Hastalıkların tehlikeli etkilerinden korunmak ve ölüm riskini düşürmek için vücudun göstermiş olduğu belirtilere, değişikliklere dikkat etmek gerekiyor. Hiç aklımıza gelmeyecek olan ufak testler hastalıklar hakkında uyarıcı olabiliyor. Evde uygulayacağınız parmak testi ile ölüm riskinizi öğrenebilirsiniz.
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde ikamet eden 85 yaşındaki Fahri Kılınç, yaklaşık 4 yıl süren karın ağrısı ve karnındaki şişlik nedeniyle hastaneye başvurdu. Doktorların tetkikleri sonunda yaşlı adamın karnındaki şişlik incelendiğinde 3 santimetre çapında olması gereken ana aort damarının 15 santimetre çapında büyüdüğü tespit edildi.
Aort damarı dolaşım sistemimizin en önemli parçalarından biridir. Kalpten çıkan en büyük damardır. Vücudumuzu besleyen damar sisteminin başlangıç noktasıdır. Bu muazzam damar, gerektiğinde genişlemeyi ve daralmayı sağlayan esnek bir yapıda olması, içerisinde barındırdığı reseptörler sayesinde yüksek kan basıncının oluşturduğu stresi düzenleyerek dolaşım sisteminin yükünü hafifletmesi, kalpten çıktığı noktada kapak yapısına sahip olduğundan birçok bilim insanı tarafından organ olarak tanımlanır.
Yüksek tansiyon hastası Ayhan Gökgöz’e (58), 4 yıl önce karın bölgesinde bulunan aort damarında genişleme (anevrizma) olduğu söylendi. Çok riskli olduğu için ameliyat olmak istemeyen Gökgöz'ün karnındaki anevrizmanın çapı, aradan geçen sürede futbol topu büyüklüğüne ulaştı. 2 hafta önce fenalaşıp hastaneye kaldırılan Gökgöz'ün dev aort damarı, ameliyatla yapay damarla değiştirildi. Dr. Özgür, “Damarın çapını söylediklerinde inanamadım. Saatli bombayla yaşamış. Bu çok nadir" dedi.
Sağlık her insan için oldukça değerli ve bir o kadar hayatidir. Vücudun her noktasına kanın ulaşmasını sağlayan damarlar da sağlıklı yaşam için önemli bir rol oynar. Peki önemli damar rahatsızlıklarından olan aort anevrizması nedir?
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, aort anevrizmasının belirtilerini, tanı, tetkik ve tedavi yöntemlerini anlattı.
'Aort Anevrizması karındaki atardamarda meydana gelen balonlaşmanın damarın iki katı genişliğine ulaşması hastalığıdır' diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko hayati öneme sahip bilgiler paylaştı.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir: - "Aort anevrizması sinsi seyreden ve çoğunlukla belirti vermeyen, hayatı tehdit eden çok ciddi bir hastalıktır. Sigara içen, 60 yaş üstü, yüksek tansiyon hastası olan erkeklerde daha sık görülmektedir. Tanı sıklıkla başka bir sebeple yapılan tetkikler sırasında şans eseri konulmaktadır" - "Hastalığın en önemli sonucu, damarın belli bir çapa ulaştığında patlamasıdır. 'Rüptür' adını verdiğimiz bu olayda ölüm riski yüksektir. O nedenle hastalığın bu noktaya gelmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Genellikle bu oran damar çapı 5 santimetre ve üzerine çıktığında artmaktadır." - "Bu anevrizmaların takibi ve müdahale sınırına geldiğinde ise tedavisi, anevrizmanın beklenmedik bir şekilde yırtılmasının önüne geçmek açısından büyük önem taşımaktadır"
İzmir'de ilk kez uygulanan bir yöntemde, aort anevrizması olan ve koah hastası olduğu için anestezi uygulanamayan bir hastanın, lokal anesteziyle kasıktan girilerek damarları yenilendi. Ameliyatın gerçekleştirilişi, ameliyat sırasında çekilen görüntülerle anlatıldı.