Kılıç, gürültünün son yıllarda dünyanın her yerinde, özellikle büyük yerleşim birimlerinde en önemli çevre sorunu haline geldiğini kaydederek, "Çevre sorunlarını hızlı nüfus artışı, hızlı şehirleşme ile sanayileşme olarak sıralayabiliriz. Sanayide otomasyona geçilmesi ile işyerlerine giren makineler, otoyollardaki trafik yükünün artması, hava taşımacılığının yaygınlaşması ile artan gürültü, çevre sorunlarını önemli bir problem haline getirmiştir. Yapılan araştırmalara göre, çevre kirliliğinin etkenleri arasında gürültü yüzde 60'lık bir orana sahiptir" dedi.
Dünya Sağlık Teşkilatı'nın gürültüyü, 'Kişinin fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik durumu' olarak tanımladığını vurgulayan Kılıç, gürültünün insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğunu, insanın hareketlerini engellediğini ve ciddi strese neden olduğunu ifade etti. Gürültünün işitme mekanizması, doğmamış çocuklar ile prematüre doğumlar üzerinde de olumsuz etkileri bulunduğunu vurgulayan Kılıç, Samsun'da gürültünün ana kaynağının 'trafik' olduğunun altını çizerek, "Şehir merkezinde ana caddeler dar. Buna karşılık binalar çok yüksek ve birbirine bitişik durumda. Binaların böyle oluşu meteoroloji avantajlarını ortadan kaldırıyor. Yüksek binaların arasında çalınan kornalar, araba konvoyları ve düğünlerde çalınan davul-zurnalar, gürültünün yankılanmasına neden olmaktadır" diye konuştu.
Bu yıl yüksek seste müzik çalarak etrafı rahatsız eden 10 işletmeye ve gereksiz yere korna çalarak halkı rahatsız ettiği tespit edilen 8 araca ceza kestiklerini hatırlatan
Kılıç, bu yıl, yüksek seste yayın yaparak, kişilerin huzurunu, sükununu, beden ve ruh sağlığını bozan işletmeler ve gereksiz yere korna çalarak çevreyi rahatsız eden araçlar hakkında 729 milyon lira ile 3 milyar 600 milyon arasında toplam 24 milyar lira ceza kesildiğini ifade etti.
SAMSUN (İHA)