YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güvercinler Gazetecilerin Özgürlüğü İçin Uçtu

Cezaevinden çıkan gazeteci Nedim Şener, “Tutuklu gazetecileri tarih yazacaktır. Bu zulmü yapanlar ileride utanç içinde...

Cezaevinden çıkan gazeteci Nedim Şener, “Tutuklu gazetecileri tarih yazacaktır. Bu zulmü yapanlar ileride utanç içinde olacaktır” dedi.

24 Temmuz 1908 'Basına Sansürün Kaldırılması' aynı zamanda 'Basın Özgürlüğü Bayramı' 108. yılı kutlamaları İzmir'de yapıldı. Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliği ile 1. Basın Özgürlüğü Ödül Töreni Karşıyaka Evlendirme Dairesinde gerçekleştirildi. Basın Özgürlüğü Ödül töreninde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından flüt sanatçısı Atilla Oral eşliğinde klasik müzik dinletisi yapıldı. Törende gazeteci mizanseni ile duran canlı heykeller dikkat çekti. Törende bir süre önce cezaevinden çıkan Gazeteci Nedim Şener’e, halen cezaevinde tutuklu olan meslektaşları adına ağzında kalem tutan güvercin ödülü verildi. Törenin ardından gazeteciler, özgür bir basın için ellerindeki güvercinleri uçurdu.

BASIN TARİHİNİN KARANLIK ÇAĞLARINDAYIZ

Törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Türk basınının karanlık bir çağ yaşadığını vurguladı. Basının bağımsızlığında dünyada 179 ülke arasında 148. sırada olduğumuzu anlatan Sertel, sözlerini söyle sürdürdü; “AB ülkemiz ile ilgili; Türkiye’ oto sansür uygulanıyor araştırmaları yaptı. Türkiye'deki gazetelerin bu araştırmayı kullanmadığı zamanları yaşıyor. Türkiye'ye yakışmayan bu sansürün topyekûn kaldırılması gerekiyor. Bu durum gazeteciler için değil, halk için çok önemlidir. Gerek yasal gerek yasal olmayan ülkelerde en büyük sıkıntıyı halk çeker. Halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanıyor.”

Türkiye’de tutuklu gazetecilerin sayısının 97’ye yükseldiğini anlatan Atilla Sertel; şunları söyledi: “Son 3 yıl içerisinde 180 gazeteci hapse girmiş, kimi çıkmış, bir kısmı yargılanıyor. İzmirli gazeteci Mustafa Balbay da bu kişilerin arasında yer alıyor. Bu süreç sadece tutukluları ilgilendirmez. Aslında toplum onların niye cezaevine atıldığını sorgulasa toplum her şeyi öğrenecektir. Halkın hakkını arayan gazetecilerin cezaevine atılması ile bu sürecin nasıl yaşatıldığını görüyoruz. Bütün bu rakamlar toplanıldığında 600'e çıkıyor. 10 bine yakın dava devam ediyor. Kaleminden başka hiçbir silahı olmayanlara, yargılanmanın olmamasını isteyenlerdeniz. Hangi dünya düşüncesini taşırsa taşısın, hangi fikri savunursa savunsun, yazdığı ve konuştuğu için onların yanında biz olmalıyız. Bizi anlamak istiyorlarsa anlayacaklardır. Sizin söyledikleriniz karşınızdakilerin anlamak istediği kadardır. Türkiye'de bu dönem çok konuşulacak ve bizden sonrakiler çok utanacak”

BASININ ÖZGÜR OLDUĞU GÜN BİZDE ÖZGÜR OLACAĞIZ

Törenin ev sahiplerinden Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, tutuklu gazeteciler için duyduğu üzüntüyü dile getirerek; “Ne yazık ki içeride yatan gazetecilerin olduğu bir ülkede söyleyecek bir sözümüzün olmadığını biliyoruz. Belli yaptırımlarla ilk kez bu nedenli sindirilme hareketi yaşanıyor. Tanım ve tarif olarak kendini başka şekillerde anlatanların yanı sıra Türkiye'nin basın özgürlüğün de hangi sıralarda olduğunu görüyoruz" dedi.

Cumhuriyet ve Atatürkçü bir genç olarak yetiştiğini anlatan Durak, sözlerine şöyle devam etti; "Bu denli bir yozlaşmanın olduğunu görmemiştim. Unutulmamalı. Sadece haber yazdı diye içeri girildiğinin düşünülmemesi lazım. Suçları haber yazmak değil. Siyasi bir hareketin netice olarak yaşanıyor. İçeride olan gazeteciler haber alma özgürlüğünün kısıtlanmasının nedenidir. Özgürce yazılanlarla bizde özgürce haber alacağız. Basının özgür olduğu gün bizde özgür olacağız”

Atilla Sertel ve Cevat Durak tarafından kendisine verilen ödülün ardından söz alan Şener, şöyle konuştu: “Bir süre önce tutuklu bir gazeteci olarak kendimi tutuklu gazeteci kalmayana kadar nerede bir görevim olursa orada olmaya adadım. Gazetecilik koruma mesleğidir. Özgürlüğe inancın mesleğidir. Gazetecilik hapis koşullarını konuşuyor. Demokrasinin 4. kuvveti teminat altına alınıyor. Bu durum insan haklarına saldırıdır ve tüm dünya gazetecilerinin sorunudur. Tutuklu gazetecileri tarih yazacaktır. Bu zulmü yapanlar ileride utanç içinde olacaklardır.”

Törenin ardından gazeteci Nedim Şener, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve gazeteciler, cezaevinde bulunan meslektaşlarının serbest bırakılmasını simgelemek adına İzmir semalarına güvercinleri bıraktılar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler