Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Daire Başkanı Faruk Gözübüyük, "Türkiye'de kayıt dışı ekonomi büyüklüğü 2012 yılı itibarıyla yüzde 27,2 olarak ölçülmüştür" dedi.
Gözübüyük, Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) düzenlenen "Güvenli Gelecek İçin Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Süreci" konulu panelde yaptığı konuşmada, önümüzdeki yılların gündeminin "kayıt dışı ile mücadele" olacağını belirtti.
Kayıt dışı ile mücadelede tüm kesimlerin desteği ve katkısının önemli olduğunu ifade eden Gözübüyük, yaşanan bu sorunun haksız rekabete ve gelir dağılımında adaletsizliğe neden olduğunu vurguladı.
"Türkiye'de kayıt dışı ekonomi büyüklüğü 2012 yılı itibarıyla yüzde 27,2 olarak ölçülmüştür" diyen Gözübüyük, şunları kaydetti:
"2002'de yüzde 32,4 olarak ölçülen kayıt dışı ekonomi büyüklüğü 2012'de yüzde 27,2'ye gerilemiştir. Bu çerçevede 10 yıl içerisinde yüzde 5,2 puanlık azalmadan bahsedebiliriz. Avrupa Birliği (AB) ortalaması ise yüzde 19,2'dir. AB üyesi olmayan ülkemiz, kayıt dışı ekonomi konusunda AB üyesi Bulgaristan, Romanya, Litvanya ve Estonya'dan bir adım öndedir. Amacımız, 2023'e kadar AB ortalamasını yakalamak, mümkünse daha da gerilere çekmek."
Dünyanın 20 büyük ekonomisinden biri olan Türkiye'nin, kayıt dışı ekonomide 2011 yılı rakamlarına göre 17'nci sırada bulunduğuna dikkati çeken Gözübüyük, "Bu çerçeveden bakıldığında ülkemiz Brezilya, Rusya ve Meksika'dan daha iyi durumda" diye konuştu.
Moderatörlüğünü Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun yaptığı panelde, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Ferit Zirek ve Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Nabioğlu da sunum yaptı.
Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz