Dünyadaki en zengin dillerden biri olan Türkçe’de geniş bir kelime dağarcığı vardır. Bu zenginliğin nedenlerinden biri de farklı kelimelerin yeni anlamlara karşılık gelen ve birleşik türde olan kelimeler üretebilmesidir. Yazım yanlışları da en çok bu tür kelimelerde yapılır.
Doğada yetişen çok sayıda bitki şifalı bitki şeklinde kabul edilir ve alternatif tıp alanında tedaviye destek amacıyla kullanılır. Adaçayı da bu şifalı bitkiler içerisinde olup, günümüzde de birçok kişi tarafından tercih edilen bir bitki çeşididir. Ballıbabagiller ailesinin üyesi olan bu bitkinin tek senelik ve çok senelik gibi çeşitleri vardır. Adaçayı bitkisinin sağlık yönünden de çok fazla yararı mevcuttur. Peki adaçayının faydaları nelerdir, neye iyi gelir ve her gün adaçayı içersek ne olur?
Doğanın bize sunduğu mucize bitkiler her derdin devası oluyor. Keza bitki çayları da aynı şekilde. Özellikle kadınların mutlaka tüketmesi gereken bu 5 çay, menopoz ateşlenmelerini azaltma, doğurganlığı artırma, libidoyu yükseltme ve regl ağrılarının hafifletilmesi gibi pek çok fayda sağlıyor.
Cilt bakımı insanların dikkatini çeken ve özen gösterdiği önemli bir konu. Bu nedenle doğal cilt bakım ürünleri de son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Ada çayı yağı kendine özgü özellikleri sayesinde cilt bakımının vazgeçilmez bir unsuru oluyor. Ancak bu doğal yağın cilt üzerinde nasıl kullanılması gerektiği ve hangi cilt tipleri için en uygun olduğu hakkında bilgi sahibi olmak en iyi sonuçları elde etmek ve olası yan etkileri önlemek açısından oldukça önemli.
Ada çayı tütsüsünün tarihi, antik uygarlıkların dini ritüellerinden günlük yaşamın bir parçasına kadar uzanır. Günümüzde ise bu tütsü, aromaterapi ve meditasyon uygulamalarının vazgeçilmez bir unsuru olarak kabul edilir. Ada çayı tütsüsünün yakılması, odanın havasını temizler ve ruh halinizi iyileştirmenize yardımcı olur. Ancak sadece hoş bir koku yaymakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli sağlık yararları sunar.
Ada çayı yağı yüzyıllardır sağlık ve güzellik alanında kullanılan değerli bir bitkisel yağdır. Ada çayı bitkisinin yapraklarından distilasyon yöntemiyle elde edilen bu öz benzersiz bir aromaya sahip olmasının yanı sıra bir dizi sağlık faydası sunar. Ada çayı yağı içeriğindeki doğal bileşikler ve antioksidanlar sayesinde anti-enflamatuar, antiseptik ve antiviral özelliklere sahiptir. Ayrıca zengin besin içeriğiyle cilt, saç ve genel sağlık için de faydalar sağlayabilir.
Bitki çayları, özellikle pek çok hastalığa şifa oldukları için pek çok kişi tarafından tüketilir. Ada çayı da hem yazın hem de kışın severek içilen bir bitki çayıdır. Hamilelik döneminde olan kadınlar da ada çayı tüketmek isteyebilir ancak bu çayın gebelikte ne gibi etkileri olduğunu merak ederler. Çünkü hamilelikte ada çayı yararlı olduğu kadar zararlı da olabilir. Peki, hamilelikte ada çayı tüketmenin etkileri nelerdir, hamileliğin son ayında ada çayı içilir mi?
Doğada yetişen birçok şifalı bitki bulunuyor. Ülkemizin de birçok yerinde birçok farklı bitki yetiştiriliyor. Bu şifalı bitkiler faydalarından dolayı hem yemeklerde hem de sağlık amaçlı kullanılıyor. Düzenli olarak kullanılan şifalı bitkilerin, vücuttaki dengenin sağlanmasına yardımcı olduğu ve doğal tedavi yöntemi olarak kullanıldığı biliniyor. Bu bitkilerin özelliklerini bilmek, kullanma alanları açısından oldukça önemli. Türkiye'deki şifalı bitkilerin özellikleri ve faydaları nelerdir?
Kapalı ortamlarda zaman zaman ağır enerjiler oluşabiliyor. Bu olumsuz enerjiler o ortamda yaşayan kişilerin ruh halini oldukça etkiliyor. Uzun süredir gergin ve depresif hissediyor evinizde bolluk ve bereketin olmadığını düşünüyorsanız bunun nedeni evin kötü enerjisi olabilir. Evde adaçayı yakmanın tüm kötü enerjiyi alacağı ve çok çeşitli faydalar sağlayacağı belirtiliyor. Peki adaçayı nasıl yakılır?
Adaçayı içeriğindeki fitokimyasallar nedeniyle anti-inflamatuar etki göstermektedir. Geçmişten modern tıbba; adaçayı başta solunum sistemi enfeksiyonları olmak üzere genel sağlık üzerinde olan olumlu etkileri nedeniyle kullanılmaktadır. Adaçayı bunun yanı sıra güçlü bir antioksidan ve antibakteriyeldir.
Muğla'da hasat edilen kekik, adaçayı ve harnup ihaleyle satıldı
Bir türlü geçmeyen kas ağrıları için sık sık ağrı kesici kullanmaktan birçok kişi bıkmıştır. Romatizmal ağrılardan migrene, kas ve karın ağrılarına kadar pek çok sıkıntıya iyi gelen 10 gıdadan birçoğu halk arasında iyi bilinmektedir.
Özellikle soğuk algınlığı ve Covid-19 gibi salgın hastalıkların sürdüğü şu günlerde, baş ve vücut ağrısı yaşayan vatandaşlar ağrılarını gidermek için bitkisel yöntemlere başvurmak istiyor. Baş ve vücut ağrısı, enfeksiyon kaynaklı olabileceği gibi stres ve sinir kaynaklı da olabiliyor. Sevilerek tüketilen adaçayı sinir sistemine iyi geldiği gibi sindirim problemlerine de deva olabiliyor. İşte adaçayının az bilinen 17 mucizevi faydası...
Ayak kokusu kişiyi ve çevresini oldukça rahatsız eden kokular arasında yer alıyor. Ayağı kokan kişiler ayakkabılarını çıkarmaya utanabiliyorlar. Ayak kokularının zor geçtiğini düşünülse de evde yapacağınız etkili çözümler ile çok kısa bir süre içerisinde ayak kokusundan kurtulabilmeniz mümkün.
Son zamanlarda giderek artan sağlık sorunları arasında yer alan unutkanlığa ne iyi gelir? Evde unutkanlığa iyi gelen doğal tedavi yöntemi arayanlar adaçayı ile karşılaşır. Unutkanlığa olumlu etkisi ile dikkat çeken adaçayının insan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Pek çok rahatsızlığın alternatif tedavi yöntemi olan adaçayının tadı da ve kokusu da ayrı ayrı beğenilir. Unutkanlık nasıl geçer, adaçayının unutkanlığa faydaları nelerdir?
Kış aylarında grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarından korunmanın doğal yöntemi olan bitki çayları doğru bir şekilde tüketilmediğinde faydadan çok zarar verebiliyor. Prof. Dr. Fulya İlhan, hem doğru bilinen yanlışlara hem de ürünlerin doğru tüketilmemesinin ciddi derecede risk oluşturduğunu belirtti. İlhan, adaçayının fazla tüketildiğinde tansiyon yükselttiğini, bazı bitkilerin zehir düzeyinde olduğunu, kekiğin ise hamilelerde düşük yapabileceğine dikkat çekti.
Tekirdağ'daki Ganos Dağı eteklerinde yetiştirilip 7 ülkeye ihraç edilen ada çayı bölge halkına ek gelir sağlıyor.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu yaptığı açıklamada koronavirüse karşı vücudu koruyup dayanıklı olmak için sadece vitamin desteği almanın yeterli olmayacağını, aynı zamanda sağlıklı beslenmenin de büyük bir önem taşıdığını açıkladı. Saraçoğlu'nun adaçayı ve ebegümeci çayının faydalarından bahsetmesi sonrası vatandaşlar adaçayı ve ebegümeci çayı nasıl yapılır sorusunun cevabını araştırmaya başladı. İşte adaçayı ve ebegümeci nasıl yapılır, tarifi...
Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen adaçayının boyu 30-75 cm arasında olur.
Bilimsel adı Salvia officinalis olan ada çayı, biberiye ile benzerdir ve genellikle bu ikisine kardeş otlar denilmektedir. Her dem yeşil ve odunsu yapıda olan ada çayı, mavi ya da mor çiçeklere sahip olmasının yanı sıra, boyları 30 ile 70 cm uzunluğa kadar uzanmaktadır ve Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişmektedir.
Şifalı bitki olarak kullanılan ada çayı, boğaz hastalıkları, bademcik, diş, yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında birebir. Kan temizleyici etkiye ve iştah açıcı özelliğe sahip ada çayı, solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan da temizliyor.
Strese, sinir sistemine iyi geldiği belirtilen adaçayının sınav öncesinde öğrencilere ve sinirli kişilere önerildiği bildirildi.