Alerji, bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan maddelere karşı aşırı tepki göstermesidir. Bu maddelere alerjen denir ve polen, toz, hayvan tüyü, yiyecekler veya ilaçlar gibi çeşitli kaynaklardan gelebilirler. Alerjiye karşı vücut hapşırık, öksürük, döküntü gibi reaksiyonlar gösterir. Peki, alerjiye ne iyi gelir? Alerjiyi en çabuk ne geçirir? Doğal yollarla alerji nasıl geçer?
Caroline Cray Quinn isimli bir kadın mast hücre aktivasyon sendromu (MCAS) olarak bilinen nadir bir rahatsızlıktan muzdarip. Bu hastalık nedeniyle Caroline Cray Quinn için masum bir öpücük bile son derece ölümcül olabilir. Bu durumun özel hayatını etkilediğini dile getiren Quinn, "Öpüşmek için katı kurallarım var. Kesinlikle bir risk" ifadelerini kullandı.
Son yıllarda besin alerjisinin giderek artıyor. Konuya dair dikkat çeken açıklamalarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, besin alerjilerinin son 10 yılın alerji salgını olarak adlandırıldığını belirtti. Alerjik şok, yani anafilaksinin son 10 yılda 7 kat arttığını söyleyen Nacaroğlu, bu durumun giderek artmaya devam ettiğinin altını çizdi. Ölümle sonuçlanabilen alerjik şok tehlikesi hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önem arz ediyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, Van’da çevre illere göre polen popülasyonun daha fazla olduğunu belirterek, “Hastalarımız baş edemedikleri bir burun akıntısı, kaşıntı, öksürük, nefes darlığı, balgam ve göz yaşarması durumunda muhakkak göğüs hastalıkları ve alerji polikliniklerimize başvurması gerekmektedir” dedi. Atlı, Van’da mayıs itibarıyla kavak ağacı ve çimen kaynaklı polen istilası olduğunu belirtip rahatsızlıklarla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını vurguladı.
Alerjiler bağışıklık sisteminin bazı maddelere aşırı tepki göstermesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Çevremizde yaygın olarak bulunan polenler, hayvan tüyleri, toz akarları, bazı gıdalar ve kimyasal maddeler gibi alerjenler, vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirerek alerjik reaksiyonlara yol açar. Peki, alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır?
İlkbaharda çöl tozları ve polenler nedeniyle alerji şikayetlerinde artış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, açık alanlarda gezintiye çıkanları dikkatli davranmaları konusunda uyardı.
Polenlerin ve alerjenlerin yoğun olduğu bir dönem olan ilkbahar, alerjik çocuklarda rahatsız edici semptomlara neden olabiliyor. Genellikle hapşırma, burun akıntısı, gözde sulanma, kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjiyi önlemenin yolunun alerjenlerden kaçınmak olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Belgin Özbek dikkat çeken uyarılarda bulundu.
Uzman Dr. Döne Gülçin Unutmaz Erkaya, bahar alerjileri ve polenlerle ilgili hasta şikayetlerinin arttığını söyledi. Polen alerjisi için alerjenden kaçınmak gerektiğini belirten Dr. Erkaya, "Polenin yoğun olduğu saatlerde ve dönemlerde mümkünse dışarıya çıkılmamalıdır. Özellikle sabah saatlerinde rüzgar olur. Güneş doğarken 05.00 ile 09.00 saatleri arası polenlerin uçuşması daha yoğundur. Eğer çıkılması gerekiyorsa, bağ bahçeye gidilecekse koruyucu ekipman kullanılmalıdır" dedi.
Alerji günümüzde birçok insanın karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunudur ve vücudun bağışıklık sisteminin belirli maddelere aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bu maddeler alerjenler olarak adlandırılır ve polen, ev tozu akarları, hayvan tüyleri, mantar sporları ve bazı gıdalar gibi çeşitli maddeler olabilir. Alerjik reaksiyonlar, hafif deri döküntüleri veya burun tıkanıklığı gibi hafif semptomlardan anafilaksi gibi yaşamı tehdit eden durumlara kadar değişebilir.
Küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak Süveyş kanalından ve gemilerin balans suları gelen ve Akdeniz bölgesinde son yıllarda sıkça görülen değişik türlerdeki denizanaları ile ilgili Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi vatandaşları denizanası temasları ile ilgili olarak uyarıda bulundu.
Baharın pozitif enerjisinin çevremize ve ruh halimize olumlu yansımaları olsa da, beraberinde bazı alerjik sorunlar da getirdiğini vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, uyarılarda bulundu.
Kış aylarının gelmesiyle bolca tüketilen kestane satışları arttı. Bu yıl ülkedeki kestane sayıları azaldı ve yüksek fiyatlar dolayısıyla ithal kestane satışları da arttı. Hayvan yemi olarak ithal edilen Çin kestanelerinin son günlerde pazarlarda satışa çıkarıldığı öğrenildi. Yerli kestanelerden ayırt edilmesi zor olan ve insan sağlığına ciddi zarar verdiği tespit edilen kestaneler için İstanbul ve İzmir'de Zabıta ekipleri halk pazarında denetleme yaptı.
Herkesin Türk dilinin koyduğu yazım kurallarını harfiyen öğrenmesi gerekir. Türkçemizde çok fazla sözcük mevcuttur. Kimi sözcük yabancı kökenli olup zaman içerisinde değişime uğrayarak dilimize girmişken kimi kelime ise Türkçe kökenli olarak kalmıştır. Bu yüzden bazı sözcüklerin yazımında sıklıkla imla yanlışına düşülmektedir. Dilimizde çoğunlukla yanlış kullanılan ve yazılan kelimelerden biri alerjidir. Peki, alerji nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
İngiltere’nin Massachusetts şehrinde yaşayan 22 yaşındaki Nault isimli genç bir kadın TikTok’tan yaptığı itirafla herkesi şaşkına çevirdi. Nault, erkek arkadaşıyla birliktelik yaşadıktan sonra alerjik reaksiyonlar gösterdiğini ifade ederek sosyal medyada viral oldu. Sosyal medya kullanıcılarının alerjik reaksiyonları ayrılık için bir işaret olarak göstermesine rağmen Nault ilişkilerinin mutlu bir şekilde sürdüğünü belirtti.
Bahar aylarında artış gösteren sağlık sorunları yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Uzmanlar artan saman nezlesinin belirtilerini azaltmak için çeşitli önerilerde bulunuyor. Oldukça şaşırtıcı olabilen bu öneriler arasında yer alan pirinç dolu çorap yönteminin faydaları saymakla bitmiyor.
Kadınlar beyaz saçlarını kapamak ve saç renklerini değiştirmek için saç boyasını sık sık kullanıyorlar. İçerisinde oldukça fazla kimyasal bulunan boyalar alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Teneal isimli bir kadın saç boyası nedeniyle yaşadığı zorlukları TikTok hesabından paylaşarak görenleri şaşırttı.
Artan hava kirliliği, gıda hormonları, çapraz bulaşmalar derken günden güne yeni bir alerjik vaka haberi duyuyoruz. Acı bakla alerjisi de bunlardan biri. Acıbakla; Latince adı Lupinus Albus olan baklagiller (Fabaceae) ailesine ait bir bitki. Uzmanlar acı bakla ununun, buğday ununa karıştırılmasına izin verilmesinin ardından alerjik reaksiyonlarda artış bildirildiğini ve acı baklanın alerjik besinler arasına girdiğini açıkladı.
Son dönemde yıldızı parlayan sıcak hava fritözleri gibi yeni nesil pişirme cihazları, besin alerjilerini tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda uzmanları harekete geçirdi. Airfryer olarak da bilinen bu yeni nesil pişiriciler sağlıklı olarak tanıtılıyor. Uzmanlar ise bu ürünlerle ilgili yapılmış bilimsel bir çalışma olmadığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Özellikle alerjen besinlerle ilgili çok dikkatli olunması konusunda uyarıyorlar.
Alerji mevsimi, solunum rahatsızlığına sahip olan kişilerin korkulu rüyası. Senenin o mevsimi geldiğinde deliksiz bir uyku çekmek ya da öksürmeden rahat nefes almak bir hayli zorlaşıyor. Hele bir de evcil hayvan dostlarınız var ise işler daha da kötü bir hâl alabiliyor. Gelin hem sizin hem sevdiklerinizin sağlığını koruyacak hava temizleme cihazlarını inceleyelim.
Milyonlarca insan gıda alerjisine sahip. Gıda alerjisi olup farkında olmayanların da sayısının bir hayli yüksek olduğu tahmin ediliyor. Çoğu alerji çocuk yaşlarında ortaya çıksa da alerjiye bağlı semptomlar genellikle 18 yaşından sonra fark edilebiliyor. Gıda alerjisine sahip olduğunuzu talihsiz şekilde öğrenebilirsiniz. Az önce yediklerinize alerjiniz olup olmadığını belirlemek için ilk adım, gıda alerjisi ile gıda intoleransı arasındaki farkı anlamaktır.
Sonbahar ile birlikte havaların soğuması, kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması ve okulların da açılmasıyla özellikle nezle, grip, farenjit ve bademcik enfeksiyonları sık görülmeye başlandı. Havaların soğuması nedeniyle çocuklar arasında hastalıklar arttı. Uzmanlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarına etkili öneriler verdi.
TikTok’ta Janella Gonzalez isimli bir kadının yaptığı paylaşım sosyal medyada gündem olmayı başardı. 27 yaşındaki kadın erkek arkadaşıyla yakınlaştığı bir gece geçirdikten sonra ertesi sabah üst dudağı şişmiş bir şekilde uyandı. Dudağının neredeyse burnuna kadar şiştiğini ifade eden Gonzalez, nefes almakta zorlanması üzerine hastaneye gitti. Hastanede kadının alerjik reaksiyon gösterdiği ifade edildi.
İlk çıkılan randevular oldukça heyecanlı olabiliyor. Ancak bu randevularda gözden kaçırılan ufak hatalar hem ilişkinin bitmesine hem de sağlığınızın tehlikeye girmesine neden olabiliyor. Janelle Gonzalez isimli kadın TikTok hesabı üzerinden randevuda öpüştüğü için başına gelen alerjik reaksiyonları anlattı.
Birçok kadın daha dolgun dudaklara sahip olmak istiyor. Bu sebeple çeşitli estetik operasyonlar ve müdahaleler yaptırıyor. Ancak bu uygulamaların iyice araştırılmaması korkunç sonuçlara karşı karşıya kalmaya neden olabiliyor. Dudak dolgusu yaptırdıktan sonra yaşadıklarını TikTok üzerinden paylaşan Isis de Oliveira Almeida Pinheiro, görenleri hayrete düşürdü.
Alerjilerin genel olarak burun akıntısı, gözlerde yaşarma, kızarıklık yaptığı düşünülse de dünya üzerinde çok farklı alerjiler bulunuyor. Sadie Tessmer isimli genç kız yaşadığı alerjik reaksiyonlar nedeniyle cildine herhangi bir su değdiremiyor. Ağladığında bile dayanılmaz acılar çekiyor.
Saçların beyazlaması veya mevcut rengin değiştirilmek istenmesi nedeniyle birçok kadın saçlarını boyuyor. Saç boyalarının içerisinde bulunan kimyasalların zararlı olduğu bilinse de toplumda saç boyası nedeniyle zarar gören kişilere pek rastlanmıyor. Bu nedenle kadınlar saçlarını güvenle boyuyorlar. Ancak Jordan Blignaut isimli bir kadının saç boyası nedeniyle başına gelenler şok etkisi yarattı.
Okulların başlamasına çok az bir zaman kala aileleri okul alışverişi telaşı sardı. Kırtasiye ürünlerindeki fahiş fiyatlar ebeveynleri ekonomik ürünler almaya yöneltiyor. Rengarenk kırtasiye malzemeleri çocukların gönlünün çalsa da içeriğindeki kimyasallar sağlıklarını tehdit ediyor. Uzmanlar, renkli, kokulu, yönetmeliğe uymayan şekilde üretilen ürünlerin kansere kadar birçok soruna yol açabileceği konusunda uyardı.
Öksürük en sık görülen rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Özellikle hayatımıza giren Covid-19 ile öksürük daha fazla görülmeye başlandı. Genellikle önemsiz diyerek geçiştirilen öksürük uzun süredir devam ediyorsa mutlaka doktora görünmek gerekiyor. Öksürüğü geçirmek için evde yapacağınız basit uygulamalar bulunuyor.
Kaşların renginin saç rengine uyum sağlaması isteniyor. Saçlarla uyumlu olan kaşlar çok daha bakımlı bir görünüm sağlıyor. Ancak kaş boyama yöntemleri kötü sonuçlanabiliyor. Kaşlarını boyayan Jennifer Grajeda yüzünde gelişen alerjik reaksiyonları paylaştı. Kaşını boyamak isteyenlerin ekstra dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Saçlarda zamanla beyazlamalar meydana gelebiliyor. Kadınlar saç renklerinden sıkıldığı için veya beyazlıkları kapatmak için sık sık saçını boyuyor. Saç boyalarının içinde bulunan kimyasalların vücuda birçok zararı bulunuyor. Shanika McNeil isimli bir kadın saçını boyadıktan sonra başına gelenleri paylaşarak saçını boyamak isteyen herkesi uyardı.
İskoçya’da yaşayan 34 yaşındaki Stephanie Harvey, nadir görülen bir cilt hastalığına sahip. Cildine baskı oluşunca ortaya çıkan kurdeşen yüzünden kötü anlar yaşayan kadın sütyen, kot pantolon gibi deriye sıkıca temas eden kıyafetler giyemiyor. Derisini sıkan kıyafetler giydiğinde 'derisinin her yerinde sürünen böcekler varmış gibi' hissettiğini söyledi. 34 yaşındaki kadın, en büyük felaketi ise düğün gününde yaşadı.
Kirpikler bakışların daha anlamlı ve çekici olmasını sağlıyor. Kirpiklerin daha uzun, yoğun ve kıvrık göstermek için birçok yöntem bulunuyor. Bu yöntemler arasında bulunan ipek kirpik uygulamasını yaptıran 17 yaşındaki Haley Fetzer, gözlerinin başına gelenleri sosyal medya üzerinden paylaşarak ipek kirpik yaptırmak isteyenleri uyardı.
Halı temizliği hijyenik koşullarda yaşayabilmemiz için oldukça önem taşıyor. Halı sürekli üzerine basıldığı için evin en sık kirlenen alanları arasında bulunuyor. Halınızın kirlendiğini çoğu zaman fark etmiyor olabilirsiniz ama halıda görünmeyen bir sürü bakteri ve mikrop bulunuyor. Bu nedenle halınızın temizliğini uygun koşullarda yapmanız sağlığınızı olumlu etkiliyor.
Çamaşır makinesi, başta kıyafetler olmak üzere kumaştan yapılan her şeyi temizlemesi için kullanıyoruz. Ancak, hiçbir şeyin olması gerektiği gibi olmadığı ortaya çıktı. Sosyal medyada bir kullanıcının yaptığı çalışma mide bulandıran gerçekleri gözler önüne serdi. Çamaşır makinesinin filtresini mercek altına alan kullanıcı, "Söz veriyorum, sonra gördüklerinize şok olacaksınız" dedi.
Gözler tüm duygularımızı ifade etmemizi sağlıyor. Bu nedenle gözlere yapılan bakımlar oldukça önem taşıyor. Eğer ki göz altı torbalarından şikayet ediyorsanız bu probleminizi çözmek doğal yöntemlerden geçiyor. Her evde bulunan malzemeler göz altı torbalarına elveda diyebilirsiniz.
Demans unutkanlığa neden olan beyin hastalıklarına verilen hastalık ismi. Demans genellikle yaşlılıkta görüldüğü için erken yaşta tehlikeli olmadığı düşünülüyor. Ancak Avustralya'da yaşayan 37 yaşındaki Amie Skilton yeni taşındığı evinde bulunan küfler nedeniyle demans hastalığına yakalandığını belirtti.
Yeni trendler arasında kaş rengini boyamak veya rengini kırmak için açmak bulunuyor. Günümüzde birçok kadın kaşlarının rengini değiştiriyor. Ancak kaşınızı boyarken oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Michelle Clarke isimli bir kadın kaşları boyadıktan sonra yaşadığı korku dolu anları paylaştı.
Sağlık Bakanlığı'ndan alerji belirtileri uyarısı geldi. Bakanlık, sosyal medya hesaplarından alerji belirtilerini sıralayarak paylaşım yaptı. Yapılan paylaşımda "Bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka hekime başvurun" ifadesi kullanıldı. Sıralanan alerji belirtileri arasında deride kaşıntı-kızarıklık, burun akıntısı gibi belirtiler yer aldı.
British Disability Gymnastics üyesi olan Natasha Coates, mast hücre aktivasyon sendromu olarak tanımlanan bir hastalıkla mücadele ediyor. Bu durum kadının güçlü duygulara alerjisi olduğu ve sadece gülerek, terleyerek ya da üzülerek ölebileceği anlamına geliyor. Çünkü yoğun duygular vücudunun statükosunda değişiklerin yaşanmasına neden oluyor ve yaşamını tehdit eden bir alerjik reaksiyona dönüşüyor.
Uyku en önemli ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Gün boyu yorulan vücudu dinlendirmek için uyku adımını atlamamak gerekiyor. Ancak uyurken kullanılan yastık ve çarşaflarda bilmediğimiz ve sağlığımızı tehlikeye atan bir sürü toz akarı, ölü deri, bakteri bulunuyor. Bunlardan uzak durmak için temizliği doğru şekilde yapmak gerekiyor.
İngiltere’de belediye konutlarında kalan bir aile, eve yerleşmiş olan böcek ve arılardan ötürü çok zor günler geçiriyor. Evde binlerce arı ve bir o kadar da böceğin olduğunu dile getiren Charlotte Down, küçük bebeğinin böcek ve arı sokmalarından ötürü alerjik reaksiyon geçirdiğini ve hastaneye kaldırıldığını söyledi. Her köşesinden böcek ev arı çıktığını söyleyen kadın, belediye meclisine şikâyette bulundu. Ancak aldığı cevapla yeni bir şok daha yaşadı.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok sağlık problemi ortaya çıkıyor ve hastalıklar tetiklenebiliyor. Alerjilere yatkın olan insanların bu dönemde sağlıklarına ekstra önem göstermeleri gerekiyor. Uzmanlar artan polenler hakkında uyarılarda bulunuyor. Polen alerjilerinin göz ardı edilmesi sağlık problemlerini arttırıyor.
Alerji ve uyuz özellikle yaz aylarında artış gösteriyor. Alerjinin ve uyuzun etkilerini azaltmak adına çeşitli yöntemler deneniyor. Ancak denenen bu yöntemlerin birçoğu işe yaramıyor. Alerji ve uyuzun kaşıntılarını azaltmak adına doğal ürünlerin büyük oranda etkisi bulunuyor.
Göz en hassas organlarımız arasında yer alıyor. Gözlerimiz en ufak şeyden alerji olabiliyor. Gözlerdeki alerjilerin önemsiz görülüp göz ardı edilmesi ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Görme kaybına dahi yol açabilen alerjiler meydan geldiğinde mutlaka doktora görünmek gerekiyor.
Teknoloji hayatımızı pek çok yönden oldukça kolaylaştırsa da zararlı etkileri de oldukça fazla. Sağlığımızı olumsuz etkileyen birçok faktöre sebep olan televizyon, telefon, tablet gibi ekranların her geçen gün sağlığa karşı yeni etkileri ortaya çıkıyor. Uzmanlar fazla kullanılan dijital ekranlar hakkında uyarılarda bulunuyor.
İnsanların birçok besine karşı alerjileri bulunuyor. Alerjiler bazen çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Faydalı denilerek içilen ve tüketilen gıdalar yarar sağlamak yerine zarara neden olabiliyor. Bu gıdalar arasında sıklıkla tüketilen süt de bulunuyor. Sütün birçok faydası bulunsa da alerji nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Her ne kadar kışın bağışıklığın düşerek hastalıkların arttığı düşünülse de yaz aylarında da ortaya çıkan çok çeşitli problemler oluyor. Yaz aylarında artan alerji vakalarına karşı bilinçli olmak gerekiyor. Bu konularda yaşanan durumlar için önceden bilgili olmak tedavi sürecinin çok daha etkin şekilde yürütülmesini sağlıyor.
Vücudun belli durumlara karşı gösterdiği bir çeşit reaksiyon olarak tanımlayabileceğimiz alerji, küçümsenmemesi gereken bir problemdir. Günlük yaşantının belirli bir bölümünü negatif yönde etkileyen alerji belirtileri nelerdir, alerjiye ne iyi gelir konularını sizler için inceledik.
ABD'nin Arizona eyaletinde yaşayan 15 yaşındaki Abigail Beck isimli genç bir kız, oldukça nadir görülen bir su alerjisi durumu yaşıyor. Banyo yapmanın ve ağlamanın kendisi için bir kabus olduğundan söz eden Beck, su cildine her değdiğinde tarif edilemez büyük bir acı yaşıyor. Cildine suyun temas edemediğini dile getiren Beck, suyu içmeye kalkarsa ise kusuyor.
Avustralyalı bir kadın, düğünü öncesi kaşlarına bakım yaptırmak istedi. Ancak gittiği güzellik merkezi hayatının en kötü günlerini yaşamasına neden oldu. Kaşlarının rengini değiştirmek ve bakım yaptırmak isteyen talihsiz kadın, korkunç bir alerjik reaksiyona maruz kaldı. Genç kadın kendisine yanlış prosedürün yapıldığını iddia etti. Görünüşü tamamen değişen kadın, günlerce hastanede kaldı ve düğününü ertelemek zorunda kaldı.
Birçok insanın toz, polen, tüy gibi partiküllere karşı alerjisi bulunuyor. Alerjisi olan insanların ister istemez yaşam kaliteleri düşüyor ve onlar için hayatı yaşamak daha zor hâle gelebiliyor. Geceleri rahat uyuyamamak, hapşırmak, zor nefes almak alerjisi olanların yaşadığı durumlardan sadece birkaçı. Alerjen maddelere karşı savaşmak ve rahat bir hayat yaşamak için eşyalarınızı antialerjik özellikli ürünlerle değiştirmek büyük ölçüde işe yarayabilir. İşte alerji konusunda hayatınızı kolaylaştı
Dünyadaki birçok kültürde temel bir gıda olan kefir, sağlık camiasında inanılmaz derecede popüler hale geldi. Besin maddeleri ve probiyotikler açısından yüksek, sindirim ve bağırsak sağlığı için çok faydalıdır. Araştırmalar, bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğini, sindirim sorunlarına yardımcı olduğunu, kemik sağlığını iyileştirdiğini ve hatta kanserle savaşabileceğini gösteriyor.
Histamin alerjisi birçok vatandaşın farkında olmadan yaşadığı durumlardan yalnızca biridir. Özellikle sağlıksız yaşam sebebiyle bağışıklığın düşmesinin ardından görülür. Bu sebeple teşhis konulması da zordur. Peki Histamin alerjisi nedir? Belirtileri nelerdir? Histamin alerjisi olanlar ne yapmalı, ne yememeli? İşte ayrıntılar...
Çocuklar eve kedi ve köpek almak istiyorlar fakat ebeveynler çocukların hayvanlara karşı alerjisi olacağını düşünüp eve kedi ve köpek almaya karşı çıkabiliyorlar. Yapılan araştırmalara göre ebeveynlerin bu tutumu oldukça yanlış. Araştırmaların sonucuna göre erken yaşta evde kedi köpek beslenmesi kişinin alerji riskini azaltıyor.
Vicki Noble isim bir kadın soğuğa karşı nadir görülen bir alerjiden muzdarip. Bu yüzden bir dondurma bile yiyemeyeceği söylenen kadının, soğuk bir içecek tutmasının dahi kaşınmasına ve hatta nefes almakta güçlük çekmesine neden olduğu belirtildi. Soğuk alerjisi (Soğuk ürtikeri) olan kadında şimdilerde ise enerji fiyatlarının yükselmesinden dolayı bir korku var.
Kaşıntının birçok nedeni bulunuyor. Kaşıntınız kış aylarında artıyorsa bu kaşıntının kaynağı soğuk alerjisi olabilir. Kışın sürekli olarak yaşanan hava değişimi soğuk alerjisine neden olabiliyor. Soğuk alerjisi çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. İşte detaylar...
Kıyafet satın alırken genelde markasına, rengine, görünüşüne dikkat ediyor olabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken çok önemli bir unsur daha bulunuyor. "Nedir o?" diye soracak olursanız elbette bu sorunun yanıtını 'kumaşı' olarak verebiliriz. Polyamid olarak da adlandırılan naylon kumaşlarla üretilmiş kıyafetlerin sağlığa olan zararlarını öğrendiğinizde bir daha tercih etmek istemeyeceksiniz!
İngiltere’nin Liverpool şehrinde yaşanan olayda, güzel görünmek için takma kirpik uygulaması yapan 18 yaşındaki Jasmine Dewhurst, vücudunun kirpiklere alerjik reaksiyon göstermesi sonucu geçici olarak kör kaldı. Takma kirpik uygulamadan önce alerji testi yapmayan 18 yaşındaki genç kız, gözlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Kolajen kullanımında istenmeyen etkilerin oluşabileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Seher Küçükoğlu Cesur, beklenmedik sonuçlarla karşılaşmamak için mutlaka uzman tarafından yönlendirilmek gerektiğini söyledi. Özellikle takviye kolajenlere dikkat etmek gerektiğini anlatan Cesur, deniz ürünlerine, sığır-tavuk etine alerjisi olanlar ve diyabet hastalarının doktor tavsiyesi olmadan kolajen kullanmak gibi bir hataya düşmemeleri gerektiğinin altını çizdi.
Zaman zaman tırnaklarımızda çeşitli boyutlarda beyaz veya grimsi lekeler görürüz. Lökoniki olarak adlandırılan bu durum, beyaz noktalar şeklinde olabildiği gibi beyaz çizgiler şeklinde de olabilir. Peki bu lekeler neden oluşur? İşte tırnak beyazlamasına neden olan etkenler ve geçmesi için yöntemler...
Öksürük, pandemi ile birlikte koronavirüs belirtilerinden biri olarak görülmeye başlandlığı için pek çok kişiye korkutucu gelebilir. Ancak havaların soğuduğu şu günlerde, öksürüğe, grip, nezle ya da soğuk algınlığından kaynaklanan bir hastalık da sebep olabilir. Bunun dışında alerji ve astım faktörlerinin de öksürük nedenleri arasında yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Akçay, 2 haftadan uzun süren öksürüklerde neler yapılması gerektiğini anlattı.
Mevsim geçişlerinde, özellikle bahar aylarına girerken alerjiler artmaya başlar. Etrafta çiçekler açmaya başlarken alerjiler yüzünden mis gibi bahar havasından keyif almak oldukça zorlaşır. Neyse ki günlük yaşantınızı etkileyen alerjilerin önüne geçmek için yapılabilecek şeyler de var. Peki alerjilerinizi hafifletmek ve rahatlamak için ne gibi önlemler almalısınız? İşte detaylar...
Covid-19 pandemisine karşı önlem alarak yaşamaya devam ettiğimiz şu günlerde sonbaharın etkileri de kendilerini hissettirmeye başladı. Daha yorgun hissettiğimiz sonbahar ayında alerjik sorunlar da kaçınılmaz hal alabiliyor. Küresel ısınmanın da alerjiyi arttırmasıyla pek çok kişi "Koronavirüs mü oldum" tedirginliğini yaşıyor. Benzer belirtilerle kişilerin korkmasına sebebiyet veren alerji ve koronavirüs arasındaki farklar nasıl anlaşılır, hangi önlemleri almak gerekir?
Koronavirüs pandemisi nedeniyle başlayan uzaktan eğitim süreci bugün itibariyle son buldu. 1,5 yıllık aranın ardından yüz yüze eğitime geçilmesi, çocuklar gibi velileri de hem heyecanlandırdı hem endişelendirdi. Okulların açılmasıyla birlikte özellikle alerji ve astım belirtilerinde artış olabileceğini belirten ı Prof. Dr. Ahmet Akçay alerji belirtilerinin koronavirüsle de karıştırılabileceğine dikkat çekti ve ailelere önemli uyarılarda bulundu.
Burun akıntısı ve burunda kaşıntı… Gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık… Sık hapşırmak ve öksürmek… Ciltte oluşan kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve döküntüler… Bu yakınmalar yaz mevsiminde çoğumuzun sorunu olan alerjik reaksiyonun tipik belirtilerini oluşturuyor. Yaz aylarında güneş, arı, ev tozu akarları, meyveler, en çok da polenler alerjik etki oluşturarak yaşam kalitemizi düşürüyor.
Sivrisineklerle mücadele etmek, yaz günlerinin en can sıkıcı konularından biridir. Kaşıntıdan uyutmayan, kızarıklığıyla can sıkan sivrisinek ısırıklarına elbette bir çözüm var.
Ev tozu alerjisi belirtileri doğumdan itibaren başladığından çocuk, ilk maruz kaldığı yabancı gıdalara karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bağışıklık sisteminin çevredeki birçok maddeye verdiği aşırı yanıt olarak özetlenebilen alerji, zamanla ev ortamında maruz kalınan tozdan da etkilenmeye neden olabilir. Peki ev tozu alerjisi belirtileri nasıl anlaşılır, tedavisi var mıdır? Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak merak edenler için anlattı.
Akupunktur alerji noktaları ile alerji tedavisi gerçekleştirilebilir. Akupunktur ile belirli alerji noktalarının uyarıldığı tedavi ile stresle başa çıkmanın yöntemlerini de öğrenen kişi, rahatsızlıklarından arınabilir. Özellikle alerji nedeniyle yaşanan kaşıntı tedavisinde, alerjik nezle ve alerjik rinit ile ilgili etkili sonuçlara ulaşmak mümkündür. Konu ile ilgili bilgi veren Anatomi Uzmanı ve Akupunkturist Prof. Dr. Kaya Özkuş, akupunktur ile alerji tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.
Çocuklarda alerji belirtileri kaşıntı, burun tıkanıklığı, ciltte kızarma ve döküntüler, gözde kızarma ve şişme olarak gözlenebilir. Konuyla ilgili bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci, çocuklarda alerji türlerinden en sık solunum yolu ile ilgili olanlara rastlandığını söyledi. Yenilen yemeklerden ve mevsimsel değişimlerden kaynaklanabilen çocuk alerjileri, ebeveyleri daha dikkatli ve temkinli olmaya itebilir. Peki çocuklarda alerji tedavisi için ne yapılmalıdır?
Opr. Dr. Cüneyt Altunay, koronavirüsün önemli belirtilerinden biri olarak gündemimize giren 'koku ve tat kaybı' durumunun başka nedenlerden de kaynaklanabildiğini söyledi. Bu iki duyu bozukluğunun birbiriyle yakın ilişkisinin olduğunu belirten Opr. Dr. Altunay, “Korona dışındaki nedenlerle ortaya çıkan bu sorun yaşam kalitesi ve can güvenliği açısından çok önemli. Bu duyu hastalıklarının nedeni belirlenip tedavi edilmesi gerekir” dedi.
Alerji hastalıkların 20 yıl öncesinde yüzde 3 ile 5 oranında görüldüğünü söyleyen Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, 2050 yılında her 2 kişiden birinin alerjik yapıya sahip olacağına dikkat çekti. Günümüzde 2-3 kat artış gösteren oranlar nedeniyle alerjik rahatsızlığı olan kişiler yüzde 10-15 gibi orana çıktı.
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, polen alerjisi, bahar alerjisi ve alerjik astım gibi rahatsızlıkların Covid-19 ile farklarını açıkladı. Oğuztürk, “Kişinin ağır bir şekilde öksürüğü varsa, hastanın baş ağrısı varsa, vücutta genel bir halsizlik, kırgınlık durumu söz konusu ise tat ve koku almada sorun varsa, ishali varsa ve bunlardan daha önemlisi ateş durumu var ise bu hastanın Covid-19 hastalığı açısından ciddi bir şekilde araştırılması ve PCR testinin yapılması gerekiyor” dedi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emel Yıldız, alüminyum ya da demir üzerine yapılan kaplama ile 'yapışmaz' özellikte tava ve tencereler üretildiğini belirterek, bu ürünlerin yüksek ısıya ulaşmalarıyla zararlı gazların açığa çıktığına dikkat çekti.
Çocuklarda alerjik reaksiyonların özellikle bebeklik döneminde egzama olarak başladığının altını çizen uzmanlar anne ve babaları uyardı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Deniz, bebeklerde çoklu gıda alerjileri ve süt alerjilerinin olabildiğine dikkat çekti.
Alerjen, bağışıklık sistemi tarafından tanınan ve alerjik reaksiyona neden olan, çoğunlukla yenen veya solunan herhangi bir maddedir.
Gelecek vaat eden bir oyuncunun geçirdiği ciddi alerjik reaksiyon sebebiyle gördüğü tedavi beynine zarar verince genç kadının ailesine 29,5 milyon dolar (yaklaşık 241 milyon TL) tazminat ödendi.
2013 yılında fıstık ezmeli kraker yedikten sonra felç olan ve yanlış tedavi edildiği için beyninde kalıcı hasar oluşan Chantel Giacalone'in ailesine 8 yıl sonunda 244 milyon 788 bin TL ödenmesine karar verildi. Ambulansta onu neredeyse yaşamdan koparacak şekilde tedavi edilen Chantel, artık sadece gözleriyle iletişim kurabiliyor.
Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Çetin, çam kese tırtıllarına karşı uyarıda bulunarak, “Temas halinde kıllar hemen etrafa yayılıyor. Alerjik bünyeye sahip olanlar ve astımı olanlarda maalesef kötü sonuçlarla karşılaşılıyor" dedi.
Alerji için çözüm kitabını kaleme alan Amerikalı Dr. Leo Galland yaptığı açıklamasında, “Balık yağı ve keten yağı, çok iyi Omega-3 kaynaklarıdır. Bu yağların, çocuklarda alerji ve bağışıklık sistemi üzerinde kayda değer etkilerini gözlemledim. Brokolinin içindeki magnezyum, antialerjik ve bağışıklığı dengeleyici etkilere sahiptir." dedi.
Koronavirüs sürecinde tanıştığımız maskeler her ne kadar bizler için pandemiye karşı zırh görevi görüyor olsa da bazılarımız maskeden dolayı sorun yaşayabiliyor. Bu sorunların altında yatan en büyük neden de maske alerjisi oluyor. Peki maske alerjisi belirtileri nelerdir? Maske alerjisini önlemek mümkün mü?
Sonbahar ayları ile birlikte alerji hastaları için zorlu süreç başlıyor. Özellikle çocuklarını korumak isteyen anne-babalar alerjik reaksiyonları önlemek için ne yapmaları gerektiğini araştırmadan edemiyor. Covid-19 nedeniyle daha dikkatli hareket ettiğimiz şu günlerde alerjik reaksiyonların da devreye girmesinin kişileri zorladığını belirten uzmanlar, alerjiyi önleyecek bazı önerilerde bulundu.
Mevsim değişikliği nedeniyle mevsimsel hastalıkların yanı sıra koronavirüsten de korunmaya çalıştığımız şu günlerde reaksiyonların ayırt edilmesinin büyük önem taşıdığını söyleyen Dr. Gülay Kaplan, koronavirüs belirtilerini anlattı. Koronavirüste yüksek ateşle birlikte kuru öksürük ve nefes darlığı görüldüğünü söyleyen Kaplan, diğer hastalıklarla koronavirüs belirtileri arasındaki farkları anlattı.
Doğayla iç içe olmak huzur verse de doğada bulunan alerjenler nedeniyle kişilerin kabus yaşaması da kaçınılmaz olabiliyor. Alerjen deyince polenlere odaklanıyoruz, bu nedenle pek çok kişinin gözünü korkutan mevsim ilkbahar oluyor. Peki sonbahar alerjisi nelerden kaynaklanıyor? Sonbaharda hangi alerjenlerden kendimizi korumamız gerekiyor? Sonbahar alerjisi belirtilerine dikkat çeken uzmanlar, sonbahar alerjiden korunmanın yollarını anlattı.
Kişinin kendi kanı ile tedavi son dönemlerde fazlaca kullanılmaya başlanıldı. Peki bazı hastalıklarda etkili olduğu görülen kişinin kendi kanıyla tedavi yöntemi gerçekten işe yarıyor mu? Hangi hastalıklarda kullanılıyor? Bu tedavi; astım hastalarında ve besin alerjisi olan kişilerde kullanılabilir mi? Riskleri nelerdir? Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.
Koronavirüs nedeniyle çocuklarını okula gönderme konusunda endişe yaşarken, uzmanlardan uyarı geldi. Pandemi süreci dışında eylül ayının alerji mevsimi de olduğunu hatırlatan uzmanlar, koronavirüs ve alerji belirtilerinin birbirine karıştırılabileceğini söyleyerek, okullar başlamadan önce çocuklara alerji testi yaptırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Alerjik rinit hakkında açıklama yapan uzmanlar, alerjik rinitin yüzde 80'inin mevsimsel olduğunu açıkladı. Dünyada yaygın görülen ve sıklığı artma eğiliminde olan alerjik rinitin yapılan testlere rağmen tespit edilemeyebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, en hafif şekilde atlatmak için yapılması gerekenleri anlattı.
Temizlik herkesin özen göstermesi gereken bir konu. Alerjik rahatsızlığı bulunanların ise ev temizliğine ekstra özen göstermesi gerek. Bu yüzden ev temizliğinde bazı kurallara dikkat etmek, kaliteli bir yaşam sürebilmek için olmazsa olmaz. Yazımızın devamında doğru bilinen yanlışlar, uygulanması gereken rutinler hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Yaz mevsimi denildiğinde aklımıza ilk gelen şey genellikle ‘tatil’ oluyor. Güneşlenmek, yüzmek ve doğada etkinlik yapmak ise tatilin vazgeçilmezlerinden. Ancak dikkat! Yaz mevsiminde tetiklenen bazı alerjiler tüm yıl beklediğimiz tatile gölge düşürebiliyor!
Vücudumuzu koruyan bağışıklık sisteminin karşılaştığı bazı durumlara karşı reaksiyon göstermesi anlamına gelen alerji, hayatımızı son derece olumsuz etkileyebilir. Çevremizde illa polen alerjisi, böcek alerjisi veya bazı yiyeceklere karşı olan alerjilerden en az birine sahip birileri bulunur. Fakat bilinen alerjilerin dışında duyduğunuzda şok etkisi yaratan çok değişik alerjiler de var.
Besin alerjisi günümüzde her 17 bebekten 1'inde görülüyor. Sıklığı artan besin alerjisi ile ilgili bilgi veren Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, anne ya da babada besin alerjisi bulunması durumunda çocuklarda da görülmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor.