Ağız kokusu hemen hemen her yaşta görülebilen ve kesinlikle görmezden gelinmemesi gereken sağlık problemlerinden biri. Sabah uyandıktan sonra ya da belirli yiyeceklerin tüketilmesinin ardından geçici olarak oluşan kötü nefes kokusu normal kabul edilirken, bu durumun sürekli hale gelmesi farklı bir sağlık problemini işaret edebildiği bildirildi. Gastroenteroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Adil Duman, geçmeyen ağız kokusunun nedenleri ve tedavi yolları hakkında bilgi verdi.
Ağız kokusu günümüzde hem kadın hem de erkeklerde görülebilen ve önlenmesi gereken rahatsızlıklardan biri. Altında birçok sebbein yatabileceği ağız kokusu özellikle iletişim sırasında karşı tarafa rahatsızlık verebilmektedir. Uzman Diş Hekimi ve Ağız Diş Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız kokusunun yalnızca ağız sağlığı sebebiyle değil, mutlu bir evliliği korumak için de tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi. İşte detaylar...
Sabah uyandığınızda temiz kokulu bir nefese sahip olmak neredeyse imkansız. Bunun nedenleri kötü ağız hijyeni, gece boyunca ağız kuruluğu yaşanması veya yatmadan önce keskin kokulu bir yemek yemek olarak sıralanabilir. Ancak gün boyu geçmeyen kötü ağız kokusundan şikayetçiyseniz bunun birçok sebebi olabilir. Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, depresyon, stres ve anksiyete gibi psikolojik durumların kötü ağız kokusunu artıran temel faktörler olduğunu açıkladı.
Ağız ve diş sağlığı ile bakımı son derece önemlidir. Birçok ciddi ve kötü hastalığın belirtisi ilk olarak ağızda görülebilir. Çok fazla nedeni olan ağız kokusu, hem çok sık görülen hem de ciddi problemlerin habercisi olarak kabul edilebilen bir durumdur. Önlem alınmazsa geri dönüşü olmayan hasarlara engel olunamayabilir.
Bir uzman, ağız hijyeninizi iyileştirmek için ağız kokusundan kurtulamıyorsanız bir sağlık uzmanına görünme zamanınızın geldiği konusunda uyardı. Bu uyarıya göre sabahları ortaya çıkan ve geçmek bilmeyen kötü nefes kokusunun öldürücü kanserin bir belirtisi olabileceği ortaya çıktı.
Oruç tutmak dinde önemli bir ibadet ve önemli bir manevi deneyimdir. Ancak birçok insan oruç tutarken ağzın kokması gibi rahatsız edici durumlarla karşılaşabilir. Bu durum çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Peki, oruçluyken ağız kokusu neden olur, nasıl giderilir?Sahurda ne yersek oruç tutarken ağzımız kokmaz?
Çocukların ağız sağlığı genel sağlıklarının önemli bir parçasını oluşturur. Sağlıklı dişler ve güzel bir gülümseme çocukların öz güvenini artırırken; doğru ağız bakımı, ağız kokusu gibi olumsuz durumların önlenmesinde de kilit bir rol oynar. Ancak diş ve ağız sağlığına dikkat etmemek diş problemlerine ve ağız kokusuna neden olabilir, bu da çeşitli problemlere ve öz güven eksikliğine neden olabilir. Peki, çocuklarda ağız kokusu neden olur, nasıl geçer?
Ağız kokusu, ağız ve ağız çevresindeki dokulardan yayılan hoş olmayan kokuların hissedilmesi durumudur. Genellikle kötü nefes olarak da adlandırılan bu sorun, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Geçmeyen ağız kokularının altında yatan neden ciddi hastalıklar olabilir. Karaciğer hastalıkları ve diyabet kötü nefes kokusuna sebep olmaktadır.
Osmanlı'nın en çok konuşulan sultanı olarak bilenen Hürrem Sultan zekası ve baskın karakteriyle ön plana çıkıyordu. Güzelliği diğer sultanlara göre daha düşük olsa da yaptığı bakımlar ve zekası sayesinde tarihin en güzel kadınları arasında yer aldı. Hürrem Sultan'ın güzelliği ve kokuları için kullandığı bakımlar bulunuyordu. İşte Hürrem Sultan'ın kırışmayan pürüzsüz cildi için uyguladığı güzellik sırları...
Sebze ve meyveler kadar kullanılan baharatlar da sağlığımız üzerinde büyük etkiler yaratabiliyor. Ramazan ayında oldukça popüler olan bir baharat yoğun aroması ve saymakla bitmeyen faydalarıyla dikkat çekiyor. Baş ağrısından vücuttaki enfeksiyon ve iltihaplara kadar birçok hastalığa iyi gelen bu baharatı mutfaktan eksik etmemek gerekiyor.
Ramazan ayında gün boyunca dinç ve sağlıklı kalabilmek adına iftarda ve sahurda tüketilen yiyeceklere dikkat etmek gerekiyor. Sağlıklı beslenme ile ilgili faydalı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, Ramazan ayında uzak durmanız gereken hataları ve yapmanız gereken beslenme düzenini açıkladı.
Ağız ve diş temizliği hem görünüm hem de sağlık için büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar dişlerde oluşan çeşitli problemlerin kalp sağlığını riske attığını belirtiyor. Uzmanlar dişlerinizin daha temiz olmasını sağlamak için uyguladığınız bir alışkanlık diş tartarına ve plaklara neden olabileceğini belirtiyor. Diş tartarlarından kurtulmak için bu alışkanlıktan uzak durmak gerekiyor.
Kalp krizi ve felç her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu ani gelişen tehlikeli sağlık sorunlarının etkilerini azaltmak için risk faktörlerini bilmek ve doğru, hızlı müdahale sağlamak gerekiyor. Uzmanlar belirli bir kokunun kalp krizi ve felç riskinin yüksekliği konusunda uyardığı belirtiyor.
Bu kış grip ve soğuk algınlığına yakalan kişi sayısı giderek artıyor. Gribal hastalıklar basit olarak görülse de bu kış oldukça ağır bir şekilde geçiriliyor. Hastalıklardan korunmak için düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Osmanlı'dan beri kullanılan cinsel gücü artırmasıyla bilinen bir şifa kaynağı vücudu gribe karşı zırh gibi koruyor.
Ağız kokusu tıpkı terleme gibi vücutta meydana gelen rahatsız edici sağlık problemleri arasında yer alıyor. Ağız kokusu genellikle önemsiz görülse de bu durum hem sosyal hem de sağlık açısından sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Hijyen ve diş sağlığı nedeniyle de kaynaklanan ağız kokuları akciğer enfeksiyonunun ve çok çeşitli hastalıkların uyarıcı işareti olabilir.
Kalp hastalığı tüm hayatın değişmesine sebep olabilen ciddi ve riskli hastalıklardan. Kalp hastalıklarının belirtilerinin genellikle kalpte görüldüğü düşünülüyor ancak günlük hayatta yaşadığımız vücudumuzun birçok alanında görülen değişimler kalp hastalığı belirtisi olabiliyor. Uzmanlar bu riskli belirtiler hakkında dikkatli olmanız gerektiğini belirtiyor.
Karbonatın yemeklerde kullanımı en çok bilinen faydaları arasında bulunuyor. Kekleri, poğaçaları kabartmak isteyenler karbonattan yararlanıyorlar. Ancak karbonatın faydaları sadece mutfakla sınırlı kalmıyor. Hayatımızın birçok alanında hayat kolaylaştırıyor. Hiç bilmediğimiz karbonat kullanım alanları bulunuyor.
Günlük hayatta yaşadığımız ufak sorunları görmezden geliyoruz. Ancak bu sorunlar daha büyük problemler yaşamaya neden olabiliyor. Oysa ki çok basit yöntemler ile yaşadığınız problemleri kolayca çözebilirsiniz. İşte şaşıracağınız hayat tüyoları...
Günlük yaşantımızda sıklıkla yaşadığımız durumları göz ardı ederek geçiştirebiliyor. Ağız kokusu da rahatsız edici olan ama önemsiz görülen rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Ancak ağızda metalik tat oluşması ve ağız kokusu sadece bu durumu yaşayan kişinin çevresini değil kişinin sağlığını da etkiliyor. Ağız kokusu neden olur? merak ediyorsanız altında yatan neden böbrek hastalıkları olabilir.
Sağlık sorunları için bitkisel ürünleri kullananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ancak birçok bitkinin faydaları bilinmiyor. Defne tohumu da oldukça faydalı olmasına rağmen etkileri bilinmeyen bitkiler arasında yer alıyor. Defne tohumu birçok sağlık sorununa karşı etkili çözümler sağlıyor.
Gaz çıkarmak oldukça utanç verici durumlara yol açabiliyor. Toplum içerisinde gaz çıkarmanın ayıp olduğu düşünülüyor. Ancak gazınızı uzun süre tutmak sağlığınızı tehlikeye atıyor. Uzmanlar gazınızı tutmamanız hakkında uyarılarda bulunuyor.
Ağız kokusu hem o problemi yaşayan kişiye hem de çevresindekilere rahatsızlık vermektedir. Genellikle ağzı kokan kişi bu kokuyu fark etmese de çevresinin uyarılarından ağzının koktuğunu anlamaktadır. Ağzınıza ve dişlerinize gerekli bakımı yapmanıza rağmen koku oluşuyorsa bunun nedeni bademcik taşı olabilir.
Ağız kokusu istenmeyen durumlara yol açmaktadır. Kişiyi ve çevresini oldukça rahatsız eden ağız kokusu genellikle önemsiz görülür. Ancak geçmeyen ağız kokularının altında yatan neden ciddi hastalıklar olabilir. Karaciğer hastalıkları, diyabet kötü nefes kokusuna sebep olmaktadır.
Herkes sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmak istiyor. Diş sağlığı ve güzel bir gülüş kişinin iletişimini oldukça etkiliyor. Ancak uzmanlar gülmenin sadece görünüşü değil sağlığı da etkilediğini belirtiyor. Daha sağlıklı ve bakımlı bir görünüm için diş bakımına dikkat etmeniz gerekiyor.
Ağız kokusu, sıklıkla yaşandığında insan hayatını olumsuz etkiliyor. Ancak ağız kokusu deyip geçmemek gerek. Çünkü ağız kokusu probleminin altında birçok faktör yer alabilir. Ayrıca, birçok hastalığın habercisi olabilir. İşte toplumda iletişimde bazı problemlere neden olabilen ağız kokusuna dair önemli bilgiler...
Ağız kokusu kronik hal aldığında mutlaka çözüm bulunması gereken rahatsızlıklar arasına girer. Farklı sağlık sorunlarından ortaya çıkan ağız kokusu, sosyal ilişkilerden iş hayatına kadar yaşamın tüm evresine nüfuz eder. Kokuya neden olan yiyecekler dışında ağız kokusu nedenleri nelerdir? Ağız kokusuna evde ne iyi gelir? Ağız kokusu için doğal çözüm yöntemleri neler?
Ağız kuruluğu, günümüzde pek çok insanın yaşadığı sorunlardan biri haline geldi. İngiltere'den bir sağlık uzmanı, ağız kuruluğunun ciddi bir hastalığın belirtilerinden olabileceği konusunda vatandaşları uyardı. Peki ağız kuruluğu nelere sebep olabilir? İşte arkasında yatan nedenler...
İlişki yürütmek her ne kadar zor olsa da yalnız olmak da insanların mutsuzluğuna neden olan en önemli faktörler arasında yer alıyor. Yalnızlık hayattan zevk almamaya ve daha fazla mutsuz olmaya neden oluyor. Eğer yalnızsanız ve neden yalnız olduğunuzu çözemiyorsanız bu haberi mutlaka okumalısınız. Uzmanlar yalnızlığa neden olan etkenleri açıkladı.
Soğan yemeklerin içinde ve salatalarda sıklıkla kullanılıyor. Oldukça lezzetli olan soğan sık kullanılsa da kokusu yaşamı olumsuz etkiliyor. İletişim kurarken rahatsız edici kokular hem soğan yiyen kişiyi hem de karşısındakini rahatsız ediyor. Bu koku yüzünden lezzeti çok sevilse de soğan yemekten uzak durulabiliyor. Ancak soğan kokusunu gidermenin yolu çok basit. Bu yöntem sayesinde çok sevdiğiniz soğanı rahatlıkla yiyebileceksiniz.
Ağız kokusu her kesimden insanın yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor. Hem ağzı kokan kişinin hem de çevresindekilerin hayatını olumsuz etkileyen bu durum özellikle Ramazan ayında oldukça artan ağız kokusunu önlemek için doğal yöntemlere başvurabilirsiniz.
Sindirim sistemimizin başlangıcı olan ağzımız tüm vücudumuza açılan bir kapıdır ve dış ortama açık olması, besinlerle teması sebebiyle de mikroorganizmaların çoğalabilmesi için oldukça uygun bir ortamı oluşturur. Bu nedenle ağız ve diş bakımı günde 2 kere etkin diş fırçalama, 1 kere diş ipi kullanımı, dil fırçalanması ve gargara ile tüm ağız içi yüzeylerin temizlenmesi şeklinde yapılmalı ve yılda 2 kere de diş hekimine düzenli kontroller ihmal edilmemelidir.
Sigaranın sağlığa zararları su götürmez bir gerçek. Sigara ve sigaradan kaynaklı hastalıklar yüzünden dünyada her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Sigaranın vücuda ve iç organlada yarattığı tahribat gözle görülebilir değildir. Ancak cilde, dişlere ve ellere bıraktığı zarar üzeri örtülebilecek gibi değildir.
Ağız kokusu, sıklıkla yaşanan hem sorun yaşayan kişiyi hem de çevresini olumsuz etkileyen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Ağız kokunuzu sakız çiğneyerek geçiştiriyorsanız çok dikkat etmeniz gerekiyor. Önemsiz olarak görülen ağız kokularının ardında çok ciddi hastalıklar olabiliyor. Ağız kokularının nedenleri ve tedavisi...
Sabahları uyandığımızda ağzımızda hoş olmayan bir kokuyla karşılaşabiliyoruz. Bu rahatsız edici durumun altında geceleri uyurken tükürük salgısının azalması, ağız hijyenindeki eksikler ve başka sindirim problemleri yatıyor olabilir. Peki, ağız kokusunu nasıl önleyebiliriz?
Ağız içindeki tükürüğün azalmasıyla ortaya çıkan ağız kuruluğu, birçok nedene bağlı olarak gelişebiliyor. Kserostomi olarak da bilinen ağız kuruluğu, diş çürükleri ve ağız içi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bazı ciddi hastalıkların belirtisi de olabilen ağız kuruluğundan kurtulmak için altta yatan nedenin belirlenmesi gerekiyor.
Tuzlu su deyip geçmeyin! Onlarca farklı derdinize derman olacak tuzlu suyun faydaları yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya çıktı. Tuzlu su kullanarak pek çok hastalığın iyileştirilebileceği, pek çok sorunun çözülebildiği fark edilmiştir.
Doğa bize sayısız hediye sunar. Bu hediyeler vücudumuzda birçok mucizevi etki oluşturur. Atalarımız doğanın sesine kulak vererek bu mucizevi etkileri keşfetmiş ve nesilden nesile aktarmışlar. Doğayla iç içe bir yaşam süren atalarımızın binlerce yıl önce keşfettikleri bir şifa yöntemi de "oil pulling" denilen yağ çekme yöntemi. Peki nedir bu oil pulling?
Ağız kokusu hem özel hem de sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen en büyük sorunlardan biri. Birçok insanın dert yandığı bu durum, zamanla öyle bir hale gelir ki, kişinin kendisini bile rahatsız etmeye başlar. Neyse ki birkaç basit yolla ağız kokusunu kontrol altına almanız mümkün. İşte nefesinizi ferahlatmanın ve kötü kokudan kurtulmanın yolları…
Ağız kokusu sosyal yaşamı etkileyen bir sorundur. Önemli gibi durmasa da başka hastalıkların belirtisi olabilen ağız kokusu, gündelik yaşamda kişilerin özgüvenini de düşürür. Bu nedenle ağız kokusu nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve tedavisini aksatmamak oldukça önemlidir.
Kağıthane’de kasap olan 19 yaşındaki Afgan genç, “sen kokuyorsun, diğer tarafta çalış” dediği aynı yaştaki iş arkadaşı tarafından kalbinden bıçaklandı. Dehşet anları kameralara yansırken, hastaneye ağır yaralı olarak kaldırılan genç hayatını kaybetti. Kağıthane polisi tarafından gözaltına alınan katil zanlısı ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Ağız kokusu insanların özgüven kaybına neden olurken nasıl geçer sorusunu da cevaplamak için fazlaca uğraşa girilir. Diş çürümesi, mide hastalıkları ya da doğru ağız bakımının uygulanmaması ağız kokusuna neden olur. Bunlardan hangisinin meydana geldiğini bilmek ağız kokusu nasıl geçer diye merak edenlere de istedikleri kesin çözümü sunabilir. Peki ağız kokusu nasıl geçer diye farklı yollar deneyenlerin başvurduğu gargara nasıl yapılır? Gargarada alkollü mü seçilmeli alkolsüz mü?
Ramazan ayının en zorlu yanlarından biri ağız kokusu problemi. Konu ile ilgili önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ece Çalışkan, oruçluyken dişlerin fırçalanabileceğini belirtti. 'Asitli içecek, çay ve kahve tüketimini azaltmalıyız. Kafein, uzun dönemde ağız kuruluğuna sebep oluyor. Ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biri de ağız kuruluğudur' diyen Çalışkan'ın konu ile ilgili önerileri...
Ağız kokusu kişiyi sosyal yaşamda zor durumda bırakabiliyor. Bu nedenle 7'den 70'e herkes ağız kokusunu önlemenin yollarını arıyor. Ancak uzmanlar ağız kokusunun neden kaynaklandığını bilmeden önlenemeyeceğine dikkat çekiyor.
Covid-19 pandemisinde maske kullanımı kişilerin kendi ağız kokularını fark etmelerini sağladı. Çözüm arayışını da beraberinde getiren bu durum üzerine öneride bulunan uzmanlar, ağız kokusuna karşı 7 etkili öneride bulundu.
Mide hastalıkları belirtileri arasında ağız kokusunun da bulunduğunu söyleyen uzmanlar, ağız kokusu şikayeti ile gelen kişilerin doğru yönlendirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Reflü ve helikobakterinin ağız kokusuna neden olabileceği göz önünde bulundurularak endoskopi yapılan hastalar, patoloji saptanmaması durumunda ağız, boğaz, diş ve göğüs hastalıkları muayenesine yönlendirilir. İşte konu ile ilgili detaylar...
Diş hekimi Efe Kaya, insanların günlük hayatta üstesinden gelmeye çalıştığı ağız kokusunu gidermenin 6 yolunu açıkladı.
Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doç. Dr. Nurdoğan Ata, kötü ağız kokusuna bademcik taşının sebep olduğunu belirterek, bademcik tıraşlama yöntemiyle bu taşlardan kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.
Ağız kokusunun nedeni bulunduktan sonra tedavi kısmı çoğunlukla başarılı olmaktadır. Ağızda var olan gingivitis denilen kanamalı tabloda diş etleri şiş ve kırmızıysa buna bağlı olan koku ortadan kalkmaktadır. Çürük dişler ve kötü protezler temizlendikten sonra koku tekrar ortadan kalkmaktadır. Ağız muayenesinde hiç bir sorun çıkmazsa, kulak burun boğazı tedavisine yöneltilen hasta büyük olasılıkla orada bir problemle karşılaşacaktır.
Dr. Erhun Şerbetçi Mynet okurları için ağız kokusunun nedenlerini ve tedavisini yazdı.
Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Abdullah İlker, kötü ağız kokusunun mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere ve bunların da etkisiyle evliliklerin sona ermesine neden olduğunu söyledi.
ABD'de yapılan bir araştırma, günde belirli miktarda yoğurt yemenin, ağız kokusuna karşı en iyi çözüm olduğunu ortaya koydu.
Birçok kişi için hayatının en büyük sorunu olan ağız kokusu, yeni geliştirilen bir tedavi ile yok edilebilecek. İsrail'de geliştirilen lazerli tedavi yöntemi ile kötü kokuya neden olan bakteriler temizlenebiliyor.
Doktorlar, nefes kokmasının çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini belirterek, bu sıkıntını çok sık yaşanması halinde hekime başvurulması gerektiğini vurguluyorlar.
Nefes kokması sorunu yaşamak hiç de hoş bir durum değil. Ancak zamanında hekime başvurulduğunda ve doğru sebep tespit edildiğinde bu hastalığa çözüm bulmak çok kolay!
Halk arasında "ağız kokusu" olarak bilinen "nefes kokusu", erişkinlerin bir çoğunda ömürlerinin bir bölümünde ya da sürekli olarak görülüyor. Zaten ağız kokması çocukluktan başlayan bir rahatsızlık değil. Daha çok yetişkin dönemde ortaya çıkıyor. İşte hayatın bu safhasında karşılaşılan ağız kokusu, fertlerin sosyolojik ve psikolojik hayatlarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, kişilere rahatsızlık veren bu sorunun altında önemli hastalıklar olabileceğine dikkat çekerek, nefes kokusu
İnsanlar, doğduktan hemen sonra alınan anne sütü ile birlikte, ağız içinde ilk mikroorganizmayla tanışmış olurlar.
İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Oktay, ağız ve diş sağlığına önem verilmemesinin ürünü olan kötü ağız hijyeni nedeniyle, kalp-damar hastalıkları, solunum yolları enfeksiyonları, osteoporoz (kemik erimesi), erken doğum, düşük ve doğum ağrıları gibi hastalıkların arttığını söyledi.