Arkeolog Haberleri

Japonlar Afyonkarahisar'da kazı yapıyor! Kayıp 'Puruşhanda'yı bulma umudu... 'Japonya hükümetinden bir fon getirmeye çalışacağız'

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesindeki Üçhöyük kazısına kayıp şehir "Puruşhanda"yı bulma umuduyla katılan Japon bilim insanları, Türk akademisyenlerle bölgenin bilinmeyenlerini ortaya çıkarmak için titizlikle çalışıyor. Prof. Dr. Satoshi Urano kazı başkanının davetiyle kazıya dahil olduklarına değinip "Bu alan Akarçay Havzası'nın en önemli yeri. Etrafındaki alanlarda çok fazla arkeolojik yerleşimler var. Buradaki çalışmalarımız için Japonya hükümetinden bir fon getirmeye çalışacağız" dedi.

Haber

Arkeolog nasıl yazılır? Arkeolog mu arkoolog mu, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizi zenginleştiren ve iletişimde kendimizi daha iyi anlatabilmemizi sağlayan birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimeleri doğru olarak telaffuz etmek ve yazmak son derece önemli bir konudur. Türkçemizde var olan bazı kelimeler Türkçe kökenliyken bazıları ise yabancı kültürlerden geldiği için yazım şeklinde sıklıkla hata yapılmaktadır. Bu bağlamda imla hatası görülen sözcüklerden biri arkeolog kelimesidir. Peki, arkeolog nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Samsun'da inşaat kazısından Helenistik ve Roma dönemlerine ait yerleşke çıktı

Samsun'un İlkadım ilçesinde inşaat için yapılan kazı sırasında Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait olduğu değerlendirilen yerleşke bulundu.

Yurthaber

Japon arkeolog başkanlığında çarpıcı keşif: O ilimizde bulundu!

Kırıkkale'de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor. Çalışmalarda çizgi roman kahramanı "Barbar Conan" sayesinde ismi pek çok alanda bilinen Kimmerlerin Anadolu'daki ilk yerleşim yerinin Büklükale olduğunu işaret eden yeni kalıntılar ortaya çıktı. Çalışmalar sırasında savaşta kullanılan ok uçlarının bulunduğunu ifade eden Matsumura, dikkat çeken bir detayı ise "Ama ilginç olan..." diyerek anlattı.

Haber

Arkeolog

Arkeolog Hakkındaki Haberler Mynet'te. Arkeolog Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Lahitteki 2 bin 500 yıllık aşk mesajını arkeologlar çözdü! 'Beni tutsak etti'

Büyük İskender'in Yunan Generali Antigonos'un lahdi üzerindeki 2 bin 500 yıllık mesaj arkeologlar tarafından tercüme edildi. Yeni yapılan İznik Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen lahitte şu ifadelere yer alıyor; “Ben üzgün Arete, bütün benliğimle Antigonos’un mezarı başından sesleniyorum. Üzüntüden saçlarımı yoluyor ve duygularımı ağlayarak gösteriyorum. Bu kötü talih, bu ölüm bu seçkin adamı özgür bırakmak yerine beni tutsak etti.” İşte Lahitteki 2 bin 500 yıllık aşk mesajının detayları...

Haber

Antik Çağ'ın Kuş Kahini Markosun mezarı Bergama'da bulundu

Bergama Antik Kenti'ndeki Asklepion bölgesinde yüzey araştırmalarında keşfedilen ve milattan sonra 2. yüzyıla tarihlenen mezarın, Antik Çağ'da kuşların uçuş düzenini izleyerek gelecekten haber verdiğine inanılan Kahin Markos'a ait olduğu tespit edildi - Arkeolog Prof. Ulrich Mania: - "Markos bir rahipti ve kuş uçuşundan, gelecek zaman için kehanette bulunuyordu"

Yurthaber

Metropolis'te tarihi keşif! 1800 yıllık: İlk kez bulundu... Dünyanın gözü İzmir'de

Dört köşesi birçok eski medeniyetin miraslarına ev sahipliği yapan Türkiye'den tarihi keşifler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Son olarak, İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan Metropolis Antik Kenti'nde yapılan keşif arkeologları dahi heyecanlandırdı. Antik kentte kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Serdar Aybek, keşfe ilişkin görüşünü "Bizi çok sevindiren bir şey oldu" sözleriyle anlattı. 1800 yıllık keşif bir ilk olma niteliğini taşıyor.

Haber

Van'daki gizemli keşif tüm dünyada ses getirdi! Herkes ‘S’ harfine benzeyen o sembolü konuşuyor…

Van’ın Çaldıran ilçesinde arkeologların keşfettiği İlhanlı mimarisi kalıntıları Cengiz Han'ın torunu Hülagü Han'ın sarayı olabilir mi? Tüm dünyada ses getiren keşif için bir çok varsayım olsa da içlerinden en çok dikkat çekeni bu sorunun cevabı oldu. İşte Van’daki keşifle ilgili her şeyi aydınlatacak ‘S’ harfine benzer o sembolün detayları…

Haber

Erzurum'da kenenin ısırdığı arkeolog Murat Kurt hayatını kaybetti

Erzurum'da kenenin ısırdığı arkeolog Murat Kurt hayatını kaybetti

Yurthaber

Van'da 10 aydır polisin nöbet tuttuğu bölgede Pers İmparatorluğu'na ait mezar ortaya çıktı

Define avcılarının hedefi haline gelen Van'ın Edremit ilçesindeki Şabaniye Mahallesi'nde ilk kez Pers İmparatorluğu'na ait mezar bulundu. Yaklaşık 10 ay önce talan edilen bölgedeki kazı ihbarı sonrası başlatılan sondaj çalışması ile incelemeye alınan bölge birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillendi.

Haber

Trabzon’da heyecanlandıran arkeolojik kazı: Kiremit mezarlar ortaya çıktı

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Zağnos Vadisi içerisinde yer alan İçkale ve Yukarıhisar bölgesinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmasında 80 adet farklı dönemlere ait sikke ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen basit kiremit mezar bulundu. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, ''Bu çalışma Trabzon tarihinde bir ilki ifade ediyor. Helenistik, Roma, Bizans, Komones ve Osmanlı döneminden kalma çok önemli bulgulara rastladık. Ama daha yeni başladık'' şeklinde konuştu.

Haber

500 bin yıl önce yaşayan insan! Adı açıklandı

Yayımlanan yeni bir raporda bilim insanları, yaklaşık yarım milyon yıl önce Afrika’da yaşayan yeni bir insan türünün adını açıkladı. Homo bodoensis olarak açıklanan türün Orta Pleistosen döneminde var olduğu ve modern insanın doğrudan atası olduğu belirtildi.

Haber

Yer: İngiltere! İnsan ve hayvanların arenaya çıkmadan önce tutulduğu ‘hücre’ ortaya çıktı

İngiltere’nin Kent bölgesindeki Richborough yerleşim alanında, English Heritage kurumu arkeologları tarafından yapılan çalışmada, ilk olarak 1849’da Viktorya dönemi kazılarında ortaya çıkarılan amfitiyatronun duvarındaki bir boşluğun insan ve vahşi hayvanları tutmak için kullanılan bir nezarethane (carcer) ya da hücre olduğu ortaya çıktı.

Haber

Tam 32 parça! Rus arkeologlar hazine buldu

Rusya Bilimler Akademisi ve Ryazan Tarih ve Mimari Müze-Rezervi'nden arkeologlar, Eski Ryazan yakınlarında bir hazine keşfetti. 32 parçalık hazinenin Moğollar saldırmadan 100 yıldan fazla bir süre önce saklandığı belirtiliyor.

Haber

Arkeologlar Afrika kıtasının en eski insan mezarını keşfetti

Arkeologlar, Afrika’da yürüttükleri alan araştırması sırasında kıtadaki en eski insan mezarını keşfetti. Tamamlanan analiz sonucunda kemiklerin, dizleri karnına çekilmiş olarak sağına yatar bir şekilde bulunan ve yaklaşık 80 bin yıl önce kefenlenerek defnedildiği tahmin edilen bir çocuğa ait olduğu sonucuna varıldı.

Haber

Fransız arkeologlar binlerce yıl öncesine ait 40 tabut keşfetti

Fransız Ulusal Arkeolojik Araştırma Enstitüsü’ne (INRAP) bağlı arkeologlar, Korsika bölgesinde 300-600 yılları arasında olduğuna inanılan 40 tabutun bulunduğu Antik döneme ait mezarlık keşfetti.

Haber

Yatış pozisyonu ortaya çıkardı! İSKİ kazısını durduran olay

Düzce'de alt yapı çalışmaları sürdürülen Melen Havzası Koruma Projesi'ni durduran tarihi eserin 1500 yıllık Bizans İmparatorluğu'na ait mezar olduğu ortaya çıktı. Mezarın tespiti arkeologların incelemeleri sonucu ortaya çıktı.

Haber

Dünyanın en eski hayvan mezarlığı bulundu

Mısır'daki arkeologlar, dünyanın bilinen en eski evcil hayvan mezarlığını keşfetti. Yaklaşık 600 kedi, köpek ve maymuna ait kalıntılar, Kızıldeniz'in batı kıyısındaki Berenike kentinde bulundu. Yaklaşık 2 bin yıl önce öldüğü düşülen hayvanların bazılarının tasma ve çeşitli süslerle gömüldüğü görüldü.

Haber

Mısır’da arkeologlar, 5 bin yıllık bira fabrikası keşfetti

Amerikalı ve Mısırlı arkeologlar, Mısır'da Nil Nehri’nin batısında bira fabrikası keşfetti.

Haber

Euromos'taki kazı çalışmaları heyecanlandırıyor

Anadolu'nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'nın da bulunduğu Euromos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında bulunan parçalar, büyük bir titizlikle birleştiriliyor - Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl: - "Kentin tarihsel süreciyle doğru orantılı her türlü eser, restore edilerek değerlendirilmeye, arkeoloji bilimine kazandırılmaya çalışılıyor"

Yurthaber

Meksika: Arkeologlar ilk Maya köle gemisini buldu

Arkeologlar ilk kez Mayaları taşıdığı düşünülen bir köle gemisine ait kalıntılara ulaştıklarını açıkladı. Gemi, iç savaş sırasında yakalanan Mayaları Küba’daki şeker kamışı tarlalarına taşıyordu.

Haber

Denizli'deki 2 bin yıllık umumi tuvalet, turizme kazandırılacak

Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti'nde tespit edilen yaklaşık 2 bin yıllık kanalizasyon sistemi, umumi tuvalet ve temiz su boruları, bu yıl tamamen gün yüzüne çıkarıldı - Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman: - "Kare planlı ve ortasında havuz bulunan tuvalet 40 kişilik kapasiteye sahip. 2 bin yıl önce salgın hastalıklardan kurtulmak amacıyla toplu tuvaletlerin yapıldığını söyleyebiliriz"

Yurthaber

Stonehenge'in yakınında yeni keşif

Arkeologlar, dünyaca ünlü tarihi anıtlardan biri olarak gösterilen İngiltere’deki Stonehenge'in yakınında Taş Devri'nden kalma, dev bir anıt keşfetti. Anıtın neolitik dönemin yaşam ve inançlarına dair yeni kanıtlar sunduğu açıklandı.

Haber

Antalya'da arkeoloğu öldüren sanığın 18 yıla kadar hapsi istendi

Savcı mütalaasında, sanık hakkında "haksız tahrik" indirimi uygulanmasını talep etti

Haber

Otoyolla kesişen 2 bin 600 yıllık yol çelik köprüyle korundu

Neonteikhos Antik Kenti'ne giden ve Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu ile kesişen tarihi yolun korunması amacıyla 90 metrelik çelik köprü yapıldı - İzmir Müze Müdürü Hünkar Keser: - "Otoyol gibi önemli bir yatırım yapılırken tarihi değer de korunmuş oldu"

Yurthaber

Antalya'da arkeoloğun öldürülmesine ilişkin dava

Antalya Çıralı sahilinde Olimpos Antik Kenti kazı alanı sorumlularından arkeolog Sinan Sertel'i bıçaklayarak öldüren sanığın yargılanmasına devam edildi - Tanık Mert A: - "Sinan, Sadık Poyraz'ın annesinin hasta olduğunu öğrenince şikayetçi olmaktan vazgeçti"

Yurthaber

Arkeolog Çınaroğlu için Ankara Üniversitesi'nde tören düzenlendi

Arkeolog Çınaroğlu için Ankara Üniversitesi'nde tören düzenlendi

Haber

Antalya'da arkeoloğun öldürülmesine ilişkin dava

Antalya Çıralı sahilinde Olimpos Antik Kenti kazı alan sorumlularından arkeolog Sinan Sertel'i bıçaklayarak öldüren sanık "kasten öldürme "suçundan hakim karşısına çıktı - Öldürülen arkeolog Sinan Sertel'in ablası müşteki Nurcan Doğan: - "Annem hala kardeşimin bıçaklanarak öldürüldüğünü bilmiyor, kalp krizinden öldüğünü sanıyor. Sanığı vicdanıyla baş başa bırakıyorum"

Yurthaber

Antalya'da arkeoloğun öldürülmesine ilişkin dava

Antalya Çıralı sahilinde Olimpos Antik Kenti kazı alan sorumlularından arkeolog Sinan Sertel'i bıçaklayarak öldüren sanık "kasten öldürme "suçundan hakim karşısına çıktı - Öldürülen arkeolog Sinan Sertel'in ablası müşteki Nurcan Doğan: - "Annem hala kardeşimin bıçaklanarak öldürüldüğünü bilmiyor, kalp krizinden öldüğünü sanıyor. Sanığı vicdanıyla baş başa bırakıyorum"

Haber

Arkeoloğu öldüren sanık şikayetçi olmasın mesajı atmış

Antalya Çıralı sahilinde Olimpos Antik Kenti kazı alan sorumlularından arkeolog Sinan Sertel'i bıçaklayarak öldüren sanık hakkında "kasten öldürme "suçundan müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi - Sanık Sadık Poyraz'ın iddianamedeki ifadesinden: - "Sinan'ı hastaneye götüren Zafer'e attığım mesajda, Sinan'ın benden şikayetçi olmamasını ve aracı olmasını istedim" - Tanık Zafer B: - "Poyraz bana, 'Sen ona söyle isim vermesin, beni şikayet etmesin, bu olay burada kapansın, daha fazla uzamasın' mesajı attı. Ben de adam ölüyor sen neyin derdindesin dedim"

Haber

Arkeologlardan önemli buluş! Yarım metrelik penis heykeli

Arkeologlar İsveç'teki bir kazıda yaklaşık 4 bin yıllık yarım metreden uzun bir penis heykeli buldu. Heykelin kurban ayinlerinde kullanıldığı tahmin ediliyor.

Trend

Alexandria Troas'ın mimari detaylarını gün ışığına çıkarıyorlar

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde denize yakın bir bölgede yer alan Alexandria Troas'taki 9'uncu dönem kazılarında görevli mimar, restoratör, arkeolog ve antropologlar ile su altı araştırmacılarından oluşan yaklaşık 30 kişilik ekip çalışmalarını sürdürüyor - Antik kentte önceki yıllarda bulunan ve "pithos" olarak bilinen bin 500 yıllık toprak kapta yeşeren "asma" görenlerin dikkatini çekiyor - Kazı Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe: - "Bugüne kadar pek çok alan açıldı fakat bu yıla özgü olarak söylemek gerekirse, bu ölçeğiyle oldukça büyük olan antik kentin merkezinde 'forum' dediğimiz alanda çeşitli yapıların mimari detaylarının ortaya çıkarılması çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz"

Haber

Alexandria Troas'ın mimari detaylarını gün ışığına çıkarıyorlar

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde denize yakın bir bölgede yer alan Alexandria Troas'taki 9'uncu dönem kazılarında görevli mimar, restoratör, arkeolog ve antropologlar ile su altı araştırmacılarından oluşan yaklaşık 30 kişilik ekip çalışmalarını sürdürüyor - Antik kentte önceki yıllarda bulunan ve "pithos" olarak bilinen bin 500 yıllık toprak kapta yeşeren "asma" görenlerin dikkatini çekiyor - Kazı Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe: - "Bugüne kadar pek çok alan açıldı fakat bu yıla özgü olarak söylemek gerekirse, bu ölçeğiyle oldukça büyük olan antik kentin merkezinde 'forum' dediğimiz alanda çeşitli yapıların mimari detaylarının ortaya çıkarılması çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz"

Yurthaber

Bilecik'te tarihi yol kalıntıları bulundu

Osmaneli ilçesinde 6 bilim adamının yürüttüğü yüzey araştırmalarında, tarihi milattan sonra 69-79 yıllarına dayandığı değerlendirilen yolun kalıntılarına rastlandı - Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk: - "Haçlılar, Anadolu'ya geçerken bu yoldan geçtiler. Türkler ve Osmanlı da bu yolu kullandı. Aslında çok önemli bir yol ama belli bir bölümü günümüze ulaşmış, birçoğu yok" - "77 metrelik bölümünü keşfettik. Farklı farklı noktalardaki tespit ettiğimiz kısa yolların nasıl birleştiğini bulmaya çalışıyoruz"

Yurthaber

Bilecik'te tarihi yol kalıntıları bulundu

Osmaneli ilçesinde 6 bilim adamının yürüttüğü yüzey araştırmalarında, tarihi milattan sonra 69-79 yıllarına dayandığı değerlendirilen yolun kalıntılarına rastlandı - Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk: - "Haçlılar, Anadolu'ya geçerken bu yoldan geçtiler. Türkler ve Osmanlı da bu yolu kullandı. Aslında çok önemli bir yol ama belli bir bölümü günümüze ulaşmış, birçoğu yok" - "77 metrelik bölümünü keşfettik. Farklı farklı noktalardaki tespit ettiğimiz kısa yolların nasıl birleştiğini bulmaya çalışıyoruz"

Haber

4 bin yıllık bakış!

Kazakistan’da 4 bin yıllık Kyzylta Mezarlığı’nda yapılan kazılarda birbirlerinin gözlerinin içine bakan bir çiftin iskeleti bulundu.

Trend

Arkeolog Hayat Erkanal son yolculuğuna uğurlandı

Dalış yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Limantepe Su Altı Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal toprağa verildi - Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş: - "79 yıllık yaşamına çok şey sığdırdı. Hasankeyf'ten Limantepe'ye Türkiye'nin her noktasına dokundu"

Yurthaber

Arkeolog Hayat Erkanal son yolculuğuna uğurlandı

Dalış yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Limantepe Su Altı Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal toprağa verildi - Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş: - "79 yıllık yaşamına çok şey sığdırdı. Hasankeyf'ten Limantepe'ye Türkiye'nin her noktasına dokundu"

Haber

Binlerce yıllık mağarada geçmişin izleri aranıyor

Bilecik'te 15 kişiden oluşan arkeoloji ekibi, Orta Sakarya Vadisi'nde köy köy gezerek yüzey araştırmalarında buldukları 150 metre uzunluğundaki mağarada kazı çalışmalarına başladı - BŞEÜ Dr. Öğr. Üyesi Deniz Sarı: "Buradaki en erken izler milattan önce 5000'li yıllara dayanıyor. Şimdilik kesin konuşmak istemiyorum ama daha erkene gittiğine dair bulgulara da rastladık. Kazılar devam ettikçe sonuca tam ulaşacağız"

Haber

Binlerce yıllık mağarada geçmişin izleri aranıyor

Bilecik'te 15 kişiden oluşan arkeoloji ekibi, Orta Sakarya Vadisi'nde köy köy gezerek yüzey araştırmalarında buldukları 150 metre uzunluğundaki mağarada kazı çalışmalarına başladı - BŞEÜ Dr. Öğr. Üyesi Deniz Sarı: "Buradaki en erken izler milattan önce 5000'li yıllara dayanıyor. Şimdilik kesin konuşmak istemiyorum ama daha erkene gittiğine dair bulgulara da rastladık. Kazılar devam ettikçe sonuca tam ulaşacağız"

Yurthaber

Antalya'da öldürülen arkeolog ile katili aynı karede

Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı sahilinde bıçaklanan Olimpos Antik Kenti kazı alan sorumlularından arkeolog Sinan Sertel'in katiliyle aynı karede görüldüğü öldürülmeden önceki son anlarının görüntüsü, güvenlik kamerasına yansıdı - Sertel'i bıçakladığı suç aletini denize attığını öne süren katil zanlısı Sadık P, jandarmanın titiz çalışması sonucu bıçağı çalılıklara sakladığını itiraf etti

Yurthaber

Antalya'da öldürülen arkeolog ile katili aynı karede

Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı sahilinde bıçaklanan Olimpos Antik Kenti kazı alan sorumlularından arkeolog Sinan Sertel'in katiliyle aynı karede görüldüğü öldürülmeden önceki son anlarının görüntüsü, güvenlik kamerasına yansıdı - Sertel'i bıçakladığı suç aletini denize attığını öne süren katil zanlısı Sadık P, jandarmanın titiz çalışması sonucu bıçağı çalılıklara sakladığını itiraf etti

Haber

Antalya'da öldürülen arkeolog Karabük'te toprağa verildi

Kemer ilçesi Çıralı sahilinde bıçaklanarak öldürülen, Olimpos Antik Kenti kazı alan sorumlularından arkeolog Sinan Sertel, Karabük'ün Safranbolu ilçesinde toprağa verildi

Yurthaber

Antalya'da öldürülen arkeolog Karabük'te toprağa verildi

Kemer ilçesi Çıralı sahilinde bıçaklanarak öldürülen, Olimpos Antik Kenti kazı alan sorumlularından arkeolog Sinan Sertel, Karabük'ün Safranbolu ilçesinde toprağa verildi

Haber

Arkeologu öldüren zanlı tutuklandı

Kemer ilçesi Çıralı sahilinde Olimpos Antik Kenti kazı alan sorumlularından arkeolog Sinan Sertel'i bıçaklayan öldüren zanlı tutuklandı

Yurthaber

Arkeologu öldüren zanlı tutuklandı

Kemer ilçesi Çıralı sahilinde Olimpos Antik Kenti kazı alan sorumlularından arkeolog Sinan Sertel'i bıçaklayan öldüren zanlı tutuklandı

Haber

Minik arkeologlar kazıda

Çankırı Müzesi bahçesindeki "Minik Arkeologlarla Kaz Keşfet" etkinliğinde, kendileri için oluşturulan alanda kazı yapan çocuklar eğlenceli vakit geçirdi

Haber

Japon arkeologlar Kalehöyük kazılarıyla yetişiyor

Kırşehir'in Kaman ilçesinde Anadolu'nun 5 bin yıllık tarihinin araştırıldığı Kalehöyük bölgesinde kazı yapan ekibin başkanı Dr. Sachihiro Omura, Japonya'dan gelen genç arkeologlara burada eğitim veriyor - Sachihiro Omura: - "Japonya'dan gelen öğrencilere 1986 yılından beri ders veriyor, yapılan çalışmaları anlatıyoruz"

Haber

Rezan Has Müzesi'nden çocuklar için arkeologluk atölyeleri

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında "Küçük Arkeologlar Müzede" ve "Çamurdan Antik Köyüm" atölyeleri 20 Nisan'da başlayacak

Haber

2500 yıllık mezarda kırılmamış yumurtalar bulundu!

Arkeologlar, Çin’in Changzhou kentinde, 2500 yıl öncesine ait bir mezarda bir kap dolusu kırılmamış yumurta buldu.

Trend

Büyük keşif! Ölümsüzlük iksiri bulundu

Arkeologların yeni keşfi yıllardır üzerine çeşitli efsaneler üretilen 'ölümsüzlük iksiri'nin varlığına dair somut bir kanıt ortaya çıkardı.

Haber

Kazı çalışmasını sezon boyu sürdüren heyetlere finansal destek

Kültür ve Turizm Bakanlığınca kazı sezonunu tüm yıla yaymak için başlatılan çalışmalar kapsamında, ilk etapta 20 kazı noktası seçilecek - Kazının 12 ay sürdüreceği 20 alana her ay finansal destek sağlayacak Bakanlık, bunun için profesyonel arkeolog istihdam etme şartı getirecek

Haber

3700 yıllık hamile kadın mezarı!

Mısır'da arkeologlar, karnındaki fetüs ile gömülmüş hamile bir kadına ait 3 bin 700 yıllık mezar buldu.

Trend

Ağzında taşla gömülmüş! İtalya'daki vampir çocuk mezarı tüyler ürpertti

İtalya'nın Umbria bölgesinde yer alan Lugnano kasabasında Roma İmparatorluğu devrinden kalma bir çocuk mezarı bulundu. Stanford Üniversitesi arkeologları tarafından yürütülen kazılarda ulaşılan mezar sıradışı olarak nitelendiriliyor. Bunun sebebi ise mezardaki çocuğun 'vampir çocuk' olarak nitelendirilmesi. Ağzında taşla gömülen çocuğun 10 yaşlarında olduğu düşünülüyor.

Haber

İtalya'da arkeologlardan korkunç keşif: Vampir çocuk iddiası!

İtalya'nın başkenti Roma yakınlarındaki kazılarda, arkeologlar tarafından 1600 yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir iskelet bulundu. Çocuk yaşlardaki bir insana ait olduğu tahmin edilen iskeletin durumunun iyi olduğu belirtilirken, ağzının içinde dev bir taşın bulunması ise 'Vampir olduğuna inanıyorlardı ve dirilmemesi için ağzına taş tıkmışlar' yorumlarına neden oldu.

Haber

Yabancı arkeologlar Aşıklı Höyük'te

13. ICAZ Uluslararası Konferansı için Türkiye'ye gelen arkeologlar, Orta Anadolu'nun ilk köy yerleşimlerinden Aşıklı Höyük'ü gezdi

Haber

Ufkunu açan Küllüoba için kilometrelerce öteden geldi

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde Tunç Çağı'nda 1600 yıl boyunca kesintisiz yerleşik hayat sürülen Küllüoba kazısından haberdar olan ABD'li doktora öğrencisi arkeolog Ashley Cercone, gerekli izni alınca geldiği bölgede "çok değerli" diye tanımladığı bu deneyime ortak oldu - Ashley Cercone: - "Akademik kariyerim açısından çok önemli olan Küllüoba Höyüğü kazısında bulunan çanak ve çömleğin Anadolu'daki yeri ve Tunç Çağı kültürüyle nasıl ilişkilendirildiği konusunu araştırıyorum" - "Kazı ekibinin bir parçası oldum. Kazıya yardımcı oldum. Buradan çıkan eserler üzerinde incelemeler yapacağım"

Haber

Turizm cenneti Bodrum'un turistleri cezbeden müzesi

UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde olan ve çeşitliliğiyle öne çıkan arkeolojik eserleriyle ünlü Bodrum Kalesi, dünyanın en önemli su altı arkeolojik müzeleri arasında - Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Tayfun Selçuk: - "Bodrum Kalesi, Doğu Akdeniz'deki en önemli kalelerden bir tanesi. Türkiye'de tek, dünyada ise en önemli su altı arkeoloji müzelerinden birisi"

Haber

Romanya'da 3 bin yıllık kılıç bulundu

Buzau kentinde bulunan kılıcın 3 bin yıl öncesine ait olduğu belirtildi

Haber

Arkeologlar mezarı açınca neye uğradıklarını şaşırdı!

Çin'de yaptıkları arkeolojik kazılar sırasında buldukları mezarı açan uzmanlar şaşkına döndü.

Haber

Muğla'da inşaat kazısında kaya mezarları bulundu

Kaya mezarları, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü yetkililerince incelemeye alındı

Haber

6 bin yıldır bu halde

Arkeologlar bunun Hollanda’da bulunan en eski bebek mezarı olduğunu söylüyorlar. Utrecht eyaletinin Nieuwegein şehrinde bulunan mezar, 6.000 yıl öncesine tarihleniyor.

Haber

Pargalı İbrahim Paşa’nın mezarı Karaköy’de çıktı

Kanuni Sultan Süleyman’ın 13 yıl vezirliğini yapan ve padişahın emriyle idam edilen Pargalı Damat İbrahim Paşa’nın yüzyıllardır kesin olarak bilinmeyen mezarının, İstanbul Karaköy’de bir hanın bodrum katında, Koyun Baba Tekkesi olarak bilinen yerde olduğu iddia edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Galata’da bulunan yer Koyun Baba Türbesi olarak görünüyor. Galata’daki bu yerin Pargalı İbrahim Paşa’ya ait olduğu kesinleşirse, Anıtlar Kurulu burayı tescil edebilir.

Haber

3 bin 700 yıllık trigonometri tableti bulundu

Avustralya'da, 3 bin 700 yıllık dünyanın en eski trigonometri tableti bulundu. Tablet sadece dünyanın en eski trigonometrik tableti olmasının yanı sıra, Babil döneminde yapılmış tamamen doğru trigonometrik tablet. Prof. Wildberger Babil dönemine ait tabletin, trigonometrinin kurucusu olarak görülen Yunan gökbilimci Hipparkos'un çalışmalarından da öncesine dayandığını açıkladı.

Haber

Azmin zaferi! İşçi olarak başladığı kazıda arkeolog oldu

Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki Körtik Tepe'de yürütülen arkeoloji kazılara 10 yıl önce işçi olarak katılan ve bu sayede arkeolojiye ilgi duymaya başlayan Kemal Sırlan, girdiği üniversite sınavında arkeoloji bölümünü kazandı. Sırlan, üniversite mezuniyetinin ardından yüksek lisans eğitimini de başarıyla tamamladı ve geçen yılki KPSS'de 10 bin kişi arasında 16'ncı olarak arkeologluk yapmaya başladı.

Haber

Bin yıllık kayıp şehir bulundu

Arkeologlar, Etiyopya’nın doğusundaki Harla bölgesinde geçmişi 10. yüzyıla kadar uzanan kayıp şehir buldu. Kazıyı yürüten ekibin lideri Exeter Üniversitesi Arap ve İslami Çalışmalar Enstitüsü Profesörü Timothy Insoll, "Bulduğumuz şeyler, bu alanın bölgedeki ticaret merkezi olduğunu gösteriyor. Şehir zengin ve kozmopolit bir merkezdi." değerlendirmesinde bulundu.

Haber

Gelecekte arkeologlar bizi nasıl inceleyecek?

Günümüz medeniyeti büyük ölçüde CD’lere ve bilgisayar hafızasına kaydediliyor. Fakat bu cihazlar sandığımızdan daha hızlı çürüme ve bozulmaya uğruyor. Geleceğin tarihçilerine daha sağlam bir miras nasıl bırakabiliriz?

Haber

Gediz Nehri'nde tarihi keşif

Arkeologlar Manisa'da yapılan kazılarda 1.2 milyon yıl öncesine ait işlenmiş bir taş parçası buldu.

Haber

Alman arkeolog trafik kazasında hayatını kaybetti

Şanlıurfa'da meydana gelen trafik kazasında, Alman arkeolog hayatını kaybetti.

Haber

Denizde boğulan arkeolog Özal'a son görev

Belıkesir'in Erdek İlçesi'nde, şnorkelle denize girmesinin ardından kaybolan ve bir süre sonra cesedi bulunan arkeolog toprağa verildi.

Haber

Halet Çambel yaşamını yitirdi

Arkeolojinin yas günü... Dünya çapında tanınmış Türk arkeolog Halet Çambel yaşamını yitirdi...

Haber

‘Van 30 santim doğuya kaydı’

Van’da kazı çalışması yapan arkeologlar, kentin zemininde son 3 yılda doğuya doğru 27 ile 30 santimetre arasında kayma olduğunu tespit etti.

Haber

Ölümsüz aşıkların mezarı bulundu

Arkeologlar Romanya’nın Cluj bölgesindeki bir manastırda ele ele tutuşarak gömülmüş iki ceset buldu.

Trend

4 bin 400 yıl sonra ortaya çıktı

İngiltere’de eski bir Kraliyet bölgesi olan Windsor yakınlarında arkeologlar, 4 bin 400 yıllık altınlarla birlikte gömülmüş bir kadın iskeleti buldu.

Trend

Hz. İbrahim'in kayıp şehri bulundu mu?

İngiliz arkeologlar, Irak'ın Nasıriye kenti yakınlarındaki antik Ur şehri üzerinde yapılan kazılarda devasa büyüklükte bir kompleksin kalıntılarını ortaya çıkardı.

Haber

520 milyon yıllık fosil bulundu

Arkeologlar, Çin'de yapılan kazılarda dünyanın en eski canlılarından birine ait fosil buldu.

Trend

Bin yıllık kafatası

Meksika’da kazı çalışmaları yapan arkeologlar, kafatasında bozulma tespit edilen çok sayıda kemik ortaya çıkardı.

Trend

Pendik’te Marmaray’ı durduran höyük

Pendik tren istasyonunda Marmaray projesi kapsamında yapılan çalışmalar sırasında ‘Temenye Höyüğü’ olarak bilinen arkeolojik kalıntılar yeniden gün yüzüne çıktı.

Haber

Bakanlık'ta büyük skandal

Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi, tarihi eser kaçakçılığından gözaltına alındı.

Haber

3000 yıllık keşif!

Arkeologlar, Kudüs’te Kral Süleyman’ın döneminden kaldığına inandıkları bir su deposu buldu.

Trend

Amerikalı arkeolog ölü bulundu

Manisa Spil Dağı'nda dün kaybolan Amerikalı arkeologun cesedine ulaşıldı. Genç arkeologun, mağaraları incelerken 10 metrelik uçurumdan düştüğü belirtildi.

Haber

Sonunda Onu buldular mı?

Arkeologlar, cevabı uzun süredir aranan soruya yanıt bulduklarını düşünüyorlar

Trend

Kudüs'te 2 bin 700 yıllık mühür bulundu

İsrailli arkeologlar, Kudüs'teki bir arkeolojik kazı yerinde yaptıkları çalışmada, 2 bin 700 yıllık bir mührü gün ışığına çıkardı.

Haber

450 milyon yaşındaki esrarengiz canlı

ABD’li arkeologlar, yüz milyonlarca yıl önce yaşamış olan esrarengiz bir canlının yeni fosillerine ulaştı. “Godzillus” adı verilen canlının neye benzediği, hala anlaşılabilmiş değil

Haber

Bin 800 yıl sonra keşfedildi

İngiltere’nin doğusundaki Norfolk bölgesinde, Roma döneminden kaldığı anlaşılan esrarengiz bir yapı keşfedildi.

Haber

2 bin yıllık genelev jetonu bulundu

İngiltere'de amatör bir arkeolog, Roma dönemine ait 2 bin yıllık genelev jetonu buldu.

Haber

Hazreti Meryem’i kim güldürdü?

Kültür Bakanlığı’nın, Niğde’deki ‘Gülen Meryem’ freskini Türkiye’nin tanıtımında kullanması, sanat tarihçisi ve arkeologları kızdırdı.

Haber

Evrim tarihi yeniden yazılabilir

İsrailli arkeologlar 400 bin yıl öncesine ait dişler buldu. Buluş insan evrimi tarihinin yeniden yazılabileceğini gündeme getirdi.

Haber

2 bin 400 yıllık çorba

Çinli arkeologlar, 2 bin 400 yıl öncesine ait içinde çorba kalıntısı ve kemik bulunan bronz bir kabı gün ışığına çıkardı.

Trend

500 yıllık teori çöktü

Arkeologların İngiltere’nin başkenti Londra’da yaptığı kazılarda elde ettiği bulgular, frengi hastalığı hakkında yüzyıllardan beri bilinen bir inanışı ortadan kaldırabilir.

Haber