Çorba her mevsim tüketilen yiyeceklerden olsa da özellikle soğuk kış aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Grip ve soğuk algınlığı için sık sık tercih edilen çorbalar iyileşme hızını artırıyor. Ancak uzmanlar içilen sıcak çorbaların kanser riskini artırabileceğini belirterek uyarıyor.
Kansere neden olan çok çeşitli etkenler bulunuyor. Sağlıksız beslenmenin de başta kanser olmak üzere birçok hastalığa zemin oluşturduğu biliniyor. Üstelik sadece sağlıksız olarak bildiğimiz işlenmiş gıdalar değil faydalı sandığımız besinlerin içerisinde de kanserojen maddeler bulunuyor. Uzmanlar milyonlarca kişinin tükettiği o gıdayı Grup 1 kanserojen olarak değerlendirdi.
Kanser çağımızın en tehlikeli hastalıkları arasında bulunuyor. Sağlığı büyük oranda riske atan kanserin hayati sonuçlarını önlemek için erken teşhis etmek önem taşıyor. Tehlikeli kanser türleri arasında bulunan ağız kanserinin bilinmeyen belirtileri bulunuyor. Sıklıkla yaşadığımız bazı rahatsızlıklar ağız kanseri belirtisi olabilir.
Ortaya çıkan hastalıkları erkenden teşhis etmek ve doğru tedaviye başlamak hayati önem taşıyor. Ciddi hastalıkların bazıları hiç belirti vermeden sinsice ilerlese de bazıları vücudun görünmeyen yerlerinde uyarıcı işaretler verebiliyor. Dilde meydana gelen koku, doku, renk değişimleri birçok hastalığın belirtisi olarak görülüyor.
Sigaranın sağlığa zararları su götürmez bir gerçek. Sigara ve sigaradan kaynaklı hastalıklar yüzünden dünyada her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Sigaranın vücuda ve iç organlada yarattığı tahribat gözle görülebilir değildir. Ancak cilde, dişlere ve ellere bıraktığı zarar üzeri örtülebilecek gibi değildir.
Sigara içenlerin kansere yakalanma riskinin çok daha fazla olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlandı. Günde bir paket sigara içen bir kişinin, ağız kanserine yakalanma riski içmeyenlere oranla 9 kat daha fazla! Bu oran alkol de alınınca yüzde 15’e yükseliyor. Haberin detayları için…
Ciddiye alınmayan ağız yaralarının hayati öneme sahip olabileceğine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kavak, ağız yaralarının önemli nedenlerini anlattı. 7 sebebe dikkat çeken Kavak, ağız yaralarının ne kadar süre devam ettiğine dikkat edilmesini söyledi.
Ciddiye alınmayan diş ağrısı kansere dönüşerek genç kadını dişsiz bıraktı.
Antalya'da yaşayan Gürcü çiftçinin ağız kanseri nedeniyle tümörle kaplanan dilinin ve çene kemiği yarısı, yüz kemiklerinin bir kısmı, damağı ve bademcikleri ameliyatla alındı - Hastaya bacağından alınan damarlı dokuyla dil ve damak yapıldı, çene kemiğine plak konuldu - Doç. Dr. Renda: - "Sigara ve alkol ağız kanserinin ana sebeplerini oluşturuyor. Ağızda tedavilere rağmen geçmeyen, devam eden yaralar ağrılar ve çeşitli sıyrıklar bu kanserin en büyük belirtisi" - Uzman Doktor Uslu: - "Mikro cerrahi yöntemiyle hastanın bacağından alınan damarlı dokusunu ağız içine taşıdık. Hastanın çene kemiğini de tümör nedeniyle aldık, yerine plak koyduk, durumu iyi, tad almada, yemede sıkıntı yaşamayacak"
Prof. Dr. Toygar, ağız kanserinin en ölümcül kanser türlerinden biri olduğunu belirtti.
İngiliz bilim adamları, içeriğinde alkol bulunan ve ağız çalkalamak için kullanılan gargaraların ağız kanseri riskini artırabildiğini ortaya koydu.
Tütün ürünleri, alkol ve bazı besinlerdeki kanserojen maddeler ve fazla güneş ışığına maruz kalınması gibi faktörler ağız kanseri riskini artırıyor.
Tüm dünyada 1.1 milyar kişinin, Türkiye'de ise yetişkin nüfusun yarısına yakınının kullandığı sigara, her yıl 100 bin kişinin çeşitli hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmesine neden oluyor. Diş Hekimi Dr. Özkan Çankaya, vücudun her bölgesi için zararı tartışılmaz olan sigaranın ağız ve diş sağlığı için oluşturduğu en büyük tehdidin "ağız kanserleri" olduğunu, bunun yanı sıra pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirdiğini söyledi.
Erkeklerde oluşma olasılığı kadınlara oranla iki kat fazla olan ve genellikle 45 yaş üzerindekilerde ortaya çıkan ağız kanseri, sessizce ilerleyerek kişiyi ölüme götürebiliyor.
Ağız kanserlerinin çoğunluğunun 45 yaşın üzerinde ortaya çıktığı ve erkeklerde oluşma olasılığının kadınlara oranla iki kat fazla olduğu bildirildi.