Ülkemizde en çok Antalya, Antakya, Mersin gibi bölgelerde görülen Talasemi'yi Türkiye nüfusunun yüzde 2,1'i taşıyor. Kocaeli Şehir Hastanesi Hematoloji Hekimi Uzm. Dr. Beytullah Altınkaynak, Talasemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Aşırı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma, deride koyulaşma, gelişme geriliği… Halk arasında ‘Akdeniz anemisi’ olarak bilinen talasemi hastalığının en sık görülen belirtilerinden birkaçı… Dünyada ve ülkemizde bu kalıtsal kan hastalığına yönelik toplumsal farkındalık çok az olduğu için her yıl 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında bilinçlendirici etkinlikler yapılıyor.
Konya'da talasemi hastası genç, kendisi gibi genetik hastalığa sahip insanlara çare olmak için İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nü kazandı - Mazlum Doruk Köseli: - "İleride biyoteknoloji veya tıbbi genetik laboratuvarlarında çalışarak, benim gibi genetik hastalıklara sahip kişilere tedavi bulmak istiyorum"
Talasemi Federasyonu Baskanı Prof. Dr. Duran Canatan, Türkiye'de 1.5 milyona yakın talasemi taşıyıcısı bulunduğunu belirterek, bu hastalıkla mücadelede önemli mesafeler alındığını bildirdi.
Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Mercan, talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalığında korunmada, eğitim, taşıyıcıların taranması, genetik danışma ve doğum öncesi tanının çok önemli olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı, 4 bin 513 talasemi hastası bulunduğunu belirterek, yeni evlenecek çiftlerin evlilik öncesi test yaptırmalarını istedi.
Diyarbakır'da 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Sağlık İl Müdürü Namık Kemal Kubat, akraba evliliklerinin talasemi hastalığını sıklaştırdığını söyledi.
Türkiye'de her 50 kişiden birinin, Antalya, Adana ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise her 10 kişiden birinin talasemi (Akdeniz anemisi) taşıyıcısı olduğu bildirildi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de sık görülen talasemi hastalığı (Akdeniz Anemisi) ile mücadelede, evlenecek çiftlerin evlilik öncesi yaptıracakları testlerin önemli bir rolü bulunduğunu kaydetti.
Kalıtsal bir kan hastalığı olan Akdeniz anemisinin önlenmesi için evlilik öncesi tarama testi ile doğum öncesi tanı uygulamalarının çok önemli olduğu bildirildi.
Denizli Devlet Hastanesi Hematoloji Bölümü'nden Doç. Dr. S. Sami Kartı, anne ve babanın talasemi (Akdeniz Anemisi) olması halinde hasta bebek doğma oranının daha fazla olduğunu söyledi. Kan, kemik iliği ve lenf bezi kaynaklı tüm hastalıkların hematolojinin alanına girdiğini belirten Doç. Dr. S. Sami Kartı, demir eksikliğine bağlı aneminin toplumun önemli bir sorunu olduğunu söyledi.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, talaseminin kansızlık hastalığı olduğunu ve bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Nazilli Devlet Hastanesi Baştabibi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Dr. Şükrü Yenice, Talasemi (Akdeniz Anemisi) hastaları için hayati önemi olan Kanada menşeli Deferiprone adlı ithal ilacın piyasada satılmaya başlandığını belirterek, "Talesemi hastaları, artık daha rahat tedavi olabilecek" dedi.
Sağlık Bakanlığı, genellikle Akdeniz ve Ege Bölgesinde görülen Talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalığı ile sistemli bir şekilde mücadele ediyor.
Gaziantepli bir talasemi hastası ve talasemili çocuk babası, hastalıkla mücadele etmek amacıyla "Talasemi" adlı bir dergi çıkardı.