YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

GZO Başkanı Akbaşlı: Sorular yine cevapsız kaldı

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, İstanbul ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliklerinin...

GZO Başkanı Akbaşlı: Sorular yine cevapsız kaldı

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, İstanbul ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliklerinin yaptığı açıklamanın, daha önce yönelttiği sorulara cevap teşkil etmediğini savundu.
Özer Akbaşlı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İstanbul ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliklerinin basına yansıyan açıklamalarını değerlendirdi.
Kendisinin cevabını aradığı hususların yine cevapsız bırakıldığını vurgulayan Akbaşlı, “Eğer siz yaklaşık 90 bin ton fındık sattıysanız, bunun da yaklaşık 500 tonu ihraç edildiyse, 89 bin 500 ton 2008 fındığına ne oldu? Aramaya çalıştığım cevap buydu." dedi.
Yetkililerden konuyla ilgili tatmin edici açıklama beklediğini kaydeden Akbaşlı, şöyle devam etti: "Birileri çıksın, bize desin ki; 'Arkadaşlar, biz TMO'dan 90 bin ton fındık aldık. Bunun 500 ton kadarını ihraç ettik. 89 bin 500 ton fındığı da denize döktük.' Acaba diyorum, aklıma geliyor, bu fındıklar 2011 diye mi satıldı? Eğer böyle olduysa birilerinin çıkıp bunu da söylemesi lazımdı. Ne yapıldıysa o söylensin. Çünkü kayıtlarda TMO'dan alınan yaklaşık 90 bin ton fındığın ne olduğu belli değil. Türkiye’nin yapmış olduğu 500 ton fındık ihracatı görünüyor. Ne oldu bu 89 bin 500 ton fındığa?"
Fındığın satılmasından ve Avrupalının 2008 fındığını almasından da rahatsız olmadığını vurgulayan Akbaşlı, "TMO’nun elindeki bu eski bayat fındığı paraya çevirmesinden de rahatsız değilim. Benim derdim eski fındığı yeni fındık diye mi gönderiyorsunuz? Eğer öyle gönderiyorsanız, yarın bu fındığın içerisinde tadı bozuk sıkıntılı fındıklar çıktığında, bu sefer üreticiye dönüp de fındığın kalitesinin hesabını sormayın.” dedi.
İstanbul ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliklerinin açıklamasında belirtilen ‘fındığın spekülatif amaçlarla alınıp satılacak bir emtia olmayacağı’ şeklindeki değerlendirmelere değinen Akbaşlı, “Üreticiler olarak, fındık üzerinde spekülasyon yapabilecek güçte değiliz. Kaldı ki biz bunu beceremeyiz. Biz, yılın 12 ayı bağda bahçede çalışan, mahsulünü üreten ve bu mahsulün de piyasalarda hak ettiği değerden satılmasını arzu eden, bekleyen bir tarafız. 15 gün önce fındık fiyatları, Giresun kalitede 7,80 kuruşa kadar yükselmişken, bugün piyasalarda fındık 7 lira. Şu an fındık 80 kuruş geriye gelmiş. Dolayısıyla buradaki getiriyi, bu eksi olan getirinin sebebini aramaya çalışıyorum. Halen daha geride, üreticimizin elinde yaklaşık 60–70 bin ton daha fındık var. Buradaki 1 liralık düşüş, üreticinin elindeki 70 bin ton fındığa zarar demektir. Dolayısıyla biz fındığın, bundan 15 gün önceki seviyelere gelmesi için mücadele ediyoruz. Çünkü biz fındıkla geçiniyoruz.” açıklamasını yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler