Anevrizma, kan damarlarının (genellikle arterlerin) duvarlarında meydana gelen anormal bir genişlemedir. Bu genişleme, damar duvarının zayıf veya hasar görmüş olması nedeniyle meydana gelir ve genellikle belirli bir bölgede baloncuk şeklinde oluşur. Anevrizmalar genellikle belirti vermez ve fark edilmeden kalabilir, ancak zamanla büyüyebilirler ve patlayabilirler, ciddi sonuçlara yol açabilirler.
Anevrizma, yani beyin damarlarındaki balonlaşma, her 100 kişiden 3 ila 8'inde görülüyor. İstatistiklere göre anevrizma yırtıldığında meydana gelen beyin kanaması sonrası ise dört hastadan sadece biri kurtarılabiliyor. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarının yaptığı araştırma, henüz kanamadan önce teşhisi konmuş anevrizmaların hangisinin kanama riskinin yüksek olduğunu ve bir an önce açık veya kapalı yöntemlerle tedavi edilmesi gerektiğini ortaya koydu.
Beyin anevrizması; beyni besleyen ana atardamarlarının zayıf bölgesinin balon şeklinde genişlemesi olarak tanımlanıyor. Genel olarak ülkemizde her 100 kişiden 1’inde görülen beyin anevrizmalarının en tehlikeli komplikasyonu ise beyin kanamasına yol açabilmesi. Anevrizması olan kişilerin anevrizmasının büyüklüğüne göre değişen oranlarda kanama riski bulunuyor ve baloncuğun patlaması sonucu beyinde kanama gelişebiliyor.
Yüksek tansiyon hastası Ayhan Gökgöz’e (58), 4 yıl önce karın bölgesinde bulunan aort damarında genişleme (anevrizma) olduğu söylendi. Çok riskli olduğu için ameliyat olmak istemeyen Gökgöz'ün karnındaki anevrizmanın çapı, aradan geçen sürede futbol topu büyüklüğüne ulaştı. 2 hafta önce fenalaşıp hastaneye kaldırılan Gökgöz'ün dev aort damarı, ameliyatla yapay damarla değiştirildi. Dr. Özgür, “Damarın çapını söylediklerinde inanamadım. Saatli bombayla yaşamış. Bu çok nadir" dedi.
Beyinde genelde büyük atar damarın dallanma noktalarında ince ve zayıf duvarlı baloncuklar oluşması anevrizma olarak özetleniyor. Vücudun diğer atar damarlarında da olmasına karşın çoğunlukla beyin damarlarında gelişen bu anevrizmaların en tehlikeli komplikasyonu beyin kanamasına yol açıyor olması. Ülkemizde her 100 kişiden 5'inde görülen beyin anevrizması belirtileri ile ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, beyin anevrizmasının 4 kritik belirtisi olduğuna dikkat çekiyor.
İzmir'de yaşayan Ekrem Dokuzkardeş (45), beyin damarındaki baloncuğun (anevrizma) patlaması sonucu meydana gelen kanama yüzünden bilincinin kapanmasıyla yere yığıldı. Hastaneye kaldırılan Dokuzkardeş'in patlayan damarı, kapalı anjio yöntemiyle kapatıldı. Prof. Dr. İsmail Oran, hastanın damarının tekrar patlama riskini ortadan kaldırdıklarını söyledi.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, aort anevrizmasının belirtilerini, tanı, tetkik ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Kanın kalpten organlara ulaşmasını sağlayan en büyük damar olan aortun yırtılmasında tanı konulmayan ve acil müdahale edilmeyen hastaların büyük bölümünün yaşamını yitirdiği, erken müdahale durumunda ise riskin azaltılabildiği bildirildi - Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik: - "Aort damarı genişlemesi ve yırtılması acil müdahale gerektirmektedir. Ölüm riskinin azaltılabilmesi için erken tanı ve müdahale yaşamsal öneme sahip" - Aort Cerrahisi ve Endovasküler Tedaviler Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ertekin Utku Ünal: - "Hastaların yaklaşık 5'te biri daha hastaneye gelemeden kaybedilmektedir. Tanı konamayan ve tedavisi başlamamış hastaların yarısından fazlası ilk 48 saat içerisinde kaybedilmektedir"
Medicana Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Op. Dr. Eyüp Baykara: - "Anevrizma, beyni besleyen ana atardamarlarda oluşan balon benzeri genişlemeyi ifade eder. Beyin anevrizması genel popülasyonun yüzde 1,5 veya yüzde 5’ini etkileyen ve yaşla birlikte görülme sıklığı artan bir hastalıktır"
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kuday: - "Anevrizma, beyindeki atardamarda ortaya çıkan balonlaşma olup sıklıkla da damarların çatallanma bölgelerinde görülüyor. Her yüz kişiden 5'inde ortaya çıkıyor" - "Anevrizma genç, yaşlı herkeste ortaya çıkabiliyor. Kanadığı zaman hasta hayatını kaybedebiliyor ya da kalıcı nörolojik hasarlar meydana gelebiliyor"
Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökçe Şirin: - "Anevrizmalar genellikle herhangi bir belirti vermez. Çoğu anevrizma rastlantısal olarak başka bir nedenle yapılan muayenenin bir bulgusu olarak saptanır"
Yaşla doğru orantılı şekilde artan bir hastalık olarak bilinen anevrizma ne demek? Anevrizma hastalığı yaşayan kişilerin birinci derece akrabalarında görülme sıklığı daha fazla. Peki anevrizma belirtileri nelerdir? Anevrizma tedavisi nasıl olur? İşte erken teşhisin hayat kurtardığı anevrizma hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Diyarbakır'da burun estetiği için ameliyat masasına yatan Erdi Öztürk (29), beyin damarlarında görülen anevrizma adı verilen baloncuk kanama yapınca komaya girdi. Yürüyerek hastaneye giren Öztürk, 5 gün sonra yoğun bakım ünitesindeki yaşam mücadelesini kaybetti.
Anevrizma nedir sorusu atardamar duvarında oluşan baloncuk şeklindeki patolojik gelişmeler için kullanılan genel tanımlama olarak özetlenmektedir. Anevrizma belirtilerinde tek gözlemlenebilen nokta baş ağrısına sebep olmasıdır. Ancak patladıktan sonra fark edilebilen anevrizmalar duvar yapılarına göre gerçek ya da yalancı olarak sınıflandırılır. İnsanlar için hayati önem taşıyan anevrizmaların her ne kadar genetik olmadığı söylense de 1. derece akrabalarda görülme sıklığına göre gözlemlenebilir.
Değerli Okurlar, bu ilk yazımda atardamarların duvarında oluşan, vücudumuzun gizli saatli bombaları "anevrizmalar"dan bahsedeceğim.
İsveç’te bulunan Karolinska ve Uppsala üniversitelerinin ortak araştırmasının sonuçları açıklandı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Özeren, branşı olmasına rağmen teşhiste geç kaldığı “anevrizma” hastalığından hayatını kaybetti.
Beyin damarlarında baloncuk oluşması olarak tanımlanan anevrizmanın en tehlikeli komplikasyonu, beyin kanaması.
Yaşamı tehdit eden anevrizmalarda riski artıran en önemli nedenlerden biri de sigara.
Vücudunuzun en büyük damarı olan aort üzerinde oluşan kesecikler, genişlemeler, hayatınızı tehdit ediyor olabilir.
Genç ve orta yaşta görülen beyin kanamasının en sık nedeni anevrizmadır. Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ, Mynet okurları için yazdı.
Amerikalı uzmanlar, damarlardaki hayati tehlike teşkil eden ve genellikle belirti vermeyen bir oluşum olan Anevrizma hastalığının, temiz kan taşıyan damarlara ait genişlemelerden kaynaklandığını belirtiyorlar.