Bitlis Güroymak Muhtarlar Derneği Başkanı Necmettin Serin, mahalle ve köy muhtarının sosyal güvenceye kavuşturulmasını istedi.
Necmettin Serin, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde yaklaşık olarak 52 bin 500 köy ve mahalle muhtarının görev yaptığını hatırlattı.
Serin, muhtarların, köy ve mahallelerinde yaşayan vatandaşların her türlü derdine gece gündüz demeden koştuklarını ve onlara yardımcı olduklarını söyledi.
Muhtarların büyük çoğunluğunun sosyal güvencesiz olduğunu dile getiren Serin, konuyla ilgili olarak yeni düzenlemeler yapılmasının şart olduğunu dile getirdi.
Kendi derneklerine kayıtlı olan 54 muhtarın büyük çoğunluğunun sosyal güvenceden yoksun olduğunu ifade eden Serin, "Şu an derneğimize kayıtlı 54 muhtar bulunmaktadır. Güroymak’ta 26 köy ve 28 mahalle muhtarı bulunuyor. Köy ve mahalle muhtarlarının çoğu sosyal güvencesiz. Bu noktada Bağ-Kur'daki yapılanmayı yetersiz buluyoruz. Bağ Kur'daki yeni yapılanmanın daha cazip şartlar getirmesini bekliyorduk. Sonuç umduğumuz gibi olmadı. Düzenlemelerin gözden geçirilmesini istiyoruz.” dedi.
Muhtarların köy ve mahallelerinin bütün sorunlarıyla ilgilendiğine vurgu yapan Serin, “Artık devletin muhtarlara sigorta yaptırması gerekiyor. Muhtarlar olarak köyümüzün, köylümüzün ve mahallelerimizin tüm sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Ancak bizim sorunumuzu soran kimse yok. Çok sayıda muhtar verilen bu düşük maaşla maddi sıkıntı çekiyor. Bunun yanında herhangi bir sosyal güvencemiz yok. Devletimizin bize yardım etmesini istiyoruz. 380 lira maaşla geçinemiyoruz. Almış olduğumuz maaş, çocuklarımızın okul ihtiyaçlarını dahi karşılamıyor." diye konuştu.
Muhtar olmadan önce maddi durumunun iyi olduğunu ancak şu anda 15 bin TL borcu olduğunu belirten Kavunlu köyü Muhtarı Nafiz Özamaç, aldıkları maaşın bir aileyi geçindirmeye yetmediğini dile getirdi.
“ARABAMI BİLE SATTIM”
Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı Mehmet Nesim Senir de muhtarlık uğruna arabasını bile sattığını söyledi. Muharlığın her haliyle güzel ve sıkıntılı bir görev olduğunu kaydeden Senir, ''Devlet bugüne kadar muhtarları kamu görevlisi olarak kabul etmediği gibi muhtarların statüsü de açık ve kesin olarak tanımlanmamıştır. Muhtarların statüsü kamu görevlisi olarak belirlenmiş olsaydı, ekonomik ve sosyal hakları diğer kamu görevlilerine yapıldığı gibi ödenek olarak değil maaş olarak verilir, sosyal güvencesi de devlet tarafından karşılanırdı. Fiziki olanaklarımızın yetersizliği nedeniyle özellikle köylerde çok sayıda muhtarımız ceplerinde mühürlerle dolaşmakta. Muhtarlık yeri olanlar ise giderlerini karşılayamamakta ve zor koşullar altında hizmet vermeye çalışmaktadır. Bu nedenle muhtarların statüsünün bir an önce tanımlanarak, diğer seçilmişler gibi sosyal güvenceye kavuşturulmayı istiyoruz." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz