YURTHABER

Adana
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güzelliğin Ölçüsü "altın Oran"

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Kurucusu emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Fikri...

Güzelliğin Ölçüsü "altın Oran"

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Kurucusu emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Fikri Akdeniz, öğrencilere ''altın oran''ı anlattı.

Okulun "Matematik Etkinlikleri" kapsamında Matematik zümre öğretmenleri Ersin Cem Koçkal, Tahsin Aslan, Yılmaz Özkaya, Süreyya Göçer ve Derya Sevilmiş'in organizasyonunda, düzenlenen konferansta doğadaki altın oranı anlatan Prof. Dr. Fikri Akdeniz, "Matematik sadece kitap üzerinde değildir” dedi.

Yayınlanmış 8 bilimsel kitabı ve doksanı aşkın bilimsel makalesi olan Prof.Dr. Fikri Akdeniz, okulun konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte, altın oranı tanımlarken, "Altın oran matematiğin en popüler sayılarından biri. Aslında bu sayıyı populer yapan olan güncel hayatta hemen hemen her yerde rastlıyor olmamız. Altın oran, diğer adıyla PHI sayısı 1.618 dir. Pi sayısı gibi kendini devreden bir yapıya sahip. İşin ilginç yanı buradan itibaren başlıyor. Altın oran göz önüne alınarak yapılmış çizimler çok daha estetik duruyor. Aslında çok eskiden beri insanlar bu oranı biliyorlardı ve kullanmışlardı" dedi.

Prof. Dr. Akdeniz, öğrencilere hayatın her alanında karşımıza çıkan altın oran kavramını örneklerle anlattı. Altın oranın matematiğin icadıyla birlikte kullanılmaya başlandığını söyleyen Akdeniz, doğadaki matematik denilince akla ilk altın oranın geldiğini ifade etti. İnsanların altın oranı doğadan aldıklarını ve böylece kültürlerine yerleştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Akdeniz, altın oranın göze hitap eden yönünün olduğunu vurguladı.

Doğada pek çok güzellik ölçüsü olduğunu belirten Akdeniz, ama bunlar arasında en önemli güzellik ölçüsünün altın oran olduğunu ifade etti. Dünya mimarisinde bunun bir çok örneğinin olduğunu dile getiren Akdeniz, ancak Osmanlı’da altın oranı bilerek kullanan bir mimarın olmadığının altını çizdi. Akdeniz, sözlerine altın oranın Osmanlı’da neden kullanılamadığını açıklayarak devam etti: “Cumhuriyet dönemine gelinceye kadar bu ülkenin okuma oranı yüzde üçtü. Dolayısıyla okumayan bir toplumda altın oranın kullanılması mümkün değildir” dedi. Akdeniz mimariden, insan yüzüne, kemandaki ölçülerden bitkilere kadar hayatın her alanında altın oranın olduğunu vurguladı. Program sonunda Genel Koordinatör İzzettin Yüzçelik, Akdeniz’e çiçek vererek teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler