KUDÜS (İHA) - İsrail hükümetinin 'intihar saldırılarını önlemek' nedeniyle yapımına başladığı 650 kilometrelik Güvenlik Duvarı'nın inşaatı, uluslararası tepkilere rağmen devam ediyor.
Berlin Duvarı'nın iki katı yüksekliğinde olan ve 150 kilometrelik bölümü tamamlanan duvarın yapımı, İsrail askerlerinin kontrolünde Batı Şeria'nın batısında devam ediyor. 2000 yılında, zamanın İsrail Başbakanı Ehud Barak tarafından Batı Şeria'daki Filistinli intihar eylemcilerinin İsrail topraklarına geçmelerini engellemek amacıyla ortaya atılan Güvenlik Duvarı fikri, Başbakan Ariel Şaron tarafından 2002 yılının Haziran ayında Cenin kentinde hayata geçirildi. İsrail, topraklarına en fazla intihar eylemcisinin geldiğini iddia ettiği Batı Şeria'nın Cenin kentini 8 metre yüksekliğindeki güvenlik duvarları ile örmeye başladı. Başlangıçta iki kısıma ayrılan duvarın 1. etabı olan 150 kilometrelik kısmı; Batı Şeria'nın Kalkilya, Tulkarem, Cenin ve Beytüllahim kentleri ile Kudüs'ün etrafında inşa edildi. Şu anda tüm Batı Şeria'nın duvarla çevrilmesi için çalışmalar sürüyor. Duvarın inşa edilen bölümlerinde, Filistinliler'in İsrail tarafına geçişleri için güvenlik kapıları yapıldı. İnandırıcı bir mazeret bulabilen Filistinliler, duvarın öteki yanına geçebiliyor. 8 metre yüksekliğindeki duvarın her 250 metrelik bölümünde gözetleme kuleleri bulunuyor. Baştan başa geniş açılı kameralarla donatılan duvarda, ayrıca elektronik alıcılar var. Duvarın üstündeki site tamamlanmış durumda. Duvarın yüksekliği Berlin Duvarı'nın iki katı yüksekliğinde, yani 8 metre. Her 250 metrede gözetleme kulesi ve her 100 metrede geniş açılı kameralar, elektronik alıcılar var. İsrail, tamamlanan kısımda duvarın son 1 metresine kaçak geçişleri önlemek amacıyla elektrik verdi.
Batı Şeria'nın batısında devam eden duvar inşaatı için, İsrail polisi ve askeri yoğun güvenlik önlemleri alıyor. Duvar inşaatı İsrail askerlerinin kontrolü altında sürerken, Uluslararası Barış Gönüllüleri, Filistinliler ve bazı İsrailliler, sürekli eylem yapıyor.
DUVARA FİLİSTİNLİ'LERİN TEPKİSİ Güvenlik duvarına şiddetle karşı çıkan Filistin, inşaatın 1967'de belirlenen yeşil hatta göre yapılmadığını, İsrail'in topraklarını gasp ettiğini iddia ediyor.
Filistin Başbakanı Ahmet Kurey, İsrail'in 1. kısım duvar inşaatı ile Filistinlilere ait 115 kilometrekare, 2. kısım inşaatla da 790 kilometrekare toprağı izole edeceğini söyledi. Filistin Başbakanı Ahmed Kurey, İsrail'in Filistin toprakları üzerine 'güvenlik duvarı' inşaatı yapmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Eğer çok istiyorlarsa duvarı 1967 sınırına çeksinler" dedi. Kurey, İsrail'in tek taraflı adımlarının bölgedeki ateşi daha da körükleyeceği ve terörü artıracağı üzerinde durdu. İsrail yönetiminin ısrarla yapımına devam ettiği duvarın Filistin tarafında kini artırmaktan başka işe yaramayacağını kaydeden Kurey, Filistin topraklarına güvenlik hattı çekilmesinin yanlış olduğunu belirtti. İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un duvar inşa ederek, Filistin topraklarını kendi topraklarına katmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Kurey, "İsrailli yetkililer Güvenlik Duvarı'nı çok istiyorlarsa, bunu 1967 yılında çizilen Yeşil Hat sınırlarına çekebilir ve duvarı inşa edebilir. Bu durumda inşaat maliyetlerine katkıda bulunmaya hazırız" diye konuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Güvenlik Duvarı'nın insan haklarına aykırı olduğunu ileri sürerek, 2003 yılı sonunda konunun Lahey Adalet Divanı'nda görüşülmesine karar verdi.
Lahey Adalet Divanı, İsrail'in topraklarını Filistin'den ayırmak için inşa etmekte olduğu güvenlik duvarının ele alınacağı duruşmanın, 23 Şubat'ta yapılacağını açıkladı. Lahey Adalet Divanı, yazılı açıklamaların teslim edilmesi için İsrail'e 30 Ocak'a kadar süre verdi. Lahey Adalet Divanı'nın yaptırım gücü bulunmamasına rağmen, çıkacak olan karar uluslararası tepkileri yönlendirecek. Şubat ayındaki duruşmada Filistin devleti de savunmasını yapacak.
İSRAİL DUVARI BİTİRMEKTE KARARLI İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Batı Şeria'da inşa edilen tartışmalı güvenlik duvarı inşaatının devam edeceğini söylüyor. Şaron, güvenlik duvarının inşaatına karşı çıkan Arap ülkelerini sert bir dille uyararak, "Duvar, vatandaşlarımızı intihar saldırılarından korumak amacıyla inşa ediliyor. İntihar saldırılarının önüne geçmek için Filistin bölgelerinden topraklarımıza geçişin tamamıyle kontrolümüz altında olması şart" şeklinde konuştu.
2005 yılında tamamlanması planlanan duvarın toplam uzunluğu 650 kilometre. Duvarın İsrail hükümetine 1 kilometrelik maliyeti yaklaşık 2,8 milyon dolar olarak hesaplanırken, Şaron hükümeti inşaatın bir an önce bitmesi için bütçeden 171 milyon dolar daha ek ödenek ayırdı. Duvarın 1967'deki Yeşil Hat sınırlarına göre inşa edilmemesi nedeniyle, Filistinliler'in yüzde 16'sı duvarın İsrail tarafında yaşamak zorunda kalacak. İsrail, kendi topraklarında yaşamak zorunda kalacak olan hiç bir Filistinli'ye İsrail kimliği vermeyeceğini açıklarken, Kudüs'te yaşayan 200 bin Filistin vatandaşının ise Batı Şeria ile ilişkisi tamamen kesilecek. Filistinliler, duvarın inşaatı tamamlandığında Kudüs'teki topraklarının yüzde 90'ını kaybedecek.
Duvar inşaatının tamamlandığı bazı Filistin kentlerindeki okul, işyeri ve hastane gibi birimler, İsrail tarafında kaldı. Filistinliler, karşı tarafa geçmek için her gün İsrail askerleri tarafından oluşturulan kontrol noktalarında beklemek zorunda kalıyor.