu açılıyor

ANKARA (İHA) - TBMM Anayasa Komisyonu, yurt dışında yaşayan Türklerin internet ve mektup yoluyla oy kullanabilmelerine imkan veren tasarıyı görüşüyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye'nin ilk seçimde parmak boyama ayıbından kurtulacağını açıkladı.

TBMM Anayasa Komisyonu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplandı. Daha önce alt komisyona havale edilen ve alt komisyonda bazı maddelerinde değişiklikler yapılan tasarının görüşmelerine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de katıldı. Çiçek, esnek bir yasal düzenleme getirildiğini belirterek, her ülke bakımından vatandaşların, seçme hakkını kullanabilmek için bir imkan elde etmiş olacaklarını söyledi. Çiçek, bu konuda Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Dışişleri Bakanlığı ile irtibat içinde olacağını söyledi. Düzenlemenin çağdaş ve doğru bir düzenleme olduğunu vurgulayan Çiçek, tasarı ile seçimlerde parmak boyama sisteminin sona erdirilmesinin de planlandığını kaydetti. Bakan Çiçek, "Buraya koyduğumuz bir maddeyle parmak boyama gibi bir ayıptan da Türkiye ilk yapılacak seçimde kurtulacaktır. En geç Mart başında yasayı TBMM'den çıkarmamız gerekiyor.

Aksi halde ihale işlemleri bakımından YSK'nın hazırlık yapması gerekiyor" dedi.

Çiçek, alt komisyonda ayrıca YSK Başkanı Muammer Aydın'ın talebi üzerine tasarıya bir madde eklendiğine işaret ederek, seçmenleri yazabilme noktasında YSK'ya yetki verildiğini bildirdi. Çiçek, bundan sonraki seçimlerde ortaya çıkabilecek bir kısım mahsurların, Adrese Dayalı Nüfus Sistemi'nden kaynaklanan bir kısım sıkıntıların da böylece giderilmiş olacağını ifade etti.

Tasarıya göre yurt dışında bulunan vatandaşların oy kullanmalarıyla ilgili seçim işlerini yönetmek üzere Ankara İl Seçim Kurulu'na bağlı Yurt Dışı Merkez İlçe Seçim Kurulu oluşturulacak. İhtiyaç duyulması halinde birden fazla Yurt Dışı Merkez İlçe Seçim Kurulu teşkil edilebilecek. Seçmen olup yurt dışında yaşayan vatandaşların adres kayıt sistemindeki bilgilerine dayalı olarak 'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü' oluşturulacak.

Kurul başkanı, oyunu kullanan seçmene kimlik kartını verirken seçmen listesinde adının hizasına imzasını atacak. İmza atamayanların sol elinin başparmağının izi alınacak. Yurt dışında yaşayan seçmenler, mektup, elektronik oylama veya gümrük kapılarında oy kullanma yöntemlerinden ancak biriyle oy verebilecek. Yabancı ülkenin durumuna göre hangi yöntemle oy kullanılacağı, Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek. Seçmenler, milletvekili genel seçimi, cumhurbaşkanı seçimi ve halk oylamasında oy verebilecek.

Yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamayacak. Mektupların gönderilmesi ve güvenliğine ilişkin usul ve esaslar, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü'nün görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek. Posta giderleri Yüksek Seçim Kurulu tarafından karşılanacak. Yüksek Seçim Kurulu, özel olarak imal ettirdiği oy pusulası ile özel renkte bastırılmış oy zarflarını Yurt Dışı Merkez İlçe Seçim Kurulu'na gönderecek. Yurt dışındaki seçmenler, kimlik numaralarını yazarak internetten de oy kullanabilecekler.

Seçmenler, seçimin yapılacağı tarihten geriye doğru 30 gün öncesine kadar belirlenen süre içinde başlamak üzere seçim günü saat 17.00'ye kadar elektronik ortamda oy kullanabilecekler.

Tasarı ayrıca, seçimlerde parmak boyanması uygulamasına son verilmesini öngörüyor. Tasarıya eklenen bir düzenlemeyle YSK, seçmenleri re'sen seçmen kütüğüne kaydetme yetkisine sahip olacak. Böylece YSK, TUİK tarafından gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinden yararlanarak kendiliğinden seçmen kayıtlarını yenileyebilecek.

En Çok Aranan Haberler