Alerji ve alerjik rinit insanların günlük yaşamlarını önemli ölçüde etkileyen zorluklara neden olan yaygın sağlık sorunlarıdır. Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin zararsız maddelere aşırı tepki göstermesiyle ortaya çıkar. Bu maddeler, çiçek polenleri, ev tozu akarları, küf sporları, hayvan tüyleri gibi çevresel alerjenler olabilir. Alerjik rinit ise genellikle burun ve gözleri etkileyen bir alerji türüdür. Peki, alerjik rinit neden olur, nasıl geçer?
Alerjik rinit burun ve sinüslerin alerjenlere karşı aşırı duyarlılık gösterdiği bir durumdur. Bu durum alerjik reaksiyonlara neden olan çeşitli maddelere maruz kaldığında ortaya çıkar. Alerjenler arasında polenler, ev tozu akarı, hayvan tüyleri, küf sporları ve bazı gıdalar yer alabilir. Alerjik rinit burun mukozasının iltihaplanmasıyla karakterizedir ve semptomlar burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, kaşıntılı burun, gözlerde kaşıntı ve sulanma şeklinde ortaya çıkar.
Alerjik rinit hakkında açıklama yapan uzmanlar, alerjik rinitin yüzde 80'inin mevsimsel olduğunu açıkladı. Dünyada yaygın görülen ve sıklığı artma eğiliminde olan alerjik rinitin yapılan testlere rağmen tespit edilemeyebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, en hafif şekilde atlatmak için yapılması gerekenleri anlattı.
Alerjik hastalıkların kırsal alanlarda yaşayanlara göre kentlerde yaşayanları daha çok etkilediğini söyleyen araştırmacılar, bu yıl her ne kadar sokaklardan soyutlanmış şekilde yaşansa da camlardan gelen hava ile birlikte alerjik rinitin tetiklendiğinin altını çizdi. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Doğan, hastalıktan korunmanın önlem almayla başladığını söylüyor.
Alerjik rinit mevsimine dikkat çeken Op. Dr. Emel Peru Yücel, bir çok kişinin şu günlerde alerji ve polen nedeniyle açık havaya çıkmaktan çekindiğini söyledi. 'Sizi bu güzel havalar mahvetmesin' diyen Yücel, alerjisi olanlara almaları gereken önlemleri anlattı.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Erkekol: - "Bitki örtüsü nedeniyle İç Anadolu Bölgesi'nde polen alerjisi biraz daha düşük olsa da bu bölgede de her 20 çocuktan birisinde, kuzey ve güney bölgelerde ise her 10 çocuktan birinde polen alerjisi görülmektedir" - "Burnu akan, hapşıran, sık nezle semptomları ve göz yaşarmaları olan çocukların bir alerji immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bu çocuğun hem yaşam kalitesini artıracak hem de ileride astım gelişmesinde risk faktörünün ortadan kaldırılmasına neden olacaktır"
Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Bulut: - "Özellikle viral enfeksiyonların belirti ve bulgularıyla alerjik rinit kliniğinin benzerliği, alerjik rinit tanısının atlanmasına neden olmaktadır. Sıklıkla ateş, halsizlik ve kas ağrıları gibi semptomların olması, burun kaşıntısının olmaması ve tablonun 7-10 gün içinde gerilemesi, akut enfeksiyonu düşündürmelidir. Ayrıca ayrıntılı bir öykü alınmasıyla şikayetlerin yıl içindeki mevsimsel değişimi de sorgulanarak alerjik rinit ayrımı yapılabilir" - "Alerjik rinitin görülme sıklığı giderek artmakta olup farklı iklim koşulları, sorumlu alerjen çeşidini etkilemektedir. Bu nedenle bölgesel farklılıklar, görülme sıklığında değişikliğe neden olmaktadır. Bölgelere göre değerlendirildiği zaman en düşük sıklığın yüzde 16,1 ile Doğu Anadolu'da, en yüksek sıklığın ise yüzde 27,5 ile Marmara'da olduğu bildirilmiştir"
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Alerji ve Astım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Enis Şekerel, alerjinin bağışıklık sistemimizin hatalı çalışması sonucu oluştuğunu belirtiyor. Şekerel, özellikle kentsel bölgelerde ve aşırı hijyenik ortamlarda yaşayanların, antibiyotik kullanımları ile mikrobik hastalıklardan uzak duranların bahar aylarında alerji olma riskinin artış gösterdiğini sözlerine ekliyor.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şekerel: - "Öncelik her zaman ilaçsız çözüm bulmak, ancak alerjisiz bir dünya için çoğu durumda hastayı rahatlatmak adına ilaç önerilmesi önem taşıyor. Özellikle alerjik nezlede yaşam kalitesini artırmak için yan etkisi az ve güvenilir olan yeni nesil antihistamin tedavisi oldukça başarılı"
Alerjik rinitin çalışma performansını düşürdüğü söyleyen Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Kani Aslan, alerjik rinit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.