İstanbul Barosu Başkanı seçilen Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, göreve gelir gelmez yaptığı ilk açıklamasıyla tartışma yarattı. Kaboğlu'nun Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili çıkışına bir tepki de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan geldi. İmamoğlu, Kaboğlu için "Kötü bir başlangıç yapmıştır, üzüldüm şahsı adına" ifadelerini kullandı.
İstanbul Barosu'nun yeni başkanı olarak seçilen Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu'nun 'Anayasa' çıkışı olay oldu. "Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir" diyen Kaboğlu'na tepkiler peş peşe geldi. Mansur Yavaş, Ümit Özdağ ve Muharrem İnce Kaboğlu'na tepki gösteren isimler arasında yer aldı. Öte yandan Kaboğlu'nun seçimi kazanmasının ardından bir grup avukatın, PKK terör örgütünü öven marş ve müziklerle halay çektiği görüldü. O anlar tepki çekti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışmalara değinerek "Anayasada belirtilen, başkenti, bayrağı, resmi dili ile ilgili herhangi bir tartışma söz konusu olamaz" dedi.
İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile ilgili değişiklik talep edenlerin 5 yıldan 20 yıla kadar cezalandırılması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi. Teklif ile Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle kurulan anayasal düzenin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak toplumu etkilemeye çalışan kişilere 5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası, milletvekilleri de dahil olmak üzere maddelerin aleyhine suç işleyenlere ise verilen cezanın 2 kat artırılması talep edildi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa ile ilgili açıklamaları Türkiye'nin gündemine otururken, Mynet okuyucusuna "Hafta sonu boyunca Numan Kurtulmuş'un Anayasa sözleri konuşuldu! Siz ne düşünüyorsunuz?" diye sorduk. Ortaya çıkan sonuçlar dikkat çekerken, katılımcıların yarısı Kurtulmuş'u istifaya çağırdı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, gündem olan Anayasa tartışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Yücel, "Buradan AKP iktidarına ve Numan Kurtulmuş'a sesleniyoruz; anayasanın ilk 4 maddesine dokunamazsınız, izin vermeyiz" dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un fitilini ateşlediği Anayasa tartışması gitgide kızışıyor. Tartışmaya AK Parti'nin kurucularından Hüseyin Çelik ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da dahil oldu. Hüseyin Çelik, Kurtulmuş için sert ifadeler kullandığı açıklamasını "Sonra çark!" ifadesiyle bitirmesiyle dikkat çekti. Uçum ise Kurtulmuş'un çıkışına gönderme yaparak "Tartışmaya açılması hem yersizdir hem de sorunlu" mesajını verdi.
Türkiye'de yepyeni bir anayasa tartışması patlak verdi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesine ilişkin 'Değiştirilmelidir' sözü tartışmanın zeminini hazırlayan çıkış oldu. Tartışmaya CHP lideri Özgür Özel de sert sözlerle dahil oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'ye HÜDA PAR üzerinden yüklenen Özel "İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız!" diyerek adeta ateş püskürdü.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3'üncü maddesiyle ilgili 'değiştirilmesi gerekir' çıkışı gündem oldu. Kurtulmuş "Çünkü devletin ülkesi olmaz, devletin milleti olmaz. Bu metin milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü şeklinde ifade edilmelidir" dedi. Bu açıklamaya siyasi isimlerden tepkiler geldi.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 9 Kasım 1982 yılından günümüze kadar yürürlükte yer almakta ve geçerliliğini korumaktadır. Bu Anayasanın başlangıç kısmı, anayasanın dayanmış olduğu temel görüş ve ilkeleri belirtir. Peki, Anayasa'nın ilk 4 maddesi nedir? Anayasa'nın 1.,2.,3.,4. maddesi neler?
Yeni anayasa meselesi gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum yeni anayasanın ihtiyaç olduğunu vurguladı. 1982 Anayasası'na değinen Uçum, "Değiştirilmezlik ilkesinden vazgeçilmesi asla doğru olmaz" mesajını verdi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum sosyal medya hesabından anayasalardaki asli kurucu irade konusu üzerine yazdığı bir makaleyi paylaştı.
Anayasa’nın dördüncü maddesi ile ilgili tartışmalar sürerken Cumhurbaşkanlığı kanadından da konu ile ilgili net açıklamalar gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum yaptığı son açıklamada anayasal geçmişe de atıfta bulunarak “Değiştirilmezlik devamlılıkla ilgilidir, darbecilikle ilgili değildir” ifadelerini kullandı.
Siyaset gündemi son günlerde HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun anayasayla ilgili çıkışını tartışıyor. CHP'nin tepki gösterdiği sözler için bir açıklama da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'dan geldi. Uçum, "İlk üç maddenin ve ilk üç maddeye ilişkin 'değiştirilmezlik ilkesi'nin korunması gerekir." ifadelerini kullandı.
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Anayasa'nın değiştirilemez maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Tepkiler çığ gibi yağdı. Tepki gösteren isimlerden bir tanesi de sanatçı Mustafa Sandal oldu.
Yeni anayasa için kolları sıvayan AK Parti çalışmalarına ekim ayında hız katacak. AYM'nin işleyişi ve yapısı konusunda önemli düzenlemeler yapılması hedefleniyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı "A'dan Z'ye yeni bir anayasa yapma arzumuzu paylaşıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ise "Sil baştan bir kurgu olmayacağı tüm toplumda genel kabul görüyor" deyip ilk 4 maddeyi işaret etti.
Türkiye 2023 seçimlerinin ardından yeni anayasa gündemini tartışmaya başladı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da bir kez daha 'Anayasa' konusuna değinerek, "Bu ihtiyaç karşılanana kadar yeni anayasa ülkemizin olağan gündemi olmayı sürdürecek." ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamada "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız siyasi parti liderleriyle görüşmelerini gerçekleştirdi, gerçekleştirmeye devam ediyor. Tüm kesimlerin görüşlerini alarak, parlamentoda bir uzlaşma zeminini inşallah sağlayarak darbe anayasasından ülkemizi kurtaracağız" dedi.
Yeni anayasa konusu CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in bugün de gündemindeydi. Özel, AYM kararlarına uyulması vurgusu yaptı, "Her doğan için anayasayı herkesle konuşuruz ama her doğana anayasa yaparız Erdoğan'a anayasa yapmayız" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adnan Menderes Kongre Merkezi Özgürlük ve Demokrasi Adası'nda düzenlenen Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan merhum Adnan Menderes ve iki bakanı rahmetle yad ederek, "Üzerinden asırlar da geçse darbecileri unutmayacak ve affetmeyeceğiz." dedi. Erdoğan konuşmasında ayrıca Türkiye'nin yeni ve özgürlükçü bir anayasaya da duyduğu ihtiyacı vurguladı.
Son dönemde Türkiye'nin öne çıkan gündem maddelerinden olan yeni anayasa tartışmalarına Sinan Oğan da dahil oldu. AK Partili yöneticilerden anayasa konusunda farklı açıklamalar duyduğunu dile getiren Oğan "Cumhurbaşkanının bize verdiği sözü hatırlatmak isterim" dedi ve ekledi: "Hiç kimse aklının ucundan bile geçirmesin."
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa hazırlıklarıyla ilgili, "Önümüzdeki yasama dönemi başladığında, ekim ayından itibaren bu meselenin içeriğine ilişkin görüşmeler başlayabilir." ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un yeni anayasa için siyasi partilere ziyaretleri devam ediyor. Kurtulmuş'un bugünkü ilk adresi DEM Parti oldu. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatımoğulları Oruç, yol temizliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Kurtulmuş ardından Saadet Partisi ve İYİ Parti'yi ziyaret etti.
Türkiye, yeni Anayasa konusunu tartışırken bir yandan Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi siyasetin gündeminde. Yaşanan tartışmalar AK Parti medyasındaki isimler arasında da gerilime neden oldu. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin son dönemdeki yazılarına gazeteci Mehmet Çek'ten sert tepki geldi. Çek, "Abdülkadir Selvi, Ak Parti merkez temsil alanlarında etkili ve seçim hezimetinin de birinci dereceden sorumlusu ekibin tetikçiliğini, kalemşörlügünü yapıyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "1982 Anayasası zaten neredeyse tamamen değişti yeni anayasa hedefi gereksizdir" eleştirilerinin dayanaksız olduğunu belirterek, "Bu görüş tam bir ezberdir, görüşü tamamen dayanaksızdır." ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bu hafta parti gruplarına yapacağı ziyaretle yeni anayasa için görüşmelere başlayacak. Kurtulmuş'un anayasa ve içtüzük değişikliği konusunda ziyaretlerine 30 Nisan Salı günü Meclis'te CHP grubu ile başlaması bekleniyor.
Ramazan Bayramı'nın ardından anayasa değişikliği konusunda temaslar tempo kazanacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Tek tek hepsiyle görüşürüm" diyerek siyasi partileri ziyaret edeceğini bildirdi. Kurtulmuş'un Irak'la terörle mücadelede uzlaşıya ilişkin mesajı da dikkat çekti.
Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçunu düzenleyen hükmü iptal etti. Karar Resmi Gazete'de yayımlanırken, Yüksek mahkeme, kararın 4 ay sonra yürürlüğe girmesini uygun gördü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulanan '50+1' uygulamasıyla ilgili olarak konuştu. Almanya dönüşü açıklamalarda bulunan Erdoğan,"'50+1' şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM-Yargıtay gerginliğine değinerek 'yeni anayasa' mesajı verdi. Tunç, "Bu konuda herkes hemfikir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, Cumhuriyet'in ikinci asrında Türkiye Yüzyılı vurgusu yaptı. Erdoğan, "Tarihi eşsiz zaferlerle dolu büyük bir milletin evlatları olarak Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmekte de kararlıyız" dedi. Erdoğan'ın açıklamasındaki 'yeni Anayasa' vurgusu da dikkat çekti.
Cumhur İttifakı tarafından sıkça dile getirilen yeni anayasa hazırlıkları Meclis'in açılmasıyla ivme kazandı. AK Parti heyeti siyasi partileri ziyaretine bugün başlıyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ziyaret edecek.
Türk dilinde birden fazla kelimenin bir araya gelmesi ile yeni anlamlara karşılık gelen ve birleşik türde kelimeler türetilir. Bu kelimeler, yazımında en sık hata yapılan kelimelerdir. Birleşik türde bir kelimenin ayrı ya da bitişik yazılması Türkçe Yazım Kurallarına bağlıdır. Belirtilen kurallara uyulması halinde olası yazım yanlışlarının önüne geçebilmek mümkün olur.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, canlı yayında yeni anayasa çalışmalarına ilişkin son durumu aktardı. Akış, yeni anayasanın isminin ne olacağıyla ilgili soruya da yanıt verdi. İşte yeni anayasadaki o yıl detayı ve tüm ayrıntılar...
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili gündem yaratacak bir açıklama yaptı. Yapıcıoğlu "Biz, '4 maddeyi değiştirelim' demiyoruz. Yani biz dili değiştirelim, biz bayrağını değiştirelim, biz başkenti değiştirelim, şunu değiştirelim bunu değiştirelim diye bir teklifimiz yok. Diyoruz ki bu maddelere 'zinhar değiştirilemez' demek gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. 'Bu doğru bir şey mi değil mi gelin bunu tartışalım' diyoruz." ifadelerini kullandı.
Yeni Kabine'ye atanan bakanlar önümüzdeki süreçte hayata geçirilecek projeler ve bakanlıklarıyla ilgili konularda benimsenecek yaklaşımlar konusunda ilk mesajlarını vermeye başladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da görevi teslim alırken yaptığı konuşmada anayasa değişikliğinin sinyallerini vermişti. Bakan Tunç'un mesajının ardından CHP'li Erdoğan Toprak, Anayasa değişikliyle ilgili TBMM'yi işaret ederken "Her türlü katkıyı sağlarız" mesajı verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamada yeni anayasa mesajı verdi. Tunç, "Yeni bir anayasayı, demokratik, sivil bir anayasayı milletimiz hak ediyor. İnşallah yeni dönem Meclis'inde böyle bir uzlaşma sağlanırsa milletimizi Türkiye Yüzyılı'nın ilk yasama döneminde yeni, demokratik bir anayasaya kavuştururuz." ifadelerini kullandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ın “Cumhur İttifakı, anayasa değişikliği ile alakalı, ‘Gelin beraber çalışalım’ derse, çalışmaya hazırız" çıkışıyla ilgili konuştu. "Bariyerlerimiz yok" diyen AK Partili Zengin, "Ben pazarlıksız, bariyerler olmadan Meclis'e gidelim önce, sonra bakalım diye düşünüyorum" dedi.
Millet İttifakı ortağı DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhur İttifakı'na dikkat çeken bir teklifte bulundu. Canlı yayında açıklamalar yapan Babacan, Cumhur İttifakı ile anayasa değişikliği konusunda 'hazır' olduklarının mesajını verdi. Babacan açıklamasının devamında "Biz onlara da gelin beraber çalışalım deriz" ifadelerini kullandı. Öte yandan CHP listesinden milletvekili seçilen DEVA Partililer için de konuşan Babacan 'helalinden seçilmişlerdir' dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışının ardından yaşanan süreçle ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu başörtüsü düzenlemesine ilişkin anayasa değişikliği teklifi, perşembe günü Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak.
Son dakika haberi: CHP ve İYİ Parti, AK Parti’nin anayasa ziyareti randevusuna, ‘hayır’ yanıtını verdi. CHP ile İYİ Parti ‘nin istişare sonucunda alınan karar AK Parti Grubuna iletildi. CHP, Hayır gerekçesi olarak, İYİ Partili Lütfü Türkkan ile CHP Mersin Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın, dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınmasını gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin de konuyla ilgili açıklama yaptı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın tartışmalara yol açan 'Kürtçe' çıkışının ardından partiden bu kez de 'Türklük' tanımıyla ilgili gündem yaratacak bir açıklama geldi. Partinin kurucularından, Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar, Anayasa'nın 66. maddesinde değişiklik önerirken "Anayasa'dan Türklüğü çıkarıyor musunuz?" sorusuna "Doğru" diyerek yanıt verdi.
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Talimatı verdim" sözleriyle duyurduğu ve Türkiye'nin gündeminde geniş yankı uyandıran, başörtüsüne ilişkin Anayasa teklifi AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu.
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de anayasa toplantısı düzenleniyor. Toplantıya TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un da katıldığı bildirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde konuştu. Başörtüsüne ilişkin Anayasa değişikliğiyle ilgili CHP'nin tutumunu eleştiren Erdoğan, "Sen bir gece çıktın düzenleme yapalım diyorsun, biz de gel diyoruz. Niye kaçak dövüşüyorsunuz?" dedi. Referandumu işaret eden Erdoğan, "Uzlaşma sağlanamaması halinde bu meseleyi milletimizin takdirine sunmanın yollarını arayacağız" ifadelerini kullandı.
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Talimatı veriyorum" demesiyle başlayan başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği teklifi çalışmalarında yeni gelişme yaşandı. Teklifin MHP ile paylaşıldığı bildirildi.
Türkiye'de ve dünyada birçok önemli gelişmenin yaşandığı günün en öne çıkan haberlerini sizler için derledik. Kabine sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, İngiltere'de başbakanlık koltuğuna gelen yeni isim Rishi Sunak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan başörtüsü meselesiyle ilgili Anayasa açıklaması, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden 'ehliyet yenileme ücreti' açıklaması, hayatını kaybeden ünlü manken Sinem Üretmen hakkında ötanazi iddiası...
Anayasanın 24. maddesi gündemde yer alıyor. Başörtüsü referandumu ile ilgili ilk açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kılıçdaroğlu’na ithafen, ‘Hadi, sıkıyorsa gel bu işi referanduma götürelim. Parlamentoda bu iş çözülmüyorsa kararı millet versin.’ demişti. Konu hakkında son açıklama Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yapıldı. Peki, Anayasa 24. madde nedir, değişecek mi?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsü hakkında Anayasa değişikliğiyle ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Bakan Bozdağ, "Türkiye’de hem başı açık hem de başını örten vatandaşlarımız bakımından anayasal güvenceyi tahkim eden bir adım atıyoruz." ifadelerini kullandı. Türk Tabipleri Birliği ile ilgili de konuşan Bakan Bozdağ, "Türk tabiplerini temsil etmiyor bunlar. Yani ben onurlu, haysiyetli Türk tabiplerinin temsilcisi olduklarına inanmıyorum" açıklamasında bulundu.
Son dakika haberi: Başörtüsü tartışmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Talimatı veriyorum" diyerek anayasa düzenlemesinin sinyalini vermişti. Gelinen süreçte son olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anayasa değişikliğinde çalışmaları tamamlanan maddeleri duyurdu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, New York'un Manhattan bölgesinden bir paylaşımda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eleştiride bulunan Kılıçdaroğlu, anayasa tartışmalarıyla ilgili, "Bu konu kapanmıştır." dedi. Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun, ziyaretine Boston ve Washington kentlerinde devam edeceği bildirildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek Kabine Toplantısı'nda, başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili sunum yapacak.
5735 sayılı kanunla ilgili detaylar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz gün AK Parti Grup Toplantısında bu konuya değinmesinin ardından merak edildi. Ayrıntılar Resmi Gazete'nin, 23 Şubat 2008 Cumartesi günkü yayınında yer almıştı. Peki 5735 sayılı kanun nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği 5735 sayılı kanunun içeriği nedir? İşte konuya ilişkin detaylar...
Son dakika haberi: Yeni anayasa tartışmaları gündemdeki yerini korurken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konuyla ilgili önemli mesajlar verdi. Bakan Bozdağ, Türkiye'nin "eninde sonunda yeni anayasa yapacağını" vurgulayarak "Yeni anayasa olmadan yeni Türkiye de olmaz, büyük Türkiye de olmaz" dedi.
"Anayasa'nın 138. maddesi çerçevesinde tüm kişi, kurum ve kuruluşlar ile yazılı ve görsel basın organlarının yargı bağımsızlığına saygı göstererek, yargılama süreçlerine müdahale içeren, hakimlere emir ve talimat niteliği taşıyan her türlü eylem ve söylemden kaçınması Anayasal zorunluluktur"
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Johannesburg kentinde bulunan Anayasa Mahkemesi binasının camlarına çekiçle saldırı düzenlendi. Şüphelinin saldırısına devam etmesi nedeniyle polisin uyarı ateşi açtığı belirtilirken Adalet Bakanı Ronald Lamola, saldırının demokrasiyi hedef aldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 50+1 tartışmalarıyla ilgili "Karar merci parlamentodur" açıklaması gündem yarattı. Ankara'da liderler seviyesinde peş peşe "yüzde 50+1" görüşmeleri yapılırken, söz konusu değişiklik için bir adım atılıp atılmayacağı ya da nasıl bir sonuç alınacağı merak konusu oldu. Konuyla ilgili AK Partili Numan Kurtulmuş'tan yeni bir açıklama geldi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, "Ben yeni anayasa tartışmasına uygun bir ortam olduğunu düşünüyorum halen fakat henüz sıcak bir tartışma ortamına gelmedi. Belki önümüzdeki seçimlerin temel tartışma konusu yeni anayasa konusu olur, olabilir" dedi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı'ndan doktora öğrencisi Anıl İbrahim Bakırcı Türkiye'de son dönemde gündeme gelen anayasa tartışmalarını AA Analiz'e değerlendirdi: - Türk siyasal hayatında anayasa tartışmaları iki ana başlık ekseninde şekillenmiştir: Hükümet sisteminin belirlenmesi ile temel hak ve hürriyetlerin korunması - 82 Anayasası'nın temel hedefi; anayasal değerlerin güçlendirilmesinden ziyade siyasal sistemi belirli kalıplara göre tesis etmektir - 82 Anayasası halk nezdinde “12 Eylül Anayasası” ya da “darbe Anayasası” şeklinde karşılık bulmuştur - Milletin asli rolde olduğu bir sivil anayasa, Türkiye için yeni bir milat olacaktır - “Kuvvetlendirilmiş parlamenter sistemin” Türkiye’nin sorunlarını hızla çözeceği yönündeki yaklaşım, kamuoyunda seçim tansiyonuna yönelik bir hamle olmanın ötesine geçmiyor - Yeni (sivil) anayasa sürecinden önce Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nda gerekli değişiklikler yapılmalıdır
Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan MHP Genel Bahçeli Devlet Bahçeli, muhalefetin ne içerdiği meçhul bir çalışma içinde olduklarını söyleyerek CHP lideri Kılıçdaroğlu'na "Anayasa'dan Atatürk'ü çıkarmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.
Diyanet’in her alanda herkesin yanında olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ”Anayasanın bize vermiş olduğu görevle, din konusunda aydınlatma görevimizi yapmaya çalışıyoruz." açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanvekili ve eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili yaptığı konuşmanın, bazı art niyetli kişi ve çevrelerce kasıtlı olarak çarpıtıldığını kaydetti.
Anayasanın ilk 4 maddesi ile ilgili tartışmalar gündeme geldi. Yeni anayasa çalışmaları devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasanın ilk 4 maddesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Biz yeni anayasa diyoruz, birileri de çıkıyor 'Gerekirse ilk 4 maddeyi de değiştiririz' diyerek hemen PKK güdümündeki siyasi yapıya göz kırpmaya çalışıyor" sözlerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sert yanıt verdi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman'ın 'anayasa' çıkışına çok sert tepki geldi. Akşener "Ailesinin yarısı FETÖ'den kaçak. Kendisini hatırlatmak için de böyle eksantrik çıkışlardan uzak durmasında büyük fayda var." ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi (AYM), ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler yasasında, Milli Güvenlik Kurulu'nun "icrai karar" almasına yönelik ibareyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman yeni anayasa çağrısında bulundu. Kalkınma için ise istikrarın şart olduğunu, parlamenter sistemde ise bunun bulunmadığını aktaran Kahraman, yeni anayasanın da 1924, 1961, 1982 gibi "dindar bir anayasa" olması gerektiğini söyledi. Kahraman, "Değişmez maddeler anayasaya konmamalıdır. Milletin isteği halinde değiştirilebilir" ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa çağrısına ilişkin, "Kendisine ve büyük bir olasılıkla MHP'ye yaptığı çağrı." dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca, güçlendirilmiş parlamenter sistemi için ittifakın bütün bileşenleri olarak çalıştıklarını ifade etti.
Son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir yeni anayasa milletimize vereceğimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktır. Partilerin yeni anayasa tekliflerini en kısa sürede kamuoyu ile paylaşmalarını bekliyorum." açıklamasını yaptı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Giderek daha dengesiz ve sert hale gelen meteorolojik hadiselere karşı kapsamlı bir erken uyarı sistemi kuracağız" diye konuştu.
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Eski AK Parti Milletvekili Resul Tosun'un laikliğin Anayasadan çıkarılmasına ilişkin önerisiyle ilgili, "anlaşılan kendisine bir görev verilmiş. Şu anda milletin gerçek gündemini karartmak üzere başlatılan spekülasyonda ona da bir rol biçilmiş. Şunu açıkça ifade edeyim. Milletin gerçek gündemi bu tartışılan konular değildir. Bu milletin gerçek gündemi işsizliktir, pahalılıktır, yoksulluktur." ifadelerini kullandı.
"Adalete hizmet mevziini terk edip ideolojik adanmışlığı ikame edenlerin ülkemizi nasıl bir felaketin eşiğine getirdiğini 15 Temmuz'da hepimiz gördük. Yargı sistemimiz başta olmak üzere ülkemiz 15 Temmuz sonrasında devlet içinde bu örgütlü yapıdan kurtulmak için kararlı bir mücadele ve arınma sürecini başlatmıştır ve bunu da sürdürmektedir" - "Unutmayın adaletin asıl tecelligahı koca koca binalar değil, sizin temiz vicdanınızdır, aklınızdır, kalbinizdir. Dolayısıyla aklınızı, vicdanınızı kimseye ama kimseye kiraya vermeyin" - "Gerekçeli karar yazılmadığı için bozulan her karardan dolayı HSK o hakim ya da savcıyı eğitime alacak ve terfide de bunları dikkate alacaktır" - "Gücümüzü de coşkumuzu da çoğulcu demokrasimizden ve insan haklarına dayalı hukuk devleti anlayışımızdan alıyoruz" - "Eski Türkiye'nin failden faile değişebilen yargısal aktivizmi acı bir anekdot olarak mazideki yerini aldı"
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: - "Mevcut Anayasadan ve arkasındaki vesayetçi, ideolojik kültür ve zihniyetten ari yeni bir anayasanın yapılması, Türkiye'de tüm kesimlerin beklentisidir. Şimdi toplumun beklentisine cevap verebilecek çerçeveyi üretme zamanıdır"
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, "Yeni bir anayasa hazırlanması, iktidar ve muhalefet partilerinin gündemine yeniden girmiştir. Biz de bu arayışı destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu (AYM), saat 10.00'da toplanarak Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle yeniden açılan davada iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek. Kabul edilmesi halinde iddianame, ön savunma için HDP'ye gönderilecek.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
İstikrar Destek Birimi Derneği Başkanı Mouzer Alsalal: - "Rejimin yaptığı seçim değil tiyatro. Hem de başarısız bir tiyatro"
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Türkiye'de artık geri dönülmeyen bir yola girilmiştir. Artık direkt halkın oyları ile seçilen bir cumhurbaşkanı bir başkan var. Partiler değişse de yüzyıllar geçse de bundan geri dönüş olmaz artık." açıklamasını yaptı.
HTS kayıtları bugün özellikle suç teşkil eden olayların aydınlatılmasında oldukça güvenilir bir kaynak olarak kullanılıyor. Bununla birlikte, HTS sinyalleri, kişinin suçu kadar suçsuzluğunu da ispat etmede kullanılan güvenilir yöntemler arasında yer alıyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, 27 Mayıs’ta 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda gerçekleştirilecek Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa çalışmalarına ilişkin çerçeveyi açıklayacağını söyledi. Kandemir, "Bunun kodlarını yapacağımız toplantıda Cumhurbaşkanı'mızdan duymuş olacağız" dedi.
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamış olduğu 100 maddelik anayasa önerisiyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Söz konusu önerideki maddelere dikkat çeken gazeteci Taha Akyol, Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'Başbakan' yapmak istediğini savundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin açıkladığı 100 maddelik yeni anayasa önerisiyle ilgili konuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Metni görmedik ama Anayasa Mahkemesini kapatacak galiba. Belki Yargıtay’ı da kaldırır. Atama yapmadığın, karar vermediğiniz ne kaldı. Parti Kapatma ve kurma yetkisi de Erdoğan’a verilmiş her halde o 100 maddenin içinde o da var." dedi.
"Artık uzlaşmak ve yeni bir anayasa hazırlamak milli vecibedir. Buna dudak bükenler, sırt dönenler, yapay kriz çıkaranlar, ipe un serenler, fuzuli bahanelerle konuşmaya bile kapalı duranlar, tarih ve millet huzurunda demokratik hesaba şimdiden hazır olmalıdır" - "Türkiye Devleti'nin ana teşkilat yapısı, Türk milleti temelinde üniter bir Cumhuriyet'tir. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkeleri ve kurucu felsefesi, çağın eğilim ve yönelimleri ne olursa olsun kıskançlıkla muhafaza edilmelidir" - "Her partinin samimi bir durum muhasebesi yapmasında sonsuz yararlar vardır. Ön yargıların giyotinine, siyasi angajmanların mayınlı alanına ülkemizi teslim etmek, vatan ve millet sevgisiyle şüphesiz bağdaşmayacaktır" - "Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünü yeni bir anayasayla taçlandırmak, Milli Mücadele kahramanlarına, Cumhuriyet'in kurucu değerlerine, milletimizin bizatihi egemenlik haklarıyla Türk tarihinin şerefli anılarına hürmetin ve gelecek nesilleri düşünen sorumluluk bilincinin gereğidir"
AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı'dan Devlet Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı sonrası dikkat çeken bir açıklamada bulundu. "Sayın Bahçeli’nin Cumhuriyetin 100. Yılında 100 maddelik yeni anayasa teklifini memnuniyetle karşılıyoruz" diyen Bostancı, "Bizim de anayasa yazım sürecimiz bitmek üzere. Detaylarıyla birlikte inşallah bayramdan sonra uygun bir vakitte kamuoyu ile paylaşılacaktır" ifadelerini kullandı.
Son dakika haberine göre MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "MHP, yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır. Cumhuriyet'in 100. yılında 100 maddelik yeni anayasa adıyla önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır." açıklamasını yaptı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni anayasa ile ilgili, "Bu tarihi göreve MHP ön şartsız hazırdır" dedi. Son günlerde sıkça gündeme gelen '128 milyar dolar' iddiaları ile ilgili de konuşan Bahçeli, "Bre utanmazlar, 128 milyar doları bırakın da, 104 emekli amiralin 4 Nisan bildirisinin hesabını verin. Çünkü alayınız işin içindesiniz. Aradığınız para devletin kasasında, peki siz neredesiniz?" ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2036'ya kadar başkanlık yapabilmesini sağlayacak anayasa değişikliğini imzaladı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop katıldığı canlı yayında, "İstanbul Sözleşmesi şu an fiilen yürürlükte. 3 ay içerisinde sözleşmeden çıkılması hazırlıkları yapılmış olacak. Tanınan süre bittikten sonra sözleşmeden çıkılmış olacak." dedi.
HDP'nin kapatılması istemiyle dava açılması gelişmesini hukukçular değerlendirdi. Canlı yayında konuşan Prof. Dr. Ümit Kocasakal, "HDP, HDP olduğu için değil, Anayasa'nın 68. maddesinde yasaklanan eylemlerin odağı haline geldiği için kapatılmalıdır. HDP hiçbir zaman bir siyasi parti olamadı" ifadelerini kullandı.
Bilgileri istenen sürede veya düzenli şekilde Anayasa Mahkemesine vermeyen Devrimci Halk Partisi, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi, Esnaf ve Çiftçi Partisi, Millet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Merkez Parti, Hak ve Huzur Partisi ile Emek Partisi sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, yeni anayasa tartışmalarında hedefin, "Anayasa'nın ilk 4 maddesinin değiştirilmesi" olduğunu ileri sürdü.