AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar'dan korkutan uyarı geldi. Tatar, "İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Kırılmanın mekanizmasına göre 7.2’den 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir." ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat depremlerinin 1. yılı dolayısıyla bilim insanlarının katılımıyla düzenlenen etkinlikte, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tatar, Marmara depremiyle ilgili "Tarihsel depremlere baktığımızda, bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağı öngörülerek çalışmalar yapılıyor" dedi.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar 'olası İstanbul depremi' açıklamasında 262 gözlem istasyonuyla depremi oluşturması düşünülen fayın takip edildiğini belirtip “Depremsellik ve bölgenin izlenmesi açısından baktığımızda; Marmara bölgesi, dünyanın belki de en iyi izlenen bölgelerinden biri" dedi. Tatar "AFAD bünyesinde deprem dairemiz içerisinde 7/24 görev yapan bir deprem izleme ve değerlendirme merkezimiz var. Ülkemizin depremler anlamında nabzının tutulduğu bir yer" dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Konya dışında başka şehirlerde, özellikle depremin etkilediği bölgelerde obruk oluşumlarının olduğunu belirtti. Orhan Tatar, "Bu oluşumlarda doğrudan etkisi olmasa bile en azından şu son 6-7 ayda oluşan obruklarda artçı sarsıntıların etkisinin olduğunu söylemek mümkün" dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Sivas özelinde veya Orta Anadolu özelinde çok uzun yıllar deprem üretmemiş ama aktif olduğunu bildiğimiz, uzun yıllar suskun olan fay hatları var. Bu fay hatlarının hasar yaratması için illa bir yerleşim yerinden geçmesi de gerekmiyor, bunu Elazığ ve İzmir'de gördük" dedi.
Son dakika haberine göre AFAD Başkanı Yunus Sezer, deprem bölgesiyle ilgili son durumu açıkladığı konuşmasında can kaybının 47 bin 975'e yükseldiğini belirtti. Toplam 414 bin 323 çadırın kurulduğunu açıklayan Sezer, çadır kent sayısının 332 olduğunu aktardı. Öte yandan Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Yaklaşık 16 bin artçı sarsıntı meydana geldi" dedi.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar sosyal medyada yer alan ses kayıtlarına itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Sosyal medya üzerinden değişik ses kayıtları ile yayılan birtakım haberlerin olduğunu görüyoruz. Özellikle bir depremin önceden yerinin, saatinin bilinmesi, belirlenmesi mümkün değil" dedi. Tatar ayrıca Niğde'deki depreme ilişkin açıklamalarda bulunurken "Bunu bağımsız bir deprem olarak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Son dakika haberi... Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgede hareketlilik devam ediyor. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, yaptığı açıklamada "Önümüzdeki günlerde 5'in üzerinde artçı sarsıntılar yaşayabiliriz. " ifadelerini kullandı. Öte yandan Tatar, Sivas'ın Gürün ilçesinin de afet bölgesi olarak değerlendirildiğini sözlerine ekledi.
Son dakika haberi: Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremlerin ardından AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulunan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, dün akşam verilen 'tsunami' uyarısına açıklık getirdi. Şimdiye kadar gerçekleşen artçı depremlerin sayısının 7 bin 242 olduğu ifade edildi.
Son dakika haberi: Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından son durumu açıklayan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, artçı sayısının 6 bini geçtiğini belirtti. Artçıların bölgede bir süre daha devam edebileceğini belirten Tatar, hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde büyük yıkımlara, can kayıplarına yol açan depremlerin ardından deprem tehlike haritası araştırılmaya başlandı. 10 il dışındaki şehirlerde yaşayan vatandaşlar da Türkiye deprem tehlike haritası üzerinden evlerinin altından aktif fayın geçip geçmediğini kontrol etmek istiyordu. Milyonlarca kişinin akın etmesiyle sistem kilitlendi. Konuyla ilgili AFAD'dan açıklama geldi. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, haritaya yoğun ilgi olduğunu söyledi.
Son dakika haberi: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulundu. Yeni tespitlere göre yer kabuğundaki değişmelerin 7 metreyi bulduğunu duyuran Tatar, artçı sayısının ise 3 bin 858 olduğunu söyledi. Bu rakamların çok ciddi rakamlar olduğunu belirten Tatar; İzmir ve Düzce depremleri büyüklüğünde çok sayıda artçılar yaşandığını açıkladı.
Kahramanmaraş depremiyle ilgili elde edilen son bilgileri paylaşan AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, şu ana kadar bin 400'ün üzerinde artçı sarsıntı meydana geldiğini duyurdu. Söz konusu artçıların uzun bir süre daha devam edeceğini belirten Tatar, "Hasarlı binalardan belirli bir süre uzak durmamız gerekiyor." diye konuştu.
AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar 10 ilde hissedilen Kahramanmaraş depremine ilişkin bugün yaptığı açıklamada yaralı sayısının 20 bin 426'ya, ölü sayısının 3 bin 381'e yükseldiğini belirtti. Çok sayıda kişi arama motorlarında AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürüne ilişkin araştırma yapıyor. Peki, AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar kimdir? İşte Orhan Tatar'ın hayatı ve biyografisi...
'Sakarya'da 5.5 büyüklüğünde deprem oldu' iddiası sosyal medyada gündem oldu. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremdeki son durumu açıklarken sosyal medyada gündem olan iddiaya da açıklık getirdi.
Düzce'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremle ilgili AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Orhan Tatar, Düzce'deki depremle birlikte, 17 Ağustos 1999 depreminde 'Karadere Fayı' diye adlandırılan bölgedeki enerjinin boşaldığını açıkladı. 5,9 büyüklüğündeki depremi üreten fayın üzerinde herhangi bir enerjinin kalmadığını da ifade eden Tatar, "Önümüzdeki haftalarda veya dönemlerde, birkaç hafta sürebilecek artçılar meydana gelebilir." dedi.
Planlarda, deprem, sel, taşkın başta olmak üzere endüstriyel kaza ve radyoaktif sızıntıya kadar her türlü senaryo ele alındı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından ilan edilen ‘Afet Eğitim Yılı’ çalışmaları kapsamında, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Ali Artun Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık’ı ziyaret etti.Toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risk azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulmasının önemine değinilen ziyarette, Kütahya Belediyesi-AFAD işbirliği konularında görüş birliğine varıldı.
Kahramanmaraş’ta 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle, ’Deprem Farkındalık Eğitimi’ düzenledi.Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve AFAD koordinasyonunda düzenlenen eğitim, “İlimizde Kurumlar Tarafından Afet Risk Azaltma İyi Uygulamaları” sergisinin ziyaretiyle başladı.
AFAD Trabzon İl Müdürü Ömer Kıratlı, Türkiye’nin önemli deprem kuşakları üzerinde yer aldığını ifade ederek afetler olmadan önce önlemlerin alınabilmesi için afet öncesinde, sırasında ve sonrasında vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
AFAD Niğde İl Müdürü Selami Kılıçel, Niğde ile ilgili risk azaltma planları hazırlandığını söyledi.Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.Toplantıda deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılaması gerekenlerle ilgili sunum yapan AFAD İl Müdürü Selami Kılıçel, 2021’in Afet Farkındalık Eğitim Yılında Niğde’de eğitimlerle afet bilincini artırmayı hedeflediklerini anlattı.Kılıçel: “Bu sene içinde üzerimize düşen bütün eğitimleri tamamlayarak kentte afet bilincini artırmayı hedefliyoruz.
Erzincan’da afet risklerini tanımlamaya ve azaltmaya yönelik hedef, strateji ve eylemleri belirlemek amacıyla İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı düzenlendi.AFAD Toplantı Salonu’nda Vali Mehmet Makas başkanlığında düzenlenen toplantıya kamu kurum müdürleri ve ilgili paydaşlar katıldı.Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşma yapan AFAD İl Müdürü Kadir Çelik, İl Afet Risk Azaltma Planına yönelik katılımcılara bilgi verdi.Yapılan bilgilendirmenin ardından Vali Mehmet Makas, Türkiye Cumhuriyeti’nin, dünyada afete en hazırlıklı ülke olduğunu ve sadece kendi sınırları içinde değil, dünyada afete maruz kalmış milletlerinde her zaman yanında olduğunu kaydetti.Konuşmasının devamında, oluşturulacak olan afet risk azaltma planlarının farklı alanlara farklı seviyelerde çözüm üretmeyi ve sonuç almayı hedefleyecek nitelikte titizlikle yürütülmesini isteyen Vali Makas, afet riskinin azaltılması ve kentsel alanlarda dayanıklılığın sağlanması için yerel paydaşların planlama ve risk yönetimine katılımıyla düzenlenen çalıştayın verimli geçmesini temenni etti.Ardından deprem, heyelan, kaya düşmesi ve çığ afetlerine yönelik oluşturulan çalışma gruplarını ziyaret eden Vali Makas, ilgili paydaşlara çalışmalarında başarılar diledi.
Erzincan’da afet risklerini tanımlamaya ve azaltmaya yönelik hedef, strateji ve eylemleri belirlemek amacıyla İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı düzenlendi.AFAD Toplantı Salonu’nda Vali Mehmet Makas başkanlığında düzenlenen toplantıya kamu kurum müdürleri ve ilgili paydaşlar katıldı.Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşma yapan AFAD İl Müdürü Kadir Çelik, İl Afet Risk Azaltma Planına yönelik katılımcılara bilgi verdi.Yapılan bilgilendirmenin ardından Vali Mehmet Makas, Türkiye Cumhuriyeti’nin, dünyada afete en hazırlıklı ülke olduğunu ve sadece kendi sınırları içinde değil, dünyada afete maruz kalmış milletlerinde her zaman yanında olduğunu kaydetti.Konuşmasının devamında, oluşturulacak olan afet risk azaltma planlarının farklı alanlara farklı seviyelerde çözüm üretmeyi ve sonuç almayı hedefleyecek nitelikte titizlikle yürütülmesini isteyen Vali Makas, afet riskinin azaltılması ve kentsel alanlarda dayanıklılığın sağlanması için yerel paydaşların planlama ve risk yönetimine katılımıyla düzenlenen çalıştayın verimli geçmesini temenni etti.Ardından deprem, heyelan, kaya düşmesi ve çığ afetlerine yönelik oluşturulan çalışma gruplarını ziyaret eden Vali Makas, ilgili paydaşlara çalışmalarında başarılar diledi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İzmir İl Müdürlüğü ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) arasında imzalanan ve İzmir’in 30 ilçesinde deprem, heyelan ve sel gibi risklerin tespit edilmesi ile bunlara yönelik eylem planlarının hazırlanması içeren protokolün ardından; önceki gün düzenlenen İzmir İl Afet Risk Azaltma Programı (İRAP) Hazırlık Toplantısı’nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çalışmalarından dolayı DEÜ Rektörlüğüne ve DAUM’a teşekkür etti.
İlki Kahramanmaraş'ta uygulamaya konulan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında şehrin risk haritası çıkartılarak gerekli önlemler alınmaya başlandı - AFAD İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun: - "Kahramanmaraş'ın en öncelikli afet riski, deprem tehlikesi olarak tespit edildi" - "Meydana gelen afetleri önleyemeyiz ama onların vereceği kayıp ve hasarı önleyebiliriz"
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Güllüoğlu: - "Deprem bu coğrafyanın, Anadolu'nun, Türkiye'nin tabii bir gerçeği. Bunun hazırlığını hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunun da iki kısmı var, biri risk azaltma biri de müdahaleye hazırlık"
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Güllüoğlu: - "Deprem bu coğrafyanın, Anadolu'nun, Türkiye'nin tabii bir gerçeği. Bunun hazırlığını hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunun da iki kısmı var, biri risk azaltma biri de müdahaleye hazırlık"
CÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar: - "Ülkemizde 5,5 ve üzerinde deprem üretebilecek olan aktif fayların sayısı 485 olarak saptanmış durumda" - "Ayvacık depreminin olası Marmara depremini oluşturacak fayları tetiklemesi mümkün değil. Bunu çok net olarak söylemek mümkün" - "Ülkemizin her yerinde dün Ayvacık'ta olduğu gibi bu büyüklükte veya daha büyük depremlerin olma potansiyeli olan faylar var"
CÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar: - "Ülkemizde 5,5 ve üzerinde deprem üretebilecek olan aktif fayların sayısı 485 olarak saptanmış durumda" - "Ayvacık depreminin olası Marmara depremini oluşturacak fayları tetiklemesi mümkün değil. Bunu çok net olarak söylemek mümkün" - "Ülkemizin her yerinde dün Ayvacık'ta olduğu gibi bu büyüklükte veya daha büyük depremlerin olma potansiyeli olan faylar var"
Tekirdağ Ergene Kaymakamlığının koordinasyonunda temel afet bilinci konferansı ve ardından deprem tahliye tatbikatı düzenlendi.Deri Sanayicileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen etkinliğe Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Besim Dede, AFAD şube müdürleri, okul müdürleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarından birçok temsilci katıldı.Kaymakam Kızıltoprak, açılışta yaptığı konuşmalarında afet risk azaltma faaliyetlerinin önemine değinerek tüm kamu kurumları ve özel kuruluşların afet risklerine karşı önlem almaları gerektiğini vurguladı.
Tekirdağ Ergene Kaymakamlığının koordinasyonunda temel afet bilinci konferansı ve ardından deprem tahliye tatbikatı düzenlendi.Deri Sanayicileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen etkinliğe Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Besim Dede, AFAD şube müdürleri, okul müdürleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarından birçok temsilci katıldı.Kaymakam Kızıltoprak, açılışta yaptığı konuşmalarında afet risk azaltma faaliyetlerinin önemine değinerek tüm kamu kurumları ve özel kuruluşların afet risklerine karşı önlem almaları gerektiğini vurguladı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ünal: - "UMKE 2003 gibi erken bir dönemde kurulmuş oldu. Medikal kurtarma konusunda iftihar edeceğimiz bir noktaya geldi. Belki dünyadaki en büyük medikal kurtarma timini kurmuş olduk" - AFAD Başkanı Güllüoğlu: - "Biz müdahale kapasitesini iyileştireceğiz. Araçlarımızla daha fazla personelimizle tatbikatlarımızla ortak çalışma kültürünü arttırarak ancak risk azaltma faaliyetlerine de en az bu kadar, hatta daha fazla önem vermemiz gerekiyor ki insanlar afet anında enkaz altında kalmasın"
Kırşehir İl Afet ve Acil durum Müdürü Metin Alpaslan, Mart ayı İl Genel Meclis Toplantısında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün afet ve acil durum müdahale ihtiyaç çantalarının tanıtımını yaptı.Kırşehir İl Özel İdaresi İl Genel Meclis salonunda yapılan sunumda İl Afet ve Acil durum Müdürü Metin Alpaslan, İl Genel Meclisi Mart ayı toplantısına katılarak İl Genel Meclis Üyelerini bilgilendirdi.Mart ayı 12’inci birleşiminde gündem maddelerini takiben bir önceki birleşim karar özetinin meclis bilgisine sunulması ve Kırşehir Termal Turizm A.Ş’nin sermayesinin arttırılması sebebiyle idaremiz hissesine isabet eden 830 bin 235 lira sermaye taahhüt payının aktarılması görüşüldü.Bütçe görüşmelerinin ardından Kırşehir İl Afet ve Acil durum Müdürü Metin Alpaslan, Kırşehir Deprem Stratejisi Eylem Planı (KIR-DESEP) hazırlanarak deprem tehlike ve riskleri değerlendirerek risk azaltma çalışmaları başlatıldığını anlattı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, İran'daki depremin Türkiye'deki fay sistemlerini