Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Gut hastalığı nedir? Gut hastalığında beslenme ve immünoterapinin önemi nedir?

Ayak başparmağında şişlik, kızarıklık ve şiddetli ağrı ile kendini gösteren Gut hastalığı ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri İç Hastalıkları ve İmmünoterapi uzmanı Dr. Ülkü Görmez anlattı.

Gut hastalığı nedir? Gut hastalığında beslenme ve immünoterapinin önemi nedir?

“Türkiye’de ve Kıbrıs’ta sıklıkla rastladığımız metabolik hastalıklardan biri de Gut hastalığıdır. Gut hastalığı metabolik bir eklem hastalığıdır, damla hastalığı olarak da bilinmektedir. Gut hastalığı endokrinolojik ve immünolojik olarak incelenmeli ve ele alınmalıdır. Gut artriti ve Gut Tofüsü hastalığın öncü bulgularından biridir. Genelde ayak başparmağında şişlik, kızarıklık ve aşırı ağrı ile ilk olarak kendisini gösterir. Hastayı ilk kez doktora getiren neden de genellikle bu ağrılı kızarıklıktır. Hatta öyle ki, hastayı ilk gördüğümüzde biz hekimler hastanın yürüyüşünden direkt tanı koyabiliriz.

BEL ÇEVRESİ YAĞLARINA DİKKAT!

Gut hastaları genellikle kilolu, özellikle bel çevresi kalın hastalardır. Organ yağlanması, iç yağlanma, karaciğer yağlanması bu hastalarda sıklıkla görülür. Hastalık ilerledikçe bu ataklar sıklaşır. Eklemlerde kalıcı hasarlar gelişir. Bununla birlikte idrarda artan ürik asit atılımı nedeni ile böbrek taşları oluşmaya başlar. Kalp gibi organlar da dahi tofüsler oluşmaya başlar ve organ fonksiyonlarını bozar. Gut hastalığı ayrıca ilave riskler de taşır. Bunlar; ani kalp krizleri, ani inme ataklarının genç yaşlarda eklenmesi gibidir. Gut hastaları hem atakların kontrol altına alınması açısından hem de kalp damar sağlığını koruma açısından kombine tedavi edilmelidirler.

TEDAVİDE BESLENME VE İMMUNOTERAPİ'NİN ÖNEMİ

Gut hastalığında beslenme çok önemlidir. Kesinlikle ve kesinlikle şekerden, şekere dönüşen unlu mamüller; makarna, pilav, ekmek, poğaça, börek gibi gıdaların yanı sıra alkol tüketimi kesinlikle yasaktır. Tüm hastalarda insülin direnci, gizli şeker veya şeker hastalığı ile birlikte görülen Gut hastalığını çözmenin yolu şekersiz hayattan geçer. Yumurta ve tavuk tüketimi de sonlandırılmalıdır. Gut hastalığını en çok tetikleyen gıdalar bunlardır. Sadece glütensiz beslenme yeterli olmaz, glütensiz beslenip yanında glütensiz unlu mamulleri çok tüketiyorsanız da Gut hastalığı kötüleşir.

GUT ŞEKERİ SEVMEZ

İnsülin direnci, gizli şeker ve obezite riskinin çok yüksek olduğunu bildiğimiz toplumumuzda beslenme alışkanlıklarını ciddiyetle değiştirmemiz gerekir. Bu hastalık riskinden kalıcı olarak kurtulmak istiyorsak hayatımıza egzersizi dahil etmeli, beslenmemize yukarıda önerdiğim prensipler dahilinde değiştirmeliyiz. Yazın bol bol güneşlenmek de D vitamin seviyelerimizi aktifleştirmek için önemlidir. Gut hastalarında ayrıca bağırsak florası bozulmuştur. Bağırsak geçirgenlik sendromu çoğunlukla mevcuttur ve şiddetlidir. Bu nedenle bu hastalarda vitamin, mineral seviyesinde ciddi düşüklükler görülmektedir. Bu açılardan da immünoterapi desteği kişiye özel uygulanmalıdır. Kandaki ürik asit seviyesini düşüren bir takım medikal ilaçlar mevcuttur. Biz hekimler bu ilaçlara sıklıkla başvururuz çünkü hasta ataktadır ve ağrı çekiyordur. Uzun süre bu ilaçların kullanımını istemeyiz çünkü fazlaca yan etkili tedavilerdir. Bu yüzden kişiye özel immünoterapi ve beslenme değişikliği hastalığı yenmede büyük avantaj sağlamaktadır.”

Facebook: @drulkugormez
Instagram: @immunoterapiturkiye

En Çok Aranan Haberler