Sağlıklı beslenmenin yanı sıra hastalıklara ilişkin yaptığı çarpıcı açıklamalarla da adından söz ettiren ünlü doktor Canan Karatay, Parkinson hastalığına neden olan toksinleri tek tek sıraladı. Uzman isim nörodejeneratif hastalıklara karşı nasıl önlem alınacağını da belirtti. Karatay, "En tehlikelisi!" diyerek uyardı.
ALS hastalığı tüm yaşamı etkisi altına alan hastalıklar arasında yer alıyor. Beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen ALS hastalığı hastaların temel hareketlerinin kontrolünü kaybetmesine neden olabiliyor. ALS hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir sorusu oldukça aratılıyor. Özellikle ALS hastalığında risk altında olan kişilerin bu hastalığa karşı bilinçli olması gerekiyor.
Japon uzmanlar, ALS hastalığının erken teşhisinde umut olacak bir çalışma ortaya koydu. Tokushima Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Enstitüsü ve Wakayama Seikyo Hastanesi'nden bir grup araştırmacının yaptığı çalışmada şüpheli ALS vakalarının geleneksel ultrason cihazları kullanılarak erken evrede tespit edilebileceği saptandı. Buna göre, kolay ulaşılabilen ultrason cihazları ALS ile mücadelede önem kazanıp tanıyı kolaylaştırabilir. Dünya genelinde yaklaşık 200 bin kişi ALS hastalığına sahip.
Antalya'da yaşayan 58 yaşındaki Ahmet Onay, hastalığı nedeniyle nefes alabilmek için günde 18 saat cihaza bağlı olarak yaşıyor - MAKÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Onay: - "Üniversitedeki derslerimi iki ay öncesine kadar vermeye devam ediyordum" - "Çok çalıştım. Belki de çok çalışınca eşimle birbirimize çok zaman ayıramadık. Şimdi göz göze diz dize yeni bir bahar yaşıyoruz"
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Fikret Aysal: - "Bazı sinir sıkışmaları, kas hastalıkları ile konuşma zorluğu çeken hastalar ALS ile karıştırılabiliyor. Hastaya tanı koyarken vücudu baş-boyun, kollar, gövde, bacaklar olarak 4 bölgeye ayırıyoruz. Hastalık emareleri 3 bölgede görülüyorsa kesin 'ALS' diyoruz. Emareler 2 bölgede ise 'muhtemelen', 1 bölgede ise 'ALS olma olasılığı mümkün' diyoruz"
Anne Fatma Aydın: - "Her gün rehabilitasyon merkezine, fizik tedaviye ve atlı terapiye götürüyorum. Şimdi çok şükür ayakta biraz durabiliyoruz, inşallah Merve'nin bir adım attığını görürüm, tek hayalim bu"
Adana'da polis ALS hastası çocuğu tedavi merkezine ekip aracıyla götürdü
Son dakika haberi: ALS olarak bilinen ve beyin ve omurilikte bulunan kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan Amyotrofik Lateral Skleroz hastalığının tedavisine ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Japonya Yamagata Üniversitesi'nden bilim insanları, Alzheimer tedavisi için geliştirilmekte olan bir ilacın ALS hastalığına karşı etkili olduğunu duyurdu.
Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, kol ve bacaklarda kas güçsüzlüğüyle başlayan ALS hastalığında erken teşhisin hastaların yaşam kalitesini arttırdığına dikkat çekti.
Hafif el becerilerinde güçsüzlükten, yürüme güçlüğüne kadar çok farklı derecelerde kendini gösteren motor nöron hastalığı ALS'de hasta psikolojisinin büyük önem taşıdığını söyleyen uzmanlar, tedavide nöroloji ve fizik tedavi uzmanı kadar pskiyatrist ve psikolog desteği de alınması gerektiğini söyledi.
Edremit’te özel bir hastanede görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamil Teker, Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) ve Parkinson hastalıklarının, prion enfeksiyonların neden olduğunu savunduğu bir tez çalışması hazırladı. Hastalıklarının tedavi yöntemlerinin de yer aldığı tez çalışması üniversiteler tarafından incelenmeye başlandı. Uzm. Dr. Teker, “Özellikle 3 yıl içinde başvuran hastalarda bu hastalığın tedavisi, yüzde 100 iyileşmeyle sonlanır” dedi.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Gülhan: - "Avrupa'da bazı ülkeler kendi nadir hastalıklarının tanımını yapmış durumda ancak nadir hastalık tanımı ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir ve bu nadir hastalıklar bir halk sağlığı sorunudur" - "Türkiye'de nadir hastalıklar konusu bakanlık şemsiyesi altına girmeli"
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Gülhan: - "Avrupa'da bazı ülkeler kendi nadir hastalıklarının tanımını yapmış durumda ancak nadir hastalık tanımı ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir ve bu nadir hastalıklar bir halk sağlığı sorunudur" - "Türkiye'de nadir hastalıklar konusu bakanlık şemsiyesi altına girmeli"
Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği Başkanı Melih Tütüncü: "MS'in kadınlardaki görünme oranı, erkeklere göre iki kat daha fazla. Sigara ve alkol kullanımı, MS'i kesin tetikliyor" - Komisyon Başkanı Ahmet Demircan: "Ülkemiz sağlık alanında dünya üzerindeki tüm gelişmeleri en yakın takip eden bir ülke ve bunları vatandaşlarına sunan bir ülke" - Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Betül Vazgeçer: "Türkiye'de şu anda GDO'lu gıda yok. Olmayan bir ürünün üzerine de 'GDO yoktur' yazmak olmaz. Şu anda piyasada GDO'ya izin yok" - CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap: - "Şeker tüketiminin, belli yaş grubunda kontrol altına alınması gerekir"
İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk: - "Şu anda 80 bin kayıtlı engelli işsiz var" - Acıbadem Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Özbek: - "Türkiye'de yetim ilaçlara yönelik prosedürsel zorluklar görülmesine rağmen bunlara erişim imkanı iyi düzeyde"
TTB Uzmanlık Dernekleri Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ersin Yarış: - "(SMA için geri ödeme kapsamına alınan ilaç) 1500 civarında olduğu söylenen Tip 1 hastalarında ilacın yıllık maliyeti 5 milyar lirayı geçiyor. Sağlık Bakanlığı sonuçları açıklamıyor. Sağ kalım oranlarını, elde edilen sonuçları da bilmiyoruz" - Komisyon Başkanı Ahmet Demircan: - "Bunların bilgileri Bakanlıkta var, zaten Bakanlıktaki bir heyetten geçiyor. Bunların paylaşılması gerekiyor" - AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş: - "Ne kadar para harcadığımıza hiç bakmadık. Olayı siyasi boyut üzerinden dile getirmenizi yadırgadık. İlaçları hekimler yazıyor. Hastalar bir umutla bekliyor"
Türkiye ALS MNH Derneği, ALS-MNH Farkındalık Günü kapsamında ALS hastaları ve yakınlarını boğaz turunda buluşturdu
'Birçok ALS hastası dikkatini çeken ilk olayın; düğme iliklemek, giyinmek, yazmak, kilidi çevirmek gibi basit günlük işlerde zorlanma olarak başladığını belirtmektedir' diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, önemli bilgiler verdi.
MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan: - "Nadir hastalıklar milli politikası oluşturulmalı. Bu nadir hastalıklara yakalanmadan önce tanı konulabilecek hastalara tanı konulmalı, yakalananların da en erken zamanda tedavisinin başlanmasıyla ilgili çalışmalar yapmak gerekiyor"
Nadir görülen hastalıklarla mücadele eden hastalar, aileleri ve bu konuda farkındalık oluşması için sivil toplum kuruluşlarında mücadele eden hasta yakınları, TBMM'de kurulan ALS, SMA ve benzeri hastalıkları araştırma komisyonunda, yaşadıkları sorunları anlattı, çözüm önerilerini sundu - Komisyon Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan: - "Komisyon olarak, nadir görülen hastalıkların ülkemizde önce bir fotoğrafını çekelim istiyoruz. Ayrıca yaşanan sorunları görelim, bu konuda neler yapmışız, bundan sonra neler yapabiliriz, bunları ortaya koyalım istiyoruz" - ALS-MNH Derneği Başkanı İsmail Gökçek: - "Bizim ailelerimiz hastalarını yaşatmak için her türlü zorluğa göğüs germeye razılar. Sizlerin alacağı çözüme yönelik kararlar, ailelerin üstünden büyük bir yükün alınmasını sağlamakla kalmayacak, sorunların çözümünden dolayı hayata sıkıca tutunacak ve kendisine olası bir tedavi için zaman kazandıracaktır"
Nadir hastalıkları araştırma komisyonu başkanı AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan: - "Nadir görülen hastalıklar konusunda teşhis koymak zordur. Hastalığa tutulmuş insanlara doğru teşhis konabilmesi için bu konuda uzmanlaşmış merkezlere ihtiyaç vardır. Her hastalığın teşhisini her yerde yapmak mümkün olmayabilir" - "Yeni laboratuvar teknikleri gerektiren hastalıkların, özel tedavi gerektiren hastalıkların ihtiyaç göstereceği sayıda merkezleri kurmak gerekir"
TBMM'de kurulan ALS, SMA hastaları ve down sendromlu bireylerin sorunları, bilişim teknolojileri bağımlılığı, hayvan hakları, tıbbi ve aromatik bitkiler konularındaki araştırma komisyonları, başkan ve üyelerinin belirlenmesinin ardından çalışmalarına başlıyor
Bu çiftin büyük aşkı ve sonrasında yaşadıkları yüreğinizi burkacak. Steve ve Hope'un gerçek aşkı anlatan bu zorlu hikayesi ile sevdiklerinizin değerini bir kez daha sorgulayacaksınız.
ALS, SMA, MS ve DMD ile kesin tedavisi bilinmeyen diğer hastalıkların, tedavi ve bakımlarında karşılaşılan zorlukların çözümü amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin TBMM kararı Resmi Gazete'de yer aldı.
TBMM Genel Kurulunda, Amyotrofik Lateral Skleroz, Spinal Müsküler Atrofi, Multipl Skleroz ve Duchenne Musküler Distrofi ile kesin tedavisi bilinmeyen diğer hastalıkların, tedavi ve bakımlarında karşılaşılan zorluklar ile bu hastalıklara sahip kişiler ve yakınlarının yaşadıkları soruların çözümü amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), Spinal Müsküler Atrofi (SMA), Multipl Skleroz (MS) ve Duchenne Musküler Distrofi (DMD) ile kesin tedavisi bilinmeyen diğer hastalık türlerine ilişkin mevcut durumun tespit edilip, tedavi ve bakım yöntemlerinin belirlenmesi, hastaların ve yakınlarının problemlerine ilişkin çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.
TBMM Başkanı Binali Yıldırım: - "ALS hastası kardeşlerimiz, dünyada yapacaklarını, hayallerini bir süreliğine ertelemiş kardeşlerimizdir. O yüzden onların desteğe ihtiyacı var" - "Bu konuda (ALS ve diğer tedavisi henüz tam tespit edilememiş hastalıklar için komisyon kurulması) gereken neyse yapacağımın sözünü de burada veriyorum. Ankara'ya dönüşümde ilk işim bu olacak. Belki de bu görevi bırakmadan yapacağım son iş de bu olacak" - "ALS hastası kardeşlerimizin hayata tutunmak, iyileşip ayağa kalkma yönündeki umutlarını canlı tutan her girişim çok kıymetlidir"
Türkiye Spor Toto Süper Lig’de 2011-2013 yılları arasında Kardemir Karabükspor’da forma giyen Luton Shelton, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalandı.
İzmir'de düzenlenen piknik, solunum cihazlarına bağlı yaşadıkları için evlerinden çıkamayan hastaları bir araya getirdi
İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Atilla İdrisoğlu: - "Tüm dünyada yetim hastalık sınıfında yer alan ALS'ye Türkiye'de her yıl ortalama bin 500 kişi yakalanıyor. Ülkemizde toplam 10 bine yakın ALS hastası var. ALS hastalarının yüzde 10'u genetik, bunların da yarısı ailesel geçiş gösteriyor" - "Günümüzde yeni tıbbi tedaviler ve iyi bir tıbbi bakımla hastaların yaşam süresini uzatmak ve yaşam kalitelerini artırmak mümkün"
Osmaniye'de, ALS hastalığı nedeniyle 5 yıldır yatağa mahkum olan 17 yıllık eşine adeta bebek gibi bakan Sultan Öztürk, iki çocuğuna karşı da sorumluluklarını yerine getirmeye çalışıyor - Çocuklarıyla beraber eşini bir an olsun yalnız bırakmayan Sultan Öztürk: - "Keşke sesini kaydetseymişim. Sesini duyma imkanım olsa çok mutlu olurdum. Çocuklar da çok istiyordu. Özellikle küçük kızım babasının sesini çok hatırlamıyor. Tek pişmanlığım bu"
ALS-MNH hastalığıyla 28 yıldır mücadele eden ve 14 senedir de solunum cihazıyla yaşamını sürdüren İzmirli Alper Kaya, İspanyol müzik araştırmacısı Zacharias Vamvakousis'in geliştirdiği program sayesinde bilgisiyarla enstrüman çalıyor - Alper Kaya: - "Göz ve kafa hareketiyle melodi çalmak ve müzik yapmak çok güzel. Amacım farkındalık yaratmak. Şimdi yarım kalan hayalimi gerçekleştireceğim için çok heyecanlıyım" - İspanyol müzik araştırmacısı Vamvakousis: - "Engellilerin müzikle ilgilenmesi istiyorum. Kaya'nın programı tanıtmak için konser verme kararı almasının ardından ben de yanında olmak istedim ve Türkiye'ye geldim"
ALS hastalığı nedeniyle hareket etmek için tekerlekli sandalyeye ve konuşmak için de bilgisayarlara mahkum olan Hawking, 55 yıl boyunca bilimsel çalışmalarını sürdürdü - Henüz 22 yaşındayken sadece birkaç yıl ömrü kaldığı söylenen Hawking, tıp dünyasında da "mucize adam" olarak tanınıyordu - Hawking'in "Zamanın Kısa Tarihi" adlı eseri dünya çapında 25 milyon kopya sattı ve en çok okunan bilim kitapları arasına girdi - Hawking'in kendi adını taşıyan "Hawking Radyasyonu" iddiası, bilim dünyasında büyük tartışma yarattı - Popüler kültüre yakınlığıyla da tanınan Hawking, ünlü animasyon The Simpsons ve uzay serisi Star Trek'te seyirci karşısına çıktı
Dünyaca ünlü fizikçi Stephan Hawking yaşamını yitirdi. Özellikle kara delikler ile ilgili çalışmaları ile ismi Newton, Einstesin gibi dahilerle anılan Stephan Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Stephan Hawking ALS hastasıydı. Pek Stephan Hawking neden öldü ve ALS nasıl bir hastalık? ALS'nin belirtileri nelerdir? İşte Stephan Hawking'in ALS ile mücadelesi ve ALS hastalığı ile ilgili sorular ile cevapları...
Avcı, ALS hastalığına dikkati çekmek için ALS-MNH Derneği Başkanı İsmail Gökçek'in meydan okumasına cevap verip, acı biber yedi
Yakalandığı ALS-MNH hastalığı ile 27 yıldır mücadele veren göz doktoru Alper Kaya, örnek aldığı ünlü İngiliz astrofizikçisi Hawking gibi baş hareketleriyle kullandığı bilgisayar ile hastalara umut veriyor. Kaya, "Doktor olduğum için ALS hastalarına yardım etme kararı aldım. Yaşadığım sorunları, nasıl aştığımı, yazdığım makaleleri bunları paylaştım. Kısa sürede dünyanın her yerinden 600 bin ziyaretçim oldu." dedi.
Brezilya Serie A takımlarından Corinthians evinde Joinville’i 3-0 yenerken tribünlerdeki bir görüntü herkese duygusal anlar yaşattı.
Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir hakkında yürütülen hint keneviri soruşturması durduruldu.
ALS hastalığına dikkati çekmek için başlatılan ve tüm dünyaya yayılan "Bir kova buz kampanyası"nın yerini "Bir kova pirinç" eylemi aldı.
Prof. Dr. İhsan Şengün, ALS hastalığından kurtulmak için yurt dışında 30-80 bin lira arasında değişen ücretlerle uygulanan tuzak kök hücre tedavilerinin hiç işe yaramadığını söyledi.
ALS hastalığına dikkat çekmek ve hastalık için bağış toplamak için yapılan meydan okumalar arasında en zorlu olanı...
Ice Bucket Challenge’ı duymayanınız yoktur. Bu sefer Ice Bucket Challenge’a destek verenler arasında amiral gemi Galaxy S5 yer alıyor.
Ünlü komedyen Cem Yılmaz, ALS hastalığıyla ilgili bağış kampanyasını şova dönüştürenlere ilginç bir gönderme yaptı.
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, ALS hastaları için başlatılan Ice Bucket Challenge (Bir Kova Buz) kampanyasına katıldı.
ALS hastalığı için başlattığı “Ice Bucket Challenge” (Bir kova buz) çılgınlığının yaratıcısı 27 yaşındaki Corey Griffin deniz kazasında hayatını kaybetti.
Sinir sistemi hastalığı "Amiyotropik Yanal Skleroz"a (ALS) dikkati çekmek amacıyla başlayan baştan aşağı buzlu su dökme kampanyasına Beşiktaş ve Fenerbahçeliler de katıldı.
Cristiano Ronaldo da ALS hastalığıyla mücadeleye destek veren ünlüler arasına katıldı.
Cristiano Ronaldo da ALS hastalığıyla mücadeleye destek veren ünlüler arasına katıldı.
Başvuranların, sınava girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı.
Ölü beyin hücrelerinin ‘floresan’ yöntemiyle kolayca görülebilmesini sağlayan Dr. Hande Özdinler’in çalışmalarına, ABD hükümetinden rekor destek geldi.
Beyin veya omurilikteki proteinlerin tamir edilememesi ALS hastalığına neden oluyor.