Tutuklanmalarıyla tüm Türkiye'nin gündemine oturan Engin Polat ve Dilan Polat katıldıkları programda mahkeme süreci devam ettiği için iş yapamadıklarını anlattı. Engin Polat "Zorunlu emeklilik" diyerek karısına dair de konuştu. Polat fenomen eşinin dolarlı, eurolu o pozundan rahatsız olmuş.
Milyonlarca emeklinin gözü kulağı emekli maaşlarına gelecek zamda. Bir yanda da emekliliğe hak kazanmış olup henüz emeklilik başvurusu yapmayan var. Onlar için gündemin en çok konuşulan konusu 2024'te emekli olanların alacağı emekli maaşı ile 2025'te emekli olacakların alacağı maaş arasındaki fark. Mali müşavir İsmet Çetinkaya "Köprüden önce son çıkış" uyarısı yaparken "Bu fark hiçbir zaman kapanmıyor ve diğer yıllarda aradaki TL olarak fark giderek açılıyor" dedi.
Milyonlarca emekli, emekli maaşlarına yapılacak zammı konuşurken bir yandan emeklilik bekleyenler kendi durumları, emekli olma tarihleri ve daha avantajlı olmak için sağlanması gereken koşulları araştırıyor. Mali müşavir İsmet Çetinkaya emeklilikte '7 yıl' kuralına dikkat çekti. Daha erken emekli olmak ve daha fazla maaş almak konusunda etkili olan detaylara değinen Çetinkaya, herkesin e-Devlet üzerinden kontrol edebileceği bir tarihe de dikkat çekti.
Emeklilik sistemi bir süredir gündemin en çok konuşulan konularından bir tanesi. Hem mevcut çalışanları hem de emeklileri kapsamasıyla milyonları ilgilendiren konuya dair HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'dan da değerlendirmeler geldi. "Sosyal güvenlik sistemimizdeki aktüaryel dengenin korunamaması ve bozulmasındaki asıl sorun, EYT veya emekli maaşları değil, kayıt dışı istihdam ve prim gelirlerinin tahsil edilememesi" diyen Arslan yıl sonuna doğru düzenleme beklentisine de vurgu yaptı.
Yeni yıl için artık 1 buçuk ay gibi kısa bir süre kaldı. Asgari ücretin belirlenmesi ile birçok kalem de doğrudan etkilenecek. Emeklilik hesabı yapan vatandaşları askerlik ve doğum borçlanması doğrudan etkiliyor. Asgari ücrete göre borçlanması artan askerlik ve doğum borçlanmasının ne kadar artış kaydedeceği ise merak konusu. Konu ile ilgili Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz konuştu.
Emeklilikte 2024 - 2025 yılları arasındaki maaş farkı bir süredir gündemde. Düzenleme beklentisi gündeme gelse de bu konuya kapılar kapandı. Kararsızlık yaşayan emekli adayları da artık dilekçesini hazırlamak üzere harekete geçti. Uzmanlara göre; emeklilik dilekçesini 2024'te veren SSK ve Bağkurlular, 2025'te verenlere göre yüzde 30-35 oranında daha yüksek aylık alacak. Örneğin 2024'te emekli olana 26400 TL aylık bağlandığı varsayılırsa aynı kişi 2025'te emekli olursa maaşı 18 bin TL'ye düşecek.
2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete'de yayımlandı. İçerisinde birçok düzenlemenin olduğu programda sosyal güvenlik alanındaki reform hazırlıkları dikkat çekiyor. Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik yaşı gibi düzenlemeleri içeren programda esnek çalışma programları da göz önünde bulunduruldu.
Emeklilik yaşı artıyor mu? Çalışma hayatındaki milyonlarca kişi bir yandan emeklilik hayali kurarken, diğer yandan da bu soruya yanıt arıyordu. Son zamanlarda konuşulmaya başlanan emeklilik yaşının artırılması konusu resmi olarak gündeme girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan 2025 yılı programında emeklilik yaşının “doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışa” uyumlu olarak belirleneceği ve otomatik ayarlanacağı belirtildi. Buna bağlı olarak da emeklilik yaşının artması bekleniyor.
Genci, yaşlısı, bekarı, evlisi milyonların beklediği 2025 asgari ücret ve emekli maaşlarıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan açıklama geldi. "Emeklilik şartları değişecek mi? Emekli maaşı hesabında yeni bir düzenleme olacak mı?" sorularına yanıt veren Bakan Işıkhan asgari ücret zammıyla ilgili de konuştu. Çalışma saatleriyle ilgili de dikkat çeken ifadeler kullanan Işıkhan, yeni nesil çalışma modellerinin gündemlerinde olduğunu söyledi.
Emeklilik dilekçesini 2024 yılında verenler 2025 yılında verenlere göre yüzde 32 daha fazla maaş alacaklar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile diğer bakanlıklar arasında sürdürülen çalışmalarda ise sonuca varıldı. Yeni bir değişiklik olmazsa farkı giderici herhangi bir işlem yapılmayacak. Peki maaşınızın az olmaması için ne yapmanız gerekiyor? Detaylar haberimizde...
Sosyal medya fenomeni Corinna Kopf, 28 yaşında emeklilik açıklamasıyla bir anda dünya basınındaki yerini aldı. Fenomen isim abonelik sistemiyle işleyen bir sitede içerik ürettikten sonra 3 yılda 67 milyon dolar kazandı ve emekliliğe karar verdi. Fenomen isim artık müstehcen içerikler üretmeyeceğini açıklarken son olarak Donald Trump ile çekilen bir karesini paylaşarak sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
Emeklilik sistemine düzenleme geleceği bir süredir konuşuluyordu. 2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara yüzde 30 daha fazla maaş alacak olması, kıdem tazminatının fona devir olacağı ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin hayata geçirileceği konuşuluyordu. Bakan Vedat Işıkhan ise emeklilik sisteminde bir düzenlemenin olmayacağını söyledi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara göre daha fazla maaş alacak olmasından dolayı bu sene emeklilik dilekçelerinde bir artış oldu. Emekli olmaya yeni karar verenler ise dilekçe tarihlerine göre maaşlarına nasıl bir etkisi olacağını merak ediyor. Gazeteci Ahmet Kıvanç, hangi tarihte emeklilik başvurusu yapılması gerektiğini tek tek açıkladı.
Yeni yıla sayılı zaman kala vatandaşlar asgari ücrete, memur ve memur emeklilerine ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. Emeklilik planlaması yapan vatandaşlar ise 2025 yılında kıdem tazminatının üst sınırının ne kadar olacağını sorgulamaya başladı. SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, kıdem tazminatı için hesaplamalar yaptı.
2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara göre daha fazla emekli maaşı alacak olması bu sene emeklilik dilekçelerinin artmasına neden oldu. Tecrübeli personel kaybının yaşanmasından dertli olan Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Antalya'da katıldığı bir seminerde konu ile ilgili konuştu ve vergi sisteminin değişmesi gerektiğini vurguladı.
Çalışma hayatında ve emeklilik sisteminde düzenleme bekleniyor. Emekli maaşlarında oluşan farklılıklar ve çok katmanlı bir emeklilik sisteminin olması nedeniyle yeni düzenleme kapıda. 2000 sonrası çalışmaya başlayan gençlerden emeklilik dilekçesini vermeye hazırlanan vatandaşlara kadar herkesi ilgilendiren yasa hazırlığı ile ilgili ekonomi gazetecisi Faruk Erdem maddeler halinde açıklamalarda bulundu.
Asgari ücret zammı pek çok kalemde etkili. Biri de doğum hizmet borçlanmaları. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, asgari ücret artışının, emeklilikte eksik primlerini doldurmak için hizmet borçlanması yapacaklar açısından maliyet artışı anlamına geldiğini belirtip yılbaşından önce doğum borçlanmasına dikkat çekti. Karakaş, asgari ücretin en az yüzde 30 oranında güncellenmesinin söz konusu olabileceğini işaret edip kadınların yeni yıl öncesi yüzde 30 daha ucuz doğum borçlanması yapabileceğini söyledi.
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, tenis kariyerini noktalayarak emeklilik kararı alan efsane Rafael Nadal'a yaptığı paylaşımla veda etti.
Erken Yaşta Emeklilik 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmişti. 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar bir bir emeklilik dilekçelerini verirken staj sigortası başlangıcı olanların emeklilik başlangıcı olarak sayılmadığı için EYT'den faydalanamamıştı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, EYT mağdurları için sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olacaklara göre yüzde 30 oranında daha fazla maaş alacak olması nedeniyle bu sene emeklilik dilekçelerinde bir yığılma oluştu. Bu yığılmanın önüne geçebilmek için hükümet tarafında bir çalışmanın başlatılacağı konuşuluyordu. Alınan bilgilere göre masada konuşulan formüller var.
TBMM bugün açılıyor. En önemli gündem ise ekonomi olacak. Peki, yeni yasama gündeminde masaya hangi konular gelecek? AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yasama yılı öncesi değerlendirmelerde bulunarak 'ilave vergi' iddialarına yanıt verdi. Güler, 2024 ile 2025'te emekli olacaklara bağlanacak aylıklardaki farkla ilgili ise "Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor" dedi. Güler, emeklilik sistemiyle ilgili de sinyaller verdi.
Emeklilik sisteminde reform çalışmaları yapılırken ikinci emeklilik olarak lanse edilen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkında detaylar gün geçtikçe netleşmeye başladı. En çok konuşulan konulardan bir tanesi kıdem tazminatının kaldırılacak olduğu iddialarıydı. SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş TES’de iki konunun çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getirdi. Kıdem tazminatının ise kesinlikle kaldırılamayacağını vurguladı.
Milyonlarca kişi EYT’nin ardından kademeli emeklilik beklerken Sosyal Güvenlik Kurumu SGK verileri emeklilik oranının tarihi zirveleri gördüğüne işaret etti. 2023 sonunda 1 emekli ve gelir alan kişiye karşılık, 1,58 çalışan bulunuyordu. Haziran sonunda ise bu oran 1,55’e geriledi. İller bazında ise yıl başından bu yana 58 ilde denge bozuldu. Özellikle istihdamın yoğun olduğu illerde bozulmanın devam ettiği gözleniyor.
Enflasyonda yaşanan gerileme emeklilik aylıklarında olumsuzluk oluşturmaya devam ediyor. 31 Aralık 2024'e kadar emekli olacak olan vatandaşların 2025 yılında emekli olanlara göre yüzde 30 daha fazla maaş alacak olması bir yığılma oluşturdu. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, 2025'te emekli olanların zarar etmemesi adına çalışma yapılacağına işaret etti.
Emekli maaşlarıyla ilgili AK Parti'den yeni bir açıklama geldi. AK Parti Grup Başkanı Güler, "2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım" derken, çalışmaların devam ettiğini söyledi. Türkiye'de bazı illerde emekli sayısının çalışan sayısından daha fazla olduğunu belirten Güler, "Yeni bir emeklilik sistemini ortaya kalmamız gerekiyor "diye konuştu.
2024 yılında emeklilik dilekçesini veren vatandaşların 2025 yılı maaş zammı ile beraber 2025 yılında emekli olanlara göre daha fazla maaş alacak olması bu sene dilekçelerin yığılmasına neden oldu. Bu yığılmanın önüne geçmek için çalışmaların başladığı ise konuşuluyor. Peki bu değişiklikler ne olacak? Ekonomist Muhammed Bayram kritik açıklamalarda bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim tarihi itibarıyla yeni yasama yılına başlıyor. Meclis'Te konuşulması gereken birçok konu varken bunlardan biri de emeklilik sistemi. Çalışan emeklilere ek genel sağlık sigortası primi alınması konuşuluyorken aynı zamanda 2024 yılında emeklilik başvurularında bir yığılma söz konusu oldu. SGK Uzmanı Dilek Ete, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ete, ek priminin 0.5 puanının işverenden, 0.5 puanının çalışandan alınabileceğini söyledi.
Emeklilik sisteminde toplumun her kesiminden reform talepleri gelirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da yeni sistem üzerinde çalışıyor. Emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar ise maaşlarının artması için '2024 yılında mı emekli olmak daha avantajlı yoksa 2025 yılında mı?' sorusunun yanıtını arıyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman, katıldığı canlı yayında emekli olmak isteyenlerin merak ettiği o detayları açıkladı.
NBA’de son olarak Memphis Grizzlies forması giyen ABD’li basketbolcu Derrick Rose, 35 yaşında emeklilik kararı aldı. İşte detaylar...
Bağ-Kurlular için beklenen prim indirimi düzenlemesi yolda! Milyonlarca küçük esnaf ve çiftçinin yararlanacağı düzenleme ile 9000 gün olan prim gün şartı, 7200 güne düşecek. Peki, kimler prim indiriminden faydalanabilecek? Bağ-Kur prim gün indirimi ne zaman yürürlüğe girecek? EYT’liler bu düzenlemeden yararlanabilecek mi? Emeklilik için yaş şartı kalkacak mı? Tüm merak edilen soruların yanıtları ve prim indirimi ile ilgili detaylar haberde...
2024 sonrasında emeklilik dilekçesi verenlerin aylıklarında düşüş olacağı haberleri, yüz binlerce çalışanı emeklilik tarihini öne çekmeye yönlendirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dilekçe tarihine bağlı farkları gidermek için yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Emekliliğe hak kazanmış kişilerin aylıklarının, dilekçe tarihine göre azalmasının önüne geçecek bu düzenleme ile binlerce liralık kaybın önüne geçilecek. İşte detaylar…
Çalışanlar hem emeklilik sistemi için yapılacak reformu hem de çalışma saatlerinin düşürülüp düşürülmeyeceğini merak ediyordu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, milyonlarca kişinin merak ettiği iki kritik konuda açıklamalarda bulundu. Ancak o açıklamalar kafaları iyice karıştırdı. Güler emeklilik sisteminin değişeceği mesajını verirken, mesai saatlerinin kısalmasına ilişkinse, “Gerek haftalık çalışma saatleri gerekse günleri açısından gündemimizde böyle bir çalışma yok” dedi.
Ekonomi gündeminde emeklilik sistemiyle alakalı yeni gelişmeler yaşanırken çalışmaya devam eden emeklileri ilgilendiren detaylar da masada. Edinilen bilgilere göre sosyal güvenlik sistemi değişiyor. Buna göre çalışan emeklilerden belli bir yaşa kadar GSS primi alınabilir. Diğer yandan tamamlayıcı emeklilik sistemi de öngörülen düzenlemeler arasında. Bu öngörülen sistemle şartlar yerine getirildiğinde birikim sahibine toplu para ya da ikinci emekli aylığı ödenmesi planlanıyor.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi geçen yıl mart ayında yürürlüğe girdi. SGK'nın verilerine göre ise bazı şehirlerde emekli sayısı çalışan sayısını geçti. Ayrıca emeklilik yaşının 4 yıl azalarak 49'a düşmesi ise dikkat çekti.
EYT kapsamına girmeyen çalışanlar kademeli emeklilik beklerken, ‘kademeli emeklilik gelecek mi? Ne zaman gelir?’ gibi sorulara yanıt arıyorlar. Milyonlarca kişi bu değişiklikleri yakından takip ederken SGK Başuzmanı İsa Karakaş tarih vererek düzenlemenin yapılmasının bir gereklilik olduğuna dikkat çekti. Uzman isim, “Adil değil. Eninde sonunda bunun yumuşatılması gerekiyor ki insanların sisteme inancı olması gerekiyor” dedi. 2027 yılını işaret etti.
Emekli olmaya aday olan vatandaşlar dilekçelerini vermeye devam ediyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik şartlarına ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Erdursun, emekliliğin iptal olma ihtimali olan vatandaşları uyararak, "Eksik günlerinizi tamamlayın" uyarısında bulundu. Ayrıca Erdursun, yüksek prim ödenerek yüksek emekli maaşının alınıp alınamayacağının sorusunu da cevapladı.
Emeklilik sisteminin değişeceği aylardır kamuoyunda konuşulurken, milyonlarca vatandaş da "Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Prim, yaş ve gün sayısı değişecek mi? 2024 mü, 2025 mi? Ne zaman emekli olmak avantajlı?" sorularına yanıt arıyor. Masadaki emeklilik düzenlemesiyle ilgili detayları aktaran Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş, yüzde 86 zam detayına dikkat çekti.
Emekli olmayı bekleyen vatandaşlar "Ne zaman emekli olmalıyım?", "Bu yıl mı emekli olmak avantajlı?" gibi soruların yanıtlarını araştırırken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, çok çarpıcı bilgiler verdi. Buna göre emeklilik dilekçesini 31 Aralık'ta verenler, 1 Ocak 2025'te verenlerden en az yüzde 30 daha fazla maaş alacak. Karakaş, bu konuya dair aylardır tedbir alınmadığını söyleyip "Sistemden hızla panik halinde kaçışların arttığını" belirtti. İşte emeklilik dilekçesindeki kritik tarih...
Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Gencer, bireysel emeklilik sisteminin, hem bireylere hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan bir araç olduğunu değerlendirdi.
2024 yılının son çeyreğine girmişken emekli olma adayları dilekçelerini ne zaman vermeleri gerektiğini düşünüyor. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş 2025'te emekli olan birine 2024 yılına oranla yüzde 30 daha az aylık bağlanacağını belirtti. Ayrıca, EYT'lilerin sigorta süresi dolunca 2024 yılında emekli olanların sayısı 2023 yılını neredeyse geçmiş duruma geldi.
Bankalar kurala uymayıp kendi kafalarına göre kredi kartı limiti belirliyordu. 50 bin TL geliri olana 500 bin liralık kredi kartı limiti açan bankalar için düzenleme yolda. Bu kapsamda SGK'nın gelir tespiti ile belirlenmesi planlanan limitler için uzmanlardan açıklama geldi. "SGK’da emeklilik primlerinin daha düşük yatırılması, sigorta primlerinin daha düşük yatırılması için maaşlar çok daha düşük gösterilebiliyor" diyen uzmanlar 'gerçekçi olmayabilir' uyarısı yaptılar.
18 yaşını dolduran herkes çalışmadan sosyal güvence ve emeklilik imkanına kavuşabiliyor. Üniversite öğrencileri de bu sayede ilk sigortalarını yaptırıp emekliliğe adım atabilir. Şartlar belli oldu. İşte detaylar...
Emekli olmak için dilekçe verecekler yüksek emekli maaşı almaya hak kazanmak için hangi yıl dilekçe vereceğine karar vereceğini seçmekte zorlanıyordu. Bu durum ekonomi yönetiminin önüne geldi ve emekli maaşlarındaki bu farkın ortadan kaldırılması için çalışmalar başladı. Yapılacak değişiklikle, hak ettiği halde emekli olmayanların emekli aylıklarında kayıp yaşanmayacak. Emeklilik hakkı kazananların önümüzdeki yıllarda maaşları düşmeyecek.
Çin, yaşlanan nüfus ve azalan emeklilik bütçesi nedeniyle 1950'den bu yana ilk defa emeklilik yaşını kademeli olarak yükseltmeyi planlıyor. 1 Ocak 2025'ten itibaren başlayacağı öğrenilen uygulamayla birlikte yasal emeklilik yaşından önce emekli olmaya da izin verilmeyecek.
Kademeli emeklilik bekleyen vatandaşlar için SGK Uzmanı Özgür Erdursun, detayları paylaştı. Erdursun, kadınların 46 yaşında erkeklerinde 48 yaşında emekli olabileceğini ileri sürdü. Peki Erdursun'un bu iddiası kimler için geçerli? İşte detaylar...
Türkiye’de emeklilik yaşı ile sigorta primi gün sayısı gibi koşullar karşılandığı zaman yaşlılık aylığı almaya hak kazanılır. Bir kişinin kaç yaşında emekli olacağını belirleyen temel unsurlar da sigortalı olduğu tarih ve ödenen prim günü sayısı olarak sıralanır. Bu bağlamda 5510 sayılı güncel kanun ile 506 sayılı eski yönetmeliğin içerdiği maddelere göre kadınlarda ve erkeklerde emeklilik yaşı şartının kaç olduğu açıklanabilir.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal güvenlik sisteminde değişiklik olmayacağını, bunun yerine tamamlayıcı adımlar atılacağını belirtti. Emeklilere yapılan zamların enflasyonun iki katı olduğunu vurgulayan Yılmaz, enflasyon mesajı da verdi.
Futbolun efsane isimlerinden David Beckham emeklilik hayatına geçiş yaptı. Yeni yaşantısında çiftçiliğe başlayan Beckham bahçesinde yetiştirdiği meyve ve sebzeler ile tavukları çektiği bir video paylaştı. Ünlü ismin yeni mesleği sosyal medyada milyonlarca izlenme aldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın geçtiğimiz hafta Orta Vadeli Programı açıklamasıyla ekonomideki üç yıllık yol haritası belli oldu. OVP'nin açıklanmasıyla birçok merak edilen sorunun da cevabı bulunmaya başladı. Daha önceki OVP'lerde de konusu geçen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin hayata ne zaman geçeceği belli olurken uzmanlar konu hakkında değerlendirmede bulundu.
Orta vadeli Program (OVP), Resmi Gazete’de yayımlandı. Programda en dikkat çeken ise emeklilik sistemine getirilecek yeni soluk oldu. Artık daha uzun süre çalışanlar primleri düşük de olsa yüksek emekli maaşı alabilecek. Üstelik detaylar bununla da sınırlı değil.