Türkiye Cumhuriyeti'nin dokuzuncu başbakanı olan Adnan Menderes, 1899 yılında Aydın'da doğdu. Kurtuluş Savaşı'na katılıp savaş sonunda İstiklal Madalyası aldı. 1931 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası'na girip Aydın Milletvekili oldu. 1945 yılında partiden ihraç edildi ve Celal Bayar, Fuad Köprülü, Refik Koraltan ile birlikte Demokrat Parti'yi kurdu. 1950 seçimlerinde Demokrat Parti'nin kazanmasıyla başbakan olan Menderes, ülkenin çok partili sisteme geçmesiyle başa gelen ilk başbakan oldu. On yıl boyunca iktidarda kalan parti ile birlikte başbakanlık görevi devam etti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 27 Mayıs 1960 günü darbe yapması ile tutuklandı. Diğer Demokrat Parti üyeleri ile birlikte Yassıada'ya gönderilen Menderes, dava süresince birçok farklı suçtan yargılandı. Yüksek Adalet Divanı'nın dokuz ay süren yargılamasının ardından 17 Eylül 1961 tarihinde İmralı'da idam edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, idam edilişlerinin 62. yılında merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı andı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milli iradeyi ve milletin tercihlerini yok sayan 27 Mayıs darbesinin ardından Adnan Menderes ve arkadaşlarının haksız ve hukuksuz bir şekilde idam edilmeleri tarihe kara bir leke olarak geçmiştir" dedi.
Merhum Başbakan Adnan Menderes'in idam edilirken fotoğraflarını çeken ve dün akşam tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden İsmail Şenyüz (90), Ankara'da son yolculuğuna uğurlandı.
Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde 1 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin aranan şüpheli gözaltına alındı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri: - "Adnan Menderes'in açtığı yol, Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ayrı bir düzeye ulaştı. Vesayetin yıkıldığı, milletin iradesinin ayaklar altına alınamadığı bir Türkiye'deyiz artık" - İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: - "Zannettiler ki o güler yüzlü başvekili asarsak halkıyla kurduğu gönül köprüsünü de yıkabiliriz ancak büyük bir hüsrana uğradılar. Aziz milletimiz, onun ismini evlatlarına vererek gönlünün derinliklerinde yaşatmaya devam etti"
⁃ "Rahmetli Menderes'in, Polatkan'ın ve Zorlu'nun muhatap oldukları sözde yargılamalar ve şahsiyetlerine vurulan darbeler hem tarihin hem de hafızaların kayıtlarındadır. Aziz milletimiz, aradan geçen 61 yıla rağmen bu büyük insanların mirasına ve misyonuna sahip çıkmıştır ve çıkmaya devam etmektedir" - "Bugün Recep Tayyip Erdoğan, rahmetli Menderes'in hayal ettiği Türkiye'yi inşa etmektedir. Karşımızdaki masa yuvarlak masa mıdır yoksa bir tarafa doğru sünmekte midir hiç önemi yoktur. İnşallah bizler Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına da bugünkü liderlikle, iradeyle, kararlılıkla, güçle, bu yolda yürüyenlerin yanında asla yalpalamadan, başka yollara sapmadan girip bu güzel ülkeyi Menderes'in, onun arkadaşlarının hayallerinin ötesine geçirmenin gayreti içerisinde olacağız"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Eylül 1961'de idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edilişlerinin 61. yılı dolayısıyla İstanbul Valiliğince Topkapı Anıt Mezar'da düzenlenen anma programına mesaj gönderdi. Erdoğan, ''Menderes'in ve arkadaşlarının hatıraları, milletimizin kalbinin başköşesinde tüm canlılığıyla yaşamayı sürdürmektedir'' ifadelerini kullandı.
Merhum Başbakan Adnan Menderes'in doğup büyüdüğü Aydın'ın Koçarlı ilçesinin Çakırbeyli Mahallesi'ndeki hemşehrilerinin üzüntüsü 61 yıldır sürüyor - Menderes'in çiftliğinde çalışanlardan 92 yaşındaki Münevver Çıkrık: - "(Adnan Menderes) İdam edilince gazeteyi gösterdiler, bayılmışım, haberim yok kendimden. Çok üzüldük, halen daha üzülüyoruz"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile eski başbakanlardan Adnan Menderes'in anıt mezarlarını ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'na ziyaretlerinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşlik etti.
Türkiye demokrasisi, 17 Eylül 1961'de tarihinin en kara günlerinden birini yaşadı, 1950 seçimlerinde yüzde 52,7 oyla iktidara gelen ve 10 yıl süreyle başbakanlık yapan Adnan Menderes idam edildi - Ordu, 12 Eylül 1980 darbesiyle yönetime üçüncü kez el koydu - 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisinde görev alanların yargılanmasını önleyen maddenin, 12 Eylül 2010'da yapılan halk oylamasının ardından yürürlükten kaldırılmasıyla darbecilerin yargılanmasının önü açıldı
İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan: - "Şehit Başbakanımız merhum Adnan Menderes'i milletin değerlerinin korunmasına yaptığı bu hizmetten dolayı, dinimizin önemli rükünlerinden ezanı serbest bırakma iradesini seçilir seçilmez mecliste ortaya koyduğu için hayırla yad ediyoruz" - Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan: - "Tek parti döneminde dinde reform bahanesiyle uygulanan Arapça ezan yasağı tam 18 yıl sürdü. Tarihimize bir utanç vesilesi olarak geçen bu yasaklama her türlü despot uygulamasına rağmen milletin vicdanında karşılık bulmadı"
AK Parti üyeleri, Adnan Menderes'i Aydın'da adına açılan müzede andı
AK Parti, 27 Mayıs 1960 darbesinin yıldönümünde 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. İstanbul’daki program Adnan Menderes'in Anıt Mezar'daki kabri başında düzenlendi.
27 Mayıs nedir, ne oldu? şeklinde sorular sorulmaya başlandı. Vatandaşlar 27 Mayıs günü ne olduğunu araştırmaya başladı. Türk tarihinde 27 Mayıs önemli bir yere sahiptir. İşte merakla araştırılan 27 Mayıs tarihine detaylar!
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Muğla Bölge Müdürlüğü tarafından Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki Adnan Menderes Müzesi'nde, 27 Mayıs darbesinin '62. Yılında 62 Gazeteci Demokrasi Müzesinde' programı düzenlendi. Programda Adnan Menderes'in kahyası Münevver Çıkrık, "27 Mayıs darbesi olduğunda bayılmışım o an hiçbir şey hatırlamıyorum" diyerek gözyaşlarına hakim olamadı.
Merhum Başbakan Adnan Menderes "62. Yılında 62 Gazeteci Demokrasi Müzesi'nde" programında anıldı
"Ben bir şey söyledim; 'Siz bir büyükelçiyi, birisine gönderdiniz' dedim. 'Ben göndermedim' desin Sayın Kılıçdaroğlu. Bir iddiayı daha ortaya koyuyorum. Ben tek tek konuştuğunuz cümleleri söyleyeceğim" - "Allah'tan bu ülkede CHP içerisinde de bu vatana ihanet edenlere karşı içi cızlayan ve bunları nerede konuşulmuşsa oradan nakleden insanlar var da bunlar bir vesileyle ihaneti vataniye olabilecek bir tabloyu ortaya koyabiliyorlar"
Merhum Başbakan Adnan Menderes'in, 17 Eylül 1961'de idam edilirken fotoğraflarını çeken dönemin Ordu Foto Film Merkezi Amiri, emekli astsubay İsmail Şenyüz (88), "Menderes asıldıktan sonra dönerken çektiğim fotoğraf karesi gözümün önünden gitmedi. 15-20 gün uyuyamadığımı hatırlıyorum" dedi.
Menderes, Zorlu ve Polatkan, idam edilişlerinin 60. yılında anılıyor
"Darbeler ve siyasi idamlar, ülkemizin demokrasisinde onarılması güç yaralar açmıştır. Yaşanan acılardan ders almak, demokrasiyi sarsılmaz bir biçimde inşa etmek zorundayız"
Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi 27 Mayıs'ın ardından yapılan yargılamalar sonunda 17 Eylül 1961'de idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes'in ismi, memleketi Aydın'da mahalle, bulvar, cadde, sokak, üniversite, stadyum, lise, birçok ilkokul ve barajda yaşatılıyor - Menderes'in çiftliğinde bahçıvanlık yapan Demir: -"Çok tatlı, güler yüzlü, akıllı hakikaten merhametli, vicdanlı bir adamdı. Kimseyi kırdığını hatırlamam" - Menderes'in doğup büyüdüğü mahallenin muhtarı Orçan: - "Adnan Menderes bizim için çok büyük değerdir. Onun yaptığı işlerle övünüyoruz"
Aydın'da düzenlenen programda Adnan Menderes'i tanıyanlar anılarını paylaştı
Samsun, Çankırı, Kastamonu ve Amasya'da 27 Mayıs darbesi kınandı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'yi hedef almasının ardından sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.
Adnan Menderes'in ve iki bakanın idam edilmesiyle sonuçlanan 1960 darbesine ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı. Adnan Menderes’in 11 ay boyunca kaldığı oda ve kalan eşyalar da görüntülendi.
1950-1960 seneleri arasında görev yapan Adnan Menderes'in neden ve ne zaman asıldığı araştırılıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin eski başbakanlarından Adnan Menderes ve Demokrat Parti iktidarı, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi ile son bulmuştu. Başbakan Menderes, yargılamalar sonrası Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile beraber idam edilmişti. Peki Adnan Menderes neden ve ne zaman asıldı? Adnan Menderes kimdir? İşte detaylar...
27 Mayıs darbesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılmış ilk askeri darbedir. 1960 yılında gerçekleşen darbe halk arasında “27 Mayıs Askeri Müdahalesi” ya da “27 Mayıs İhtilali” olarak da bilinir. Darbenin sonucunda Anayasa ve TBMM feshedilmiş aynı zamanda ülkenin başbakanı ve iki bakanı da idam edilmiştir. Bu sene 27 Mayıs darbesi yıl dönümünde, İletişim Başkanlığı’nca, 27 Mayıs 1960 Darbesi Uluslararası Konferansı düzenlenecek.
Aydın'ın Koçarlı ilçesinde, yapımında sona yaklaşılan Demokrasi Müzesi'nde merhum Başbakan Adnan Menderes’e ait antika kol saati, Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan tarafından Aydın Valisi Hüseyin Aksoy'a sergilenmek üzere teslim edildi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik "Menderes benzetmesi"ne ilişkin, "Ne böyle bir ümidim var ne de böyle bir şeyi ümit ettiğime ilişkin sözüm var. Sözlerimin hepsi kayıt altında. Bu kayıt içinde böyle bir ifade varsa ben gereğini yaparım. Ama yok." ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın televizyon programındaki bazı sözlerine tepki gösterdi. Bakan Soylu açıklamasında, "Menderes'in sonunu Erdoğan'a yakıştırmak. Vallahi sizi, 15 Temmuz'dan beter yaparız..." ifadelerini kullandı.
Tesisin bahçesinde 4 yıl önce kurulan müzede Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın temel atma töreninde kullandığı mala, Menderes'in açılış kurdelesini kestiği makas, gümüş tepsi, el yazısıyla kaleme alıp imzaladığı anı defteri de sergileniyor - Fabrika müdürü Hakan Çelik: - "Buraya gelenlerin birçoğunun gözleri doluyor, çok duygulanıyorlar. Kapımız herkese açık. Herkesten gelip burayı gezmelerini, görmelerini istiyorum, davet ediyorum"
Aydın Valisi Hüseyin Aksoy: - "Çalışmaların yüzde 98'i tamamlanmış durumda"
Aydın'da otomobil ile tırın çarpışması sonucu 1 kişi yaralandı
2013 yılında ismi Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değişikliğe uğrayan Yassıada, ülkemizde yaşanan 1960 darbesinin ardından idamla sonuçlanan yargılamaların yapıldığı adadır. Ada, isminin değiştirilmesiyle beraber yeniden düzenlenme halindeydi ve bunun sonucunda çehresi bambaşka bir hale geldi. İşte Yassıada nerede, hangi ile bağlı gibi soruların cevabı ve ada hakkındaki diğer detaylar...
GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı: - "Salgın var diye ne yatırımlarımızdan ne de üretimimizden vazgeçtik. Faaliyetlerimiz durmadı, bundan sonra da bu şekilde devam edecek"
Adnan Menderes'in kenti ziyaretinde çekilen fotoğrafı Keşan Kent Müzesi'nde sergileniyor
Edirne'nin Keşan ilçesinde 2 kuşaktır fotoğrafçılık yapan Orhan Saatçioğlu (80), 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen eski başbakanlardan Adnan Menderes'in 1955 yılında şehri ziyareti sırasında çekilen fotoğrafını iş yerinde sergiliyor.
Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'in Çankaya Köşkü'nde yakın koruma polisliğini yapan Niyazi Çelebi, Türk demokrasi tarihinin kara lekesi olan 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin sabahında yaşadıklarını unutamıyor - Niyazi Çelebi: - "Tank sesleri gelmeye başladı. 3-4 tank gele gele Hariciye Köşkü'nden topları köşke doğru çevirdi. Megafonla 'Sayın Reisicumhur teslim ol, her taraf Milli Savunmaya geçmiştir. Teslim ol, teslim olmadığın takdirde mukadderat bizim elimizdedir.' anonsu yaptılar" - "İçeride Bayar'a, her yerin zapt edildiğini söylediler. O da 'Ben millet iradesiyle geldim, millet iradesiyle giderim' diyor. Koluna girdiler, indirdiler aşağıya. Cipe bindirdiler, aldılar götürdüler" - "Adamlar hazırlanmış, bir haftadan beri hazırlık yapmışlar. Bizim haberimiz yok. Herkes uyuyor, hiç dedikodu da olmadı"
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uzaktan eğitimin ilk gününde eski Başbakan Adnan Menderes'in idamını konu alan animasyonun ortaokul öğrencilerine izletilmesi ile ilgili soruşturma başlattı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitimin ilk gününde Adnan Menderes'in idam görüntülerinin animasyonunun ortaokul öğrencilerine izletilmesi ile ilgili, "Etkinlik saati görüntülerini ben de onaylamıyorum ve çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum" dedi.
Otomobil, Koçarlı ilçesinde yapımı devam eden Adnan Menderes Müzesi'nde sergilenecek
Yılmaz Büyükerşen, Aydın'a Adnan Menderes heykeli hediye etti
Eski Başbakan Adnan Menderes, çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, idam edilişlerinin 58. yıl dönümlerinde anıldı. Törene katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu 'pejmürde' polemiğinin ardından ilk kez bir araya geldi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: - "17 Eylül 1961’de Adnan Menderes ve arkadaşları Türk demokrasisiyle beraber bir cinayete kurban gitmiştir. Toplumun istisnasız tüm kesimleri, bu meseleyi böyle ifade edecek cesarete sahip oldukları zaman, bilmeliyiz ki hiç kimse Türk demokrasisine, milletin iradesine, böyle bir taarruza bir daha meyil edemeyeceklerdir. Etse bile milletimiz izin vermeyecektir"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta: - "17 Eylül 1961'de Menderes'i idam eden yağlı ilmek ile aslında milli irade, demokrasi, milli ve manevi değerler, hak ve özgürlükler idam edilmeye çalışılmıştır"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta: - "17 Eylül 1961'de Menderes'i idam eden yağlı ilmek ile aslında milli irade, demokrasi, milli ve manevi değerler, hak ve özgürlükler idam edilmeye çalışılmıştır"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: - "Merhum Menderes, Başbakanlığı döneminde verdiği büyük mücadele ile Türkiye'nin ekonomik açıdan daha müreffeh, siyasi olarak daha demokratik ve özgür bir ülke haline gelmesi için çalışmıştır" - "Vefatlarının üzerinden geçen 58 seneye rağmen, merhum Menderes ve arkadaşlarının halen hayırla ve şükranla yad edilmelerinin sebebi, milletimizin safında yer almış olmalarıdır"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: - "Merhum Menderes, Başbakanlığı döneminde verdiği büyük mücadele ile Türkiye'nin ekonomik açıdan daha müreffeh, siyasi olarak daha demokratik ve özgür bir ülke haline gelmesi için çalışmıştır" - "Vefatlarının üzerinden geçen 58 seneye rağmen, merhum Menderes ve arkadaşlarının halen hayırla ve şükranla yad edilmelerinin sebebi, milletimizin safında yer almış olmalarıdır"
Türkiye demokrasisi için unutulmayacak bir kara leke olarak tarih sayfalarına kazınan merhum Başbakan Adnan Menderes'in 17 Eylül 1961'de idam edilmesinin üzerinden 58 yıl geçti - Türk halkının zihninden silinmeyen siyasi liderlerden biri olan "milletin adamı" Menderes, "Yeter söz milletindir" diyerek çıktığı siyaset yolunda gerçekleştirdiği demokrasi hamleleri ve kalkınma atılımlarıyla Türkiye'nin önemli siyasi isimleri arasında yer aldı - Arapça ezan okuma yasağını kaldırarak dini özgürlüklerin önünü açan Menderes'in politikalarıyla ekonomide kalkınma dönemine giren Türkiye'de, serbest piyasa ekonomisine geçişe hız verildi, tarımda makineleşme çalışmaları başladı
Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi 27 Mayıs'ın ardından 17 Eylül 1961'de idam edilen merhum başbakan Adnan Menderes'in o dönemi yaşamış hemşehrileri, "demokrasinin kara gününü" gözyaşlarıyla anıyor - Menderes'in çiftliğinde çalışan Orhan Demir: - "Öyle güzel bir adamı başımızdan aldılar. Babamızı kaybetsek belki bu kadar üzülmezdik. Ben 1,5 yaşında babamı kaybetmişim. Tatmadım baba sevgisini ama o adam babamız gibiydi hatta ülkemizin babasıydı" - Çiftlik çalışanlarından Münevver Çıkrık: - "Yassıada'daki fotoğraflarını görünce hala içim sızlıyor"
Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi 27 Mayıs'ın ardından 17 Eylül 1961'de idam edilen merhum başbakan Adnan Menderes'in o dönemi yaşamış hemşehrileri, "demokrasinin kara gününü" gözyaşlarıyla anıyor - Menderes'in çiftliğinde çalışan Orhan Demir: - "Öyle güzel bir adamı başımızdan aldılar. Babamızı kaybetsek belki bu kadar üzülmezdik. Ben 1,5 yaşında babamı kaybetmişim. Tatmadım baba sevgisini ama o adam babamız gibiydi hatta ülkemizin babasıydı" - Çiftlik çalışanlarından Münevver Çıkrık: - "Yassıada'daki fotoğraflarını görünce hala içim sızlıyor"
Büyük Millet Meclisi, 19 Eylül 1921'de Mustafa Kemal Paşa'ya "Mareşal" rütbesi ile "Gazi" unvanı verdi - Türkiye demokrasisi, 17 Eylül 1961'de tarihinin en kara günlerinden birini yaşadı. 1950 seçimlerinde yüzde 52,7 oyla iktidara gelen ve 10 yıl süreyle başbakanlık yapan Adnan Menderes idam edildi
Büyük Millet Meclisi, 19 Eylül 1921'de Mustafa Kemal Paşa'ya "Mareşal" rütbesi ile "Gazi" unvanı verdi - Türkiye demokrasisi, 17 Eylül 1961'de tarihinin en kara günlerinden birini yaşadı. 1950 seçimlerinde yüzde 52,7 oyla iktidara gelen ve 10 yıl süreyle başbakanlık yapan Adnan Menderes idam edildi
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, merhum Başbakan Adnan Menderes'in adını taşıyacak müze için elinde o döneme ait materyal bulunan vatandaşlara çağrıda bulundu - Vali Köşger: - "Adnan Menderes'le, o dönemle, Demokrat Parti'yle, o dönemki siyasetle ilgili veya müzede sergilenmesinin anlam katacağını düşündüğünüz eserleri bize ulaştırın. Yeni müzede, isminizle sergileyelim"
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, merhum Başbakan Adnan Menderes'in adını taşıyacak müze için elinde o döneme ait materyal bulunan vatandaşlara çağrıda bulundu - Vali Köşger: - "Adnan Menderes'le, o dönemle, Demokrat Parti'yle, o dönemki siyasetle ilgili veya müzede sergilenmesinin anlam katacağını düşündüğünüz eserleri bize ulaştırın. Yeni müzede, isminizle sergileyelim"
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla, merhum Başbakan Adnan Menderes'in doğduğu mahallede yürüyüş düzenlendi - ADÜ Rektörü Prof. Dr. Aldemir: "FETÖ darbe girişimini hedefleyen bu alçaklara karşı her zaman dimdik ayakta olduğumuzu bir kez daha gösteriyoruz"
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla, merhum Başbakan Adnan Menderes'in doğduğu mahallede yürüyüş düzenlendi - ADÜ Rektörü Prof. Dr. Aldemir: "FETÖ darbe girişimini hedefleyen bu alçaklara karşı her zaman dimdik ayakta olduğumuzu bir kez daha gösteriyoruz"
Milli Yerli İslami Düşünce Platformu üyeleri, ezanın tekrar Arapça okunmasını sağlayan eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in mezarı başında anma töreni düzenledi
27 Mayıs 1960 darbesi sonrası cuntacılar, Diyanet İşleri Başkanlığını kontrol etmek için başkan yardımcılığına emekli bir asker getirdi - Darbeden hemen sonra müftülüklere gönderilen tamimlerde darbenin meşru olduğu, halka ayet ve hadislerle faziletlerinin anlatılması istendi - Müftülüklere gönderilen genelgeden: - "Hükümetimize destek olmanın dini bir vecibe teşkil ettiğini, aksine hareketin dünyada ve ahirette mesuliyeti ve hüsranı mucip olacağını vaizlerimizin vaazlarında, hatiplerimizin hutbelerinde ayet ve hadislere istinaden halkımıza duyurmanın temini ve neticeden bilgi verilmesini ehemmiyetle rica ederim"
Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesinin ardından idam edilen Başbakan Adnan Menderes'in adı, memleketi Aydın'da başta üniversite ve kentin en büyük stadyumu olmak üzere, 2 mahalle, 12 bulvar, 6 cadde, 9 sokak, 5 lise ve bazı ilkokullarda yaşatılıyor - Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger: - "Adnan Menderes, bu milletin hafızasından hiçbir zaman silinmeyecek. Sokaklarda, caddelerde, okullarda, üniversitelerde, her yerde ismi yaşamaya devam edecek ama Adnan Menderes'e darbe yapanların ismi şu anda hiç hatırlanmıyor, kendi çocukları bile belki isimlerini anmaktan imtina ediyordur"
Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesinin ardından idam edilen Başbakan Adnan Menderes'in adı, memleketi Aydın'da başta üniversite ve kentin en büyük stadyumu olmak üzere, 2 mahalle, 12 bulvar, 6 cadde, 9 sokak, 5 lise ve bazı ilkokullarda yaşatılıyor - Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger: - "Adnan Menderes, bu milletin hafızasından hiçbir zaman silinmeyecek. Sokaklarda, caddelerde, okullarda, üniversitelerde, her yerde ismi yaşamaya devam edecek ama Adnan Menderes'e darbe yapanların ismi şu anda hiç hatırlanmıyor, kendi çocukları bile belki isimlerini anmaktan imtina ediyordur"
Merhum Başbakan Adnan Menderes, "Yeter söz milletindir" diyerek çıktığı siyaset yolundaki demokrasi hamleleri, kalkınma atılımları ve çok partili siyasi hayata geçişin ardından milli iradeyi sandığa yansıtan ilk başbakan sıfatıyla Türkiye'nin önemli siyasi isimleri arasında yer aldı - Demokrasiye olan inancını, "Dörtlü Takrir" ismiyle cumhuriyet tarihine geçen ve CHP parti tüzüğündeki antidemokratik ilkelerin kaldırılmasını talep eden önergeye imza atarak gösteren Menderes, bu inancını Demokrat Parti iktidarında da sürdürdü - "Arapça ezan okuma yasağını" kaldırarak dini özgürlüklerin önünü açan Menderes'in politikalarıyla ekonomide kalkınma dönemine giren Türkiye'de, serbest piyasa ekonomisine geçişe hız verildi, tarımda makineleşme çalışmaları başladı - Ekonomi, siyaset, eğitim ve toplumsal alanda yaptığı reformlar ile Türk halkının zihninden silinmeyen siyasi liderlerden biri olan Menderes, milli irade ve demokrasiye vurulan ilk darbede idam edildi
Eski Bakan Ali Naili Erdem: - "27 Mayıs darbesi, siyasi hayatımız için kara bir lekedir, bir facialar silsilesidir. Seçimle iktidara gelen bir siyasi parti alaşağı edilmiştir. Orta çağın zulmü neyse 27 Mayıs'ta o zulüm Türkiye'de yaşatılmıştır" - "Menderes bir medeniyet kavgası yapmıştır. Menderes hala dağlarda, köylerde, kasabalarda ve şehirlerde yaşıyor. Yüreği insanlık sevgisiyle dolu olan her insanda Adnan Bey yaşıyor"
Eski Bakan Ali Naili Erdem: - "27 Mayıs darbesi, siyasi hayatımız için kara bir lekedir, bir facialar silsilesidir. Seçimle iktidara gelen bir siyasi parti alaşağı edilmiştir. Orta çağın zulmü neyse 27 Mayıs'ta o zulüm Türkiye'de yaşatılmıştır" - "Menderes bir medeniyet kavgası yapmıştır. Menderes hala dağlarda, köylerde, kasabalarda ve şehirlerde yaşıyor. Yüreği insanlık sevgisiyle dolu olan her insanda Adnan Bey yaşıyor"
Türk demokrasi tarihine utanç vesikaları olarak geçen "Yassıada"nın acılarını ve hüzünlerini yansıtan hatıraların yer aldığı özel koleksiyon, Ata Müzayede bünyesinde bir araya getirildi - 27 Mayıs 1960 darbe döneminin karanlığına ışık tutan 13 bin parçalık özel koleksiyon, dönemin mebus, bürokratları ile Yassıada davalarına tanıklık etmiş kişilerin ailelerinden, yakınlarından ve koleksiyonerlerden 50 yılda toplandı - Ata Müzayede Sanat Danışmanı Recep Sadri Sayıoğulları: - "Bu koleksiyonun çağdaş, güne yakışır bir müzecilik anlayışıyla değerlendirilmesi gerekir"
Merhum Başbakan Adnan Menderes idam edilmeden bir gün önce evlenen Menderes sevdalısı Aydınlı Fatma ve Selahattin Kavas çifti, her evlilik yıl dönümünde hüzün yaşıyor - Selahattin Kavas: - "O zamanlar ben genç delikanlıydım. Yokluk, kıtlık devriydi. Adnan Menderes geldikten sonra bunların hepsi bitti, ülke refaha huzura kavuştu. Çok iyi bir adamdı" - Mukaddes Kavas: - "Biz evlendikten birkaç gün sonra (Menderes'in) öldüğü haberini aldık. Çok üzüldüğümüz için o gençliğimizi, evliliğimizi bilemedik hiç. Her evlilik yıl dönümü geldiğinde üzüldük"
Merhum Başbakan Adnan Menderes idam edilmeden bir gün önce evlenen Menderes sevdalısı Aydınlı Fatma ve Selahattin Kavas çifti, her evlilik yıl dönümünde hüzün yaşıyor - Selahattin Kavas: - "O zamanlar ben genç delikanlıydım. Yokluk, kıtlık devriydi. Adnan Menderes geldikten sonra bunların hepsi bitti, ülke refaha huzura kavuştu. Çok iyi bir adamdı" - Mukaddes Kavas: - "Biz evlendikten birkaç gün sonra (Menderes'in) öldüğü haberini aldık. Çok üzüldüğümüz için o gençliğimizi, evliliğimizi bilemedik hiç. Her evlilik yıl dönümü geldiğinde üzüldük"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: - "Bu topraklar ve bu millet dualı bir millettir. Onun için hiç kimse endişe etmesin bugünden daha güçlü olacağız. Yarınlara umutla bakacağız" - "Bu topraklar çok sıkıntı ve çok haksızlık gördü. Ama bu toprakların ve milletin özelliği var. Ne kadar haksızlık görürse görsün onu Allah'a havale eder. Kendisi kula haksızlık etmez. Bu topraklar bu medeniyet böyle bir medeniyettir"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: - "Bu topraklar ve bu millet dualı bir millettir. Onun için hiç kimse endişe etmesin bugünden daha güçlü olacağız. Yarınlara umutla bakacağız" - "Bu topraklar çok sıkıntı ve çok haksızlık gördü. Ama bu toprakların ve milletin özelliği var. Ne kadar haksızlık görürse görsün onu Allah'a havale eder. Kendisi kula haksızlık etmez. Bu topraklar bu medeniyet böyle bir medeniyettir"
Türkiye'nin 9. Başbakanı Adnan Menderes'in İngiltere'de 60 yıl önce sağ kurtulduğu uçak kazası bölge sakinlerinin hafızasındaki yerini koruyor - Newdigate Yerel Tarih Derneği Başkanı John Callcut: - "Çok önemli bir toplantı için geliyordu. Kazanın ardından bu tabii ki bütün manşetleri kapladı" - "Bölge sakinlerinden Tony and Margaret Bailey bir gürültü duymuşlar. Tony evden çıkıp arabasına atlamış ve doğruca olay yerine sürmüş. Sisin içinden 3 kişinin geldiğini görmüş. Biri Menderes'miş"
Dönemin mebus, bürokrat ile Yassıada davalarına tanıklık etmiş kişilerin aileleri ve koleksiyonerlerden 50 yılda toplanan "Yassıada"nın acılarını, hüzünlerini yansıtan hatıraların yer aldığı 15 bin parçalık özel koleksiyon, online müzayedede satışa sunulacak - Merhum Başbakan Menderes'in tespihi ve saatinin yanı sıra Menderes idama götürülürken Bayar ve Kirazoğlu'nun okuduğu Amme Cüzü, Yassıada duruşmalarında kullanılan mikrofon, Refik Koraltan'a ait imzalı müdafaa kitabı ile idamlar sonrasında Milli Birlik Komitesi üyelerine gönderilen teşekkür evrakı, koleksiyonun en değerli parçaları arasında yer alıyor - Ata Müzayede Sanat Danışmanı Dr. Recep Sadri Sayıoğulları: - "Dersler çıkarılacak bir dönemi, benim anlatmaya kabiliyetimin yetmediğine inanıyorum fakat bu parçalar fazlasıyla anlatıyor. Bu koleksiyon sadece Türk milletinin değil, tüm dünya insanlarının istifadesi için son derece önemli"
Ankara'da Arif Güngör (81) çeşitli nedenlerle hasar gören kıyafetleri 64 yıldır dikiş makinesi kullanmadan iğneyle örüp tamir ediyor. Kaybolmaya yüz tutan 'örgücülük' mesleğini Çankaya'daki küçük dükkanında yaşatan Arif Güngör, "1954 yılından bu tarafa Celal Bayar, Adnan Menderes, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Abdullah Gül ve şimdi ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da kıyafetlerini onardım. Gerektiği zaman gönderiyorlar, biz de elimizden geldiği kadar iyi yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Darbeciler tarafından 57 yıl önce idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes ile çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Erzurum'da anıldı
Darbeciler tarafından 57 yıl önce idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes ile çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Erzurum'da anıldı
Darbeciler tarafından 57 yıl önce idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes ile çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Erzurum'da anıldı
Bursa, Eskişehir, Çanakkale, Bilecik, Yalova, Balıkesir ve Kütahya'da, darbeciler tarafından 57 yıl önce idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes, çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan için anma etkinlikleri düzenlendi
Eski Başbakan Adnan Menderes ile çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilişlerinin 57'inci yılında İzmir, Manisa, Uşak ve Aydın'da etkinliklerle anıldı
Eski Başbakan Adnan Menderes ile çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilişlerinin 57'inci yılında İzmir, Manisa, Uşak ve Aydın'da etkinliklerle anıldı
Samsun, Çorum, Tokat, Sinop, Kastamonu ve Çankırı'da, darbeciler tarafından 57 yıl önce idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes, çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan anıldı
Eski Başbakan Adnan Menderes ile çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilişlerinin 57'nci yılında İzmir, Manisa, Uşak ve Aydın'da etkinliklerle anıldı
Eski Başbakan Adnan Menderes ile çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilişlerinin 57'inci yılında İzmir, Manisa, Uşak ve Aydın'da etkinliklerle anıldı
Giresun, Artvin, Trabzon, Ordu, Rize ve Gümüşhane'de, darbeciler tarafından 57 yıl önce idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan anıldı - AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk: - "Menderes ve arkadaşları milletin gönlünde en ali şekilde yaşıyor ve yaşamaya devam edecek"
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: - "27 Mayıs ve sonrasında darbelere ve darbelerin kendilerine göreceli olarak kazandırdıklarına el ovuşturanların da ellerine kan bulaşmıştır. Ne tarih ne de hiçbir söz ellerine kan bulaşan bu aymazların ellerini temizlemeyecek, insanlık da hiçbir şekilde bu ayıbı örtmeyecektir"
Merhum Başbakan Adnan Menderes'in memleketi Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki anma töreninde Menderes'in birebir ölçülerle yapılan heykelinin açılışı gerçekleştirildi - Menderes'i masa başında çalışırken tasvir eden heykel, katılımcılara duygulu anlar yaşattı
Merhum Başbakan Adnan Menderes'in memleketi Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki anma töreninde Menderes'in birebir ölçülerle yapılan heykelinin açılışı gerçekleştirildi - Menderes'i masa başında çalışırken tasvir eden heykel, katılımcılara duygulu anlar yaşattı
27 Mayıs darbesinin ardından 17 Eylül 1961'de idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes'in Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki hemşehrilerinin matemi 57 yıldır sürüyor - Geçmişte Menderes'in çiftliğinde çalışan 84 yaşındaki Orhan Demir: - "Her yıl dönümünde hala aynı matemi yaşıyoruz. Onu televizyonlarda bile görmek istemiyorum. Sanki o günü yaşıyormuşum gibi oluyor" - Eski çiftlik çalışanlarından 88 yaşındaki Münevver Çıkrık: - "Bir cuma günü babam geldi. Beyimizin tutuklandığını söyledi. Hepimiz çok üzüldük, perişan olduk. Sonra bir gazetede asıldığını gördüm. Onu görür görmez bayılmışım"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: - "(Adnan Menderes'in vefatının yıl dönümü) Ailemizin en kıymetli parçası, Berin Menderes'in hediye ettiği gümüş şekerlik. Sayın Valim müze için bizden yer istedi. Ben de dedim ki 'bu işi yapmak boynumuzun borcu'. Annemden o gümüş şekerliği isteyeceğiz, o da müzede sergilenecek" - "Kurlarda bir dalganlanma var. Döviz üzerinden saldırı var. Yani bu musibeti de pozitif bir şeye çevirmek lazım. Tarım ürünlerimizin ihracatını artıracak şekilde planlıyor, programlıyor olmamız lazım"