İzmir’de iki çocuk annesi Meral Coşkun (52) uzun yıllar belirti vermediği gibi tanısı da koyulamayan yumurtalık kanserinin metastaz yayıp 'Peritaneal Karsinomatozis' denilen karın zarı kanserine yol açması sonucu az daha hayatını kaybedecekti. Coşkun, karnından 30 santimetre çapında, 9,5 kilogram ağırlığında tümör çıkmasının şaşkınlığını yaşadı.
Havaların aşırı ısınması bazı hastalıkları da beraberinde getirdi. Sıcak çarpması vakalarının bir hayli artış gösterdiği günlerde bu kez kalp krizi riskine dikkat çekildi. Sıcaklık artışının özellikle ileri yaştaki bireylerde kalp krizi riskini tetiklediği belirtildi. Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, 20 derecenin üzerindeki her bir derecelik sıcaklık artışının 65 yaş üstü bireylerde kalp krizi riskini yüzde 2 yükselttiğini söyledi.
Gıda takviyelerine olan ilginin arttığını ve bu durumun bazı tehlikeleri beraberinde getirdiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, bu durumun bazı tehlikeleri beraberinde getirdiğini belirtti. Esen, doktor tavsiyesi almadan kullanılan takviyelerin doz ayarlamalarının yapılamadığını altını çizdi ve multivitaminler konusuna da dikkat çekerek “Multivitamin alan özellikle erkeklerde prostat ve akciğer kanseri gibi bazı kanserlerin artışı görülüyor” dedi.
İngiltere'de yaşayan bir aile resmen e-sigara kabusu yaşadı. Kızları Kyla'nın e-sigara içmesinden dolayı akciğerinde delik açılması ve hastanelik olmasından kısa bir süre sonra diğer kızları Tazmin'in de aynı sebepten dolayı akciğerinin sönmesi ve sağlık problemleri yaşamasının ardından baba Mark Blight hayatının şokunu yaşadı. Kızlarının iyileşmesi için gün sayan baba bir televizyon programına da katılarak aileleri bu konuda bilinçlendirmeye çalıştı.
Akciğerlerimiz, vücudumuzun hayati organlarından biridir ve oksijen alımı ile karbondioksit atılımında kritik bir rol oynar. Akciğer sağlığı, genel sağlığımızın korunması için büyük önem taşır. Ancak, akciğerlerde balgam birikmesi gibi rahatsızlıklar, nefes alıp vermemizi zorlaştırabilir ve yaşam kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Peki, ciğerler neden balgam dolar?
Türkiye'de 3 bin bebekten birinde görülen kistik fibrozis hastalığı, topuk taramaları ve ter testiyle erken teşhis ediliyor. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Arslan, kistik fibrozis hastalığının erken teşhis edilmesinin insanın yaşam kalitesini artırdığını ve yaşam sürecini uzattığını söyledi.
Yaklaşık her 10 gebeden 1’inin ‘gebelik şekeri’ tanısı aldığını belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, “Gebelik şekeri, annede yüksek tansiyon hastalığı gelişme riskini artırır. Ayrıca bebekte yenidoğan döneminde şeker düşüklüğü ve yenidoğan sarılığını tetikleyebilir” dedi.
Ankara'da yaşayan Aykut İnciler'e 3 yıl önce, nadir görülen bir yüksek tansiyon türü olan "pulmoner hipertansiyon" teşhisi kondu. İnciler 3 yıldır nefes alıp verebilmek için akciğerini çantasında taşıyor. İnciler insanların bakışları nedeniyle başlarda bu durumda zorlandığını ifade edip herkesi uyardı.
Çocuk enfeksiyonlarında bu kez 'Beşinci hastalık' gündemde. Özellikle ilköğretim veli gruplarından bazılarında, çocuklarda son günlerde 'Beşinci hastalık' görüldüğüne dair ebeveynlere uyarıda bulunuluyor. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, sürpriz bir şekilde Beşinci hastalık sayısında bir artış gözlemlediklerini ancak endişe yaratacak bir durum olmadığını ve benzer belirtileri sebebiyle kızamık, kızıl ya da başka virüs enfeksiyonları ile karıştırılmamasını vurguladı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Göktürk Fındık, lokal ileri akciğer kanseri ameliyatlarında "Fındık tekniği" yöntemini ilk kez dünya tıp literatürüne kazandırdı.
Son günlerde Afrika ve Arabistan çöllerinden rüzgar ile taşınan tozun ülke üzerindeki hava kalitesinin yanı sıra insan sağlığını da etkilediğini ifade eden Dr. Ferit Özen, “Bu maddeler hava yollarına girdiklerinde nefes darlığı, öksürük ve tıkanmadan ziyade akciğer tahribatlarına da yol açar” dedi.
ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Avcı, genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri vakalarının sigara kullanımının artmasına bağlı olarak son yıllarda kadınlarda artışa geçtiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Avcı, "Ülkemizde, kadınlarda akciğer kanseri görülme durumu diğer kanserlere göre 4’üncü sıraya kadar yükseldi. Yani yüzde 10'ların bile altında olan görülme sıklığı yüzde 15-20'lere tırmandı" dedi.
Bazı hastalıklardan erken teşhis sayesinde kurtulmak mümkün. Dünyada yaygın olarak görülen ölümcül hastalıklarından biri olan kanser ilk evrelerde tespit edildiğinde iyileşme oranı daha yüksek oluyor. Üroloji Uzmanı Dr. İsrafil Ağaoğlu, "Prostat kanseri çok çok kötü bir kanser türüdür. Zamanında tedavi edilmezse, tespit edilmezse ve atlanırsa akciğer, beyin ve kemiklere sıçrayabilecek kanserdir. En nihayetinde ölümcül bir kanserdir" dedi. İşte konuya dair detaylar...
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bünyamin Kaplan, kolon kanserinde beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Paketlenmiş ve tütsülenmiş hazır gıdalar, içerisinde birçok katkı maddesi bulunan gıdalar kansere en çok sebep olan gıdalardır. Bunlardan uzak durun” dedi.
Kadınlarda son dönemde akciğer kanseri vakalarında ciddi artış yaşandığı ve bunun da en büyük nedeninin kadınlarda artan sigara alışkanlığı olduğu belirtildi. Öte yandan dünyadaki kanser ölümlerinin en büyük nedenlerinden birinin de akciğer kanserinden kaynaklandığının altı çizildi.
ABD’nin Boston kentinde Harvard Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, düzenli diş fırçalamanın akciğer hastalıklarına karşı etkili bir koruma sağladığını ortaya koydu.
Avrupa Birliğinin, gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içerdiği öne sürülen amalgam dolguların kullanımı yasaklandı. Vücutta biriken cıvanın insan sağlığına etkileri hakkında uyarılarda bulunan Dr. Kerem Korkut, “Bilimsel kanıtlar, kronik cıva zehirlenmesinin; beyin, sinirler ve böbrek hasarı gibi pek çok daha farklı dokuyu etkileyebileceğini gösteriyor. Cıva zehirlenmesi yıllarca; kronik yorgunluk, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve sindirim sorunları semptomlarını tetikleyebilir." dedi.
Kış aylarında sıkça karşılaşılan öksürük sorununa karşı doğanın bize sunduğu mucizelerden faydalanmak gerekiyor. Bu karışımı sadece bir kaşık alıp yediğinizde öksürük size uğramıyor. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda etkili olan bu karışım, ciğerleri adeta tertemiz yapıyor.
İstanbul'da halsizlik ve nefes darlığı şikayeti ile doktora giden Burak Aktaş'ın (21) sol göğüs boşluğunda portakal büyüklüğünde bir kitle tespit edildi. Aktaş iki seans kemoterapi gördü ama tedaviye rağmen tümör 2 ay içinde 8-10 kat büyüyerek karpuz boyutuna ulaştı. Kalbini göğüs boşluğunda 12 santimetre sağa iten, sol akciğerini neredeyse tamamen ezen dev tümör, başarılı bir operasyonla çıkarıldı. Bu kadar hızlı büyüyen bir kitle karşısında doktorlar da şaşkına döndü. İşte detaylar...
Çin’in Jiangsu vilayetindeki Wuxi Halk Hastanesi’nde organ bağışında bulunmak için vefat eden bir hasta ameliyat edildi. Russia Today’in (RT) haberine göre organ nakli ekibinin başındaki cerrah Chen Jingyu ve ekibinin ameliyata ait görüntüleri sosyal medyadan paylaştı. Çin'in sosyal medya uygulamalarında görüntüler 25 milyondan fazla izlenmeye ulaştı.
Kahramanmaraş'ta kirli ve temiz kanı kalbinde birbirine karışan Hasan Hüseyin Daşçı (19), kalp zarından yapılan tünelle sağlığına kavuştu. Daşçı, "Ankara'ya astsubaylık için gitmiştim. Sağlık kontrolünden geçerken şans eseri hastalığı öğrendim" dedi. 4 saat süren operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Mehmet Kirişci ise normalde bu tür hastalıklarda kalpte delik olması gerektiğini, delik olmamasının milyonda bir görüldüğü ama yapılan müdahale ile hastanın sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Normal doğum anne adayının vücudunun kendi doğal süreçleriyle bebeğin doğumunu gerçekleştirdiği doğal bir doğum yöntemidir. Bu doğum şekli, bebek ve anne için pek çok fayda sağlayabilir. Normal doğum, anne adayının vücutta doğal hormonların salgılanmasını teşvik ederek rahim kaslarının doğum sancılarıyla ritmik bir şekilde çalışmasına izin verir.
Göğüs kafesimizin içerisinde yer alan akciğerler, solunum sistemimizin temel organlarından biridir. Vücutta bulunan en büyük solunum organları olarak, soluk alıp vermemize ve oksijen alıp karbondioksit atılmasına yardımcı olurlar. Bu oksijen-karbon dioksit alışverişi, hücrelerin yaşam süreçleri için hayati öneme sahiptir. Peki, akciğerler vücudumuzun neresinde?
Deprem bölgesinde yaşanan çok çeşitli sağlık sorunları nedeniyle uzmanlar ciddi durumlara karşı uyarılarda bulunuyor. Bacakta ortaya çıkan küçük belirtiler enbolinin ciddi belirtisi olarak görülebiliyor. Prof. Dr. Nuri Tutar, müdahale edilmeyen pıhtıların ölümcül olabileceğini belirtiyor.
Kanser çağımızın tehlikeli hastalıkları arasında yer alıyor. Her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kanserin zararlı etkilerinden korunmak için erken teşhis ve doğru tedavi büyük önem taşıyor. Kanserin az bilinen belirtileri bu hastalığın erken teşhis edilmesini sağlayabiliyor. Uzmanlar parmaklarda ortaya çıkan kanser belirtisine karşı dikkat etmeniz gerektiğini paylaşıyor.
Günlük hayatta yediğimiz, içtiğimiz yiyecekler kadar kullandığımız eşyalar da sağlığımızı etkiliyor. Evin dekorasyonu için kullanılan bazı eşyalar farkında olmasak bile oldukça risk oluşturabiliyor. Yapılan araştırmalar mumların birçok riske neden olduğunu ortaya çıkardı.
Vücudun belirli bölümlerinde yaşanan ağrılar genellikle göz ardı ediliyor. Genellikle oturuş ve duruş bozukluğu nedeniyle kaynaklanan bu ağrıların uzun süre boyunca geçmemesi çok ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Uzmanlar diz ağrılarının beş ay içerisinde ölümcül olabilen hastalığın belirtisi olduğunu belirtiyor.
Sağlığımızı korumak için yediğimiz ve içtiğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekiyor. Zararlı olmadığını düşünerek kullandığımız birçok gıda sağlığımızı büyük oranda tehlikeye atabiliyor. Akciğerlerimizin sağlığını korumak için de oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. Her evde bulunan o sevilen içecekler akciğerleri mahvederek vücuttaki iltihaplanmaları artırabiliyor.
Ağız kokusu tıpkı terleme gibi vücutta meydana gelen rahatsız edici sağlık problemleri arasında yer alıyor. Ağız kokusu genellikle önemsiz görülse de bu durum hem sosyal hem de sağlık açısından sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Hijyen ve diş sağlığı nedeniyle de kaynaklanan ağız kokuları akciğer enfeksiyonunun ve çok çeşitli hastalıkların uyarıcı işareti olabilir.
Kanser en tehlikeli hastalıklar arasında yer alıyor. Ölümle sonuçlanabilen kanserin etkilerinden kaçınmak için sağlıklı bir yaşamı benimsemek gerekiyor. Uzmanlar riskli kanser türleri arasında bulunan akciğer kanserinin yüzde 90 sebebi olarak görülen o tehlike hakkında uyarıyor.
Sağlıklı bir yaşam sürmek için akciğerlerin de sağlıklı olması, kendinizi iyi hissetmek oldukça önemlidir. Astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve pulmoner fibroz gibi yaygın durumlar yaşam kalitenizi düşürür. Akciğerleri sağlıklı tutmak için beslenme şekli de oldukça önemlidir.
Balık en sağlıklı protein kaynağı olarak görülüyor. Sonbahar ve kış aylarında balıkçı ve pazar tezgahlarından alınan çeşit çeşit balıklar her hafta sofralarda yer buluyor. Uzmanlar zengin Omega 3 kaynağı olan balıkların tehlikeleri hakkında uyarıyor.
Doğal gıdaların sağlık üzerindeki etkileri çok eski zamanlardan günümüze kadar sık sık kullanılıyor. Bazı besinler var ki vücutta birçok sağlık sorununa karşı etkili çözümler sunuyor. Keçiboynuzu bu besinler arasında bulunuyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun da tavsiye ettiği keçiboynuzu kürü akciğerleri tertemiz yapıyor, cinsel gücü artırıyor ve vücuda sayısız fayda sağlıyor. Keçiboynuzu ile ilgili öğreneceğiniz bilgiler sayesinde bu şifalı besini mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz.
Giderek artan kanser vakaları insanların gözünü korkutuyor. Zararlı alışkanlıklar kansere yakalanma riskinin artmasına neden oluyor. En tehlikeli kanser türlerinden olan akciğer kanseri hayatı büyük ölçüde tehlikeye atıyor. Akciğer kanserinin erken teşhis edilmesi ve doğru tedavinin uygulanması önem taşıyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tere kürünün akciğer kanseri için etkili olduğunu belirtiyor.
Prof. Dr. Canan Karatay beslenme üzerine verdiği bilgiler ile günlerce gündem yaratıyor. Daha sağlıklı ve uzun yaşamın sırlarının sağlıklı gıdalardan geçtiğini belirten Karatay, kolesterol ve SMA hastalığı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Alişan ile Hayata Gülümse programında yaptığı bu açıklamalarda kemik suyu hakkında bilinen en büyük yanlışı belirtti.
Patates her çeşidiyle sofralarda yer alıyor. En sevilen ve sık tüketilen sebzelerden olan patatesin farklı çeşitleri bulunuyor. Bu çeşitleri arasında bulunan mor patates hastalıklara karşı öyle bir koruma sağlıyor ki duyanları şaşırtıyor. Mor patatesin faydalarını merak ediyorsanız bu haberi okuyabilirsiniz.
Akciğer nakli olan Safiye Karabulut: -"Göğsünü doldura doldura nefes almak çok güzel bir duygu. O hissi yıllardır yaşamıyordum. Herkes organ bağışı yapsın ve benim gibi hastalara derman olsunlar" - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Akciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Ali Özdil: - "Organlar bizimle birlikte toprak olmasın"
KOAH hastası olan 75 yaşındaki ismi açıklanmayan bir adam, ameliyat sonrası nadir görülen bir durumla karşı karşıya kaldı. Ameliyat sonrası leğen kemiğinde başlayan şişme yüzüne kadar ilerledi. Yüzü o kadar şişti ki sonunda gözlerini açamaz hale geldi. İki hafta süren vücudunun şişmesi doktorların yoğun müdahalesi sonucu durduruldu.
Ünlü oyuncu Civan Canova’nın ölümünün ardından Civan Canova’nın kaç yaşında öldüğü, ölümüne neden olan hastalığı ve yaşamında hangi dizi ve filmlerde yer aldığı merak edildi. Başarılı oyuncu Civan Canova hakkında tüm merak edilenler…
Akciğer sağlığını korumak genel sağlığı da korumak için oldukça önemlidir. Yapılan yanlış alışkanlıklar ve çeşitli faktörler akciğerin kirlenmesine sebep olabilmektedir. Bu alandaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu ise akciğer hastalıklarından korunmak ve sağlığınızı korumak adına keçiboynuzu kürünün önemini vurguluyor. Saraçoğlu, kür sayesinde akciğerlerin ciddi oranda temizlendiğini belirtiyor.
Akciğer, vücudumuzun temel organlarından biridir ve kesinlikle çok dikkat edilmesi gerekir. Sigara gibi tütün ürünleri kullanıyorsanız akciğerinizi çok yıpratmışsınız demektir. Akciğer sağlığı için beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. İnsan sağlığı için hayati öneme sahip olan akciğer, dış etkenlerden de çok etkilenir. Akciğeri, korumak, toksinlerden arındırmak için mutlaka bu kürü deneyin.
Aksaray'da, aniden başlayan morarma, nefes alamama ve öksürük şikayetiyle hastaneye götürülen 1,5 yaşındaki çocuğun, sağ akciğer girişindeki soluk borusunu tıkayan fıstık çıkarıldı - Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölümü Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Tuşat: - "Küçük çocukları olan ailelerin evlerinde kuruyemiş, şeker gibi taneli şeyleri ortalık yerlerde bulundurmaması gerekiyor"
Erzurum Prof. Dr. Necmettin Erbakan Fen Lisesi öğrencilerinden Muhammet Haktan Kalaoğlu: - "Bu bitkiyi akciğere çok benzettik. Bu yüzden ışkının akciğer koruyucu potansiyelini araştırdık. Projemizde ışkının akciğer koruyucu potansiyelini gördük" - Projeye katılan öğrencilerden Ömer Faruk Korkmaz: - "Bu ödül bana gelecekte yapacağım çalışmalar için ümit verdi"
Akciğer kanseri oldukça ciddi sonuçlara neden olabilen kanser türleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Her yıl binlerce insan akciğer kanserine yakalanıyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi akciğer kanserinde de erken teşhis oldukça önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre evde yapacağınız çok kolay test ile akciğer kanserine yakalanma riskinizi öğrenebilirsiniz.
İngiltere'de bilim insanları ilk kez, yaşayan insanlardan alınan akciğer dokularında küçük plastik parçacıkları bulunduğunu açıkladı.
Akciğerler, yaşamsal fonksiyonların devamı için ağız veya burun yoluyla havadaki oksijeni alarak ve vücuttan karbondioksiti dışarı atarak çalışan solunum organımızdır. Akciğerlerin sağlıklı kalması yaşamsal faaliyetlerin devam edebilmesi için olmazsa olmazdır. Ancak bazen diğer organlarda olduğu gibi akciğerlerde de sağlık sorunları yaşanabilir. Kişilerin eskisi gibi sağlıkla nefes almasını sağlamak için akciğerlere ne iyi gelir? Akciğere iyi gelen yiyeceklerle evde tedaviye katkı sağlanabilir.
Balgam, akciğer ve alt solunum yollarında üretilen bir tür mukustur. Sağlıklı bir kişinin vücudunda ortalama olarak günde 1 ila 1,5 litre arasında balgam üretilir. Balgam, içeriğinde mikropların yok edilmesini sağlayan çeşitli antikorlar ile enzimleri barındırır, esas görevi akciğerleri korumaktır. Ancak balgam oluşumu bazen iltihap ve enfeksiyon nedeniyle olabilir. Bu durumla karşılaşanlar için balgama ne iyi gelir? Evde doğal yollarla balgam tedavisi mümkün müdür?
Bolu’da öksürük ve şiddetli ağrı şikayetiyle gittiği hastanede 5 yıldır sol akciğerine saplanan lades kemiğiyle yaşadığını öğrenen Mehmet Salih Fer, kemiğin ameliyatla alınması sonucu sağlığına kavuştu.
Bolu'da 5 yıl boyunca öksürük, şiddetli ağrı, sırtında yanma şikayetleri bulunan bir kişinin akciğerinde yediği tavuğun lades kemiği olduğu tespit edildi. Yapılan ameliyat sonucunda hastanın sağlığına kavuştuğu belirtildi.
İngiltere'de bilim insanları ilk kez, yaşayan insanlardan alınan akciğer dokularında küçük plastik parçacıkları bulunduğunu açıkladı.
Afyonkarahisar'da, aniden başlayan morarma ve öksürük şikayetiyle götürüldüğü hastanede, sol akciğer girişinde soluk borusunu tıkayan fıstık parçaları tespit edilen 3 yaşındaki çocuk, başarılı müdahaleyle hayata döndürüldü - Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ali Tuncer: - "Yabancı cisim erken dönemde çıkarılmazsa sonrasında zatürreye sebep olmakta. Erken tanı hayat kurtarıyor. Soluk borusuna yabancı cisim kaçarak boğulma vakalarını 4- 5 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görmekteyiz"
Her birey kanser olma riskiyle yaşıyor. Sağlıksız alışkanlıklar kansere zemin oluşturuyor. Özellikle sigara ve hava kirliliği akciğer kanseri olma riskini arttırıyor. Çok küçük yaşlarda başlanan sigara kullanımı nedeni ile akciğer kanserinin olanların sayısı 30’lu yaşlara kadar indi.
Pek çok kardiyolojik muayenede önem taşıyan pulmoner hipertansiyon (PAH) ya da (PH), hayati risk oluşturabilen bir hastalık olarak biliniyor. Her yaştan insanı etkileyebilecek bir hastalık olan pulmoner hipertansiyon, hastaların günlük aktivitelerini yerine getirememesine yol açıyor. Sık sık nefes darlığı, çarpıntı ve yorgunluk gibi şikayetlere yol açan bu hastalık, dikkatli bir yaşam ve düzenli takipler ile kontrol altına alınabiliyor.
Covid-19 virüsü dolayısıyla en çok yıpranan akciğerler için güçlendirici nefes egzersizlerini aktaran fizyoterapist Çağıl Ertürk, “Doğru nefes egzersizleri sonrasında güçlenen ciğerlerimizle Covid virüsüne karşı daha hazırlıklı hale geliriz. Ayrıca güçlü ciğerler sizin muhtemel hastalık sürecinizi daha rahat atlatmanızı sağlar. Ciğerlerimizin fonksiyonel kapasitesini ne kadar kuvvetlendirirsek ona karşı elimizde donanımlı bir silah barındırmış oluruz” dedi.
Beslenmede çeşitliliğin önemli olduğuna işaret eden İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dyt. Betül Yurdakul, sağlıklı bir vücut için her besin grubundan yiyeceklere yer verilmesi gerektiğini söyledi. Akciğer ve karaciğer sağlığında doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Yurdakul, “Akciğerimizin kendini yenileyebilmesi için brokoli, Brüksel lahanası, kekik, keçiboynuzu, karaciğer sağlığı için ise sarımsak, yeşil çay, pancar, enginar tüketilmesini önerdi.
Koronavirüs hastalığı geçirenlerin en büyük endişesi, ileriki zamanda kalıcı hasara yol açıp açmadığı konusu. Pandeminin başından beri bununla ilgili pek çok araştırma ve açıklama yapılırken, insanların aklındaki sorular hâlâ geçmiş değil. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Oksijene bağımlı yaşayan, akciğerde sorunu olan kişilerin sayısı, koronavirüsten sonra ciddi bir artış göstermiş durumda. En büyük hasar akciğerlerde oluşuyor." dedi.
Ankara ODTÜ Teknokent’te Türk mühendislerin tamamen yerli imkanlarla geliştirdiği ve tıpkı hastanedeki hassasiyetle, evde solunum fonksiyon testi yapmayı sağlayan dünyanın ilk ultrasonik ev tipi spirometre cihazı ile özellikle pandemiden sonra hastane ortamına girme riski nedeniyle kontrollerini aksatan milyonlarca kronik solunum yolu hastasının hayatı kolaylaşacak. Akciğerin tansiyon aleti gibi olduğu söylenen cihaz, şimdiden 55'e yakın ülkeden talep alıyor.
KOAH nedenleri arasında sigara içimi ve sigara dumanına maruz kalma başta görülür. Birçok etkene bağlı olarak gelişen bir hastalık olan KOAH, akciğer dokusunda bozulmalara neden olur. Hava yollarının tıkanmasıyla nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetlere yol açan KOAH kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, yeni tip koronavirüsten korunmanın tek yolunun aşı yaptırmak olduğunu belirterek, "Kovid-19 hastalarının akciğerlerinden gelen sıvıların rengini, kıvamını görseniz gerçekten çok korkarsınız, inanamazsınız. Başka hastalığa hiç benzemiyor. Aşı olmamanın sonuçları çok korkunç." dedi.
İnsansız hava aracı kullanımında dünyada bir ilke imza atıldı. Hastaya nakledilecek akciğer, ilk kez bir hastaneden diğerine insansız hava aracı ile taşındı. Toronto kentinde gerçekleşen olayda, bir hastadan alınan akciğer, 6 dakikalık bir uçuş ile hastaneye ulaştırıldı.
Kanada'da hastaya nakledilecek akciğer dünyada ilk kez, bir hastaneden diğerine insansız hava aracı (drone) ile taşındı.
Karabük’te, geçmeyen nefes darlığı ve öksürük şikayeti ile hastaneye giden 57 yaşındaki Hatice U.’nun akciğerinde tespit edilen kabak çekirdeği yapılan operasyonla çıkarıldı.
Kahramanmaraş'ta akciğer kanseri teşhisi konulan N.T.'nin koronavirüs testi pozitif çıktı. Ameliyat öncesi koronavirüs tedavisi gören N.T.'ye yapılan tetkikler sonucu koronavirüsün akciğer kanserini taklit ettiği tespit edildi. Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatoş Kozanlı, koronavirüsün akciğer kanserini taklit ettiğini ve bunun dünya tıp literatüründe bir ilk olduğunu söyledi.
Koronavirüste aşılama yaşı her geçen gün düşerken aşı olmayan çocuklarda da ciddi akciğer tutulumları görülmeye başladı. 12 yaş üzeri kronik rahatsızlığı olan hastalara artık aşılama yapılabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya ise aşı olmamış kronik rahatsızlığı olan 14 yaşındaki bir çocuğun akciğerlerinde oluşan ciddi tahribatı gözler önüne serdi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, öksürük, kanlı balgam, sırt-göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, nefes darlığı ve sık sık geçirilen zatürre gibi belirtilerin akciğer kanseri belirtileri olabileceğini söyledi.
Bir turşu düşünün; hazırlık süresi 5 dakika, olgunlaşma süresi sadece 8 saat, tadı ise mükemmel... Yaz kış severek tüketeceğiniz soğan turşusunu sofralarınızdan eksik etmeyeceğinizden eminiz.
Bronkoskopi, hekimler tarafından nefes borularının içerisini aletle gezerek görmek demektir. Bunu sağlayan fiber optik cihazlar vasıtasıyla, cismin yönlendirildiği bölgelerde gelişen doku değişiklikleri veya yabancı cisimler görülebilmektedir. Nefes borularının ve akciğerin içi görülebilir. Bir nevi akciğer içerisine kabloyla seyahat anlamına gelmektedir. Peki bronkoskopi çocuklarda nasıl uygulanır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı anlattı.
Sosyal medyada yer alan "Akciğer testi" araştırılıyor. Günlerdir konuşulan Akciğerleriniz ne kadar güçlü? adlı videoda nefesin 1 dakika 10 saniye boyunca tutularak sağlık testi yapılıyor. Peki, sosyal medyada yer alan akciğerleriniz ne kadar güçlü? testi doğru mu? İşte, ayrıntılar...
Günlerdir sosyal medyada gündem olan "Akciğerleriniz ne kadar güçlü?" testini neredeyse denemeyen kalmadı. Testte nefesinizi 1 dakika 10 saniye tutabiliyorsanız "süper akciğerlere" sahipsiniz sonucu çıkarken, normal bir akciğer için bu süre 14 saniye olarak gösteriliyor. Güçlü akciğerlerde ise süre 35 saniyeyi buluyor. Peki bu test ne kadar doğru?
Nefes darlığı yaşandığında koronavirüs belirtisi olduğu düşünülse de bazı hastalıklar nefes darlığına neden olabiliyor. Bazı hastalıklarda hafif ve geçici olarak yaşanan nefes darlığı, bazı hastalıklarda ise şiddetli ve uzun süreli devam edebiliyor. Peki nefes darlığı hangi hastalıklarda ortaya çıkıyor? İşte konu ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Akciğerleri Kovid-19 nedeniyle ciddi şekilde hasar gören bir Japon kadına, dünyanın ilk canlı donör akciğer nakli gerçekleştirildi. Yoğun bakımdaki kadının eşi ve oğlundan alınan canlı dokuların naklinin, 11 saat süren ameliyat sonucunda başarıyla tamamlandığı bildirildi.
Covid 19 hastalığında akciğerlerin kapasitesini artırmak ve akciğerleri temizlemek için günde 10 bin adım atmanın önemine vurgu yapan Doç. Dr. İrfan Eser, her gün gerçekleştirilmesi gereken bu yürüyüşü 'akciğerlerin tuvalet temizliği' olarak isimlendiriyor. Derin nefes çekme ve balon şişirmenin de akciğerlerin kapasitesini artırdığını söyleyen Eser, konu ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Geçtiğimiz yıl astım teşhisi konan 43 yaşındaki Taner Uğuzyerli, ilaç tedavisine rağmen şikayetleri geçmeyince tekrar hastaneye gitti. Tesadüfen akciğer atardamarında 7 santimlik tümör olduğu ortaya çıkan Uğuzyerli'nin yaşadığı hastalığın çok zor anlaşıldığını söyleyen Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, 'Hasta 6 ay sonra gelmiş olsaydı tedavi şansı kalmayacaktı' dedi.
Geçen yıl astım teşhisi alan ve yaklaşık bir yıl ilaç tedavisi görmesine rağmen şikayetleri geçmeyen 43 yaşındaki Taner Uğuzyerli’nin akciğer atardamarında 7 santimlik tümör olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, “Pulmoner anjiyosarkom dediğimiz bu hastalık çoğu zaman astım ve KOAH ile karışıyor, nadir görüldüğü için çok zor teşhis ediliyor ve hastalar maalesef kaybediliyor. 6 ay sonra gelmiş olsaydı, muhtemelen tümör akciğere yayılacaktı ve tedavi şansı kalmayacaktı" dedi.
Gün geçtikte Covid-19 ile ilgili yeni bulgulara rastlanmaya devam ediyor. Bu noktada en dikkat çeken bulgular arasında akciğer hasarı da yer alıyor. Akciğerlerde kalıcı hasar bırakabilen Covid-19'un nasıl bir değişime yol açtığını anlatan Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin, hastaların taburcunun üzerinden 4-6 hafta geçtikten sonra mutlaka kontrolden geçmeleri gerektiğini söyledi. İşte detaylar...
Trakya Üniversitesi Rektörü Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: - "Bir toplu iğneyi ateşte kızdıralım, akciğere batırıp çıkaralım. Sigaranın insanda yaptığı etki bu. Bu her sigara içildiğinde aynı etkiyi yapıyor" - "Yıllar içinde yüzlerce, binlerce paket sigara içildikçe akciğeri tamamen kaybedilmiş bir hasta ortaya çıkıyor" - "Hayatımızda hep geleceğe yatırımdan bahsederiz. Geleceğe yapacağınız en büyük yatırım sigarayı bırakmaktır"
Son zamanlarda en çok 'Anneliğe nasıl hazırlanabilirim?' sorusu soruluyor. En son arayan hastalarımdan biri de 30 yaşında olduğunu, eşini evlenmeden uzun süre önce tanıdığını, 2 aylık evli olduğunu, meslek problemlerini hallettiklerini, maddi sorunları olmadığını ve artık bir bebek sahibi olmak istediklerini söylemekteydi. Benden 'ne tür bir hazırlık devresinden geçmesi ve gebelik boyunca ne tür önlemler alması' gerektiği yönünde bilgi almak istedi.
Üniversite öğrencilerinin sigara kullanımına olan bakış açıları araştırıldı. Araştırma sonucunda öğrencilerin yüzde 48'inin sigara kullandığı saptanırken, kızların yüzde 45'inin, erkeklerin ise yüzde 51'inin sigara içtiği ortaya çıktı.
Akciğer dokusunun iltihaplanması anlamına gelen zatürree (pnömoni), Türkiye'de çocukluk döneminin önemli bir hastalığı olmaya devam ediyor.
Sigaranın dünyada bu hızla içilmesi halinde, 2020 yılında birinci ölüm sebebi olacağı bildirildi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Toraks Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, "31 Mayıs Sigarasız Bir Dünya Günü" dolayısıyla açıklamada, Türkiye'de 17 milyon kişinin sigara içtiğini, her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden öldüğünü söyledi.
Plörezi, akciğerleri çepeçevre saran zarların arasında sıvı toplanmasıyla sonuçlanan hastalıkların genel ismidir. Halk arasında zatülcenp adıyla bilinir. Her yaştan insanda görülebilir. Tüberkülozdan kansere, kalp yetersizliğinden romatizmal hastalıklara kadar 50'den fazla nedeni vardır.