Antibiyotikler hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların yanlış ve dozundan fazla kullanımı pek çok soruna yol açabilir. Antibiyotik direnci bu sorunlardan biridir. Antibiyotik direnci, bakterilerin antibiyotiklere karşı dirençli hale gelmesiyle oluşan bir durumdur. Bu direnç bakterilerin antibiyotiklerle tedavi edilmelerini zorlaştırır ve bazen tedaviyi tamamen etkisiz hale getirir.
2025 yılı asgari ücret zammının belirlenmesi için son viraja girildi. Zam pazarlığı 10 Aralık’ta işçi ile işveren arasında başlayacak. Muhalefet ise zam pazarlığı öncesinde TÜİK’in verilerini hedef aldı. CHP’li vekil hazırladığı raporda halkın enflasyonun yüzde 104 olduğu iddia edildi. TÜİK verilerine göre şu anda enflasyon yüzde 48 seviyelerinde… Peki 2025 asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte detaylar…
Yeni Kabine'ye atanan bakanlar önümüzdeki süreçte hayata geçirilecek projeler ve bakanlıklarıyla ilgili konularda benimsenecek yaklaşımlar konusunda ilk mesajlarını vermeye başladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da görevi teslim alırken yaptığı konuşmada anayasa değişikliğinin sinyallerini vermişti. Bakan Tunç'un mesajının ardından CHP'li Erdoğan Toprak, Anayasa değişikliyle ilgili TBMM'yi işaret ederken "Her türlü katkıyı sağlarız" mesajı verdi.
Gereksiz antibiyotik kullanımı korkunç boyutlara ulaştı. Uzmanlar özellikle 5 yaş altı çocuklar için hayati risk oluşturduğunun altını çizdi. Dünyayı bekleyen yeni kabuslardan birinin antimikrobiyal direnç olduğu uzun zamandır konuşuluyordu. Her yıl dünyada 700 bin kişi antibiyotik direnci yüzünden hayatını kaybediyor. Her 5 ölümden biri 5 yaş altındaki çocuklarda görülüyor.
Global anlamda çok büyük bir sorun olan ve gelecek için de çok daha büyük riskler barındıran antimikrobiyal direnç konusuna dikkat çekmek amacıyla Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası (DAFH), kapsamında farklı platformlarda çalışmalar sürdürülüyor. Antibiyotiklerin insanlık için en büyük buluşlardan biri olmakla birlikte gelinen noktada durumun hem bugün hem de gelecek için tehlikeli boyuta ulaştı.
Bir süredir bilim dünyasının gündeminde olan dirençli bakterilerle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. ABD’de tedavilere dirençli olan bakterilerle mücadelede kullanılabilen yeni bir ilacın geliştirildiği açıklandı. İlaçta yer alan fabimisin bileşiğinin laboratuvar deneylerinde zatürree ve idrar yolu enfeksiyonlu farelerdeki dirençli bakterilerde etkili olduğu belirtildi.
Dünyayı bekleyen en büyük sağlık sorunlarından biri olarak gösterilen antibiyotik direncinde Türkiye ikinci sırada. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, dünyada her 45 saniyede 1 kişinin antibiyotik dirençli bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon sonucu öldüğünü belirterek, "Türkiye, OECD verilerine göre antibiyotik direnci ile ilgili dünyada 2'nci sırada. 2050'de tüm dünyada 1 yılda hayatını kaybedecek insan sayısı, 10 milyon olarak belirlenmiş" dedi.
Japonya 1. Lig takımlarından Kashima Antlers forması giyen Everaldo Stum, mucizevi gollerin adamı Zlatan Ibrahimovic'i çok kıskandıracak bir vuruşla ağları sarstı. Takımının Cerezo Osaka ile oynadığı maçta inanılmaz bir gole imza atan Everaldo'nun sayısı, 'Puskas yılın golü' ödülüne aday gösterildi. Everaldo'nun golü sonrasında stadyumda maçı izleyen Kashima taraftarları adeta çılgına döndü.
Hastalıklara karşı alınması gereken en önemli tedbir öncelikle sağlıklı bir beslenme ve düzenli bir yaşam tarzını benimsemektir. Uykunuz düzenli, sigara ve alkol de kullanmıyorsanız hastalıklar size kolay kolay uğramaz. Ancak bunlardan biri veya birkaçını yapıyorsanız hastalanmanız kaçınılmazdır. Başta enfeksiyonlar olmak üzere hastalıklara karşı ilaç kullanmadan önce etkisi antibiyotik kadar kuvvetli olabilecek bitkileri denemeye ne dersiniz?
Bir süredir gündemde olan ve hayvanlar arasında hızla yayınlan süper bakteri ile ilgili araştırmalardan korkutucu bir sonuç ortaya çıktı. Danimarka’da yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; tehlikeli bir süper bakteri türünün domuzlardan insanlara yayılabileceğine dair kanıtlar elde etti.
Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Sanmak, antibiyotiklerin ağrı kesici ve ateş düşürücü olmadığını ve yanlış kullanımında sağlıkta ciddi zararlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Şu ana kadar üretilen 100’den fazla antibiyotiğin pek çoğuna mikroplar direnç geliştirmiş durumda olduğunu, bu dirençli mikroplardan dolayı 2050 yılına kadar tüm dünyada 10 milyon kişinin öleceği tahmin edilmekte olduğunu öne sürdü.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir: - "(Rusya-Ukrayna gerginliği) Krizin derinleşmesi halinde, gelişmekte olan ülkelerde emtia fiyatlarında yaşanacak yükselişin enflasyonu artırması ve yerel para birimlerinde olumsuz bir etkiye neden olması muhtemeldir" - KGF Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen: - "Güneş panelleriyle ilgili bir paket çalışıyoruz. Ümit ediyorum ki en kısa sürede de sonuçlandırırız"
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Erdoğan Toprak; cumhurbaşkanlığına aday gösterilecek ismin, herkesin gönül rahatlığıyla oy verebileceği bir kişi olacağını belirtti.
Balın faydaları ve insan vücuduna etkileri ile yapılan araştırmalar, yeni bilgilere ulaşılmasını sağlıyor. Son olarak Oxford'da yürütülen bir çalışma balın antibiyotiklerden daha etkili olduğunu ortaya koydu. Yalnızca 1 kaşık yenildiğinde vücuda onlarca fayda sağlayan balla ilgili dikkat edilmesi gereken nokta ise seçilen balık katkısız ve ham bal olmasıdır.
Antibiyotikler özellikle mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde büyük rol oynar. Ancak kimi zaman antibiyotikler direnç sebebi ile işlevini yerine getiremez. Vücuttaki bakterilerin gösterdiği antibiyotik direnci nedir? Bu direnç nasıl kırılır? İşte detayları...
Avustralya Bilimsel ve Endüstriyel Araştırmalar Organizasyonu'nun çalışması, koronavirüsle boğuşan dünyayı bekleyen en büyük sağlık tehdidinin antibiyotik direnci olduğunu ortaya koydu. Dr. Paul De Barro, "Kovid, antibiyotik direncinin potansiyel etkilerinin yanına bile yaklaşamaz" dedi.
Dr. Öğr. Gör. İpek Ada, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun verilerine göre 2017 yılında tüketilen 2 milyar kutu ilaçtan yaklaşık 170 milyonunun antibiyotiklere ait olduğunun belirlendiğini belirterek, “Antibiyotik kullanımına bağlı olarak antimikrobiyal direnç de yükseliyor ve tedavisi uzun süren enfeksiyonel hastalıklara yakalanan birey sayısı da artış gösteriyor” dedi.
Koç Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Süda Tekin, toplumda sık rastlanılan akut solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 80-90'ının virüslerden kaynaklandığını belirterek, antibiyotiklerin virüslere etki etmediği gibi, direnç gelişimini de artırabildiğini bildirdi.
KLİMİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönöl: - "Yapılan gözlemsel çalışmalar hastanede yatan her üç hastadan birinin antibiyotik aldığını göstermektedir. Yoğun bakım ünitelerinde ise hastaların yarısından çoğu antibiyotik almaktadır" - "AMY programları aracılığıyla antibiyotik tedavisi gereken hastaların hızla belirlenip uygun antibiyotiği, uygun dozda ve uygun sürede alması sağlanırken antibiyotik tedavisi gerektirmeyen hastaların da belirlenmesi mümkün oluyor"
Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği Başkanı Doç. Dr. Melda Türkoğlu: - "Toplumda antibiyotiklerin yaygın kullanımı, basit enfeksiyonlarda mikroorganizmaların antibiyotik ile tanışıp direnç kazanmasına yol açmaktadır. Bu durumda hekimler sepsise yol açan ciddi enfeksiyonlarda ilgili mikroorganizmaya etkin antibiyotiği bulmakta zorlanmaktadır" - "Zatürre, idrar yolu, menenjit, grip gibi ve her türlü enfeksiyon sepsise neden olabilir"
Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Çınar: - "Direnç oranının bu hızla artmaya devam etmesi halinde, 2050'de antimikrobiyal dirence bağlı olarak her yıl 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. Bu oran kanserden ölenlerin oranından çok daha yüksek" - "Reçetesiz şekilde kullanılan antibiyotiklerin neredeyse yarısının, uygunsuz ve gereksiz kullanıldığı, enfeksiyonların tedavisinde bir etki göstermeyip yalnızca antibiyotik direncinin artmasına neden olduğu belirtiliyor" - "Antibiyotiklerin doğru kullanımı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi direnç gelişiminin önlenmesinde önemli bir katkı sağlayacaktır"
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap: - "Türkiye, OECD ülkeleri arasında kişi başına antibiyotik tüketiminin en fazla olduğu ülke. 10 reçetenin en az 3'ünde antibiyotik olduğu biliniyor. Dirençli bakteri enfeksiyonu riski nedeniyle bugünlerde kolaylıkla yapılan organ nakilleri, kanser kemoterapileri ve büyük ameliyatlar yapılamayacak" - "Yapılan araştırmalar, yılda 750 bin kişinin antibiyotik dirençli bakteriler nedeniyle öldüğünü gösteriyor. 2050 yılına gelindiğinde yılda 10 milyon insan, antibiyotik dirençli bakteriler nedeniyle hayatını kaybedecek. Bu bütün trafik kazaları ve kanserlerin toplamından daha fazla bir rakama işaret ediyor"
OECD tarafından hazırlanan bir araştırmaya ilişkin raporda, antibiyotiklere dirençli bakterilerin artmasına karşı önlemler alınmaması durumunda 30 yıl içinde Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya'da 2,4 milyon insanın ölebileceği uyarısı yapıldı. Yapılan araştırma sonucunda Türkiye’nin antibiyotik direnci konusunda ilk sırada olduğu öğrenildi. Antibiyotiklerin Türkiye’deki hastalar üzerinde en az etkili olduğunun ortaya çıktığı raporda Türkiye’yi sırası ile Yunanistan ve Güney Kore takip etti.
Tüm antibiyotiklere dirençli süper bakteri keşfedildi
SBÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seçil Günher Arıca: - "Günümüzde giderek artan antibiyotik direncine bağlı olarak yeniden önem kazanan enfeksiyon hastalıklarının gelecek 20 yıl içinde halk sağlığını olumsuz etkilemeye devam edeceği tahmin ediliyor" - "Antibiyotik kullanımı nedeniyle gelişen antibiyotik direnci önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor" - "Vatandaşların gereksiz antibiyotik kullanmaması ve Sağlık Bakanlığı'nca uygulanan aşı programına uyması, özellikle gelecek nesillerin sağlığını koruma noktasında büyük bir önem taşıyor"
HaberTürk yazarı Sevilay Yılman, CHP'li iki ismin Türkiye'nin ilk kültür TV'si olarak öne çıkan KRT'nin yüzde 49 hissesini satın alacağını iddia etti. Yılman bu iki ismin Tuncay Özkan ve Erdoğan Toprak olduğu bilgisini aktarırken, "TV’nin hisselerinin yetkisi de elinde bulunan Didem Hanım’la Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde bizzat bu ikili pazarlık yapmış" dedi.
TBMM Genel Kurulunda yapılan üçüncü tur oylaması tamamlandı. Oylama sonucunda Binali Yıldırım 335 oyla Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ilk Meclis Başkanı oldu.
CHP'nin TBMM Başkan adayı Erdoğan Toprak; partisinin grup başkanvekilleri Engin Özkoç ve Engin Altay ile Meclis Genel Sekreterliği'ne gelerek başvuruda bulundu.
Erdoğan Toprak: - "Bu çatı altında bulunan 600 parlamenterin vicdanlarına, kendimi teslim ediyorum"
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Beşiktaş'ın ünlü taraftar grubu Çarşı'ya destek vermek için TBMM Genel Kurulu'nda 'Çarşı' atkısı açtı.
Geçirdiği kalp krizi sonucu 76 yaşında hayata veda eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak'ın annesi Gazel Toprak son yolculuğuna uğurlandı.
CNN TÜRK'te yayınlanan Ankara Günlüğü programına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ile ittifak yapacaklarını sanmadığını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, "Sosyal medyayı da medyayı da AKP'ye yedirtmeyiz" dedi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, derbide çıkan olaylar sonrasında hükümet yetkililerinin birbirini yalanladıklarına dikkat çekti.
Erdoğan Toprak, "Aylardır Lübnan'da kaçırılan iki pilotumuzu kurtarma cesareti göstermeyen AKP, içeride gencecik çocuklara aslan kesiliyor" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak ve Faik Öztrak, Çorlu`da basın mensupları ile bir araya geldiler.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Hükümetinizin başta El Kaide terör örgütü olmak üzere dinci terör örgütleriyle ne tür bir ilişkisi bulunmaktadır.” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, 17 milyon araca çip takılmasının güvenlik değil, polis devleti adımı olduğunu savundu.
Yazılı bir açıklama yapan Toprak, ülkede yaşanan aile içi şiddete dikkat çekti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a yanıt verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, "AKP bugün Türkiye'yi asgari ücret ve askeri düzen içinde yönetiyor. AKP iç barışı bozduğu gibi iş barışını da bozmuştur" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Türkiye'nin tarımda net ithalatçı konumuna getirildiğini belirterek, uygulanan politikaların tarımı yok ettiğini ifade etti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Başbakan Erdoğan'ın "Muhteşem Yüzyıl" çıkışını, "rol çalma ve gündem değiştirme çabası" olarak değerlendirdi.
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 2008 ve 2009 yılları kesin hesabı incelemesi sonucunda, 2 milyon 691 bin 72 liranın Hazine'ye irad kaydedilmesine karar verdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Lösemi hastalarının tedavileri için gereken ilacı bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirterek, ilaçların karaborsaya düştüğü iddialarını TBMM gündemine taşıdı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Orta Doğu'da savaş çanları çaldığını, AKP'nin ise "yangına körükle gittiğini" iddia ederek, "AKP hem içte hem dışta bölücülük misyonu üstlendi" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, iki çocuk annesi Emine Akçay’ın yoksulluk nedeniyle intihar etmesinin ardından, AKP’yi Aile Sigortası projesini uygulamaya koymaya davet etti.
Yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, e-pasaport çipleri ihalesinin Fransızlara verilmesi ve Can Bonomo’nun Eurovision’a gönderilmesini değerlendirdi
CHP terör ve terör mağdurlarına ödenen 22 bin 561 TL tazminatın 64 bin 460 liraya çıkartılması için yasa önerisi verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, boşanan kadının 300 günlük süreyi beklemeden evlenebilmesi için kanun teklifi verdi.