İstanbul'da yaşanan bir olay şaşkına çevirdi. Butik sitedeki villada oturan bir kiracının aidatı bir anda kirasını bile geçip 54 bin 750 TL oldu. 20 bin TL kirayla girdiği evde kirası 50 bin TL olan kiracı, aidatın 54.750 TL'ye yükseltildiğini gördüğü tebligata bakınca gözlerine inanamadı. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim için 12.500'er TL belirtilen aidat borcuyla beraber 54.750 TL de eklenince toplam 104.750 TL'yi site yönetiminin hesabına gönderdiğini söyleyen kiracı "Geri talep edeceğiz" dedi.
İstanbul Üsküdar'da doktor Burak Yalçın, kiraladığı villanın aidatının 54.750 TL'ye çıkmasıyla şok oldu. İlk başta 20 bin TL'ye anlaştığı kira sözleşmesinde aidat bedeli yoktu. Kiracı, sadece merdiven temizliği için haftada bir gelen bir görevliye verilen hizmetin ardından bu ütopik aidatın gelmesine isyan etti. Yalçın, "Türkiye'nin en yüksek aidatlı sitesi olabilir" diyerek devletin aidat denetimi yapmasını istedi.
Kredi kartı için senelik olarak tahsil edilen ve müşterilerin hesap ekstresine yansıtılan aidatın nasıl geri alınabildiği yıllardır merak edilen konulardandır. Bu konuya yönelik olarak değinilmesi gereken hususlar ise kredi kartı aidatının yasal olup olmadığı ve nasıl geri alınabildiği gibi ayrıntıları içerir. Dolayısıyla BDDK’nin yaptığı düzenlemeler çerçevesinde kredi kartı aidatı için belirlenen kuralların neler olduğu ve bu ücretin nasıl iptal ettirilebildiği açıklanmalıdır.
Son dönemlerde konut ya da işyeri almak isteyenlerin en çok dikkat ettikleri konularında aidatlar geliyor. Özellikle merkezi ve lüks yapılarda gerçekleşen aidat zamları sonrası site yönetimleri ve vatandaşlar arasında yeni sorunlar yaşanıyor.
Sosyal medyada son dönemde evlerin gezdirildiği videolar bir hayli popüler oldu. Aylık 75 bin TL kira, 10 bin TL aidat verdiği evini gezdiren bir kadın bu kervana katıldı. O ev sosyal medyada gündem yaratırken kullanıcıların yorumlarını da beraberinde getirdi.
İstanbul'da kira ve ev fiyatlarındaki fahiş yükseliş aidat ücretlerine de yansıdı. Bazı yerlerde aidat fiyatlarının kiralarla yarıştığı belirlendi. 2022 yılına oranla yer yer aidat artışı yüzde 303'ü bulurken; son bir yılda bazı ilçelerdeki değişim yüzde 70 olarak gerçekleşti. Artan fiyatlar İstanbul'dan kaçışı da hızlandırdı. Cumhuriyet tarihinde ikinci kez mega kentin nüfusunda azalma görüldü. İşte 2024 yılında ilçe ilçe İstanbul'da aidat ücretleri ve son yıllardaki değişimi...
Kişiler gündelik hayatta çok fazla kullandıkları sözcüklerin bile doğru yazılışı konusunda tereddüt yaşayabilir. Kelimelerin doğru yazılışları ve Türkçe kuralları konusunda birincil kaynak olan Türk Dil Kurumu devreye girer. Türkçenin korunması ve zenginleşmesi için TDK yazım kılavuzları internet ortamında yayımlanmıştır. Böylelikle sözcüklerin anlamları, doğru yazılışları kolaylıkla öğrenilebilir. Türkçe ağız yapısına aykırı olduğundan dolayı yazım hatası yapılan sözcüklerden biri de aidattır.
Türkiye’nin aidat şampiyonları açıklandı. Türkiye genelinde 2023 yılında yüzde 97 oranında artan aidatlarda rekor Muğla’nın oldu. Muğla’da daire başına aidat ortalaması 2 bin 607 TL oldu. İstanbul’un daire başına düşen aidat ortalamasında ise rekor 5 bin 635 TL ile Beşiktaş oldu.
Asgari ücretin yeni yıla girerken zamlanması birçok kalemde fiyat artışlarını da beraberinde getirdi. İstanbul'da bazı sitelerin aidat ücreti de fahiş oranlarda zamlandı. Öyle ki Esenyurt'ta bir sitede aidat zammı yüzde 220 oldu! Site sakinleri ise bu duruma isyan etti. Peki ev sahiplerinin, kiracıların, kat maliklerinin hukuksal bir hakkı var mı? Uzmanlar fahiş aidat zammına karşı atılabilecek adımları açıkladı.
Binlerce kişinin ikamet ettiği devasa sitelerde, yüksek aidatlar ve mevcut kanuni düzenlemelerin günümüz ihtiyaçlarını karşılamaması ev sahiplerine zor günler yaşatıyor. Site sakini Sibel Karagözoğlu, "Çok yüksek aidatlar ödüyoruz, sürekli fahiş ek bütçeler çıkarılıyor karşımıza." derken bir başka site sakini, "Devletten ricamız bir an önce buraya kayyum atansın." çağrısında bulundu.
Piri Reis Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Hulki Cihan, 1965'li yıların ihtiyaçlarına göre hazırlanan Kat Mülkiyeti Kanunu'nun miadını doldurduğunu belirterek, yeni düzenlemeyle site yönetiminin denetleneceğini, aidat artışlarıyla ilgili nitelikli çoğunluğun karar vereceğini söyledi.
Yüksek site aidatlarıyla ilgili hükümet düğmeye bastı. Bazı aidatların ev kira artış oranlarını geçmesi nedeniyle pek çok vatandaş isyan ederken, fahiş aidat artışının önüne geçebilmek için harekete geçildi. Üç bakanlık tarafından yürütülen çalışmada, yasal çerçeve oluşturuldu. Çalışma, Meclis'e sunulacak. İşte detaylar...
Kirayla yarışan fahiş aidatlar için hükümet harekete geçti. Aidatlara çekidüzen verecek yasal çerçeve hazırlanıyor. Site yönetimlerinde şaibe ortadan kalkacak. Yönetim profesyonellere devredilecek ve denetimi bakanlık yapacak. Site aidatları içinse tavan fiyat uygulamasına geçilecek. İşte detaylar…
Artan kira fiyatları gündem olmuş ve yüzde 25 zam sınırı getirilmişti. Özellikle asgari ücrete gelen zam sonrasında birçok yerde aidat fiyatları, kira fiyatlarını geçti. Gayrimenkul uzmanı Nilüfer Kas, "Üsküdar'da bilinen bir rezidansta 4,5+1 dairenin aidatı 25 bin TL, Kadıköy'de yine bilinen bir sitede dairelerin aidatı bin dolar" dedi.
Kira ve ev fiyatlarındaki artış tüm Türkiye'nin gündemindeki yerini korurken bir süredir bir yandan da aidatlardaki zamlar konuşuluyor. Vatandaşlar, asgari ücret artışıyla beraber iyiden iyiye yükselen aidatlardan şikayet ederken bunlara itiraz etmenin mümkün olup olmadığı ya da zamlara üst sınır getirilip getirilmeyeceği de merak ediliyor. Avukat Ali Güvenç Kiraz, canlı yayında konuyla alakalı önemli açıklamalar yaptı ve 'Aidatlarla ilgili kat maliklerinin yapması gereken 2 tane konu var' dedi.
Kira artışları Türkiye'nin gündemindeki yerini korumaya devam ederken asgari ücret zammından sonra şimdi de site yöneticileri aidatlara fahiş ara zamlar yapmaya başladı. Bakanlık ise haksız artışların peşine düştü. Buna göre; fahiş zam yapan yöneticilere dava açılabilecek, yöneticiler görevden alınabilecek.
Asgari ücret yapılan ara zamla birlikte birçok kaleme de zam gelmesi beklenirken, ev sahibi ve kiracıları üzecek haber geldi. Asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zammın aidatlara da yansıması bekleniyor. Personel giderlerinin artacağına dikkat çeken uzmanlar, yüzde 30'dan fazla yapılacak zamlar için ev sahibi ve kiracıları uyarıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, site yönetimleri üzerindeki yüzde 18'lik KDV yüküne yönelik süreci başlattıklarını duyurmasının üzerine Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır’dan açıklama geldi. “Site ve apartmanlarda dışarıdan sağlanan hizmetler yüzde 18 KDV'den muaf tutulunca aidatlarda yüzde 18 düşüş olacak" diyen Sağır, site yöneticilerinde mesleki yeterliliği ve sicil kaydı aranacağını duyurdu.
Yedinci yargı paketi TBMM'de kabul edildi! Bundan sonra ev sahipleriyle kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar arabulucuda çözülecek. Sadece ev sahibi - kiracı anlaşmazlıkları değil kira tespit davaları, kira uyarlama davaları, tahliye işlemleri de arabulucuyla birlikte netliğe kavuşturulacak. En kritik noktalardan biri ise...
Son yıllarda ev sahipleri ve kiracılar için büyük gider kalemlerinden biri haline gelen aidatlar, İstanbul'un 21 ilçesinde yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. İstanbul'da aidatların en yüksek olduğu ilçelerdeki ortalama rakam 8 bin lirayı aşıyor. En yüksek aidat alınan ilçeler ise 8 bin 575 TL ortalama ile Şişli, 7 bin 477 TL ile Büyükçekmece, 7 bin 334 TL ile Beşiktaş geliyor.
Asgari ücret zammı, memur ve emeki zammı derken birçok şeyde beraberinde zamlandı. Bu zamlardan konut kiraları ve aidatları da nasibini aldı. İstanbul'da ortalama aidatlar site içerisinde yüzde 107 site dışında ise yüzde 118 artış kaydetti. Son açıklanan rapordaki rakamlar duyanları şaşkına çevirdi. 21 ilçede konut aidatlarında afaki artış yaşandı. İşte ilçe ilçe konut aidat bedelleri...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı neredeyse kira fiyatlarıyla eşdeğerde artış yapılan site aidatları için harekete geçildiğini duyurmuştu. Usulsüz aidatlara ilişkin denetimler sonucunda çözümün süratla verileceğinin açıklanması ile isyan ettiren rakamlar bir bir geri çekilmeye başlandı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, kat maliklerinin şikayetlerini mahkemeye değil, bakanlığın yeni kurduğu birime yapabileceğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul'un Büyükçekmece ilçesindeki bir site, sakinlerinin aidat zammını protestosuyla gündeme gelmişti. Yüzde 200'lük aidat zammının çileden çıkardığı site sakinleri sokağa dökülerek pankartlarla yönetimi istifaya çağırmıştı. Protestolar üzerine yönetim zam oranını yüzde 100 olarak güncelledi ancak sitede bu kez de başka bir nedenle karıştı. Site sakini Neval Kuvan, "Siz ne yapıyorsunuz, intikam mı alıyorsunuz?" diye panikle bağırdığını anlattı.
Son dakika: Aidat fiyatları kiralarla yarışınca vatandaşlar duruma isyan etmişti. Neredeyse 3 kat artan fiyatlara karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık site yönetim hizmeti veren şirketler ile ilgili mevzuat çalışmaları yürütmek üzere birim kurdu.
Yüksek enflasyonun getirdiği fiyat artışları vatandaşların bütçesini sarstı. Bazı sitelerde yapılan kontrolsüz artışlar ise site sakinlerini çileden çıkardı. Büyükçekmece'de bir site yönetiminin yüzde 200'lük aidat artışı ise sakinlerini sokağa döktü. Yönetimin 30-40 kişinin vekaletini alarak toplantı düzenlediğini ve zam yaptığını belirten site sakinleri ellerine "Yönetim istifa" pankartı alarak seslerini duyurmaya çalıştı.
Aidatlar kiralarla yarışır hale geldi. Özellikle İstanbul'da sitelerde yaşayanlar yüksek aidat fiyatları nedeniyle şikayetçi durumda. Artan aidatlara karşı vatandaşların dava açma yetkisi bulunduğu aktarıldı. Avukat Ceren Şarman, "Kat maliki eğer aidatın çok fazla olduğunu düşünüyorsa o zaman aleyhte oy vermesi gerekmektedir. Toplantıdan sonra bir ay içinde iptal davası açma hakkına sahip olurlar " dedi.
2023 yılında yapılan site yönetim genel kurullarında alınan kararlarla aidat fiyatlarında artış yaşandı. Bazı sitelerde yüksek artış protesto edildi. Küçükçekmece'de bir sitede 2022'de 370 lira olan aidat bu yıl 970 liraya yükselince site sakinleri eylem yaptı. TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu ise site aidatları konusunda vatandaşlara uyarıda bulunarak, fahiş fiyata karşı dava açılabileceğini söyledi ancak bir şart var...
Konut sahipleri ve site yönetimini zaman zaman karşı karşıya getiren konuların başında konut aidatları yer alıyor. Son günlerde yapılan zamlarla birlikte aidatlar neredeyse kiralarla yarışıyor. Bir gayrimenkul şirketinin verilerine göre, aidatların en yüksek olduğu ilçelerin başında Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer geliyor. Bu ilçelerde aidatlar 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. Ancak kat malikleri dikkat... Yüksek konut aidatına karşı dava açma hakkınız var. İşte tüm detaylar...
Satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki artış herkesin gündeminde. Ev alacaklar ya da kiralık ev arayanlar fiyatlardan şikayet ederken evi olanların ve kiracıların gündemindeyse aidat zamları var. Bazı sitelerde aidatlara fahiş zam yapıldığı belirtilirken İstanbul Küçükçekmece'deki bir sitede vatandaşlar bu yüzden eylem yaptı. 1 yılda aidata yüzde 250 zam yapıldığını söyleyen vatandaşlar, sitenin dar gelirli bir site olduğunu belirterek tepki gösterdi. Bir vatandaş ise "Evi taksidini geçti" dedi.
Çankırı Ilgaz'da bulunan bir devremülkte vatandaşlar fahiş aidat zammına isyan ettiler. 200 dolarlık yıllık aidat 1100 dolara çıkarıldı. 7 kat artan fiyatlar sonrasında iddiaya göre firma aidatını ödemeyenlerin devremülklerini daha yüksek bedel karşılığında başkalarına veriyor. Şu ana kadar 300 mağdurun olduğu belirtilirken konu yargıya taşındı.
Ilgaz'da bulunan bir devre mülkün yönetimi, aidatlarda fahiş artış yapınca hak sahipleri isyan etti ve konuyu yargıya taşıdı. Devre mülkte hak sahipleri, geçen yıl 200 dolar olan aidatın 7 kat arttırılarak 1100 dolara çıkartıldığını belirtti. Yönetimin, aidatlarını ödemeyenlerin devre mülklerini ise başkalarına fahiş fiyata sattığı ve üyelerin gelmemesi için rakamı bu kadar yükselttiği iddia edildi. Mağdur olan bir vatandaş ise "Bu yıla kadar tadını çıkartıyorduk ama artık acı oldu" dedi.
Son dönemde başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde artan kiralar, vatandaşların belini bükmeye başladı. Konut kira fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra diğer cep yakan detay ise konut aidatları olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul'da aidatlar kira fiyatları ile yarışır hale geldi. Ortalama bir konut için istenen aidat bedeli 2 bin TL'ye dayandı...
Asgari ücret tüm Türkiye'nin merakla beklediği konuların başında. Çünkü asgari ücretin pek çok konuyu etkilemesi de bekleniyor. Bunlardan bir tanesi de aidatlar. Artık kiralarla yarışır hale gelen aidatlarda yıl sonuna doğru zam dönemine de girildi. Aidatlarda yüzde 40 ile 60 oranında bir artış olması beklenirken asgari ücretin ne kadar olacağı da bu noktada önemli bir rol oynuyor. Peki, aidatlar nasıl belirlenir? Aidatlardaki zamma itiraz edilebilir mi? İşte tüm merak edilenler...
Çanakkale'de aidat kavgasında ölen yönetici yardımcısının darp anı güvenlik kamerasında
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde kan donduran bir olay yaşandı. Apartman yönetici yardımcısı Ahmet Koç (65), aidat meselesi nedeniyle çıkan kavgada dövülerek öldürüldü. Koç'un darbedildiği anlara ait görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde, ofis basan şüphelilerin yumruklayıp, tekmelediği Koç'un yerde yattığı görülüyor. İşte dehşete düşüren olayın detayları...
İstanbul'da yüksek kira fiyatlarından sonra aidat fiyatları da tartışmaya yol açtı. Bazı sitelerde ödenen aidat fiyatı 8 bin TL'yi buluyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Aidatların yükselmesi de hizmet bedelinin yükselmesinden kaynaklanıyor" derken uzmanlar, aidatlar için önceden belirlenen yönetim planının en başından okunması gerektiğini belirtiyor.
Site aidatlarına gelen zamlar vatandaşların gündeminden düşmüyor. Adeta kiralarla yarışma noktasına gelen aidatlar son bir yılda yüzde 100'ün üzerindeki artışla 10 bin liranın üzerine çıktı. Aidat fiyatlarına gelen zamlar üzerine yönetmelik değişikliği talep edildi.
Kocaeli'de bir sitede oturan vatandaşlar yönetimden şikayetçi olarak protestolara başladı. Site sakinleri site yönetiminin hiçbir hizmet vermediğini, ödedikleri aidatların nereye harcandığının hesabının verilmediğini ileri sürdü. Yönetimden ya yeniden seçim ya da istifa bekleyen site sakinleri, protestolarının süreceğini belirtti.
Kuyumcukent'te aidat oranlarına ikinci bir zam gelmesi kuyumcu esnafını ayağa kaldırdı. Kuyumcukent içerisindeki Kuyumcukent İşletme A.Ş. (KİAŞ) önünde toplanan yüzlerce esnaf "Yönetim istifa" sloganları atarken, sosyal medyada söz konusu protestolarla ilgili görüntüler paylaşıldı. Yönetim binası önünde toplanan kalabalık grup, yetkililerin çarşamba gününe kadar süre istemesi üzerine dağıldı.
Milyonlarla kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren emsal bir karar verildi. Kahramanmaraş'ta, 5 yıl boyunca kendisinden aidat kesilen Ahmet Babaoğlu, ücreti iadesi için Tüketici Hakem Heyetine başvurdu. Heyet, tüketiciyi haklı bulurken, banka ise bu karara itiraz etti. İlerleyen süreçte bilirkişi raporu isteyen mahkemeden emsal niteliğinde bir karar geldi.
İstanbul'da aidat fiyatları kiralarla yarışırken kat malikleri bu duruma isyan etti. Yapılan araştırmaya göre İstanbul genelinde sitelerde ödenen aidatlar yüzde 80 arttı. İşte ilçe ilçe İstanbul aidat fiyatları...
Yeni yılda aidatlara yapılan fahiş zamlar site sakinlerine şok etkisi yaşattı. Aidatlar son dönemde kirayla yarışır hale geldi, birçok ilçede yüzde 70’lere varan oranlarda aidat artışı yaşandı. Yeni yılda aidatlara yapılan fahiş zamlara site sakinleri itiraz yolu arıyor. Uzmanlar, site genel kurullarına katılarak yüksek aidatlara itiraz edilebilmenin mümkün olduğunu söyledi.
İstanbul'da site aidatlarındaki artış tartışılmaya devam ediyor. Sarıyer, Beşiktaş ve Ortaköy'deki bazı sitelerde aidatlar 8 bin liraya kadar çıktı. TESİS Yöneticileri Federasyonu (TEYFED) Kurucu Genel Başkanı Yahya Sağır, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) aidatlarla ilgili kat maliklerinin ve yönetim hizmeti yapan firmaların sıkıntı ve mağduriyet yaşamaması adına kanun teklifinde bulunduklarını söyledi.
İstanbul'da aidat fiyatları ev kiralarıyla yarışıyor. Bazı ilçelerde site aidatları 8 bin TL'ye kadar çıktı. TEYFED Genel Başkanı Yahya Sağır, "Bugün İstanbul'un en yüksek aidat toplanılan yerleri Sarıyer, Ortaköy ve Beşiktaş. O bölgelerde de aidatlar 2 bin liradan başlıyor 8 bin liralara kadar çıkıyor" açıklamasında bulundu. Beylikdüzü'nde bir sitede oturan vatandaş yüksek aidat bedelinden şikayet ederek "Ben bir daha asla sitede oturmayı düşünmüyorum" diye konuştu.
Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam, enflasyon, elektrik, doğal gaz, su ve gübre fiyatlarındaki artışlar aidatlara da yansıdı. Site aidatları, yeni yılla birlikte artan maliyetler nedeniyle yüzde 40-60 civarında yükseldi. Site aidatlarındaki artış yönetimler ve konut sahiplerini karşı karşıya getirdi. Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da dolardaki düşüşün maliyetleri düşürmediğini belirtti.
İzmit'te 572 daireleri bir sitede aidat krizi yaşandı. Eskiden yakıtla beraber 320 lira ödeyen haneler aidat ve giderlerin ayrılmasıyla 600 lira ödemeye başladı. Fiyat artışından rahatsız olan site sakinleri eylem yaptı. Yönetim kurulu başkanının istifası sonrasında yönetimi devralan geçici kurul üyeleri ise seçim takviminin yarın açıklanacağını belirtti.
Kira fiyatlarında yaşanan artışların ardından şimdi de gözler aidat ödemelerine çevrildi. 2022 yılı için özellikle güvenlik ve temizlik personeli bulunan sitelerde personel gideri asgari ücrete yapılan zam oranında artacak. 2022 yılında aidat fiyatları ne kadar olacak nasıl belirlenecek? İşte aidat fiyatlarına gelmesi beklenen zam oranları...
Son zamanlarda kira fiyatlarının artmasının ardından vatandaşın şikayet ettiği bir diğer konu da aidat fiyatları oldu. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yaptığı açıklamada, "Bazı sitelerdeki aidatlar kira bedellerine yaklaşıyor. Taammümlere göre aidat bedeli kira tutarının yüzde 15’ini geçmemelidir" dedi.