YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Güreş, Devlet Sporu Olmalı"

Gençler Serbest Güreş Milli Takımı Teknik Direktörü Elvan Mert, güreşin devlet sporu ve politikası haline getirilmesi halinde başarı elde edilebileceğini

Gençler Serbest Güreş Milli Takımı Teknik Direktörü Elvan Mert, güreşin devlet sporu ve politikası haline getirilmesi halinde başarı elde edilebileceğini söyledi.

Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Aladağ Kamp Eğitim Merkezi'nde takımını Avrupa ve dünya şampiyonalarına hazırlayan Mert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de güreşte başarı kazanan sporcuların bireysel yetenekleri sayesinde yükseldiğini, belli bir sistemde çalışma imkanı bulamadıklarını savundu.

Bunun en büyük örneğinin Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) Başkanı ve eski Dünya Şampiyonu Hamza Yerlikaya olduğunu belirten Mert, şöyle konuştu:

"Tarihimize, geçmişe bakıldığı zaman güreş ata sporu bilinir ama şampiyonları hep bireysel yeteneklere sahip kişilerdir. Belli bir sisteme dayalı çalışmayla şampiyon olmuş sporcular yoktur. Hamza Yerlikaya örneğini verelim. Dünyada ender görülen bir sporcu, Rusya'dan Aleksandr Karelin gibi veya Ahmet Ayık gibi. Bunlar özellikli insanlar. Çok büyük özellikleri var."

Güreşin istenen seviyeye ulaşabilmesi için yöneticilere önemli görevler düştüğüne dikkati çeken Mert, "Güreşin ata sporu olması için kesinlikle Japonya'daki veya Amerika'daki gibi devlet sporu yapılması lazım. Sistem serbestte bir dönem oturdu, başarı geldi ama sonra bozuldu. Şu anki hedefimiz başarı elde etmek için sistem oturtmak. Güreşi, devlet sporu ve politikası haline getirirsek başarı elde edebiliriz, başka şansımız yok" ifadesini kullandı.

-"Güreş, okullarda zorunlu ders olmalı"-

Mert, birçok ülkenin okullarda zorunlu güreş ve cimnastik dersleri verdiğine işaret ederek, Türkiye'de de benzer sisteme ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Mert, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünya devi Amerika'da ilkokullarda çocuk gelişiminde ve üniversitelerde güreş dersleri zorunlu. Ülkemizde bununla ilgili bir dönem yatılı ilköğretim bölge okullarında çalışma başlatıldı ama istenen sonuç tam elde edilemedi. Eksiklikler vardı. Şu anda federasyonumuz bu yönde bir çalışma başlattı.

Hedef, 2016'ya kadar bu sistemi tamamen oturtmak. Bunun meyvelerini de tahmin ediyorum 2020'de tam olarak yemeye başlayacağız. En büyük hedef, en büyük şampiyona olimpiyatlardır. Olimpiyatlarda başarılı olmadıktan sonra başarı yok."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler