Sakarya’nın Karapürçek ilçesinde eşinin rahatsızlığı için aronya meyvesi yetiştirmeye başlayan 65 yaşındaki İdris Bilici, şimdilerde taleplere yetişemiyor. Bir dönümlük arsada yetiştirilen ve bin bir derde deva olan meyvenin kilosu ise 500 liradan alıcı buluyor. Başta eşinin rahatsızlığına iyi geleceğini düşündüğü için ektiğini anlatan Bilici, dostlarına da gönderdikten sonra şimdi siparişlere yetişemediğini anlattı.
Yalova’nın coğrafi işaretli meyvesi aronya oluşan talep ve fiyatıyla bu sene üreticisinin yüzünü güldürdü. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman "Aronya birim alandan getirisi yüksek bir ürün olduğu için tercih ediliyor" derken "Diğer illerdeki rakamların 2-3 katı rakamlara Yalova aronyası olarak coğrafi işaretli ürün olarak pazarlanıyor" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale'de ilk kez yetiştirilen ve dünyada "süper meyve" olarak bilinen aronya meyvesi 200 liradan satışı başladı. Tıbbi bitkiler sınıfında yer alan bu meyve hem taze tüketim de hem de ilaç sanayisinde kullanılabiliyor. İlk hasatta 7 ton ürün elde ettiklerini belirten üretici, diyabet ve kanser hastalarının bu meyveye ilgi gösterdiğine ifade etti.
Tokat'ta, annesinin hastalığı sırasında tanıştığı aronyayı 2022 yılında yetiştirmeye karar veren Sezgin Kanat, ürünlerinin ilk hasadını yapmaya başladı. Aronyanın kilosunun 250 liradan satıldığını belirten Kanat, "Bağışıklık sistemi düşük hastalara, şeker hastalarına, bunun gibi birçok hastalığa iyi geldiğini öğrendik" dedi.
Bitkiler yapı ve çeşitlerine göre farklı familyalara ayrılır. Aronya ise gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Koyu mor ya da siyah renkli küçük meyveleri vardır. Aronya bitkisi dayanıklı bir yapıya sahiptir. Çeşitli iklim koşullarına uyum sağlayabilen bu bitki, kış soğuklarına ve kuraklığa karşı dayanıklıdır. Bu durum aronya bitkisinin geniş bir coğrafyada yetiştirilebilmesini sağlar.
Ağustos ayının ortasına gelinirken, sıcak havalar yurt genelinde etkisini sürdürüyor. Birçok çiftçi verimsizlikten şikayet ederken, halk arasında 'süper meyve' olarak bilinen meyve ise yüz güldürüyor. Çiftçilerin yüksek gelir kaynağı nedeniyle tercih ettiği aronya meyvesinin hasadı Konya'da başladı. -32 dereceye kadar dayanabilen meyvenin faydaları saymakla bitmiyor.
Konya’da kansere yakalanan eşinin tedavisi sürecinde aronya meyvesiyle tanışan Tahsin Tosun, o zamana kadar bilmedikleri bitkiyi üretmeye karar vererek hububat tarlalarının arasından aldığı araziye aronya bahçesi kurdu. Eşinin başarılı tedavisinin ardından yaptığı pazarlama işini bırakarak aronya yetiştiriciliğine yönelerek kendi işinin sahibi olan Tosun, gençlere fırsatları değerlendirmeleri konusunda tavsiyede bulundu.
Trakya'da, yüksek besin değeri ve antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak bilinen aronyanın üretim alanı her yıl genişliyor.
Edirne'de, yüksek besin değeri ve antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak bilinen aronya hasadına başlandı. Aronya hasadı heyecanı yaşadıklarını söyleyen üretici Enver Kırımlı, "Aronyanın tıbbi aromatik değeri çok yüksek, hatta bu değerin henüz tam anlaşılamadığını düşünüyorum." dedi. Aronyanın sağlık açısından faydalı olduğunu da anlatan Kırımlı, "Antioksidan değeri çok yüksek ve içerisinde pek çok faydalı madde var" ifadelerini kullandı.
İstanbul'un yoğunluğundan sıkılarak Balıkesir'in Savaştepe ilçesine yerleşen sağlık teknikeri Gülçin Yazıcıoğlu (37), beş dönümlük alanda "süper meyve" olarak bilinen aronya yetiştiricisi oldu.
Sıklıkla tüketmediğimiz meyve ve sebzelerin şaşırtan faydaları bulunabiliyor. Aronya meyvesi de pek bilinmeyen lezzeti ve faydalarıyla ilgi çekiyor. En güçlü antioksidanlar arasında bulunan üzüme benzeyen bu meyve cinsel gücü artırarak düz duvara tırmandırıyor. Ancak faydaları sadece cinsellikle sınırlı kalmıyor. Aronyanın faydaları say say bitmiyor.
Kendi arazilerinde organik yöntemle coğrafi işaret tescilli Yalova aronyası ile tıbbi aromatik bitkiler üreten 16 kadın, iki ay önce kurdukları kooperatifi büyütüp ihracata yönelik adımlar atmayı hedefliyor - Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Naz Tezcan: - "Taze ürünün yanında kurutma, suyunu sıkma, aronya sirkesi, çayı gibi ürünlerimiz de var. Bunların dışında diğer tıbbi aromatik bitkilerle de araştırma ortamında ufak denemeler yapıp beğenilecek numuneler üzerinde çalışıyoruz"
İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal: - "Hücre yenileme özelliği bulunuyor. Besin değeri yüksek bir ürün ve en önemlisi antioksidan özelliği çok yüksek"
Nevşehir’in Göre kasabasında çiftçi Ahmet Katılmış tarafından üç yıl önce deneme amaçlı yetiştirilen ve faydalarından dolayı 'süper meyve' olarak bilinen aronya meyvesinin hasadı yapıldı. Hasat, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve milletvekili Mustafa Açıkgöz tarafından yapıldı.
Şehir yaşamından sıkılınca köyde bahçe kurup aronya yetiştirmeye başladı
Bilecik'te tarımda alternatif ürün aronyanın hasadı yapıldı
Trabzon'da fındık ve mısıra alternatif olarak dikilen aronyada hasat başladı
Çarşamba Ovası'nda 10 dönüm araziye deneme amacıyla dikilen aronya meyvesinden 3 ton rekolte bekleniyor - Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam: - "Özellikle Samsun'un doğu kısmında fındığa ve kavağa alternatif olarak aronya inşallah yerini alacak"
Kanser hızla büyüyen bir hastalıktır. Yaşam tarzı ve beslenme rutini kanser oluşumunu hızlandırabilir veya yavaşlatabilir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kanser hakkında önemli bilgiler elde edildi. Yeni yapılan araştırmaya göre; bir süper gıda kanserli hücrelerin büyümesini 24 saat içinde yüzde 60 oranında azalttığı öne sürüldü.
Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen proje kapsamında, akıllı tarım uygulamalarıyla 10 dekar alanda yetiştirilmeye başlanan aronya üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil: - "Katma değeri yüksek bir bitki olduğu için projelendirelim ve birkaç bölgeye yayalım dedik. 3-5 örnek bahçe tesis ederek, vatandaşlarımıza bu ürünü tanıtmaya çalıştık. O amaçla bu sürece başladık"
İstanbul'daki fabrikasını bırakıp memleketine dönen Ercüment Oğuz, 61 dönüm araziye 18 bin 900 aronya fidesi dikti