Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki arkeolojik kazıda, Aizanoi Antik Kenti'ne girişi sağlayan anıtsal kapı yapısı ile 2 bin yıl öncesine ait pişmiş topraktan yapılmış tiyatro maskı bulundu. DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun "Çalışmalarımız esnasında hiç beklemediğimiz başka bir yapı kalıntısıyla da karşılaştık" diyerek buluntuları anlattı.
Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında hem çok şaşırtan hem de heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. Antik kentin agorasında yer alan dükkanlardan bir tanesinin içinde tıpkı günümüzde kullanılan tarzda allık ve far gibi makyaj malzemeleri bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bunları ilk başta çok küçük parçacıklar halinde bulduklarını ancak en sonunda tamamen bütünlüğü bozulmamış bir tane de bulmayı başardıklarını söyledi.
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde başlatılan yeni sezon çalışmalarında restorasyonun yanı sıra kazılarda yeni bulguların ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde, restorasyon çalışmaları tamamlanan konaklarla Osmanlı ve Roma kültürünün bir arada yansıtılması hedefleniyor.
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nin çevresinde yer alan ve restorasyon çalışmaları tamamlanan konaklar turizme kazandırılacak.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun: - "Bu sezon çay yatağında yaptığımız kazılarda bizi en çok heyecanlandıran, gün yüzüne çıkardığımız mermer güneş saati oldu. Bu güneş saati Roma dönemine ait ve Aizanoi'da bugüne kadar bulunan ilk güneş saati"
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nin çevresinde yer alan ve restorasyon çalışmaları başlatılan konaklar turizme kazandırılacak.
Aizanoi Antik Kenti'nden geçen Koca Çay'da Kütahya Valiliğince yürütülen Penkalas Çayı Projesi ile bölge turizmine katkı sağlanması hedefleniyor - Vali Ali Çelik: - "Bu yılki hedefimiz; Penkalas Çayı'nın rıhtım duvarlarıyla beraber iki köprü arasındaki kısmını tamamlayıp su seviyesini yükselteceğiz. Antik çağda olduğu gibi o alanda suyun oluşturduğu güzelliği, tarihi dokuyla bütünleştirmek istiyoruz"
Kütahya'da yer alan Aizanoi Antik Kenti'nde yeni bir keşif yapıldı. Penkalas çayında yürütülen kazı çalışmaları sırasında, Yunan mitolojisinde 'Herakles' olarak bilinen yarı tanrı 'Herkül'ün baş kısmı olmayan mermer heykeline ulaşıldı. Kazı Koordinatörü Prof. Dr. Gökhan Coşkun, "Her ne kadar baş kısmı korunmamış olsa da üzerindeki aslan postundan hareketle Herakles olduğunu çok kolay bir şekilde anlayabiliyoruz" dedi.
Kütahya’da özel günlerini farklı karelerle ölümsüzleştirmek isteyen gelin ve damatlar, fotoğraf çektirmek için UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yar alan Aizanoi Antik Kenti’ne akın ediyor.
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan, dünyanın ilk borsası ile Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan Aizanoi Antik Kenti’ni 2,5 ayda 9 bin 248 kişinin ziyaret ettiği bildirildi.
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde, vatandaşların yıllardır 'Yarın Dede' diye ziyaret edip dua ettiği yerin arkeolojik kazıyla boş olduğu ortaya çıktı.
Kazı koordinatörü Prof. Dr. Gökhan Coşkun: - "Kazılar esnasında dükkanın birinin içinden binlerce kemik parçası çıktı. Buradan anladığımız üzere Roma döneminde Aizanoi'de yerel bir kemik atölyesi vardı. Hem imalathane hem de satış yeri olarak hizmet veriyordu. İşlenmiş kemik eserler arasında çoğunlukla kadınların kullandığı saç iğneleri, kaşık gibi eserlerle karşılaştık" - "Diğer dükkanın kazısı esnasında çok sayıda sağlam ve kırık halde antik dönemin aydınlatma gereçleri olan kandillerle karşılaştık" - "Her iki dükkandan ortaya çıkarılan bulgular bize Aizanoi'de yerel olarak üretim yapıldığını gösteriyor"
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'ndeki çayda yürütülen kazı çalışmalarında, mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası "Afrodit" ile şarap tanrısı "Dionysos" heykellerinin baş kısmı gün yüzüne çıkarıldı.
Kütahya'da "Penkalas Çayı"nda yürütülen kazının koordinatörü Prof. Dr. Gökhan Coşkun: - "Çaydaki kazı esnasında bizim için sürpriz olan buluntularla karşılaştık. Bunlar büyük boyutlu mermer heykellere ait başlardı. Bunlardan biri yaklaşık 50 santimetre yüksekliğindeki, aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen 'Afrodit' heykel başı. Diğeri ise mitolojide şarap tanrısı olarak bilinen 45 santimetre yükseklikte 'Dionysos' heykel başı"
MasterChef Türkiye 2021'in 28 Ekim Perşembe akşamı ekrana gelen bölümünde, haftanın son dokunulmazlık oyunu oynandı. MasterChef bu hafta Kütahya'ya konuk oldu ve yöresel yemekler yapıldı. Aizanoi Antik Kenti'nde gerçekleştirilen dokunulmazlık oyununu kaybeden takımdan ise iki yarışmacı elemeye kaldı. Böylece MasterChef'te bu hafta elemeye kalan yarışmacılar belli oldu. Ancak bu hafta MasterChef'te bir ilk de yaşandı ve bireysel dokunulmazlık oyunu oynanmadı. İşte haftanın eleme adayları.
Kütahya Valisi Ali Çelik, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nin tüm ihtişamı ve görkemiyle gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
Aizanoi Kısa Film Yarışması'nda finale kalan kısa filmler belirlendi
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 9 yıl önce dahil edilen antik kentin agora bölümünde bazı dükkanların kalıntıları ortaya çıkarıldı - Kazı koordinatörü DPÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun: - "Yunan ve Roma mitolojisinde 'sağlık tanrısı' Asklepios'un kızı 'sağlık ve temizlik tanrıçası' olarak bilinen Hygieia'ya ait heykel bulduk. Mermerden yapılmış bu heykelin başı kırık vaziyetteydi. Maalesef günümüze kadar sağlam şekilde ulaşamamış ancak mevcut haliyle bu heykelin yaklaşık bir insan boyunda olduğunu görebiliyoruz"
Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus tapınağına ev sahipliği yapan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, dünyanın ilk borsasının kurulduğu Çavdarhisar Aizanoi Antik Kenti, film festivaline ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda 20 Ağustos 2021 günü düzenlenecek olan Uluslararası Aizonai Kısa Film Festivali’ için imzalar atıldı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 9 yıl önce dahil edilen antik kentte bu yıl Penkalas Çayı'ndaki rıhtım duvarlarının restorasyonu ile stadyum ve tiyatro projelerine ağırlık verilecek - Kütahya Valisi Ali Çelik: - "Çalışmaları hızlandırarak burayı bir an önce hem ülkemize hem de dünyaya kültürel miras olarak sunmak için çaba sarf ediyoruz"
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Çanakkale'deki Troya Antik Kenti'nde 150 yıl, geçici listede yer alan Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti'nde ise 51 yıl önce başlayan kazılarda, her iki bölgenin 5 bin yılı aşkın geçmişleri ile ilgili pek çok önemli bilgi ve bulguya ulaşıldı.