Ailevi Akdeniz Ateşi ya da diğer adıyla FMF hastalığı, genetik bir kökeni olan ve özellikle Akdeniz bölgesinde yaşayan topluluklarda sıkça görülen bir hastalıktır. Bu rahatsızlık genellikle ailesel öyküsü olan bireyleri etkiler ve belirli bir genetik mutasyonla ilişkilidir. Araştırmalar FMF'nin genetik kökenli olmasına rağmen çevresel faktörlerin hastalığın seyrini etkileyebileceğini göstermektedir. Peki, Ailesel Akdeniz Ateşi hastalığı nedir?
Ailevi Akdeniz Ateşi’nin (FMF) en sık görüldüğü yerlerden birinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bülent Yaşar “FMF ataklar şeklinde tekrarlayan göğüs, karın ağrısı ve ateş şikayetleri ile karakterize kronik bir hastalıktır. Karın ve göğüs ağrısına, eklem ağrısı ve cilt döküntüleri eşlik edebilir. Tanı koymakta gecikilirse organ yetmezliklerine özellikle de böbrek yetmezliğine yol açabilir” dedi.
Akdeniz ateşi hastalığı adından da anlaşılacağı üzere Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde sıklıkla görülen ateşli bir hastalıktır. Genetik altyapısının olduğu pek çok bilimsel bulgu ile kanıtlanmıştır. “Akdeniz ateşi bulaşıcı mı? Akdeniz ateşi belirtileri neler?” gibi en sık merak edilen soruları sizler için yanıtladık.
Geçmişi yaklaşık olarak 2500 yıl öncesine dayanan ve genellikle belirli etnik gruplarda rastlanan ailevi akdeniz ateşi hastalığı genellikle Araplar, Türkler ve Ermenilerde görülür.
Bazı hastalıklar vardır ki belirli ırkları hedef alır, dünyanın bir bölgesinde hastalığın genini taşıyan kişiler soyları boyunca bu hastalığı aktarır. Bu yüzden bir bölgede sık görülen bir hastalığın başka bölgelerde izine rastlanmayabilir.
Ailevi Akdeniz Ateşi çeşitli organlarda tekrarlayan iltihaplanma belirtilerine neden olabilen ırsi bir hastalıktır. Ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı, eklem ağrısı ve şişliği ya da deri döküntüleri gibi hastalık belirtileri birkaç gün süren ve kendiliğinden düzelen ataklar halinde ortaya çıkar. Ataklar düzensiz aralıklarla tekrarlar. Ataklar arasındaki dönemde ise herhangi bir şikayet olmayabilir.
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Sıtkı Güvenç, Akdeniz Bölgesi'nde görülen Akdeniz ateşi hastalığına karşı vatandaşları uyardı.