Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Filyos Limanı ve doğal gaz üretim sahasında gazetecilerle buluştu. Bayraktar, doğal gaz keşfi için büyük yatırımların yapıldığını aktararak petrol ve doğal gazın bulunmasının 'müjde' olarak ifade edilmesi hakkında da değerlendirmede bulundu. Bayraktar, yapılan keşiflerin uluslararası şirketler gibi yapıldığını aktardı.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 2. güç ünitesinin türbin binasına 350 ve 15 ton kaldırma kapasiteli iki köprülü gezer vincin kurulumu tamamlandı.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde ilk ünite ve ilgili tüm altyapı tesislerinde genel inşaat çalışmaları tamamlandı. Teknolojik hazırlığın önemli bir göstergesi olarak kabul edilen ön devreye alma aşamalarında, ünite sistemleri ve bileşenleri, tasarımda belirlenen kriterlere ve özelliklere uygunlukları doğrulanarak işletmeye hazır duruma getiriliyor.
Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde hareketli günler yaşanıyor. Taşeron firma çalışanları maaşlarını alamadıklarından dolayı iş bıraktı. İşçiler ayrıca içinde yetkililerin olduğu aracı da taşladı. Bölgede güvenlik önlemleri artırıldı
Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde ortalık karıştı. Taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek dün itibariyle bazı bölümlerde iş bıraktı. Bugün de eylemlerini sürdüren işçiler, firma yetkililerinin de olduğu bazı araçlarla servisi taşladı. Bazı işçilerin özellikle bir araca hem taşla hem de baretle vurmaları dikkat çekti.
Tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılaması öngörülen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) 2018'de temelleri atılan 1. ünitenin tamamlanmasına sayılı günler kaldı.
Akkuyu NGS'de çalışmalar son sürat devam ederken Rusya'dan gelen görüntü dikkat çekti. Rosatom, Akkuyu NGS ekipmanının sevkiyatı için benzersiz bir operasyon gerçekleştirdi. St. Petersburg'daki donan Neva Nehri'nin üzerindeki köprüleri kaldırarak sevkiyata başladılar.
Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) yapımında sona gelindi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde öncelik uzun süreli ve güvenli enerji üretimi olurken, 2025'te ilk ünitenin tamamen ticari işletmeye alınması planlanıyor.
Mersin'in Gülnar ilçesinde, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşaat sahasında çıkan yangın söndürüldü.
Akkuyu Nükleer Santrali hakkında araştırmalar hız kazandı. Türkiye'nin en hacimli yatırımları arasında bulunan ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS, "nükleer tesis" statüsünü aldı. Yapımında 30 bin kişinin görev aldığı Akkuyu toplamda 4 üniteden oluşuyor. Her bir ünite, nükleer enerjinin yaratıldığı reaktöre ve bu enerjinin çevrimini sağlayacak yardımcı elemanlara sahip. Peki, Akkuyu Nükleer Santrali nerede, yapımı ne zaman başladı? İşte tüm merak edilenler...
Son dakika haberi... Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde beklenen tarihi gün geldi. İlk üniteye taze yakıt yüklemesi yapılacak olan santral 'nükleer tesis' statüsü kazanırken, Türkiye'nin 60 yıllık nükleer enerji hayali de gerçekleşmiş oldu. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin uzaktan bağlandı. Erdoğan konuşmasında, enerji ihtiyacının yüzde 10'unun Akkuyu'dan sağlanacağını söyledi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde büyük gün geldi. Bugün ilk üniteye taze yakıt yüklemesi yapılacak olan santral, 'nükleer tesis' statüsü kazanırken, Türkiye'nin 60 yıllık nükleer enerji hayali de gerçekleşmiş olacak.
Temelleri 2018’de atılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) sona yaklaşıldı. Devreye girdiği anda tek başına sadece İstanbul’un yüzde 90’ı, Türkiye'nin ise elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılaması öngörülen Akkuyu NGS, 27 Nisan'da taze nükleer yakıtın santrale gelmesiyle "nükleer tesis" statüsü kazanacak.
Akkuyu Nükleer AŞ'den nükleer güç santralindeki çalışanlarla ilgili açıklama
Mersin’de yapımına devam eden Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç (NGS) santrali projesinde yer alan IC İçtaş A.Ş.’nin sözleşmesi 26 Temmuz Salı günü feshedildi. Konu ile ilgili Enerji Bakanı Fatih Dönmez, iki tarafın da iddialarının değerlendirildiğini ifade ederek, kapsamlı bir açıklama yapılacağını söyledi.
IC İçtaş'tan, Akkuyu Nükleer'in "sözleşme feshine" ilişkin açıklama
Rusya'nın, Akkuyu NGS için 15 milyar dolar yatırım yapacağı öğrenildi. Ayrıca paranın nakit olarak aktarılacağı ifade edildi.
ROSATOM Genel Müdürü Alexey Likhachev: - "Akkuyu NGS'nin dördüncü güç ünitesinin inşasının başlamasıyla Türkiye, güvenle ulusal nükleer enerjinin gelişmesi yoluna girmiştir. Bu endüstrinin ortaya çıkışı, ülkedeki yaşam standardına olumlu etki edecektir"
"İnşallah önümüzdeki yıl da yani Cumhuriyetimizin 100. yılında da açılışını hep birlikte gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" - "Akkuyu'nun 60 yıl boyunca işletmede kalacağı düşünüldüğünde, Akkuyu ile aynı büyüklükteki bir doğal gaz santrali için toplamda 420 milyar metreküp gazı ithal etmek durumunda kalacaktık. Bu mevcut doğal gaz ihtiyacımızın neredeyse 8 katından daha fazla bir rakam demek"
Kurban Bayramı'nda vatandaşlar bayram coşkusuyla gelenekleri yerine getirirken sahiller boş kaldı. Mersin'de bu durumu fırsat bilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) çalışan Ruslar sahillere akın ederek denizi tadını çıkardı. Sahildeki bir Rus vatandaşı Türklerin Kurban Bayramı'nı kutlayarak "Güzelliklerin tadını çıkarıyoruz" diye konuştu.
Akkuyu NGS'nin birinci ünitesinde ASBH kaynak çalışması tamamlandı
Akkuyu NGS'nin dördüncü ünitesinde türbin binası temel plakasının betonu dökülüyor
Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler Trabzonspor'un şampiyonluğunu kutladı
Akkuyu NGS sahasında görevli bir Rus, iş kazasında öldü
Son dakika: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Akkuyu Nükleer enerji santrali hakkında yaptığı ‘elektriği 3 kat daha pahalı kullanacaklar’ açıklamasına yanıt verdi: Erdoğan, “Akkuyu uzak değil, Akkuyu'ya gidersin, bizim nükleer enerji santrali ne durumdaymış yerinde görürsün. Bak Bay Kemal yakında ikinci nükleer enerji santrali geliyor” dedi.
Son günlerde sanayide yaşanan enerji kesintilerine dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu enerjide en önemli tehlikenin ‘pahalı Akkuyu elektriği’ olduğunu söyledi. Merkez Bankası ve liralaşma hamlesi ile ilgili de önemli değerlendirmelerde bulundu.
Akkuyu Nükleer AŞ Yapı ve Üretim Organizasyon Direktörü Denis Sezemin: - "Tam kapsamlı inşaat çalışmaları 3 nükleer güç santrali ünitesinde devam ediyor ve orada da 12 bin kişi çalışıyor. Bunların yüzde 80'inden fazlası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Bu yıl içerisinde 4. güç ünitesinin inşaat lisansının alınmasından sonra sahada çalışan kişi sayısı daha da artacaktır"
Akkuyu NGS'nin 3'üncü ünitesine ait reaktör tabanının ham parçası yapıldı
Akkuyu NGS'nin ikinci güç ünitesinde bu yılki temel inşaat ve montaj çalışmaları tamamlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali sahasında incelemede bulundu
Akkuyu Nükleer AŞ, bir sondaj makinesi operatörünün, elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.
Akkuyu NGS için üretilen bir ekipmanın sahaya sevki tamamlandı
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türkiye'yi, enerji alanındaki çalışmaları nedeniyle ABD'ye şikayet ettiği belirtildi.
"Altyapıyla ilgili paralel olarak çalışmalara devam ediyoruz. Biz bu yıl içerisinde anahtar niteliğinde birinci ve ikinci ünitede artık reaktörün gövdesini monte edeceğiz. Koruma sistemini inşa edeceğiz ve montajına geçeceğiz"
"Bugün üçüncü reaktörün temelinin atılmasıyla hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. İnşallah seneye de dördüncü ve son reaktörün temelini birlikte atarız. Akkuyu, 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında, enerji üretmeye başlayacak. Türkiye, o gün yepyeni bir enerjiyle tanışacak" - "Akkuyu tam kapasite devreye girdiğinde yılda üreteceği 35 milyar kilovatsaat enerjiyle tek başına tüm Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak"
"Bugün üçüncü reaktörün temelinin atılmasıyla hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. İnşallah seneye de dördüncü ve son reaktörün temelini birlikte atarız. Akkuyu, 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında, enerji üretmeye başlayacak. Türkiye, o gün yepyeni bir enerjiyle tanışacak" - "Akkuyu tam kapasite devreye girdiğinde yılda üreteceği 35 milyar kilovatsaat enerjiyle tek başına tüm Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali Üçüncü Ünitesi Temel Atma Töreni”ne video konferans yöntemiyle katıldı.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali üçüncü temelinin açılışında konuşan Bakan Dönmez, "Bugün üçüncü reaktörün temelinin atılmasıyla hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk." dedi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali üçüncü ünitesinin temel atma töreni canlı bağlantı ile gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin canlı bağlantıyla katıldı.
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un alt şirketi olan Akkuyu Nükleer A.Ş., Türkiye’de devam eden Akkuyu NGS inşaat projesinin finansmanı için Sovcombank’tan 7 yıl vadeli olarak iki aşamalı kredi alacak. Kredilerin biri 100 milyon dolar, diğeri ise 200 milyon dolar tutarında olacak.
Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) üçüncü güç ünitesinin temeli bugün atılacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 10 Mart'ta Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde temel atma törenine online olarak katılacaklarını açıkladı.
Sendika Genel Başkanı Ersin Akma: - "İlk ünitesi 2023 yılında faaliyete geçecek Akkuyu Nükleer Güç Santralinde örgütlenmek istiyoruz"