GORİ (İHA) - Gürcü birlikleri, Rus askerlerinin geri çekilmesinden sonra Gori'deki stratejik bölgelerde kontrolü ele aldı.
Rusya, Gürcistan'ın muhtemel saldırılarını önlemek için Gürcistan toprakları içinde oluşturulacak özel kontrol noktalarına barış koruma gücü yerleştirileceğini açıklarken, ABD, Kremlin'in Gürcistan'da barış koruma gücü adı altında asker konuşlandırma planına tepki göstererek, bunun ateşkes anlaşmasının ihlali olduğunu belirtiyor. Bu arada Moskova'nın barış koruma gücü askerleri için kontrol noktası oluşturacağını söylediği Gürcistan'ın Shavshebi bölgesinde ve Tiflis ile Karadeniz yolu üzerinde herhangi bir Rus askeri varlığına rastlanmadığı ifade ediliyor. Görgü şahitleri, Gürcistan'ın batısında Senaki bölgesindeki garnizondan ayrılan en az 150 Rus tankı, zırhlı araçlar ve askeri araçlar gördüklerini bildirdi. Washington, Rusya'nın Gürcistan topraklarından tümüyle geri çekilmesini isterken, dün bir açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü, "Ruslar, ihtilaflı topraklar olarak görülen bölgelerden tam olarak geri çekilmedi. Bunu yapmaları gerekiyor" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise, Rusya'nın çatışmaların başlamasından önceki pozisyonlarına geri dönmemesinden "derin endişe" duyduğunu ifade etti.
HAYAT NORMALE DÖNÜYOR
Rus askerlerinin Gori şehrinden Güney Osetya yakınlarına çekilmesiyle bölgede de hayat normale dönmeye başladı. Sabahın erken saatlerinde Gürcü polisi caddelerde devriye gezmeye başlarken, dükkanlar Rusya'nın bölgeyi işgalinden bu yana ilk kez kepenk açtı. 79 yaşındaki manav Zaira, "Dükkanı yeniden açtık. Bombalar evlerimize düşürken çok korkmuştuk. Şimdi insanlar yeniden caddelere çıkıp yürüyorlar. Her şey eskisi gibi olacak" dedi. Rus güçlerinin ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya çevresinde tampon bölge oluşturarak Gürcü topraklarındaki askeri varlığını sürdürecek olması ise, 1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanan Gürcüler için hassas bir konu olarak görülüyor.
Rusya'nın Gürcistan'daki askeri varlığı, ABD'nin bölgede büyüyen nüfuzuna meydan okuma olarak yorumlanıyor. Kremlin'in; Rusya'nın dışarıda bırakılarak Hazar Denizi petrolleri ve doğalgazının Avrupa'ya transferinde transit koridor rolü oynayan Gürcistan'ı baskı altında tutmaya çalıştığı ifade ediliyor. NATO, son Rus-Gürcü çatışmasında Tiflis yönetimine destek vererek Rusya ile ilişkilerini dondurdu. Taraflar arasındaki sert ifadelere rağmen Batılı ülkeler, Moskova'ya karşı belli yaptırımları dile getirmekten kaçınıyor.