Şanlıurfa'da insanlık tarihine ışık tutan Karahantepe, yabancı profesörleri de büyüledi. Dünyadan çeşitli yerlerinden yaklaşık bin akademisyen bölgeyi gezdi. Karahantepe'den oldukça etkilendiğini belirten Alman tarihçi Prof. Dr. Herman Parzinger, toprağın üzerindeki T şeklindeki dikili taşları işaret ederek "Bu, oldukça inanılmaz" dedi. Japon arkeolog Prof. Dr. Junzo Uçiyama da "muhteşem" olarak bahsettiği Karahantepe'nin kendisini heyecanlandırdığın belirtti.
Antalya'nın simgelerinden tarihi Hıdırlık Kulesi'nde sürdürülen arkeolojik kazı ve seyir terası çalışmalarında sütunlu bir yapı bulundu.
Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında, ilk kez sağlık alanında kullanılan şifa tası ile iki zihgir (okçu yüzüğü) bulundu.
Van'da, Urartular tarafından inşa edilen Ayanis ve Çavuştepe kalelerinde yıllardır yürütülen kazı çalışmalarında yaklaşık 2 bin 700 yıllık geçmişin izleri sürülüyor.
Muğla'nın Dalaman ilçesindeki Kalinda Antik Kenti'nde, bölgenin tarihine ışık tutacak kazı çalışmalarına devam ediliyor.
Helenistik dönemin önemli yerleşim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesindeki Olba Antik Kenti'nde, yürütülen kazı çalışmalarında milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen kadın heykeli ve üzerinde mitolojik sahnelerin yer aldığı 2 friz parçasına ulaşıldı.
İstanbul'da devam eden arkeolojik kazılarda önemli bir gelişme yaşandı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Günün en heyecan verici haberi" diyerek yaptığı paylaşımda, İstanbul'da bu sabah çok önemli bir arkeolojik buluntunun açığa çıkarıldığını duyurdu. Polat, açıklamasının devamında "İstanbul’un kayıp Roma Sarayı bölümüne ulaştığımızı görüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Gümüşhane'deki Satala Antik Kenti'nde sürdürülen arkeolojik kazılarda heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’da kazı yapılabilen tek kalesi olan Satala'da Anadolu’daki ilk Leyjoner mezarlığı bulundu. Çok katmanlı ve ana kayaya oyulmuş mezarlıkta, 25 yıllık görev süresini dolduran Roma askerlerine verilen yaklaşık 2 bin yıllık 'Diplomata' denilen bronz belgenin de parçası çıktı. Mezarlıkta ayrıca, demirden mızraklara ait parçalar ve çeşitli silahlar da bulundu.
Mısır’ın İskenderiye şehrindeki Taposiris Magna Tapınağı’nda yapılan arkeolojik kazılarda büyük bir keşfe imza atıldı. Arkeologlar, Antik Mısır'ın efsanevi kraliçesi Kleopatra’nın kayıp mezarına ulaştığı tahmin edilen bir yer altı tüneli keşfetti. 2 bin yıldan daha eski olan bin 300 metre uzunluğundaki tünelin, yerin 13 metre altında bulunduğu belirtildi. Kazı çalışmalarının başındaki isim olan Arkeolog Kathleen Martinez, "Mezarı ortaya çıkarırsak 21. yüzyılın en önemli keşfi olacak” dedi.
İzmir'in Bornova ilçesinde şehrin ilk insanlarının yaşadığı Yassıtepe Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarında heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Bölgede, Yunan Miken Uygarlığı'na ait mezar alanıyla birlikte çok sayıda buluntu gün yüzüne çıkartıldı. İzmir kent merkezinde ilk kez bu mezarlık alanının bulunmasının önemli olduğuna dikkat çeken Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Bu eserler günümüzden 3 bin 400 yıl öncesine ait" dedi. İşte detaylar...
Kazılar sırasında Geç Osmanlı Dönemi'ne tarihlendirilen seramik, sikke, metal, cam ve kemik buluntuları da tespit edildi - Bitlis Eren Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Karasu: - "2004'ten bu yana yürütülen kazılarla kalenin yaklaşık yüzde 50'lik kısmı gün yüzüne çıkarıldı. kalan kısımlarda çalışmalar devam ediyor"
İzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılarda, araştırmacıları şaşkına çeviren bir keşfe imza atıldı. Kazılar sırasında, 2 bin 500 yıllık olduğu belirlenen perirrhanterion (lavabo) bulundu. Lavabonun üzerinde fantastik mitolojik yaratıklar ve araba yarışları bezeli olduğu görüldü. Araştırmacılar, M.Ö. 6'ncı yüzyıla ait bu eser için, aynı şekilde bir örneğinin daha önce görülmediğini ifade etti. İşte heyecanlarından keşfin detayları...
Mersin’de antik liman kenti "Anemurium"da devam eden kazı çalışmalarında heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Sütunlu cadde olabileceği düşünülen alanda yapılan kazılarda biri bebek 4 iskelet bulundu. Kentin nekropol alanı dışında kalan bölgede çıkan iskeletlerden bebek olanın bir amfora içerisinde defnedilmiş olması ise tüm ekibi heyecanlandırdı. İşte heyecanlandıran keşfin detayları...
Mersin'de 9 bin yıllık Yumuktepe Höyüğü'nün her katmanı inceleniyor
Avcılar'daki Bathonea antik liman kenti kazılarında araştırmacıları heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Kazı çalışmalarında bin 500 yıllık bir çocuk mezarı bulundu. Küçük mezarda bir kıza ait olduğu değerlendirilen bilezik ve çıngırak da gün yüzüne çıktı. Bulunan mezarla birlikte o döneme ait defin kültürüyle ilgili yeni bilgiler elde edilmesi bekleniyor. İşte heyecanlandıran keşfin detayları...
Zernaki Tepe'de, modern toplu konut anlayışının Doğu Anadolu'daki ilk örneği olduğu değerlendirilen 270 hektar alandaki kent kalıntısında ortaya çıkarılan Aramice yazılmış 4 yeni kitabe uzmanlarca inceleniyor - Van Müze Müdürü Erol Uslu: - "İlk veriler bu yapının Part İmparatorluğu dönemine ait olduğu yönünde. Urartu sonrası Pers ve Partların bu bölgede hakimiyet kurduğuna ilişkin ciddi bir veri, bulgu olduğunu söylemek gerekir"
Avcılar'daki Bathonea Antik Liman Kenti kazılarında, heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda, M.Ö. 5. yüzyıla ait sepet formunda sütun başlığı bulundu. Sütun başlığının bir benzeri, 1960'lı yıllarda Saraçhane kazıları sırasında bulunmuştu. İki eserin de aynı usta tarafından yapılmış olabileceği değerlendiriliyor. İşte detaylar...
Geç Roma dönemine ait hokka ve divit takımının bir arada bulunmasının, dünyada ilk olma özelliği taşıdığı belirtildi
Urartular döneminde Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, Van Gölü'ne hakim 2 bin 300 rakımdaki tepeye inşa edilen kaledeki faaliyetlerin büyük bir yangın nedeniyle sona erdiği belirlendi - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun: - "Kalenin batı bölümünde, kale ile ilişkili olacak hizmet binalarının da varlığını görmekteyiz. Mutfak ve kaleye hizmet sağlayacak çeşitli odaların varlığını tespit ettik"
Gaziantep'teki insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biri olan ve farklı dinlere ev sahipliği yapan antik kentte başlayan kazı çalışmaları 30 Eylül'e kadar sürecek - Kazı başkanı Prof. Dr. Michael Blömer: - "O dönemin birçok tanrısı var ancak henüz hangi tanrı için yapıldığını keşfetmedik, onu ortaya çıkarmayı hedefliyoruz"
Kazı başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı: - "Helenistik döneme ait bir kutsal alan veya başka bir mezar kalıntısı da olabilir. Bu açıdan çok heyecan verici bir çalışma" - "Aratos'un anıtsal mezarının mimarisini de açığa çıkardık. Burası, restorasyona hazır hale geldi"
OMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atila Türker: - "Üniversitemiz çok yakın, yürüyerek höyüğe gelebiliyorsun. Verdiğimiz dersler teorik, uygulama dersimiz de var ama bunu arazide yapacak olanağımız yoktu" - "Dombalaktepe, öğrencilerimize derslerde aldıkları teorik bilginin uygulamasını görme, bunu tecrübe etme imkanı sağlıyor. Bu da bizim için büyük kazanç oldu"
Tunceli'nin Tozkoparan köyünde geçen yıl başlatılan kurtarma kazısına, Düzce, Erzurum, Diyarbakır ve Çorum illerindeki çeşitli üniversitelerden akademisyenler danışmanlık yapıyor - Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz: - "Kazıda bizi şaşırtan mimari kalıntılar açığa çıktı ve çok geniş duvarlarla karşı karşıyayız. Kalın duvarlar olması bunun bize anıtsal yapı olduğunu düşündürüyor"
Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal: - "Kazılarımızın daha verimli, daha etkin ve sonuç alıcı şekilde devam edebilmesi için kamu kaynaklarının yanı sıra sponsor desteklerine de ihtiyaç duyulmaktadır" - Oymaağaç Kazı Başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon: - "Bölgede karşımıza çıkan tüm bulgular bizlere Hitit ve takip eden dönemlerin yaşayış biçimleri konusunda bilgi verirken devam eden köklü gelenekleri de göstermesi açısından önemlidir"
Kahramanmaraş'taki Yassı Höyük'te kazı çalışmaları başladı
Hristiyan ve Türk-İslam medeniyetinin izlerini taşıyan yapıları bünyesinde barındıran Gevhernik Kalesi ve çevresindeki arkeolojik kazı, 18 kişilik ekip tarafından titizlikle sürdürülüyor - Kazı başkanı Osman Aytekin: - "Bu yıl ki kazılara yeni başlanmasına rağmen kiliselerin ne tür süslemelere sahip olduğu, ne tür kap kaçak kullanıldığı yönünde veriler elde ettik"