YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Kalandadze:

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze, Rusya’nın Gürcistan’ı demokratik, güçlü ve bağımsız olarak görmek istemediğini...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze, Rusya’nın Gürcistan’ı demokratik, güçlü ve bağımsız olarak görmek istemediğini söyledi.

Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğu binasında bir basın açıklaması düzenleyen Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze, Türkiye ve Gürcistan arasında eksikliğin kültür ilişkileri olduğunu ifade etti.

Kalandadze, Gürcistan için Türkiye’nin önemli bir kaynak olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “1 Ekim 2012’den itibaren hükümet değişikliği oldu. Demokratik bir Gürcistan’da ilk defa seçimlerle birlikte hükümet değişmiş oldu. Gelişen bu olayları dünya izliyordu, dost ülkelerin arasında en başta Türkiye geliyor. Doğal bir şey biz her zaman isteriz ki dostlarımız iyi olsun. Türkiye bu konumda. 14 Şubat'ta Başbakanımız Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirdi. Aramızda çözülmesi gereken konular ele alındı ve şu an bu problemler çözülüyor. Ekonomik ilişkilerin çözülmesinin altı çizildi. Gürcistan için Türkiye en önemli ticaret kaynaklarından biridir. İstatistiklere baktığımız zaman Gürcistan’da Türk yatırımcıların yatırım yapmaları bizim için son derece önemlidir. 2012 yılında ilk 9 ayında 76 milyon dolarlık Türk iş adamları tarafından yatırım yaptırılmıştır."

Ekonomik ilişkilerin gelişmesinin çok önem arz ettiğini anlatan Kalandadze, şunları söyledi: "Türkiye Gürcistan arasında faaliyette olan kapılarımız var. Sarp Sınır Kapısı. Türkgözü Kapısı, şu an Çoldır Aktaş sınır kapısı açılma çalışmaları sürdürülmektedir. İpekyolu demir yolu projesi önemlidir. Son aşamaya gelmektedir.”

Muratlı Sınır Kapısı’yla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyleyen Kalandadze, sözlerine şöyle devam etti: “Gürcistan -Türkiye arasında ne kadar stratejik çalışmalar olduğu bu kadar sınır kapılarının açılmaları bunun bir işaretidir. Bu ilişkiler sadece iki ülke menfaati için değil, bölge için önemlidir. Bölgenin gelişmesi için çok önemlidir. Kafkasya bölgesinden bağlantılar Azerbaycan Türkiye arası iyi ilişkilerde artırılmaktadır. Şu an mevcut olan iki petrol hattı ve 1 gaz hattı var. Bu çerçevede Gürcistan-Türkiye arasında çok büyük önemi olduğunu göstermektedir. Biz çok mutluyuz hem Türkiye hem Gürcistan devleti ve hükümeti bunu çok iyi biliyor bunun daha da gelişmesi için her türlü çabayı sarf ediyor.”

Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin 3 ülke için çok ciddi bağlantılar getireceğini belirten Kalandadze, sözlerini şöyle sürdürdü: “Azerbaycan Gürcistan Türkiye sayesinde bu proje gerçekleştiriliyor. Bu proje bittikten sora Avrupa ve Orta Asya birbirine daha yakın olacak. 2014 yılında başlangıçlarında demiryolunun test aşamasına başlanacak. Bittikten sonra taraflar 5 milyar yük taşınacağı ilk tespitleri yapılmış durumdadır. Bu ilk etapta düşünülen daha sonra artacaktır. Bölgemizin önemi daha da artacak. Cara bölgesinin eski tarihinden gelen komşu ilişkileri mevcuttur. Bu ilişkiler her gün daha da artıyor.”

Gürcistan’a göre halk diplomasisinin çok önemli olduğunu ifade eden Kalandadze, şunları söyledi: “Verilere göre, Sarp Sınır Kapısı'nı 5 milyondan fazla insan kullanmış. Bu halk ilişkilerimizin iyi olduğu ve ayrıca çok önemli oluğunu gösteriyor. Artık gençlerimiz Türkiye'de eğitim görme sayıları gittikçe artıyor. KTÜ’de çok sayıda öğrencimiz bulunmaktadır. Biraz zayıf kaldığımız noktalar var. 2-3 yıldır gerçekleşmeyen kültür ilişkilerinden çok geride kalmış durumdayız. Ancak biz Başkonsolos olarak bunu ele aldık. Gürcistan devleti oluruyla Trabzon Belediye Başkanı desteğiyle Batum Trabzon kardeş şehrin ilişkiler çerçevesinde 2-3 tane kültür programlarımınız çalışmalarını gerçekleştireceğiz.”

GÜRCİSTAN İÇİN EN ÖNEMLİ SORUN İŞGALLER

Gürcistan için en önemli problemlerin işgaller olduğunu kaydeden Kalandadze, sözlerine şöyle devam etti: “Maalesef bu dünyada bağımsız ve toprak bütünlüğü tanınmış ülkeler güçlü ülkeler tarafından işgal edilmektedir. Maalesef böyle konularımız mevcut. Tarihi olarak Gürcistan çok bu konuda deneye sahip. Rusya ile ilgili bahsediyorum. Biliyorsunuz 2008 tarihinde Gürcistan topraklarının yüzde 20’si işgal altında bulunmaktadır. Maalesef bu topraklarda Gürcistan hâkimiyeti sürdürülmüyor. Bu ciddi problemlerden biridir. Bizim ülkemizin çözülmesi gereken en büyük sorunlarından biridir. Ülkelerin gelişme konusunda bu ve benzer sorunları çok zaman yaşandı. Bu durum tarihte yer alacak. Zaman değişmesine rağmen böyle işgal sorunlar yine devam etmektedir. Rusya emperyalizm zamanında olduğunu sanıyor. Rusya kendisi artık güçlü bağımsız demokratik bir Gürcistan’ı görmek istemiyor”

ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN ARASINDAKİ SORUN BÖLGENİN GELİŞMESİNİ ENGELLİYOR

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki problemlerle ilgili soruya ise Başkonsolos Kalandadze, şöyle karşılık verdi: “Biz Gürcü halk olarak bunu yara olarak görüyoruz. Bu bizim için zor bir durum çünkü tarihe baktığımız zaman Azerbaycan Ermenistan’la ilişkilerimiz iyi bir şekilde sürdürmüşüz. Biz 3 ülke olarak 100 yıl önce tek bir ülke altında yer aldık. Bizim ilişkilerimiz çok yakın. Maalesef şu durumda Gürcistan bu ilişkilerin düzeltilmesi konusunda bir müdahale bir ilişki kurma çabaları yapamıyor. Bunu bizim yapabilmemiz için komşularından birinin istekli olması gerekiyor. Bu sorun bölgenin gelişmesi konusunda ciddi bir sorun oluşturuyor. Abhazya ve Osetya’nın gelişmesini engelliyor.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler