HABER

Güvenlik Konseyi Kıbrıs'ı görüşecek

NEW YORK (İHA) - Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın geçen hafta sunduğu Kıbrıs raporuna verdiği yanıt, dün Güvenlik Konseyi'ne iletilirken, Konsey, bugünden itibaren Kıbrıs konusunda önemli toplantılara sahne olacak.

Annan'ın Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri değerlendirdiği iyi niyet misyonuna ilişkin kapsamlı raporu ile, adadaki BM Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporu, bugün Konsey'de ele alınacak. Konsey üyelerinin önce açık bir oturum yapması ve Annan ya da Kıbrıs özel danışmanı Alvaro De Soto'nun Konsey'e yeniden brifing vermesi öngörülüyor, ancak Rum tarafının örgüt tarafından suçlandığının duyurulmasını istemeyen Yunan hükümeti ve Kıbrıs Rum yönetiminin, bunu önlemeye çalıştığı belirtiliyor.

Öte yandan, Rum lider Tasos Papadopulos'un Annan'ın Kıbrıs raporunda Rum tarafına yönelik eleştirilerine cevap verdiği mektubu dün Güvenlik Konseyi'ne iletildi. Raporla birlikte Papadopulos'un cevabının da bugün Konsey'de görüşülmesi bekleniyor. Rum diplomatlar, mektubun raporda Kıbrıs sorunuyla ilgili son görüşmeler sırasında yaşananları tam olarak yansıtmayan noktalara değindiğini belirtti.

Cevapta ayrıca, Türk tarafının son 30 yıldır sürdürdüğü iddia edilen olumsuz tutumun da görmezden gelindiği ve görüşmelerin daha önceki aşamalarına değinilmediği kaydedildi.

Rum yetkilileri, Annan'ın raporu hakkında tarafsız bir değerlendirme yapabilmesi için, Güvenlik Konseyi'nin bütün olayları bilmesi gerektiğini vurguladı.

BM BARIŞ GÜCÜ İÇİN GÖZDEN GEÇİRME Bu arada, Konsey'in dün kapalı kapılar ardında gerçekleşen toplantısına, kısa adı UNFICYP olan Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'ne askeri birlik gönderen ülkelerin temsilcileri katıldı. Konsey'in Cuma günü yapacağı toplantıda da Annan'ın tavsiyesi çerçevesinde görev süresi 15 Haziran'da bitecek olan gücün 6 ay daha adada kalmasına ama görev talimatı, sayısı ve statüsünün 3 ay içinde gözden geçirilmesine karar verilmesi bekleniyor.
Annan'ın, Türk tarafı üzerindeki izolasyona son verilmesini öngören raporuna dayalı bir karar ya da başkanlık açıklaması da en geç önümüzdeki hafta kabul edilecek. Bu konuda kendisini cezalandırma anlamına gelmeyecek bir açıklama yapılmasını isteyen Rum tarafı, Konsey'in daimi üyesi Rusya'ya güvenirken, Türk tarafı, görüşme süreci ve referandumda gösterdiği yapıcı tutumun takdir edilmesini ve somut adımlar atılarak üzerindeki ambargoların kaldırılmasını istiyor.

En Çok Aranan Haberler