Arkeoloji Haberleri

Çorum'da altyapı çalışması sırasında Dionysos kabartmalı ağırlık taşı bulundu

Çorum'un Sungurlu ilçesinde altyapı kazı çalışmasında tesadüfen bulunan, üzerinde mitolojide "şarap tanrısı" olarak anılan Dionysos'un kabartmasının yer aldığı yaklaşık 2 bin yıllık litus (ağırlık pres taşı), Boğazkale Müzesi'nde koruma altına alındı.

Yurthaber

Arkeoloji nasıl yazılır? Arkeoloji mi arkooloji mi, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz sözcük yönünden çok zengin bir dil olarak tabir edilir. Bu kadar fazla kelimenin var olması bazı sözcüklerin yazımında zaman zaman imla yanlışının görülmesine neden olabilmektedir. Sözcüklerin yazımı kadar söyleniş biçimleri de ayrı bir öneme sahiptir. Dilimizde yaygın olarak yazım biçiminde hataya düşülen sözcüklerden biri arkeoloji kelimesidir. Peki, arkeoloji nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Muğla'da inşaat temelinde tarihi mimari parçalar bulundu

Muğla'nın Milas ilçesinde bir inşaat temelinde yapılan sondaj çalışmasında, tarihi mimari parçalara rastlandı.

Yurthaber

8. Heritage İstanbul 15-17 Mayıs'ta düzenlenecek

TG EXPO tarafından organize edilen koruma, restorasyon, arkeoloji, müzecilik ve kütüphanecilik teknolojileri fuar ve konferansı 8. Heritage İstanbul, bu yıl 15-17 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak.

Yurthaber

Arkeoloji

Arkeoloji Hakkındaki Haberler Mynet'te. Arkeoloji Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Hattuşa Antik Kenti'nde fil dişinden yapılmış 2 bin 800 yıllık süsleme parçası bulundu

Çorum'un Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşa Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazıda, yaklaşık 2 bin 800 yıllık olduğu değerlendirilen fil dişi süsleme parçası bulundu.

Yurthaber

İstanbul Kazıları sergisi Sultanahmet'te meraklılarıyla buluştu

İstanbul'daki arkeolojik alanlardan kesitler sunan "İstanbul Kazıları" sergisi açıldı.

Yurthaber

Alanya'daki Syedra Antik Kenti'nin orijinal gezi güzergahı ortaya çıkarılıyor

Antalya'nın Alanya ilçesinde 5 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarıyla görünür hale getirilen Syedra Antik Kenti'nde, antik dönem yürüyüş güzergahı ortaya çıkarılarak turizmin hizmetine sunulacak.

Yurthaber

İznik Gölü'ndeki 1600 yıllık bazilika metaverse ortamında gezilebilecek

Bursa'nın İznik ilçesinde, İznik Gölü'nün kıyıya yakın bölümünde tespit edildiği 2014 yılında dünyanın en önemli 10 keşfi arasında gösterilen 1600 yıllık bazilika, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) tarafından artırılmış gerçeklik "metaverse" ile sanal ortamda ziyarete açılacak.

Yurthaber

Depremde zarar görmeyen 3 bin 500 yıllık Maraş Fili korumaya alındı

Kahramanmaraş'taki arkeoloji müzesinde sergilenen ve 6 Şubat'taki depremlerde zarar görmeyen 3 bin 500 yıllık "Maraş Fili", müzedeki diğer arkeolojik eserlerle koruma altına alındı.

Yurthaber

Syedra Antik Kenti'ndeki 2 bin yıllık su sarnıçları turizme kazandırılacak

Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde bulunan 2 bin yıllık devasa su sarnıçları, kazı ve onarım çalışmaları sonrasında gezi güzergahına dahil edilecek.

Yurthaber

Aydın’daki tarihi eser kaçakçılığı davasında tahliye kararı

Tutuklu yargılanan eski Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız'ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi

Yurthaber

Tapınaklardaki binlerce yıllık anılar İzmir'deki müzede canlandırıldı

Aliağa'daki Kyme Antik Kenti'nde bulunan Helenistik Dönem'e ait tapınak heykelciği ve Menemen'deki Neontheikos Antik Yerleşimi'nden çıkarılan koç taşıyan 3 adam figürü ilk kez İzmir Arkeoloji Müzesinde sergiye açıldı - Tapınaklar, sunular ve adaklar başlığıyla ekim ayı süresince ziyaretçilerini ağırlayacak sergide, Hititler'den kalma insan formundaki adak çivileri, Metropolis Antik Kenti'nde bulunan ve "Üç Güzeller"in tasvir edildiği kurşun madalyon da yer alıyor

Yurthaber

İznik Gölü'ndeki batık kilisede Aziz Nikolas figürlü kolye ucu bulundu

Amerikan Arkeoloji Enstitüsünce 2014'te dünya çapındaki en önemli 10 keşiften biri gösterilen bazilikadaki su altı kazısından çıkarılan kolyede, "Noel Baba" olarak bilinen Aziz Nikolas'ın ismi de yazıyor - İznik Gölü Bazilikal Kilisesi Su altı Kazıları Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin: - "Bunun bizim açımızdan önemi; şu anda kazısını yapmış olduğumuz kilisenin orijinalde bir hacı kilisesi olduğunu, yani burayı ziyaret eden insanların hacı olarak isimlendirilebileceklerini gösteren önemli yerlerden biri. Dolayısıyla bu senenin en önemli buluntusu olarak değerlendiriyoruz"

Yurthaber

Elaiussa Sebaste Antik Kenti'ndeki hamam sütunları ayağa kaldırılacak

Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu: - "Sütunların ayağa kaldırılması bu yapının kullanımı hakkında fikir edinilmesini sağlayacak"

Yurthaber

Sirkeli Höyüğü, arkeolog adaylarının bilimsel çalışmalarına da katkı sağlıyor

Demir ve Geç Tunç Çağı'na ait yerleşim yeri kalıntılarının bulunduğu Sirkeli Höyüğü'ndeki kazılarda, Türkiye'nin yanı sıra İsviçre, Almanya ve İtalya'dan öğrenciler de görev alıyor - Bern Üniversitesi doktora öğrencisi Sofia Marks: - "Ben ilk kazı çalışmama 2019'da Sirkeli Höyüğü'ndeki 'D' açmasında başladım ve bu açmada küçük bir parça buldum, çok heyecanlıydı"

Yurthaber

Google'ın doodle yaptığı Jale İnan kimdir, mesleği nedir? Jale İnan kaç yaşında?

Google'ın doodle yaptığı Jale İnan'ın hayatı ve kim olduğu merak ediliyor. Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu olarak bilinen Jale İnan, 2001 senesinde hayatını kaybetmiştir. Ayrıca ünlü isim, arkeolog Aziz Ogan’ın kızı olarak bilinmektedir. Peki Google'ın doodle yaptığı Jale İnan kimdir, mesleği nedir? Jale İnan kaç yaşında? İşte merak edilenler...

Haber

Adramytteion Antik Kenti ve Burhaniye'deki temel kazılarında bulunan eserler sergilenecek

Adramytteion Antik Kenti ve Burhaniye'deki temel kazılarında bulunan eserler sergilenecek

Yurthaber

Muğla'da mermer ocağında Herakles'e ait olduğu düşünülen kabartma bulundu

Kabartmayı bulan Recep Aşık: - "Daha önce kayıtlarda olmayan bir eseri bulmanın mutluluğunu yaşıyorum"

Yurthaber

İkiztepe kazıları Karadeniz tarihine ışık tutuyor

Samsun'un Bafra ilçesinde devam eden kazının başkanı Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt: - "İkiztepe'de milattan önce 4500 yılından milattan önce 1700 yılına kadar aralıksız yerleşim devam ediyor. Karadeniz Bölgesi'ne baktığımız zaman bu kadar kesintisiz tabakalaşmayı veren şu an için tek yer"

Yurthaber

82 yaşındaki emekli öğretim üyesi antik kentteki kazı çalışmalarına destek veriyor

Prof. Dr. Ömür Bakırer, sağlık sorunlarına rağmen 6 yıldır Tokat'taki Komana Pontika Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalara gönüllü olarak katılıyor - Bakırer: - "Öğretim üyeleri için emeklilik diye bir şey olmuyor, araştırmalar devam ediyor. Sadece statünüz değişiyor. Emeklilik benim için hiç fark etmedi"

Yurthaber

Eskişehir'de 4 bin 500 yıllık kaplarda ağrı kesici etken maddesi kalıntısı bulundu

Küllüoba Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki: - "Bu, söğüt ağacının kabuğundan elde edilen ve aslında günümüzde de popüler ağrı kesicilerin yapımında kullanılan bir ham madde"

Yurthaber

Mersin'de 9 bin yıllık Yumuktepe Höyüğü'nün her katmanı inceleniyor

Mersin'de 9 bin yıllık Yumuktepe Höyüğü'nün her katmanı inceleniyor

Yurthaber

Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde bulunan amfora parçaları birleştiriliyor

Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu: - "Antik kentin kendi üretimi olan Geç Roma 1 amforalarıyla ilgili bir çalışma yürüttük. Yaklaşık 11 bin parça seramiğin istatistiki verisi elde edildi, tanım ve tasnifi yapıldı"

Yurthaber

Tunceli Müzesi'ni yazın 20 bin kişi gezdi

Alevilik, etnografya ve arkeoloji bölümlerinin yanı sıra yazılı ve görsel alanların bulunduğu müzede, taş aletler, çömlekler, madenlerden yapılmış eserler, bal mumu heykelleri, koç ve at biçimli mezar taşları sergileniyor - Müze Müdürü Kenan Öncel: - "Müzenin açılmasıyla kentimiz özellikle kültürel anlamda büyük atılım gerçekleştirdi"

Yurthaber

Aizanoi Antik Kenti kazısında mermer güneş saati bulundu

Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun: - "Bu sezon çay yatağında yaptığımız kazılarda bizi en çok heyecanlandıran, gün yüzüne çıkardığımız mermer güneş saati oldu. Bu güneş saati Roma dönemine ait ve Aizanoi'da bugüne kadar bulunan ilk güneş saati"

Yurthaber

Eskişehir'deki Şarhöyük kazılarında geç Frig dönemine ait tabakalara ulaşıldı

Kazı Başkanı Doç Dr. Mahmut Bilge Baştürk: - "Şu anda mimari tabakalara ulaştık ve bu mimari tabakalara ilişkin de geç Frig, geç Akhamenid diyebileceğimiz seramiğe ulaşmış durumdayız"

Yurthaber

Kütahya'nın kalbini kazdıkça 8 bin yıllık tarihi aydınlatıyorlar

Tavşanlı Höyük'te 18 metreye kadar inilen kazılarda, buradaki bataklığın 5 bin sene önce kurutularak yerleşim yeri haline getirildiği ortaya çıktı - Jeoarkeolojik sondajlar ve TÜBİTAK yaş tayini analizlerine göre bu seviyenin 4 metre altında ise tamamen bataklık altında kalmış 8 bin yıllık ilk yerleşim yeri bulunuyor

Yurthaber

Troya'da Anadolu geleneğinden izler taşıyan kubbeli fırın kalıntısı bulundu

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan: - "Buradaki kazı sonuçları Troya'nın bir Anadolu kültürü olduğunu açıkça ispatlıyor. Yaklaşık 3 bin 700 yıllık kubbeli fırın geleneğinden bahsediyoruz. Buradaki diğer buluntularla beraber bizim son Tunç Çağı ya da Orta Tunç Çağı olarak tanımladığımız arkeolojik dönemin başlarına tarihleyebiliyoruz"

Yurthaber

Dülük Antik Kenti'nde başlayan yeni sezon kazıları dönemin inanç yapısına ışık tutacak

Gaziantep'teki insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biri olan ve farklı dinlere ev sahipliği yapan antik kentte başlayan kazı çalışmaları 30 Eylül'e kadar sürecek - Kazı başkanı Prof. Dr. Michael Blömer: - "O dönemin birçok tanrısı var ancak henüz hangi tanrı için yapıldığını keşfetmedik, onu ortaya çıkarmayı hedefliyoruz"

Yurthaber

Tokat Valisi Hatipoğlu, Komana Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarını inceledi

Tokat Valisi Hatipoğlu, Komana Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarını inceledi

Yurthaber

Metropolis'te tarihi keşif! 1800 yıllık: İlk kez bulundu... Dünyanın gözü İzmir'de

Dört köşesi birçok eski medeniyetin miraslarına ev sahipliği yapan Türkiye'den tarihi keşifler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Son olarak, İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan Metropolis Antik Kenti'nde yapılan keşif arkeologları dahi heyecanlandırdı. Antik kentte kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Serdar Aybek, keşfe ilişkin görüşünü "Bizi çok sevindiren bir şey oldu" sözleriyle anlattı. 1800 yıllık keşif bir ilk olma niteliğini taşıyor.

Haber

Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde anıtsal yapı kalıntıları bulundu

Kazı başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı: - "Helenistik döneme ait bir kutsal alan veya başka bir mezar kalıntısı da olabilir. Bu açıdan çok heyecan verici bir çalışma" - "Aratos'un anıtsal mezarının mimarisini de açığa çıkardık. Burası, restorasyona hazır hale geldi"

Yurthaber

Kampüs yakınındaki kazı alanı arkeoloji öğrencilerine pratik yapma imkanı sağlıyor

OMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atila Türker: - "Üniversitemiz çok yakın, yürüyerek höyüğe gelebiliyorsun. Verdiğimiz dersler teorik, uygulama dersimiz de var ama bunu arazide yapacak olanağımız yoktu" - "Dombalaktepe, öğrencilerimize derslerde aldıkları teorik bilginin uygulamasını görme, bunu tecrübe etme imkanı sağlıyor. Bu da bizim için büyük kazanç oldu"

Yurthaber

Alacahöyük Ören Yeri'nde 87 yıl önce başlayan kazılar devam ediyor

Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım: - "Buradaki çalışmamızın temel nedenlerinden biri, kronolojiyi sağlam şekilde oturtabilmek" - "Alacahöyük'ün erken yerleşim katlarına ait zaman dizilimini daha net olarak ortaya koymayı hedefliyoruz"

Yurthaber

Tunceli Valisi Özkan, Tozkoparan Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarını inceledi

Tunceli Valisi Özkan, Tozkoparan Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarını inceledi

Yurthaber

Hititler'in kutsal şehri Nerikin üzerinin kapatılması için sponsor aranıyor

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal: - "Kazılarımızın daha verimli, daha etkin ve sonuç alıcı şekilde devam edebilmesi için kamu kaynaklarının yanı sıra sponsor desteklerine de ihtiyaç duyulmaktadır" - Oymaağaç Kazı Başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon: - "Bölgede karşımıza çıkan tüm bulgular bizlere Hitit ve takip eden dönemlerin yaşayış biçimleri konusunda bilgi verirken devam eden köklü gelenekleri de göstermesi açısından önemlidir"

Yurthaber

Bursa'da düzenlenen Arkeofest tarih meraklılarını ağırladı

Geçmişi 8 bin 500 yıl önceye dayanan Arkeopark Açık Hava Müzesi'ndeki festivalde, sikke basımı, Hitit çivi yazısı ile kilden çömlek ve fosil kolye yapımına ilişkin atölye çalışmaları gerçekleştirildi

Yurthaber

Arkeoloji mezunları ne iş yapar? Arkeoloji bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Meslek seçimi yapan üniversite adayları, ilgi duydukları bölümleri araştırırken maaş ve iş imkanları gibi pek çok faktörü de göz önünde bulundurur. Araştırılan bölümler arasında yer alan Arkeoloji bölümü nedir, mezunları ne iş yapar? 4 yıllık eğitim sürecinin ardından iş hayatına atılan Arkeoloji bölümü mezunları, Kültür ve Turizm Bakanlığı dışında arkeolojik araştırmalarda ve eğitimci olarak iş bulma imkanına sahiptir.

Egitim

Van'daki gizemli keşif tüm dünyada ses getirdi! Herkes ‘S’ harfine benzeyen o sembolü konuşuyor…

Van’ın Çaldıran ilçesinde arkeologların keşfettiği İlhanlı mimarisi kalıntıları Cengiz Han'ın torunu Hülagü Han'ın sarayı olabilir mi? Tüm dünyada ses getiren keşif için bir çok varsayım olsa da içlerinden en çok dikkat çekeni bu sorunun cevabı oldu. İşte Van’daki keşifle ilgili her şeyi aydınlatacak ‘S’ harfine benzer o sembolün detayları…

Haber

Eti Bakır İkiztepe'deki arkeolojik kazılara sponsor oldu

Eti Bakır İkiztepe'deki arkeolojik kazılara sponsor oldu

Yurthaber

Tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda tutuklanan eski müze müdürünün 71 yıla kadar hapsi istendi

Operasyonda yakalanan 27 kişi hakkında hazırlanan iddianamede sanıklardan Aydın Arkeoloji Müzesi'nin eski müdürü A.Y'ye "görevi kötüye kullanmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik" suçlamaları yöneltildi - İddianameden: - "Şüphelilerin suç işlemek amacıyla örgüt kurup yönettikleri ve örgüte üye oldukları yönünde kuvvetli suç şüphesinin var olduğuna karar verilmiştir"

Yurthaber

Adana’da bulundu! 3 bin yıl öncesine ait çıktılar, devlet kurumlarına bildirilecek...

Adana Yüreğir'de bulunan Misis Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılarda 3 bin yıl öncesine ait tohumlar bulundu. Konuyla ilgili Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, “Tohumları devlet kurumlarına bildireceğiz” ifadelerini kullandı.

Haber

Side'de yıkılan kaçak yapıların altından adeta tarih çıktı

Antalya'da Manavgat'a bağlı Side Antik Kenti'nde arkeolojik kazılar devam ederken, kaçak yapıların da yıkımı devam ediyor. Adeta 'kazdıkça tarih çıkıyor' diye nitelendirilen kentte, kaçak yapıların yıkıldığı bölgede, 2'nci yüzyılda kullanılan, 6 dönümlük uluslararası ticaret alanı olan liman agorası ve 170 metrelik liman caddesi ortaya çıkarıldı.

Haber

Mersin Arkeoloji Müzesi'nde Şan Resitali etkinliği düzenlendi

Mersin Arkeoloji Müzesi'nde "Şan Resitali" etkinliği düzenlendi

Yurthaber

Zeus Lepsynos Tapınağı ihtişamlı sütunlarıyla orijinal görünümüne kavuşuyor

Muğla'nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl: - "Restorasyonda kullandığımız mimari yapıların büyük bölümü orijinal malzemelerden oluşuyor. Bu çerçevede öncelikli olarak 6 sütunun alt tamburlarını orijinal yerlerine koyduk" - "Ziyaretçiler taşın nasıl ocaktan çıkarıldığını, kabaca nasıl işlendiğini, nasıl bir yöntemle tapınağa getirildiğini, tapınaktaki son işlemlerin ne şekilde yapıldığını rahatlıkla izleyebiliyor"

Yurthaber

Kocaeli'de bulunan yüksek rütbeli Roma askerine ait lahit tarihe ışık tutuyor

Roma imparatorlarından Diocletianus veya 1. Konstantin'in yaveri olduğu değerlendirilen Tziampo'nun lahdindeki yazıt sayesinde Anadolu'da ilk kez bir askerin "imparatorun koruyucusu" unvanı taşıdığı belgelendi - Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük: - "İlk defa bir imparator korumasına ait yazıt, lahit içinde iki iskelet ve mezar hediyeleriyle birlikte bir bütün olarak günümüze ulaşmıştır. Bu anlamda Tziampo lahdi, bu alanda dünyada bir ilktir"

Yurthaber

Çorum'da turistlere müzik eşliğinde tarih yolculuğu

Hitit Üniversitesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hayata geçirilen "Müzede Müzik Var Projesi" kapsamında kentteki müze ve ören yerlerinde müzik dinletileri sunulmaya başlandı - Vali yardımcısı Hakan Kubalı: - "Türkiye'nin ilk arkeolojik kazısı, Büyük Önder Atatürk'ün imzasıyla, 1935 yılında Alacahöyük'te başladı. Dolayısıyla burası önemli bir merkez."

Yurthaber

Arkeoloji Müzesi Müdürü ve yardımcısı tarihi eser kaçakçılığından gözaltına alındı

Emniyet Müdürlüğü tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili 11 ilde harekete geçti. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığınca çıkarılan kararda 37 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü A.Y. ve yardımcısı E.D.'nin de aralarında bulunduğu 34 şüpheli gözaltına alındı.

Haber

Vitrinleri yenilenen Çorum Müzesi, turizm sezonuna hazır

Müze müdürü Metin Çakar: - "Çorum Müze Müdürlüğü envanterinde 17 bin kadar eserimiz var. Bunlardan bin civarında olanı müzemizde teşhire sunuyoruz"

Yurthaber

Beçin Antik Kenti'nde yer altı radarıyla tarihe ışık tutuluyor

Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş: - "Yer altı radarı ve drone destekli sayısallaştırma çalışmaları, Beçin Antik Kenti'nde yeni ufuklar açacak" - Antik kentteki sayısallaştırma çalışmalarını yürüten Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek: - "Kazıların sağlıklı bir şekilde yürümesi ve antik kentin dününün, bugününün ortaya koyulması açısından elde edilecek veriler çok önemli"

Yurthaber

Yarımburgaz Mağarası'ndaki yeni galeriler, insanlık tarihine ışık tutacak

Oluşumu milyonlarca yıl öncesine dayanan ve Eski Taş Çağı'na kadar insan varlığının izlerini taşıyan mağarada yeni galerilere ulaşıldı - Mağaranın yaklaşık 1 kilometre derininde sadece uzman bir ekibin girebildiği, sarkıt ve dikitlerin zarar görmeden korunduğu yeni galerilerde henüz insan izine rastlanmadı

Yurthaber

Tunceli'deki tarihi koç ve at biçimli mezar taşları 500 yıllık kültürün izlerini taşıyor

Arkeolojik ve etnografik açıdan Tunceli kültürünün önemli bir halkasını oluşturan koç ve at biçimli mezar taşları, üzerlerine işlenen kılıç, hançer, tüfek, mermi şeridinin yanı sıra hayvan ve bitkisel bezmelerle dikkati çekiyor - Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel: - "Müzede 70 civarında koç ve at biçimli mezar taşımız var. İlimizde tescilleyerek koruma altına alınan 30'a yakın koç ve at biçimli mezar taşlarının bulunduğu sit alanlarımız mevcut" - Arkeolog Özgür Şahin: - "Alevi inancı ve yöre insanın kültürel değerlerinin bütünleşmesiyle şekillenmiş koç ve at biçimli mezar taşları, bölgenin önemli arkeolojik ve etnografik maddi kültür kaynaklarını yansıtmaktadır"

Yurthaber

Beşiktaş'taki kazılarda yeni keşif! 5 bin 500 yıllık yaprak bulundu

Beşiktaş'taki kazılarda heyecanlandıran bir keşif yapıldı. Beşiktaş-Mecidiyeköy metro hattının Beşiktaş istasyonu inşaatında yapılan arkeolojik kazılarda 5 bin 500 yıl öncesine tarihlenen çok sayıda yaprak bulundu. Çınar ağacına ait olduğu düşünülen yaprakların milattan önce 3500-3300 yıllarında yani günümüzde 5500-5300 yıl öncesine ait olduğu belirtiliyor.

Haber

Van'da 10 aydır polisin nöbet tuttuğu bölgede Pers İmparatorluğu'na ait mezar ortaya çıktı

Define avcılarının hedefi haline gelen Van'ın Edremit ilçesindeki Şabaniye Mahallesi'nde ilk kez Pers İmparatorluğu'na ait mezar bulundu. Yaklaşık 10 ay önce talan edilen bölgedeki kazı ihbarı sonrası başlatılan sondaj çalışması ile incelemeye alınan bölge birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillendi.

Haber

Avrupa'nın ödül avcısı Troya Müzesi kısa tanıtım videosuyla da ipi göğüsledi

"2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü" ile "2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü"ne layık görülen Troya Müzesi, Avrupa Müze Akademisi iş birliğinde gerçekleştirilen kısa tanıtım videosu yarışmasında da ödül kazandı - Müze müdürü Rıdvan Gölcük: - "Museums in Short yarışmasında Troya Müzesi kısa videosu 'Special Mention' ödülünü aldı. ‘Museums in Short’ 2012 yılında ilk defa lansmanını yapmıştı. Avrupa Müze Akademisi iş birliğiyle bu yıl 8’inci kez düzenlendi. Türkiye’ye bu ödül ilk kez geldi"

Yurthaber

Tarihe ışık tutan Tunceli Müzesi'ni 6 ayda 14 bin turist gezdi

Yazılı ve görsel alanlarıyla kentin binlerce yıllık tarihine ışık tutan Tunceli Müzesi, yılın her döneminde tarih ve kültür tutkunlarının uğrak yeri oluyor - Müze Müdürü Kenan Öncel: - "Müzenin şehrin merkezinde olması ve çok çeşitli sergilerden oluşmasından dolayı turistlerin sıkça tercih ettiği alana dönüştü"

Yurthaber

İzmir'de Romalı bir zengine ait 2700 yıllık iki mozaik bulundu

Konak ilçesi Agora Ören Yeri yakınında yerin yaklaşık 10 metre altında bulunan mozaiklerin, milattan önce 753-509 yıllarını kapsayan erken Roma dönemi yerleşkesine ait olduğu belirlendi - Ellerinde horoz olan iki insan figürünün yer aldığı mozaiklerin, ihtişamı simgelediği belirtildi

Yurthaber

İstanbul'un tarihi Beşiktaş'ta değişiyor! 8 metre derinlikte bulundu: Urfa'nın Göbeklitepe'si varsa İstanbul'un da Beşiktaş'ı var

Beşiktaş'taki arkeolojik kazılar, İstanbul'un bilinen tarihini değiştiriyor. Çalışmalardaki son aşamada 8 metre derinlikte milattan önce 4500-5000 yıllarına ait pişmiş topraktan yapılan çanak çömlek parçaları olan keramikler bulundu. Bu buluntularla İstanbul'un bilinen tarihi daha eski dönemlere taşındı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, ''Urfa'nın Göbeklitepe'si varsa İstanbul'un da Beşiktaş'ı var' diyorum. Beşiktaş için hiç beklenen bir durum değildi. Çok çarpıcı bulgular'' dedi.

Haber

Kahin Tepe kazılarının bu yılki bölümü tamamlandı

Kazı danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurperi Ayengin: - "Bulduğumuz yontular çok yüksek bir yontu sanatının burada var olduğunu gösteriyor. Gerçekten çok önemli keşifler bunlar"

Yurthaber

Trabzon’da heyecanlandıran arkeolojik kazı: Kiremit mezarlar ortaya çıktı

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Zağnos Vadisi içerisinde yer alan İçkale ve Yukarıhisar bölgesinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmasında 80 adet farklı dönemlere ait sikke ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen basit kiremit mezar bulundu. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, ''Bu çalışma Trabzon tarihinde bir ilki ifade ediyor. Helenistik, Roma, Bizans, Komones ve Osmanlı döneminden kalma çok önemli bulgulara rastladık. Ama daha yeni başladık'' şeklinde konuştu.

Haber

Hierapolis'te Helenistik döneme ait iki ev kalıntısı bulundu

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Grazia Semeraro: - "Evlerin Hierapolis'in kurulduğu yıllara ait olduğunu düşünüyoruz" - "Ayrıca bu olağanüstü kentteki günlük yaşamın incelikli bir tanıklığını temsil eden güzel kabartma figürlü seramikler, sikke, kandiller ve sırlı vazolar gibi birçok küçük obje bulduk"

Yurthaber

Kahin Tepe kazı ekibinin maskotu: Sarman

Kahin Tepe'deki kazı ekibine eşlik eden kedi "Sarman" kazının maskotu oldu - Kazıya katılan arkeologlardan Rukiye Özkahveci: - "Molalarda bizim eğlencemiz oluyor. Beraber yemek yiyoruz, beraber oynuyoruz, enerjimizi yükseltiyor"

Yurthaber

Gölyazı'daki kazılar Apollonia ad Rhyndacum Antik Kenti'nin tarihine ışık tutacak

Bursa'nın turistik bölgelerinden Gölyazı Mahallesi'ndeki antik kent kazıları, Helenistik dönemde yapılan ve 10 bin kişi kapasiteli olduğu tahmin edilen tiyatro ile çevresinde sürüyor - Kazının bilimsel danışmanı BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Şahin: - "Tiyatronun özellikle giriş kısmının, sahne kısmının sağlam olabileceği konusunda öngörülerimiz var. Bu konuda çalışmalara hızlı bir şekilde başladık ve tiyatronun sağlam kalan kısımlarını bir an önce açığa çıkarmak ve hizmete sunmak istiyoruz"

Yurthaber

İznik'te nekropol kazısında bulunan iki lahitten mumyalanmış 3 iskelet çıktı

Hisardere Nekropolü alanında yan yana bulunan ve 2. yüzyıla tarihlenen lahitlerden birinin önceki yıllarda kaçak kazıyla patlatıldığı, diğerinin sağlam kaldığı belirlendi - Arkeologlar, ayrıca duvarlarına ulaştıkları yapının İznik Gölü'ndekine benzer bir bazilikaya ait olduğunu tespit etti - Kazının bilimsel koordinatörü Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç: - "Lahitlerle beraber özellikle 3. yüzyıldan sadece İznik'e özgü, başka hiçbir yerde örneği olmayan, içleri boyalı, bezemelerle süslü oda mezarlar mevcut"

Yurthaber

Komana Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında Roma kılıcı bulundu

Kazı Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas: - "Kazı çalışmalarında bu yıl ilk defa Roma Dönemi (3. yüzyıl) yapı katmanına da ulaştık" - "Ağır yangın geçirmiş bir binanın kazılabilen küçük kısmında bir kap ile birlikte demir bir kılıç (spatha) bulduk" - "Yanık tabaka içindeki buğday, badem ve benzeri kalıntılar, gelecek yıl sürdürülecek kazı çalışmalarında yapının fonksiyonu ve dönemin ekonomisi, beslenmesi, yaşam biçimleri ile ilgili önemli bilgiler sağlayacağımızı göstermektedir"

Yurthaber

Diyarbakır'da bulanan gizemli ABD rozetinin bölgeye nasıl geldiği araştırılıyor

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde 7 yıldır kazı çalışmalarının sürdüğü Zerzevan Kalesi'nde, ABD’nin kuruluş sembollerinin yer aldığı rozet bulundu. Rozetin bölgeye nasıl geldiğiyle ilgili incelemelerin sürdüğünü belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, “Analizler sonrası rozetin üretiminde 15’inci yüzyıl sonrası teknoloji kullanıldığı anlaşıldı. Ayrıca arkeometrik analizler, rozetin yaklaşık 250- 300 yıl toprak altında kaldığını göstermektedir” dedi. Rozetin üzerindeki yazı ise dikkat çekti.

Haber

Dülük Antik Kenti'ndeki kazılar farklı dinlerin tarihine ışık tutacak

Gaziantep'teki insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biri olan ve farklı dinlere ev sahipliği yapan antik kentteki kazı çalışmaları sürüyor - Kazı Başkanı Prof. Dr. Engelbert Winter: - "Teşhup, Hristiyanlık, İslamiyet, bütün dinler burada vardı ve art arda geliyor. Bu da burasının bir dini merkez olduğunu gösteriyor" - "Dini tarihimizin nasıl bir akışa sahip olduğunu görmekteyiz. Bütün bu dönemlerin üst üste bindiğini biliyoruz ki bunu arkeolojik veriler de ispatlamakta"

Yurthaber

Korkutan görüntü: Her yerden kafatası ve kemikler çıkıyor

Erzurum’da üzerinde herhangi bir arkeolojik kazı çalışması yapılmayan Değirmenler Höyüğünün tahribata uğraması sonucu insanlara ait kafatasları ve kemikler meydana çıktı.

Haber

Diyarbakır'daki Çayönü Höyüğü'nde yeni keşif! 5 bin yıllık sandık mezar bulundu

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde göçebelikten yerleşik yaşantıya, avcılık ve toplayıcılıktan üreticiliğe geçilen neolitik dönemin izlerini taşıyan Çayönü Höyüğü'nde arkeolojik kazılar devam ederken, yapılan kazılarda 5 bin yıllık sandık mezar bulundu.

Haber

Suriye sınırındaki Oylum Höyük yönetim merkeziymiş

Kazı Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin: - "Karkamış Kralı İni-Teşup'a ait olan çeşitli Hitit mühür ve mühür baskıları Oylum Höyük'ün Hititler döneminde de önemli bir yönetim merkezi ve askeri üs olduğunu gösteriyor"

Yurthaber

Kastamonu'daki Pompeiopolis Antik Kenti ziyarete açılmaya hazırlanıyor

Taşköprü Belediyesince KUZKA'ya sunulan güdümlü proje teklifiyle antik kentin sınırlarının koruma altına alınması, güvenlik kamera sistemi yapılması, yeni bir ziyaretçi karşılama, tanıtım merkezi ile kazı depo ve laboratuvar alanları oluşturulması planlanıyor - Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tayyar Gürdal: - "Burada yerel güçlerin taşın altına elini koyması, kazıları desteklemesi gerekiyor. Onların desteğini alırsak, çok verimli ve hızlı şekilde Pompeiopolis Antik Kenti'nin gezilebilir bir ören yeri haline dönüşmesini sağlayabiliriz"

Yurthaber

Adıyaman'da yeni keşif! Roma dönemine ait birbirinden farklı 60 aile mezarlığı bulundu

Adıyaman'da Kuyulu köyü yakınlarında yapılan kazılarda her odası birbirinden farklı mimari yapıya sahip, Roma dönemine ait 60 aile mezarlığı bulundu.

Haber

İspanya'da Neandertallere ait 60 bin yıllık kalıntılar bulundu

İspanya'nın doğusundaki Barselona kenti yakınlarındaki kazı çalışmalarında Neandertallere (günümüzden yaklaşık 250 bin ila 40 bin yıl önce yaşamış ilkel insan) ait kalıntıların olduğu 60 bin yıllık bir kamp tespit edildi.

Haber

Eskişehir’de 5 bin yıllık küp mezarlarda çocuk iskeletleri bulundu

Eskişehir’de Küllüoba Höyüğü'ndeki arkeolojik kazılarda, milattan önce 3 bin yıllarına dayanan küp şeklinde 25 çocuk mezarıyla iskeletlerin yanı sıra ‘ölü hediyesi’ olarak bırakıldığı tahmin edilen mühür, saç halkalar ve takılar bulundu.

Haber

Bandırma'da, İlk Çağ kenti Daskyleion'daki kazılarda su kanalı bulundu

Bandırma'da, İlk Çağ kenti Daskyleion'daki kazılarda su kanalı bulundu

Yurthaber

Daskyleion'da bulunan ok uçları dönemin savaş ve avcılık tarihine ışık tutuyor

Bandırma ilçesindeki İlk Çağ kentinde yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan ve çoğunluğu Pers medeniyetine ait olan 500 ok ucu, iki veya üç kanattan oluşuyor - Daskyleion'da ele geçen madeni silahlar üzerine doktora yapan öğretim görevlisi Özgün Kasar: - "İki kanatlı ok uçları geniş kanatlara sahipse deriyi, cildi delmek için kullanılmış olabilir. Daha çok üç kanatlı ve sivri ok uçları zırhları delmek için kullanılmış. Form, ağırlık ve büyüklüklerinin, kesinlikle kullanıldıkları amaçla ilişkili olduğunu, bu ok uçlarının hem savaşlarda hem de avlanmak için kullanıldığını söyleyebiliriz"

Yurthaber

Soli Pompeipolis Antik Kenti kazılarında gök bilimci ve şair Aratos'un anıt mezarının geçidine ulaşıldı

Mersin'de yürütülen kazının başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı: - "Geçen yıldan bu yana en az 2 metre aşağıya inilerek son aşamaya gelindi ve tabana yaklaşıldı. Buranın mimari mezar anıtı olarak farklı bir yapısı var. Mezar, eşsiz bir yuvarlak şeklinde"

Yurthaber

Nuh’un Gemisi’nin indiği yerde heyecanlandıran keşif

Dünya tarihi ve arkeolojisi açısından önemli bir başarıya imza atan Kafkas Üniversitesi araştırma ekibi, Nuh’un Gemisi’nin indiği bölgenin çok yakınında 7 bin yıllık yaşamın izlerine ulaştı.

Haber

Diyarbakır Sur’daki kazılarda Osmanlı dönemine ait çok sayıda el bombası bulundu

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde İçkale mevkinde Amida Höyük'te devam eden kazılarda Osmanlı dönemine ait çok sayıda el bombası bulundu. Bulunan bombaların sayısının şimdilik 750 adet olduğu öğrenilirken, alanda yapılacak çalışmaların tamamlanması sonrası net sayının açıklanacağı bildirildi.

Haber

Komana Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları başladı

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas: - "Çalışmamızın ana hedefi Hamamtepe bölgesinde milattan önce 6. yüzyıla kadar indiğimiz bazı alanları genişletmek"

Yurthaber

Balıkesir'de heyecanlandıran keşif! Türkiye'nin yegane örneği

Balıkesir'in Edremit ilçesinde devam eden Antandros Antik Kenti kazılarında 2 bin 400 yıllık pitos mezar bulundu. gün yüzüne çıkarılan mezar, arkeologları heyecanlandırdı. Pandemi nedeniyle küçük bir ekibin çalışma yaptığı bölgede farklı gömü geleneklerine rastlanması dikkat çekiyor.

Haber

Denizli'deki Cehennem Kapısı'nın gizemi çözüldü

Denizli'de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale'nin yanı başındaki Hierapolis Antik Kenti'ndeki kazılarda, 2013 yılında ortaya çıkarılan ve antik dünyada 'Ölüler ülkesine geçiş kapısı' olarak kabul edilen Cehennem Kapısı'nın gizemi, modern bilim sayesinde çözüldü. Çalışmalar sonucunda, antik dönemde yapılan adak törenlerinde, mağaraya gönderilen hayvanların karbondioksit gazının etkisiyle öldüğü belirlendi.

Haber

Heyecanlandıran keşif! Dünyanın en eski cam şişesi bulundu

Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesindeki Büklükale mevkiinde devam eden kazı çalışmalarında, Hititlerden önceki Asur Ticaret Kolonileri Çağı’na ait saraydaki bodrumda 3 bin kâsenin bulunduğu ve o dönemde de kalabalık törenlerin yapıldığı tespit edildi. Saray içerisinde dünyanın en eski cam şişesi de bulundu.

Haber

Muğla'daki Euromos Antik Kenti'nde 2 bin 500 yıllık heykeller ve yazıt bulundu

Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl: - "Karya bölgesinin eksik olan arkaik dönem heykeltıraşlığının çok önemli iki halkasını ve bir de Helenistik döneme tarihlenen bir yazıtı burada gün yüzüne çıkardık"

Yurthaber

Çorum Müzesi tarihi eserlerinin yanı sıra dış ışıklandırması ve binasıyla da ilgi çekiyor

Çorum Müzesi Müdürü Metin Çakar: - "Mimarisiyle dikkati çeken binamız artık geceleri de bütün ihtişamıyla şehrimizi süslüyor. Güzel bir mimari yapıyı güzel bir aydınlatmayla daha dikkat çekici hale getirdik"

Yurthaber

Muğla'da maden sahasından çıkarılan tarihi eserler arkeoloji parkına taşınıyor

Muğla'da maden sahasından çıkarılan tarihi eserler arkeoloji parkına taşınıyor

Yurthaber

Giresun Adası'nda arkeolojik kazılar yeniden başlıyor

Giresun Adası'nda arkeolojik kazılar yeniden başlıyor

Yurthaber

Dünya göç haritasını değiştirecek bulgu! Beşiktaş'ta arkeoloji üssü kuruldu

İstanbul Beşiktaş'ta metro istasyonu olacak alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Bölgede sürdürülen çalışmalar sırasında M.Ö 3500-3000 yılları arasında tarihlenen kurgan tipi mezarlar bulundu. Yaklaşık 6 bin yıllık olduğu saptanan buluntuların dünya göç haritasını değiştirebileceği iddia edildi.

Haber

Tarihi Kadıkalesi kazılarında 13'üncü yüzyıldan kalma insan iskeletleri bulundu

Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki tarihi Kadıkalesi-Anaia Höyüğü'nde bu yıl yapılan kazılarda 13'üncü yüzyıldan kaldığı tahmin edilen ikisi çocuk 5 insana ait iskelet bulundu. Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdulbari Yıldız, "Mezardaki iskeletlerin duruş ve gömülüş tarzına baktığımızda Hıristiyan dinine mensup insanlar olduğunu anlıyoruz. Mezarlarla ilgili antropolojik çalışma devam ediyor" dedi.

Haber

Elazığ'da yıkım kararı verilen evde bulunan tarihi tahıl ambarı koruma altına alındı

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde depremde ağır hasar gördüğü için yıkım kararı verilen kerpiç evde bulunan ve 250 yıllık olduğu değerlendirilen tahıl ambarı, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Haber