Ülkemizde en çok Antalya, Antakya, Mersin gibi bölgelerde görülen Talasemi'yi Türkiye nüfusunun yüzde 2,1'i taşıyor. Kocaeli Şehir Hastanesi Hematoloji Hekimi Uzm. Dr. Beytullah Altınkaynak, Talasemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Genelde kadınlarda daha sık görülen anemi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dahiliye Uzmanı Abdulvahap Doğan, rahatsızlığın en yaygın sebebinin demir eksikliği olduğunu söyledi. Anemi belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlatan Doğan, önemli olanın tedavinin yanı sıra düzenli takibin de yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Günümüzde birçok insanın karşılaştığı sağlık sorunlarından biri, kansızlık ya da tıbbi adıyla anemidir. Anemi, vücudun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi üretemediği veya kan hücreleri normalden daha az oksijen taşıyamadığı bir durumu ifade eder. Bu durum birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir ve genellikle ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, kansızlık neden olur?
Sağlık, hayatımızın en değerli varlığıdır ve iyi bir sağlık için vücudumuzun dengede olması gerekir. Bu dengeyi sağlayan önemli unsurlardan biri de "hemoglobin" adı verilen hayati bir bileşendir. Hemoglobin, kanımızın oksijeni vücut dokularına taşıyan ve karbondioksiti akciğerlere geri taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan protein tabanlı bir yapıdır.
Halk arasında bağırsak kurdu, solucanı olarak bilinen parazitler genellikle çocuklarda görülen bir sağlık sorunu olsa da yetişkinlerde de görülebiliyor. Yaşam kalitesinin oldukça düşmesine sebep olan bağırsak parazitlerinin belirtilerine dikkat etmek ve erkenden doğru tedaviye başlamak önem taşıyor.
Kansızlık genelde demir minerali, B12 ve B19 vitamin eksikliğine bağlı olarak gözlemlenen bir sağlık sorunudur. Toplum içerisinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kan değerlerini arttıran besinler ile kansızlık sorununuzu çözebileceğinizi biliyor muydunuz?
Kansızlık toplumumuzda en sık rastlanan hastalıklar arasında yer almaktadır. Günlük aktiviteleri yaparken bile zorlayıcı olabilen kansızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Kansızlık için yediğiniz yemeklere dikkat edebilirsiniz.
Kuru üzüm kurabiyelerde ve keklerde sıklıkla kullanılıyor. Doktorlar kuru üzümü tüketmeyi sıklıkla öneriyor. Enerji deposu kuru üzüm birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor. Kuru üzümün faydalarını öğrenmek istiyorsanız bu haberi okuyabilirsiniz.
Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin yapı taşıdır. Vücudumuzda demir eksikliği olursa en önemli sonuç kansızlık (anemi) olur. Demir eksikliği anemisi dünyada en çok görülen anemi türüdür. Demirin yetersiz alımında, gebelik, emzirme, büyüme çağındaki çocuklarda, düşük doğum tartılı ve erken doğan bebeklerde demir ihtiyacı fazladır.
Hastalıkları önceden teşhis etmek hayat kurtarıyor. Özellikle kalp yetmezliği gibi hastalıklarda erken teşhis için görülen belirtilere karşı bilinçli olmak ve doktora başvurmak önem taşıyor. Uzmanlar tırnaklarınızın görünümünün sağlığınız hakkında bilgi verebileceğini belirtiyor.
Şalgam birçok yemeğin yanına yakışıyor. Sevenleri kadar sevmeyeni de bulunan şalgamın sevenleri bu lezzetten vazgeçemiyor. Vücuda sayısız faydası bulunan şalgam suyunu evde yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Oldukça pratik bir şekilde yapabileceğiniz şalgam suyunu ikram edeceğiniz herkes bu lezzetin tarifini soracak.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Işık Odaman Al: - "Ülkemizde ve tüm dünyada demir eksikliği anemisi en sık görülen kansızlık türüdür. Okul öncesi dönemde çocukların yaklaşık yarısında, okul çağındaki çocukların ise 3'te 1'inde görülmektedir" - "Küçük çocuklarda iştahsızlık, büyüme gelişme geriliği, tartı alamama, nöromotor gelişme geriliği, ağlarken morarma şeklinde olan katılma nöbetleri görülebilirken daha büyük çocuklarda halsizlik, çabuk yorulma, baş dönmesi, solukluk, okul başarısında azalma, dikkat dağınıklığı, saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma gibi belirtilerle karşımıza çıkabilir"
Adana’da rahatsızlanıp hastaneye gittiğinde 6 ay ömrü kaldığı söylenen genç kız izlediği bir belgeselden esinlenerek pozitif düşünce ve organik yaşam ile hayata tutunup hastalığı geriletmeyi başardı.
Pek çok kişinin dönem dönem şikayet ettiği rahatsızlıklardan olan kansızlık insanlar tarafından araştırılıyor. Bu doğrultuda kansızlık neden olur ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtı araştırılıyor. Dr. Mesut Ayyıldız, kansızlıkla alakalı önemli bilgiler verdi. Peki, kansızlığa ne iyi gelir? Hangi yiyeceklerde demir var? İşte detaylar...
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de kansızlık (anemi) olabileceğini biliyor musunuz? Kansızlık, vitamin eksikliğine bağlı olarak gelişebileceği gibi hayati önem taşıyan; salgı bezi hastalıkları, böbrek hastalıkları ve bağışıklık sistemi hastalıklarının habercisi niteliğinde belirtiler göstermektedir.
Demir eksikliği tedavisinde dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli ilaç kullanımının tedaviye yanıt yüzdesini arttırdığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, demir eksikliğinden korunmak için alınacak ilaçların yanı sıra sakatat, kırmızı et, pekmez gibi gıdalar ve C vitamini içeren besinler tüketmenin de önem taşıdığını söyledi.
Anemi kanda gerekli oranda kırmızı kan hücresi bulunmaması durumunda baş gösteren bir hastalık olarak açıklanmaktadır. Anemi belirtileri arasında en dikkat çekenleri ise solukluk, halsizlik ve çabuk yorumla olarak görülmektedir. Elde ve ayakta uyuşmaya neden olan anemi hastalarda huzursuz bacak sendromuna, denge kaybına ve unutkanlık şikayetinin görülmesine neden olmaktadır. Peki anemi belirtileri taşıyan kişiler ne yaptırmalıdır? Anemi teşhisi için yaptırılması gereken testler neler?
Medicana Bursa Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Ömer Önder Savaş, kansızlık (anemi) hakkında bilgi verdi.
Çamlıca Medipol Üniversite Hastanesi İç Hastalıklar uzmanı Dr. Satı Sena Çoraoğlu: - "Nefes darlığı, çarpıntı, tırnak kırılması, saç dökülmesi, solukluk, kulak çınlaması, konsantrasyon azalması, ellerde uyuşma, uyku hali, huzursuzluk, dilde yanma ve yutma güçlüğü anemiyi işaret edebilir" - "Belirtilerin şiddeti kişiye göre farklılık gösterebilir. Çevre kanındaki hemoglobin miktarı, aneminin oluş hızı, eşlik eden hastalıklar ve hasta yaşı belirtilerin şiddetini etkileyen durumlardır"
Bir yaş sonrası dönemde çocuklarda büyüme ve gelişmenin hızlı olması nedeniyle demir gereksinimi artıyor. Tüketilen besinlerin yeterli demir içermemesi sonucu bu dönemde, çocuklarda demir eksikliği veya demir eksikliği anemisi görülebiliyor. İşte çocuklarda demir eksikliğini önlemenin yolları...
Kişilerin genel sağlık durumunu ve yaşam kalitesini önemli derecede bozabilen hastalık, dünya nüfusunun yüzde 30’unu etkiliyor. Demir düzeylerinin düşüklüğü genellikle kan kaybı, kötü beslenme veya besinlerdeki demirin emilmesinde görülen yetersizlikten kaynaklanır. Demir eksikliği riski en fazla olanlar arasında bebekler, küçük çocuklar, kadınlar ve kronik hastalıkları olan kişiler yer alır.
MCV (mean cell volume), tam kan sayımı içinde yer alan bir test olup sağlığımız hakkında bazı bilgiler edinmek amacıyla yapılır. MCV testi ile kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar ya da eritrosit) ortalama hacmini gösterir. Peki MCV nedir, MCV testi sonucu neyi gösterir? MCV normal değerleri ne olmalı? MCV düşüklüğü veya yüksekliği ne anlama gelir? MCV değerini normale döndürmek için ne yapmak gerekir? İşte MCV testi hakkında merak edilenler...
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 26 Kasım Dünya Demir Eksikliği Günü’nde kansızlık ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Kişilerin refah ve yaşam kalitesini önemli derecede etkileyen hastalık, dünya nüfusunun yüzde 30’unu etkiliyor.
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 26 Kasım Dünya Demir Eksikliği Günü’nde kansızlık ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Kişilerin refah ve yaşam kalitesini önemli derecede etkileyen hastalık, dünya nüfusunun yüzde 30’unu etkiliyor.
Bulgurun içeriğinde bulunan ham maddesinin buğday olması dolayısı ile, bulgurun pirinçten daha faydalı bir besin olduğu söylenebilir.
Prof. Dr. Düzgün Özatlı, aneminin insan vücudundaki her şeyi olumsuz etkileyebileceğini belirterek, “Anemi hastalığı, kanser habercisi olabilir” dedi.