Ağız içinde çıkan aftlar, oldukça rahatsız edici bir durumdur. Günlük yaşamı da olumsuz etkileyen aft yaraları için doğal çözüm önerileri araştırılıyor. Doğru bakım ve önlemler alındığında, bu tür aftların sıklığı azaltılabilir hatta bir daha çıkmaları engellenebilir. İşte ağızda çıkan aftlar için etkili üç tavsiye...
Ağız sağlığı genel sağlığımızı etkileyen önemli bir unsurdur. Bu alanda karşılaşılan sorunlardan biri de aft ve aft yaralarıdır. Aftlar ağız içinde oluşan küçük, yuvarlak yaralardır ve çoğu zaman ağrılı bir şekilde belirirler. Aftlar genellikle dil, dudaklar, yanaklar veya diş etlerinde görülürler ve yeme, içme veya konuşma gibi günlük aktiviteleri etkileyebilirler. Peki, ağızda aft neden olur ve aft yarası nasıl geçer?
Pek çok kişi hayatında bir kez de olsa aft geçirmiştir. Ağız yarası olarak da adlandırılan aft, günlük yaşamı bir hayli olumsuz etkiler. Ancak doğru uygulamalar sayesinde ağrı kontrol edilebilir. Ağrının azalmasını sağlamak için aft yani ağız yarasına ne iyi gelir? Ağız yarası (Aft) doğal tedavi yöntemleri ile iyileşir mi?
Dil üzerinde oluşan yaralar hayatınızı olumsuz etkileyebilir ve bu durum özellikle yemek yerken canınızı sıkabilir. Dilde oluşan yaraların nedenlerini öğrenmek dil yarasını tedavi etmeyi de kolaylaştırır. Dil yarasına ne iyi gelir? Dil yarası evde doğal bitkisle yöntemlerle tedavi edilebilir mi?
Ağız yaraları bağışıklık düştüğünde, strese girildiğinde çıkarak ağrıya neden olmaktadır. Günlük yaşam kalitesini düşüren ağız yaralarının tedavisi genellikle kısa sürse de ağrısı dayanılmaz olabilmektedir. Yemek yerken ve uyurken rahatsızlık veren bu yaraların tedavisinin daha kısa ağrının daha az olması için bu yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Ciddiye alınmayan ağız yaralarının hayati öneme sahip olabileceğine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kavak, ağız yaralarının önemli nedenlerini anlattı. 7 sebebe dikkat çeken Kavak, ağız yaralarının ne kadar süre devam ettiğine dikkat edilmesini söyledi.
Bilinen diğer isimleri "pamukçuk" ve "aftöz ülser" olan aft, ağız içinde çıkan yaralardır. Mukozanın bir kısmının yok olması ya da aşınmasıyla başlar. Yanak içleri, yumuşak damak ve dilde görülür. Yuvarlak sarı veya beyaz renkte bir yaradır. Genelde yanlışlıkla yanağımızı ısırdığımız zaman olur. Ancak, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri, çeşitli gıdalara karşı hassasiyet ve gargara veya ağız suyu gibi güçlü mikrop öldürücüler de buna neden olabilir.
Ağız aftları çoğu zaman zararsızdır ancak yemeyi hatta konuşmayı imkansız kılacak acılara sebebiyet verir. Bu belalı düşmandan, birkaç dakika içinde hazırlanan ev yapımı tariflerle kurtulmak mümkün.
Aft ve uçukların en büyük etkisinin bağışıklık sistemi üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken İç Hastalıkları ve İmmünoterapi Uzmanı Dr. Ülkü Görmez konu ile alakalı önemli bilgiler aktardı.
Kendi minicik ama acısı büyük! Ağızda çıkmayagörsün; ne konuşturuyor ne yemek yediriyor hatta ne de uyutuyor.
Aft ile uçuk genellikle aynı belirtileri gösterdikleri için birbirleri ile karıştırılabilmektedir. Ancak aralarında birçok temel farklılık vardır:
Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır.