Ara Güler Müzesi, fotoğraf sanatının önemli isimlerinden Ara Güler'in hayatı ve eserlerini keşfetmek isteyenler için oldukça ilgi çekici bir mekandır. Bu müze, modern müzeciliğin en güzel örneklerinden biri olarak ülkemizdeki önemli kültürel duraklar arasında sayılmaktadır. Ara Güler Müzesi, Ara Güler'in çalışmalarına dair derinlemesine bilgi edinmek isteyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Peki, Ara Güler Müzesi’ne nasıl gidilir?
Kendisini ‘foto muhabiri’ olarak tanımlayan ve 2018 yılında hayatını kaybeden dünyaca ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in hayatı beyaz perdeye aktarılacak. Ara Güler’i canlandıracak isim henüz belli değilken biyografi türündeki film şimdiden sinemaseverleri heyecanlandırmayı başardı.
Foto muhabiri Coşkun Aral: - "Kendisi bu evrensel dili 'fotoğrafçayı' fotoğraf makinesiyle tanıştığı günden itibaren kendi topraklarında, yakın coğrafyalarda, savaşların olduğu yerlerde, insanların gerçek anlamıyla yaşadığı her yerde dillendirdi. İstanbul'un gözüydü çünkü İstanbul'u onun vasıtasıyla tanıdık. Türkiye'nin en önemli araştırmacılarını, bilgi insanlarını, kültür insanlarını, sanatçılarını onun objektifinden gördük"
Fotoğrafları ile bir ekol olmayı başaran Ara Güler, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti - Arşivinde 2 milyonu aşkın fotoğraf bulunan Ara Güler'in ödülleri arasında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü de bulunuyor
Bodrum'da "Ara Güler Arşivinden Halikarnas Balıkçısı" Sergisi açıldı
Tarkan, 'Ahde Vefa' adlı albümünün 6'ncı yıl dönümünü Ara Güler'in çektiği fotoğrafla kutladı. Tarkan, sosyal medya hesabından bulunduğu paylaşımda "Vay be, Ara Güler fotoğraflarımı çekiyor. Gerçek mi bu?" sözleriyle Güler'i andı.
Sanatçının 93'üncü yaş günü dolayısıyla yarın açılacak sergi, ekim sonuna kadar ziyaret edilebilecek
Türkiye’nin usta fotoğrafçısı olarak bilinen Ara Güler, foto muhabirlik ve yazarlık da yapmıştır. Aslen kimdir, nerelidir, hayatı ve eserleri hakkında tüm detayları sizler için derledik…
Dünyaca ünlü usta foto muhabiri Ara Güler ölümünün ikinci yılında, geride kalan birbirinden özel fotoğraf kareleri ve arşiviyle anıldı. Peki, Ara Güler kimdir? Ara Güler nereli? Ara Güler kaç yaşında, neden öldü?
Duayen foto muhabiri Ara Güler'in ilk röportaj fotoğrafı, 20 bin 532 liraya alıcı buldu.
Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli: - "Tarihi akışı içinde her daim Roma ile bağlantısı olan İstanbul'u, İstanbul aşığı fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in kadrajından Roma'ya getiriyoruz" - Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş: - "Ara Güler, bizim uluslararası ün yapmış sanatçılarımızdan birisi. Yaklaşık 1,5 yıl önce aramızdan ayrıldı. Ama bıraktığı eserleriyle gençlere ilham kaynağı olmaya devam ediyor"
Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli: - "İstanbul'u Ara Güler'in fotoğraf açısıyla Roma'ya getiriyoruz ve böylelikle zaten mevcut olan İstanbul farkındalığına ayrı bir perspektif getiriyoruz" - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin: - "(Bu sergiyi) Ara Güler'in anısını yaşatmak, eserlerini dünyanın önemli kentlerine taşımak üzere yapıyoruz"
"2019 Ara Güler Yılı" münasebetiyle düzenlenen sergide ömrünü işine ve fotoğrafa adamış, ulusal ve uluslararası arenada büyük saygı duyulan sanatçı, bilinmeyen yönleriyle yakından tanıtılacak
"PhotoMaraton 2019" Ara Güler belgeseliyle başladı
Güler'in asistanı Fatih Aslan: - "Ara Güler bizlere çok büyük eserler bıraktı. Onun eserlerini tanıtmak ve onun hatırasını yaşatmak için mücadele edeceğim"
Ünlü gazeteci ve haber fotoğrafçısı Ara Güler, ölümünün birinci yıl dönümünde mezarı başında anıldı.
Geçen yıl hayatını kaybeden duayen foto muhabiri Ara Güler, Arşiv ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı - Fotoğraf tarihçisi Engin Özendes: - "Türkiye'de gerçekçi fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış önemli temsilcilerinden biri olduğun için seni seviyoruz" - Fotoğrafçı Merih Akoğul: - "Ara Güler'in en büyük maharetlerinden biri, aradığı her şeyi rahatça bulabileceği inanılmaz bir arşiv yapmasıdır"
Duayen foto muhabiri Ara Güler, vefatının birinci yılında Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı
Dünya çapında ünlü foto muhabiri Ara Güler, vefatının birinci yılında anılıyor - Gazeteci Coşkun Aral: - "Ölümünden bir gün önce benimle görüşmek istiyor. Ben de Londra'dayım. Havaalanında tekerler yere değdiğinde telefon çaldı. 'Kaybettik' dediler. Atladım hastaneye gittim, yaşıyordu. Ve kaybettik. Ama dünya, Türkiye kaybetmedi. Birinci yılında bile bizler ondan bahsediyoruz, dünya ondan bahsediyor. Çünkü bıraktığı değerler çok önemli. Türkiye'nin bugün çok önemli olarak tanımladığı bir sürü coğrafik simgeyi dünyaya tanıtan insan" - "En büyük ideallerinden biri Mekke'ye gitmekti. 'Evladım bir gün gidebilecek miyiz beraber?' diye kaç kere sormuştu. Onun kafasında çünkü bir hac olayını vermek vardı. Dünyanın çok farklı dinsel ritüellerini yapmıştı" - Tarihçi İlber Ortaylı: - "Ara Güler'in nefis fotoğraf çalışmalarıyla Türkiye siyah beyaz, artistik bir şekilde bize gelmiş. Dünya piyasasına çıktı ve orada da çekilemeyecek kişileri çekti. Türk'ün bakışı diye bunlar aranacak. Çok kıymetli bir koleksiyon"
Birbirinden renkli kareleriyle fotoğraf dünyasının duayenleri arasına giren foto muhabiri Ara Güler'in vefatının üzerinden bir yıl geçti - Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi Müdürü Umut Sülün: - "Ara Bey, sadece o fotoğrafları çekip bunları fiziksel olarak iyi şartlarda saklamanın ötesinde bir toplumsal bellek yaratma hissiyle baştan bunu kurgulayarak bu arşivi oluşturmuş" - "Ara Güler, fotoğraflarını ne kadar fazla insan görür, ne kadar fazla insan yararlanırsa o zaman ölümsüz olacağını keşfetmiş bir insan" - "Görsel dünyasını kafasının içerisinde yaşayarak kaydediyordu. Ara Bey'in en önemli kayıt cihazı bedeni, gözleri, aklı, beyni ve yüreğiydi. Gerçekten son nefesine kadar her şeyi kaydetmeye devam etti"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de Ara Güler Fotoğraf Sergisi'nin açılışını yaptı. Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada "Büyük sanatçılar, vefatlarından sonra da geride bıraktıkları eserleriyle yaşamaya devam ederler. Büyük usta Ara Güler de objektifiyle tarih yazmış, dünyanın önemli müze ve koleksiyonlarında eserleri yer almış, hayata dair fotoğraflarıyla milyonlarca kişiye ulaşmıştır" dedi.
Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen "Ara Güler Fotoğraf Sergisi", 23 Eylül ile 4 Ekim tarihleri arasında New York'ta sanatseverlerle buluşacak
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde açılan sergide, Ara Güler'in 1970'ten 2000'li yıllara kadar kenti ziyaretlerinde çektiği 15 fotoğraf yer alıyor
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde açılan sergide, Ara Güler'in 1970'ten 2000'li yıllara kadar kenti ziyaretlerinde çektiği 15 fotoğraf yer alıyor
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'nın Kyoto şehrindeki Ara Güler Fotoğraf Sergisi'nin açılışını yaptı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Japonya'nın Kyoto şehrindeki 'Ara Güler Fotoğraf Sergisi'nin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağını belirtti - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: - "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nca düzenlenen Ara Güler Fotoğraf Sergisi'nin yeni durağı, G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla tüm dünyanın dikkatlerinin odaklandığı Japonya olacak"
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Haziran'da Japonya'nın Kyoto kentinde, geçen yıl hayatını kaybeden fotoğraf sanatçısı ve foto muhabiri Ara Güler'in eserlerinin yer aldığı serginin açılışını yapacak
Geçen yıl 17 Ekim'de yaşamını yitiren duayen foto muhabiri Ara Güler'in fotoğraflarından oluşan "İki Arşiv, Bir Seçki: Ara Güler'in İzinde İstanbul" sergisi İstanbul Modern'de açıldı - Küratör Demet Yıldız: - "Böyle bir sergi yapmaya karar verdiğimiz zaman, bizim arşivimizin Ara Güler'in pratiğine bakan birçok yönünün olduğunu keşfettik" - "Ara Güler İstanbul'u gezerken çektiği fotoğraflarla bir tarih yazıyor ama objektif bir tarihten söz edemeyiz. Bu tarihte aynı zamanda kendi kişisel tarihine ve öznelliğine vurgu yapıyor"
Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman: - "Ara Güler, kendisini sanatçı ve fotoğrafçı değil, foto muhabiri olarak tanımlardı" - "Ara Güler, hayatının her anında fotoğraftan bahsederdi" - "Türkiye'deki entelektüel ve sanatçılar, Güler'in (fotoğraf alanında) yeni bir dönem başlattığını kabul ederdi"
Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen Ara Güler sergisi Fransa'nın başkenti Paris'te açıldı - Ana eksenini Ara Güler'in İstanbul fotoğraflarının oluşturduğu sergide, Anadolu coğrafyasından kareler ile Jean Renoir'dan Nazım Hikmet'e, Aşık Veysel'den Salvador Dali'ye, Henri Cartier-Bresson'dan Brigitte Bardot'ya uzanan tarihi portreler seçkisi de yer aldı
Küratörlüğünü Prof. Balkan Naci İslimyeli'nin üstlendiği sergi ziyarete açıldı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, geçen yıl hayatını kaybeden fotoğraf sanatçısı ve foto muhabiri Ara Güler'in eserlerinin yer aldığı sergiyle ilgili paylaşımda bulundu
Cumhurbaşkanlığınca düzenlenen, geçen yıl hayatını kaybeden fotoğraf sanatçısı ve foto muhabiri Ara Güler'in eserlerinin yer aldığı sergi, 23 Mayıs'ta Fransa'nın başkenti Paris'te sanatseverlerle buluşacak
Mesleğine olan tutkusuyla çok sayıda foto muhabiri ve fotoğrafçıya yön veren Ara Güler'in hayatına dokunduğu insanlar arasında, Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt da yer alıyor - Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt: - "Öyle bir yetenek ki fotoğrafın Messisi gibi bir adamdır. Bunlar az gelir dünyaya. Bunlar gibi olunmaz, bunlar gibi doğulur. Bir insan ben 'Ara Güler gibi olmak istiyorum' derse olunmaz. Bu bir şanstır. Bir zar atıldı ve bu adam İstanbul'a geldi. Başka bir yere de gidebilirdi. Bu, Türkiye'nin büyük bir şansı" - "Bizde çok büyük fotoğrafçılar var fakat bir tane golcü vardır, bu adam Ara Güler'dir. Ara Güler'in fotoğrafları hep goldür" - "Yaşadığı dönemde zamanı durdurdu. Çok büyük rüyalar gören insanlar için zamanı durdurdu. Sıradan insanlar o donan zamandan bir şey anlamayabilirler. O günkü teknolojiyle İstanbul'un o anlarını yansıtabildi. Onun anlattığı İstanbul'u kitaplarda görmemiz mümkün değil. O zamanı durdurdu ve ileride kendisini bekleyen insanlara dondurulmuş zamanı verdi"
Dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri kabul edilen Ara Güler'in öğrencisi olarak gördüğü foto muhabiri Ercan Arslan, ustasının fotoğraf tutkusunu, oyuncak araba merakını, yenmeden oynamayı bırakmadığı tavlaya olan ilgisini ve çekemediği için içinde ukde kalan portreyi AA'ya anlattı - Milliyet gazetesi foto muhabiri Ercan Arslan: - "Ara Güler'in yaptıklarını Türk foto muhabirliğinde kavşaktan çok istasyona benzetebiliriz. O, merkezi bir istasyondu aslında ve çoğu insan Ara Güler'i referans alarak yoluna devam eder. Dolayısıyla bütün foto muhabirleri onun istasyonuna uğramak zorundaydı ve onun yaptıklarından bir şekilde feyiz almak zorundaydı. Benim avantajım, o istasyonda sürekli bir yolculuğum vardı. Benim her gün hayatım bir şekilde onun o istasyonundan geçip gidiyordu. Çünkü ben de onun gibi hayatı belgelemeye çalışıyorum" - "Ben, Ara Güler'in çektiği fotoğrafları değil, onun bugünkü yansımalarını çekmeye çalışıyorum. Ara Güler'in bütün fotoğraflarına, bütün projelerine denk gelecek, ona gönderme olacak, ona cevap niteliği taşıyacak dönemsel fotoğraf çekmeye çalışıyorum. Hiçbir zaman Ara Güler'in aynısını yapmak değil, Ara Güler gibi kendi dönemimde neler gördüysem onu yapmak istiyorum"
Fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar: - "Ara Güler'in mesleğinde en akıllıca yaptığı şey, Salvador Dali, Winston Churchill, Picasso, Alfred Hitchcock ve Indira Gandhi gibi dünyaca ünlü ve önemli kişilerin portrelerini çekmek. Onlardan randevu almak, yanına yaklaşmak, fotoğraf çekmek hiç kolay değil. Bunu inatla sürdürdü. Her fotoğrafçının yapması gereken çok akıllıca bir şey. İnatçı bir adamdı ve bu kişiliğinin bir parçasıydı" - "O bir Magnum fotoğrafçısı. Magnum fotoğrafçısı olmak herkesin harcı değil. Dünyaca ünlü fotoğraf makinesi markası Leica, Ara Güler imzalı 50 adet fotoğraf makinesi hazırladı. Bu herkese nasip olan bir şey değil" - "Biz, bir dönemin fotoğrafçısıydık, ben bunun farkındayım. Ara Güler de bir dönemin fotoğrafçısı. Çünkü sanat anlayışı hep değişiyor"
Kütahya’da polis ekiplerince yakalan 4 terör örgütü DAEŞ zanlısı çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Kütahya Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi ekiplerince düzenlenen operasyonda 4 yabancı uyruklu DAEŞ terör örgütü zanlısı yakalandı.
Foto muhabiri ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral, Taksim'de 34 kişinin hayatını kaybettiği 1 Mayıs 1977'deki olaylara ilişkin çektiği fotoğrafları kendisinden istemesi üzerine tanıştığı duayen foto muhabiri Ara Güler'i anlattı - Mesleğe başladığı yıllarda tanışmayı çok istediği Ara Güler'in bir dönem asistanlığını yapma şansını elde eden Aral, evrensel bir ustayla ortak sergi açmış tek foto muhabiri olmanın da gururunu yaşıyor - Ara Güler gibi değerleri, Türkiye açısından evrensel köprüler olarak tanımlayan Aral, insanların, usta foto muhabirinin salt fotoğraflarına değil, yaşam öykülerine ulaşması gerektiğini belirtiyor - Foto muhabiri ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral: - "Nasıl Mimar Sinan'a sahip çıkıyorsak Ara Güler'e de öyle sahip çıkmamız lazım. İyi fotoğrafçıydı, kötü fotoğrafçıydı, sanatçıydı tartışmaları değil, yerelden ulusala, ulusaldan evrensele giden ender değerlerimizden biri. Türkiye fotoğraflarını 1940'lardan itibaren çeken onlarca fotoğrafçı var ama Ara, tarih yazmış" - "'Ben foto muhabiriyim' dediği zaman bir göz tanıklığından, tarihi sorumluluğu olan insandan bahsediyor. Özellikle bizim mesleğin adam yerine konmadığı, hiçbir zaman önemsenmediği bir ortamda, kendi meslektaşlarının önderliğine soyunması müthiş bir olay"
Türkiye'de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi olan Ara Güler, ardında paha biçilmez eserler bıraktığı gibi, renkli kişiliğiyle, mesleğine olan aşkıyla, her biri farklı birer hikaye tadında anılarıyla ve kimi zaman düşündüren kimi zaman kulaklara küpe olan sözleriyle sevenlerinin gönlünde ve zihninde de unutulmaz izler bıraktı - Belgesel ve haber fotoğrafçısı Haluk Çobanoğlu: - "Ara Güler'in külliyatı, Türkiye fotoğrafının külliyatıdır, memleketin görsel külliyatıdır" - "Çok az bilinen ve önemle konuşulması gereken dünya fotoğrafına katkısı, portre fotoğrafı geleneğine geniş açı ile bakışıdır. Güler'den önce dünyada ve memlekette çekilen portreler, daha çok vesikalık kadraja yakın çekilirdi. Ara Güler, geniş açı kullanarak öznenin ifadesini, etrafını da dahil ederek anlatmak isterdi" - "Aphrodisias'ın keşfiyle dünya için çok önemli bir eser kazandırılmış oldu. Buna bir fotoğrafçının vesile olması, benim için hem çok fantastik bir hikaye hem de gurur kaynağı. Birinci elden hikayesini dinlemiş olmak, benim için çok önemli"
Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan "Ara Güler'in Büyüsü" adlı panelde usta fotoğrafçının çalışmalarını anlattı: - "Ara Güler'in fotoğraf hakkında düşünmediği, sanat ya da kültür hakkında konuşmadığı tek bir an hatırlamıyorum" - "Ara Güler'in bir foto muhabiri olarak olayların nesnel tarafını, tarihin nesnel tarafını yakalamaya çalıştığını söyleyebilirim. Belli bir zaman diliminde belli bir yerde meydana gelen bir olayın görgü tanığını olmamızı sağlamaya çalışıyordu"
Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen Ara Güler sergisi İngiltere’nin başkenti Londra'da açıldı - Ana eksenini Ara Güler'in İstanbul fotoğraflarının oluşturduğu sergide, İngiltere tarihine ve sanatına damga vurmuş Winston Churchill, Alfred Hitchcock ve Bertrand Russell gibi isimlerin portrelerine de yer verildi
"Bu Dünya Böyle Dünya" belgeselinde, Ara Güler'in tüm çalışmaları ve yaşadıkları kendi ağzından aktarılıyor - Gazeteci foto muhabiri Coşkun Aral: "Ben dünyanın karanlık yüzü olan savaşları anlattım, Güler de dünyanın aydınlık yüzü olan ışığın farklı coğrafyalarda insan yüzündeki yansımalarını anlattı" "Video kamera ilk çıktığında ve ben makineyi aldığımda ustama selam dedim ve aynı gün İstanbul'da "Bu Dünya Böyle Dünya" diye bir sergi açtık. Belgeselimizin ismi de oradan geliyor. Belgeselin başlangıcı Ara Güler'i tanımamdan aşağı yukarı 10 yıl sonradır" "Cep telefonu çıktıktan sonra her fırsat bulduğumda sorular soruyordum ve onu kaydediyorduk. Belgeseli şimdilik 54 dakika olarak hazırladık ancak elimizde yaklaşık 60-70 saatlik görüntü var. Belgesel 1986'dan onu kaybettiğimiz zamana kadar devam eden bir çalışma"
Duayen foto muhabiri Ara Güler ile 40 yılı aşkın dostluklarının anısına gazeteci ve foto muhabiri Coşkun Aral tarafından hazırlanan "Bu Dünya Böyle Dünya" belgeselinin ilk gösterimi Tahran'da gerçekleştirildi
Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Sayın Derya Örs: - "Ülkelerin ve insanların birbirlerini tanımasında sanatsal faaliyetlerin çok önemli bir yeri vardır. Bu sergiyle birlikte Türkiyeli bir sanatçıyı İran'da tanıtmak bizim açımızdan oldukça önemlidir" - Gazeteci ve foto muhabiri Coşkun Aral: - "Ara Güler, Türkiye ve İstanbul'umuzun adeta gözüdür. Onun tarihe kazandırdığı olağanüstü arkeolojik alanlar ve yine onun sayesinde keşfedilen ve keşfedilmeye hazırlanan bölgeler var"
"Ara Güler Universal" projesi kapsamında gerçekleştirilecek "Kayıp Tarihin Anısı" sergisi, yarın Tahran Nabshi Kültür Merkezi'nde açılacak
Münir Özkul, Nuray Hafiftaş, Prof. Dr. Semavi Eyice, Prof. Dr. Fuat Sezgin, Cemal Safi, Ara Güler, Aram Gülyüz, Burt Reynolds ile Aretha Franklin, 2018'de hayatını kaybeden ünlüler arasındaydı
Ara Güler’in külliyatının izlerini taşıyan kitap, n11.com'da yüzde 20 indirimle satışa sunuluyor
Ara Güler’in külliyatının izlerini taşıyan kitap, n11.com'da yüzde 20 indirimle satışa sunuluyor
"İstanbul'u Dinliyorum" engelsiz sesli fotoğraf kitabı tanıtıldı
Ara Güler'in dünyasını ele alan sergi, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu fuarın 12. salonunda ziyaretçilerini bekliyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: - "Ara Güler, Türkiye'nin gurur kaynağı olan bir fotoğrafçı. Onunla her zaman onur ve gurur duyacağız. O, Türk fotoğraf dünyasına kalıcı, çok önemli eserler bıraktı; gelecek kuşaklar için de son derece değerli fotoğraflardır bunlar"
İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede geçen hafta hayatını kaybeden usta foto muhabiri Ara Güler'in çektiği karelerin benzerlerini, Kocaeli'deki bilgi evlerinde eğitim gören ortaokul öğrencileri çekmeye çalıştı
İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede geçen hafta hayatını kaybeden usta foto muhabiri Ara Güler'in çektiği karelerin benzerlerini, Kocaeli'deki bilgi evlerinde eğitim gören ortaokul öğrencileri çekmeye çalıştı
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ile AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger başkanlığındaki heyet, Aydın'da usta foto muhabiri Ara Güler'i andı - Vali Köşger: - "O büyük usta, dünyayı kadraja aldığı fotoğraflarla yakaladığı bakış açısıyla Afrodisyas'ın tüm dünyaya tanıtılmasına yardımcı oldu" - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger: - "Avrupalı turistler onun objektifinin güzelliğinden Türkiye'yi gördü"
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ile AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger başkanlığındaki heyet, Aydın'da usta foto muhabiri Ara Güler'i andı - Vali Köşger: - "O büyük usta, dünyayı kadraja aldığı fotoğraflarla yakaladığı bakış açısıyla Afrodisyas'ın tüm dünyaya tanıtılmasına yardımcı oldu" - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger: - "Avrupalı turistler onun objektifinin güzelliğinden Türkiye'yi gördü"
Doç. Dr. Naymansoy: - "Tezer Ağaoğlu Taşkıran daha 24 yaşındayken, iyi yabancı dil bilmenin avantajlarını kullanarak bir mantık kitabı yazmıştır. Bu kitap alanındaki ilk ders kitaplarındandır"
Usta foto muhabiri Ara Güler'in cenazesi, Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'nde düzenlenen törenin ardından defnedildi - Cenazeye kilise kapısına kadar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de eşlik etti
Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy: - "Bu ülkenin bir büyük ismi Yaşar Kemal, 'Onun fotoğrafları büyük bir Anadolu destanıdır' demişti. Sadece fotoğrafları değil o da başlı başına Anadolu destanıydı"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: - "Alçak gönüllü kişiliğiyle kendisini sanatçı olarak değil foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi ancak o çok sayıda fotoğraf sanatçısına ilham kaynağı olmuş, büyük bir sanatçıydı" - "Anı yakalamanın peşinde dünyayı gezmiş, dünyaca ünlü pek çok ismi fotoğraflarıyla ölümsüzleştirmişti. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı da objektifine konuk eden sanatçı, foto röportajları ve belgeselleriyle hafızalardan silinmeyecektir" - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: - "Son mülakatlarından birinde, 'Ben milletin kokusunu almışım, benim zenginliğim budur' demişti. Hakikaten o kokuyu bütün dünyaya tattırabilen, hissettirebilen büyük bir ustaydı"
Duayen foto muhabiri Ara Güler için Galatasaray Meydanı'nda tören düzenleniyor TÖRENE KATILANLAR GÜNCELLENDİ VE DETAYLAR EKLENDİ
Duayen foto muhabiri Ara Güler için Galatasaray Meydanı'nda tören düzenleniyor
Fotoğraf sanatçısı Ara Güler için Galatasaray Meydanı ve Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'nde tören düzenlendi. Meydan ve kilise, Ara Güler'in sevenleriyle dolup taştı.
Duayen foto muhabiri Ara Güler'in cenazesine memleketi Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinden toprak ve karayemiş gönderildi
Duayen foto muhabiri Ara Güler'in cenazesine memleketi Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinden toprak ve karayemiş gönderildi
Konya'nın Hüyük ilçesinde sanatçılar tarafından kurulan Sonsuz Şükran köyünde, Ara Güler anısına çınar fidanı dikildi
Duayen fotomuhabiri için yarın ilk tören Galatasaray Meydanı'nda düzenlenecek
Fotoğrafın efsane ismi ve arkasında 2 milyonu aşkın fotoğraf karesi bırakarak 90 yaşında sevenlerine veda eden Ara Güler için İstiklal Caddesi'nde bir platform oluşturuldu
Duayen foto muhabiri Ara Güler'in vefatı, ustanın fotoğraflarıyla ünü dünyaya yayılan Aydın'ın Karacasu ilçesine bağlı Geyre Mahallesi sakinlerini üzdü - Afrodisyas Müze Müdürü Baran Aydın: - "Burayı modern dünyaya tanıtan Ara Güler’in objektifidir"
Duayen foto muhabiri Ara Güler'in vefatı, ustanın fotoğraflarıyla ünü dünyaya yayılan Aydın'ın Karacasu ilçesine bağlı Geyre Mahallesi sakinlerini üzdü - Afrodisyas Müze Müdürü Baran Aydın: - "Burayı modern dünyaya tanıtan Ara Güler’in objektifidir"
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: - "Ara Güler, unutulmuş eski İstanbul'u şaheser fotoğraflarıyla hep canlı tutan büyük bir sanatçı olarak hep hatırlanacaktır"
Giresun Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı: "Böylesine önemli bir fotoğrafçı ve gazetecinin aslen Şebinkarahisarlı olmasından her zaman gurur duyduk. İlçe halkı olarak bizler de Ara Güler'in hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntülüyüz"
Ardında 2 milyonu aşkın fotoğraf karesi bırakarak 90 yaşında veda eden Ara Güler, Kafe Ara'da hep oturduğu masasına çiçekler bırakılarak anıldı - Gazeteci ve fotoğrafçı Coşkun Aral: - "Çok değerli birikim ve hazineydi. Ara Güler, İstanbul'un gözü diyoruz ama Türkiye'nin ve dünyanın gözü ve kulağıydı"
Ara Güler'in ölüm haberi tüm Türkiye'yi yasa boğdu. TRT Haber Moderatörü Fuat Kozluklu da ölüm haberini aldığı anlarda canlı yayındaydı. Sunucu ekranda beliren 'Ara Güler'i kaybettik' yazısını görünce bir süre inanamadı. Adeta yıkılan Kozluklu "Doğru mu arkadaşlar" diye teyit ettirdi.
Ara Güler'in ölüm haberi sonrası herkes cenaze töreniyle ilgili ayrıntıları merak ediyor. Ara Güler'in cenaze töreni ne zaman? sorusunun yanıtı belli olurken, usta sanatçının Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verileceği öğrenildi.
Tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybeden Ara Güler'in cenazesi, 20 Ekim'de düzenlenecek törenin ardından İstanbul'da toprağa verilecek
Dün gece 90 yaşında hayata gözlerini yuman duayen gazeteci ve fotoğraçı Ara Güler'in cenazesi Beyoğlu'ndaki kiliseye getirildi.
90 yaşında hayatını kaybeden ünlü gazeteci ve haber fotoğrafçısı Ara Güler'in cenazesi vefat ettiği hastaneden alınarak Beyoğlu'ndaki Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne getirildi.
Tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında vefat eden duayen foto muhabiri Ara Güler'in cenazesi, Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne götürüldü
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: - "Fotoğraf sanatının dünyadaki en büyük isimlerinden Ara Güler'in vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyorum. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum"
Şişli'deki özel bir hastanede tedavisi devam eden Ara Güler, 17 Ekim 2018 Çarşamba günü 23.20 sularında konjestif kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve periferik arter hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayan Ara Güler, ailesini ve sevenlerini yasa boğdu. Usta fotoğrafçı Ara Güler'in son görüntüleri 2 ay önce doğum günü kutlanırken çekilmişti. Ara Güler son görüntülerinde 90. yaşına özel hazırlanan pastayı üflerken fotoğraflandı.
90 yaşındaki Ara Güler kalp ve böbrek yetmezliği, periferik arter hastalığı sebebiyle hayatını kaybetti. Ara Güler'in ölüm haberini alan yakınları ve sevenleri hastaneye akın etti. Ara Güler'in ölümüne devletin önde gelen isimleri de kayıtsız kalmadı. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Ak Parti sözcüsü Öner Çelik dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdi.
1958 yılında Aydın'ın Geyre İlçesi'nde bir baraj açılışına giden Ara Güler'in keşfettiği Aphrodisias Antik Kenti bugün UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şair Bahaettin Karakoç, Prof. Dr. Oya Akgönenç ve ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in vefatları nedeniyle ailelerine ve yakınlarına telefon aracılığıyla taziyelerini iletti - Erdoğan: - "Türkiye'nin yetiştirdiği ünlü fotoğrafçı Ara Güler usta geriye bıraktığı eserleriyle hep hayırla yad edilecek"
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: "Ruhuyla var olan Ara Güler'in kadrajından Türkiye'yi ve insanımızı görmek büyük keyifti. Ruhu şad olsun" - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Fotoğraf sanatının büyük duayeni Ara Güler’in vefatını teessürle öğrendim. Merhumun ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza sabır ve başsağlığı diliyorum" - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: "Duayen fotoğrafçımız Ara Güler, ardında gençlerimize örnek olacak nice eserler bırakarak aramızdan ayrıldı" - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: "Türkiye'nin sevincini, üzüntüsünü, neşesini, hüznünü, bütün yönleriyle hayatın her anını fotoğrafladı. Makinesiyle nice zamanları ölümsüz kıldı" - AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: "Kültür ve sanat dünyamızın dev çınarı Ara Güler'i kaybettik" - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Ömür sermayesini mücevher gibi işledi. İnsan hayatının ve dertlerinin şahidi bir derviş aramızdan ayrıldı"
TBMM Başkanvekili Mithat Sancar: - "Çok önemli izler, eserler, sözler bıraktı"
Şişli Florance Nightingale Hastanesi Başhekimi Dr. Okan Özçeker: - "Fotoğraf sanatçısı Ara Güler, konjestif kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve periferik arter hastalığı nedeniyle tedavileri Şişli Florance Nightingale Hastanesi'nde devam ederken, kalp ve solunum durması sebebiyle yoğun bakım ünitesine alınmış, müdahalelere yanıt vermemiş ve saat 23.20'de vefat etmiştir." - Duayen foto muhabirinin vefatının ardından, sevenleri hastaneye geldi
Fotoğrafın efsane ismi Ara Güler, arkasında 2 milyonu aşkın fotoğraf karesi bırakarak 90 yaşında sevenlerine veda etti - Kendisini "Her zaman foto muhabiri ile fotoğrafçı birbirine karıştırılır. Biz, fotoğrafçı değiliz, foto muhabiriyiz." şeklinde tanımlayan usta, 1950'de başladığı mesleğinde birçok ilke imza attı - Dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak gösterilen Ara Güler, aralarında Winston Churchill, Indira Gandi, Alfred Hitchcock, Salvador Dali ve Picasso'nun bulunduğu birçok ünlü ile röportajlar yaparak fotoğraflarını çekti - Meslek hayatına birçok ödül de sığdıran Ara Güler, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü de layık görülmüştü
Duayen foto muhabiri Ara Güler, tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye ve dünya çapında yaratıcı fotoğrafçılığın en önemli temsilcilerinden olan Ara Güler, ünlülerin fotoğrafları ve foto-röportajlarıyla adını fotoğrafçılık tarihine yazdırdı. Ara Güler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarıyla bir anda Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Peki ünlü foto muhabiri Ara Güler kimdir? İşte duayen foto muhabiri Ara Güler'in hayatı...