Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nde yürütülen proje kapsamında, kahverengi deniz yosunundan gıdaların bozulmasını önleyen, çevreye ve gıdaya dost ambalaj üretildi. Ambalajların doğaya atıldıklarında 3-5 haftada kendi kendine yok olabildiği belirtilirken "Yenilmesinde de bir sakınca görülmüyor. Üretim maliyeti açısından uygun" denildi. 2030'a kadar Avrupa'da petrol türevli polimerlerden oluşan gıda ambalajının yasaklanacağına da vurgu yapıldı.
Market raflarında tüketici yanıltıcı ambalajlara sahip ürünlere bakanlık 'dur' dedi. Ambalajında yazanla içeriği farklı olan ürünler rafa kalkacak. Yeni ambalajlama ve etiketlemeyle birçok üründe kafa karışıklığının ortadan kalkması hedefleniyor.
İzmir'de kurulu geri dönüşüm tesisinde ambalaj atığı içecek kartonlarının geri dönüşümünden elde edilen doğa dostu kağıtlar sayesinde yaklaşık 250 bin ağacın korunmasının sağlandığı belirtildi.
Yemek sektöründe artan paket servis maliyetleri esnafı zorlamaya başladı. Kurye maaşı ve yakıt giderlerine yükselen ambalaj fiyatları da eklenince, esnaf da paket servis ücretlerini arttırmak zorunda kaldı. Lokantada 15 TL'ye satılan çorba paket serviste 20 TL'ye, patlıcan musakka ise 35 yerine pakette 45 TL'ye satılıyor. Paket ile restorandaki fiyatlar arasında yüzde 20 fark olduğunu belirtilirken, bir lokantacı ise "Gelen zamlar müşteriye yansıyor. Biri buna 'dur' desin" ifadelerini kullandı.
Kaşar yemeklerde, kahvaltılarda en sevilen ve sık kullanılan peynirler arasında bulunuyor. Hem tat hem de doku olarak diğer peynirlerden ayrılan kaşar peynirini alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Marketlerden satın aldığımız birçok kaşar peyniri aslında tost peyniri olarak satılıyor. Kaşar peyniri ve tost peynirinin arasındaki farkı anlamak için bilinçli olmak gerekiyor.
Gelecek planlamasında yeteneklere ve ilgi alanlarına göre tercihler yapmak önemlidir. Bunların yanında çağa uygun, geleceği olan meslekler tercih edilmesi, işsiz kalma probleminin önüne geçecektir. Dolayısıyla seçilen mesleklerin geniş çalışma alanları ve imkanları olması, bu açıdan önemlidir. Basım Teknolojileri bölümü bu anlamda oldukça uygun ve tercih edilebilir bir bölümdür. Basım Teknolojileri bölümü mezunlarının iş imkanları nelerdir?
KSÜ ÜSKİM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Alaaddin Gündeş: - "Petrol türevli ürünler doğa dostu değil. Bizim ambalajlar ise organik bir bileşim yöntemiyle geliştirildiği için doğada hızlı bir şekilde çözülebiliyor"
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce desteklenen proje kapsamında üniversite-sanayi iş birliğiyle prototipi geliştirilen biyobozunur nanolif ambalajın, "Bursa siyahı" olarak bilinen siyah incirin yanı sıra çabuk bozulabilen meyvelerde de kullanılması amaçlanıyor - Proje yöneticisi BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Türker Sarıcaoğlu: - "Bu ambalaj malzemesinin boyutunu nano boyutlara indirebildiğimiz için etkinliği çok daha yüksek, muhafaza süresi çok daha uzun"
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay: - "Her ürünün ambalajına tavsiye edilen fiyat yazılırsa, tüketicinin o ürüne olan şüpheciliği ortadan kalkacağı gibi işletmelerin günlük etiket değiştirmelerinin de önüne geçilecektir"
İstanbul Esenyurt'ta 2 katlı kağıt fabrikasında çıkan yangın büyüyerek bitişiğinde bulunan diğer 1 fabrikaya sıçradı. Alevlerin yükseldiği fabrikadaki yangın 3 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alınırken içeride mahsur kalan 23 yaşındaki genç işçinin cansız bedenine ulaşıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "1 Ocak 2022 itibarıyla uygulanmaya başlayacak depozito sistemi ile içecekler öncelikli olmak üzere belirlenecek diğer ambalajlı ürünler depozito yönetim sistemi kapsamına alınacak" dedi.