Kırıkkale'de ilk kez yetiştirilen ve dünyada "süper meyve" olarak bilinen aronya meyvesi 200 liradan satışı başladı. Tıbbi bitkiler sınıfında yer alan bu meyve hem taze tüketim de hem de ilaç sanayisinde kullanılabiliyor. İlk hasatta 7 ton ürün elde ettiklerini belirten üretici, diyabet ve kanser hastalarının bu meyveye ilgi gösterdiğine ifade etti.
Ana vatanının Kuzey Amerika olduğu kabul edilen aronya meyvesi, doğada hazır bulunan ama henüz çok fazla keşfedilmemiş faydalı meyvelerden biri olarak bilinir. Geniş bir tarihi ve çok çeşitli kullanım alanları vardır. Yine de birçok besin gibi aronya meyvesi de bilinçsizce ve doktora danışmadan tüketilmemelidir.
Bitkiler yapı ve çeşitlerine göre farklı familyalara ayrılır. Aronya ise gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Koyu mor ya da siyah renkli küçük meyveleri vardır. Aronya bitkisi dayanıklı bir yapıya sahiptir. Çeşitli iklim koşullarına uyum sağlayabilen bu bitki, kış soğuklarına ve kuraklığa karşı dayanıklıdır. Bu durum aronya bitkisinin geniş bir coğrafyada yetiştirilebilmesini sağlar.
Ağustos ayının ortasına gelinirken, sıcak havalar yurt genelinde etkisini sürdürüyor. Birçok çiftçi verimsizlikten şikayet ederken, halk arasında 'süper meyve' olarak bilinen meyve ise yüz güldürüyor. Çiftçilerin yüksek gelir kaynağı nedeniyle tercih ettiği aronya meyvesinin hasadı Konya'da başladı. -32 dereceye kadar dayanabilen meyvenin faydaları saymakla bitmiyor.
Konya’da kansere yakalanan eşinin tedavisi sürecinde aronya meyvesiyle tanışan Tahsin Tosun, o zamana kadar bilmedikleri bitkiyi üretmeye karar vererek hububat tarlalarının arasından aldığı araziye aronya bahçesi kurdu. Eşinin başarılı tedavisinin ardından yaptığı pazarlama işini bırakarak aronya yetiştiriciliğine yönelerek kendi işinin sahibi olan Tosun, gençlere fırsatları değerlendirmeleri konusunda tavsiyede bulundu.
Yalova'nın Altınova ilçesinde 3 yıl önce kurulan kooperatif tarafından bölgede yetişen meyvelerden kivi, aronya ve Trabzon hurmasından sirke, cevizli sucuk, reçel gibi yiyecekler üretiliyor, atıklar da kompost yapımında değerlendiriliyor.
Trakya'da, yüksek besin değeri ve antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak bilinen aronyanın üretim alanı her yıl genişliyor.
Edirne'de, yüksek besin değeri ve antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak bilinen aronya hasadına başlandı. Aronya hasadı heyecanı yaşadıklarını söyleyen üretici Enver Kırımlı, "Aronyanın tıbbi aromatik değeri çok yüksek, hatta bu değerin henüz tam anlaşılamadığını düşünüyorum." dedi. Aronyanın sağlık açısından faydalı olduğunu da anlatan Kırımlı, "Antioksidan değeri çok yüksek ve içerisinde pek çok faydalı madde var" ifadelerini kullandı.
İstanbul'un yoğunluğundan sıkılarak Balıkesir'in Savaştepe ilçesine yerleşen sağlık teknikeri Gülçin Yazıcıoğlu (37), beş dönümlük alanda "süper meyve" olarak bilinen aronya yetiştiricisi oldu.
Yalova'nın Altınova ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce organik aronya üretiminin yaygınlaştırılması ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi amacıyla hasat şenliği yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı Uzman Eller Projesine başvuran Ziraat Mühendisi Esra Cahyir Evrensel, aldığı hibe desteği ile Erzincan Merkeze bağlı Yaylabaşı Beldesinde aronya bahçesi kurdu.
Sıklıkla tüketmediğimiz meyve ve sebzelerin şaşırtan faydaları bulunabiliyor. Aronya meyvesi de pek bilinmeyen lezzeti ve faydalarıyla ilgi çekiyor. En güçlü antioksidanlar arasında bulunan üzüme benzeyen bu meyve cinsel gücü artırarak düz duvara tırmandırıyor. Ancak faydaları sadece cinsellikle sınırlı kalmıyor. Aronyanın faydaları say say bitmiyor.
Kendi arazilerinde organik yöntemle coğrafi işaret tescilli Yalova aronyası ile tıbbi aromatik bitkiler üreten 16 kadın, iki ay önce kurdukları kooperatifi büyütüp ihracata yönelik adımlar atmayı hedefliyor - Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Naz Tezcan: - "Taze ürünün yanında kurutma, suyunu sıkma, aronya sirkesi, çayı gibi ürünlerimiz de var. Bunların dışında diğer tıbbi aromatik bitkilerle de araştırma ortamında ufak denemeler yapıp beğenilecek numuneler üzerinde çalışıyoruz"
Nevşehir’in Göre kasabasında çiftçi Ahmet Katılmış tarafından üç yıl önce deneme amaçlı yetiştirilen ve faydalarından dolayı 'süper meyve' olarak bilinen aronya meyvesinin hasadı yapıldı. Hasat, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve milletvekili Mustafa Açıkgöz tarafından yapıldı.
Nevşehir'de aronya hasadı yapıldı
Isparta’da organik solucan ve yarasa gübresiyle yetiştirilen aronya meyvesi fidanları ile yaklaşık 65 ilde bahçe kurulumu yapılıyor. 4-5 yaşlarında tam verimliliğine oturan aronya fidanlarından bir dönümde 1 buçuk ile 3 ton arasında meyve alınabiliyor. Toptan olarak kilosu 50 ile 75 TL arasında satılan aronyanın perakende fiyatları ise 100 ile 150 TL arasında değişiyor. Sağlık açısından çok değerli olan meyvenin gün geçtikçe üretiminin daha da artacağı düşünülüyor.
Şehir yaşamından sıkılınca köyde bahçe kurup aronya yetiştirmeye başladı
Çarşamba Ovası'nda 10 dönüm araziye deneme amacıyla dikilen aronya meyvesinden 3 ton rekolte bekleniyor - Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam: - "Özellikle Samsun'un doğu kısmında fındığa ve kavağa alternatif olarak aronya inşallah yerini alacak"
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün kurduğu bahçede, aralarında safran, adaçayı, kekik, gülhatmi, tarhun otu, sarı kantaron, biberiye, aronya ve mürverin de bulunduğu 60 çeşit bitki yetiştiriliyor - Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek: - "Biz öncelikle bölgemizde mevcut türlerin adaptasyon kabiliyetini görmek istiyoruz. Amacımız, burada üreticilerimize, kıymetli çiftçilerimize model olmak"
Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen proje kapsamında, akıllı tarım uygulamalarıyla 10 dekar alanda yetiştirilmeye başlanan aronya üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil: - "Katma değeri yüksek bir bitki olduğu için projelendirelim ve birkaç bölgeye yayalım dedik. 3-5 örnek bahçe tesis ederek, vatandaşlarımıza bu ürünü tanıtmaya çalıştık. O amaçla bu sürece başladık"
İstanbul'daki fabrikasını bırakıp memleketine dönen Ercüment Oğuz, 61 dönüm araziye 18 bin 900 aronya fidesi dikti
Kentte son 2 yılda aronyanın ekim alanı 3,5, ahududunun 10, yaban mersinin 26 kat arttı - İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy: - "Kırklareli'nde buğday, arpa, ayçiçeği ekilmeyen 1055 dekar alanı aronya, yaban mersini, frenk üzümü, ahududu ve böğürtlenle tarıma kazandırdık"
Kocaali ilçesinde "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi" projesi kapsamında 4 dönüm alanda fidan dikimine başlanan aronyayla üretimin çeşitlendirilmesi hedefleniyor - İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burak Bilgin: - "Bölgemizin iklim ve toprak koşullarına uygun olduğunu düşündüğümüz, kar oranı yüksek, fındıktaki masrafların olmadığı aronyayla ilgili proje hazırladık"
Büyükşehir Belediyesi iştiraki Tarım Peyzaj AŞ Genel Müdürü Semih Polat: - "2023 yılına kadar hedefimiz 5 milyon fidan dağıtmak. Bu fidanların içinde yaban mersini, ahududu, çilek ve aronya mevcut" - "Ahududunda Türkiye piyasasının yüzde 98'ini karşılıyoruz, Türkiye'de birinci sıradayız. Yaban mersininde ilk üçteyiz. Çilek bizim için çok önemli bir ürün"
Samsun'da üreticilere 4 bin 400 aronya fidesi dağıtıldı
Mersin'de kadın üreticiler aronya üretimine başladı
Sağlığa faydası saymakla bitmeyen, anavatanı Kuzey Amerika olan ve 'süper meyve' olarak bilinen aronya, artık Kırklareli’nde de yetiştirilecek. Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen projede aronya meyvesi sahip olduğu geniş pazara ek olarak yaş ve kuru meyve bakımından yüksek ekonomik değer kazandırması açısından tercih edildi. Üstelik 'süper meyve' aronya, yapılan yatırımı kısa sürede amorti ediyor.
Süper meyve olarak da anılan aronya meyvesi içeriğindeki besin değerleri ile tam bir şifa deposu. 1 kilogramı 25 kilo limona eş değer olan aronya meyvesi, antioksidan içeriği ile hastalıklarla başa çıkmada ciddi etkiye sahip. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu meyve, kanserle savaşta da önemli role sahip. Aronya meyvesinin kabiliyetlerini bilen gurbetçi İsmail Sarı da, 40 yıldır Almanya'da sürdürdüğü iş hayatının ardından memleketine dönerek bahçe dolusu aronya yetiştirmeye başladı.
Şeker hastalarının rahat bir şekilde tatlı tüketimini sağladığı belirtilen, başta aronya olmak üzere çeşitli bitkilerden üretilen 'MorMiks' adlı üründen mor renkli künefe yapıldı. Prof. Dr. İhsan Kara, "MorMiks gıdadaki şekeri sıfırlamıyor. Şekerin kana geçmesini kana karışmasını yavaşlatıyor. Genleri farklı bir şekilde çalıştırıp kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlıyor" dedi.
"Bakanlık olarak aronya ve kivi bahçesi kurmada çok büyük desteklerimiz var. Bunlar artarak devam edecektir"
Gölbaşı'ndaki arazisinde Japon kan çimi, cennet bambusu ve abelya gibi peyzaj çalışmalarında kullanılan bitkiler, aronya, goji berry, siyah ve kırmızı frenk üzümü, hünnap gibi aromatik meyveler ile ada çayı, sumak ve mentol gibi aromatik bitki yetiştiren Ankaralı çiftçi Mustafa Sami Barshan: - "Ankara çiftçisine tarımla ilgili neler yapılabileceğini, burada neler yetiştirilebildiğini göstermek amacıyla böyle bir koleksiyon çalışması yapmak istedim" - "Burada ilaç ve hayvan gübresi kullanmadan üretimimizi yapıyoruz. Enerjimizi dahi güneş ve rüzgardan alıyoruz"
Yalova'da "süper meyve" aronya için hasat etkinliği yapıldı
Trabzon’da halk arasında 'süper meyve' olarak bilinen aronya meyvesinin 4 yıl süren deneme üretimleri tamamlandı. Taleplere yetişemediklerini anlatan aronya yetiştiricisi Tayfun Kandaz, ''2018 yılı Mayıs ayında aronya meyvesini deneme amaçlı bahçeme diktim. Daha sonra sağlığa olan faydaları nedeniyle bahçemi genişlettim ve bu meyvenin üretimine başladım. Aronya yetiştirdiğimi duyanlar merak edip bahçeme geldiler. Daha hasadıma başlamadan aronya meyvem tükendi'' dedi.
Edirne'de yüksek verimli "aronya" ve mürver"in hasadına başlandı
Konya'da, kansere yakalanan eşinin sağlıklı beslenmesi için yurt dışından getirdiği fidanlarla "süper meyve" olarak bilinen aronya yetiştirmeye başlayan Tahsin Tosun, tıbbi tedavisi sonrası eşi iyileştikten sonra büyüttüğü bahçesiyle kendi mesleğini bıraktı, yeni iş sahibi oldu. Yetiştirdiği aronyaları yaş olarak 120 liraya, kurusu ise 380 liradan satmaya başladı.
Konya'da kansere yakalanan eşinin sağlıklı beslenmesi için aronya meyvesi yetiştiren Tahsin Tosun: - "Aronya yetiştiricileri, dekar başına Türkiye'de yetiştirilen diğer bitkilerin tamamından daha yüksek gelir sağlıyor. Şu anda kilosunun perakende satış fiyatı yaş olarak 120 lira, kurusu ise 380 lira. Biz dört kişilik bir aileyiz ve yıllık geçimimizi çok rahat şekilde tamamen aronyadan sağlıyoruz" - "Aynı zamanda bunun sirkesini, reçelini de üretiyoruz. Dondurulmuş olarak da satıyoruz. Altıncı yılımızda bu sene bitki başına verimimiz 4 kilo civarında. Toplamda 5 ton meyve çıkacak"
TÜRKPATENT tarafından haziranda tescili yapılan "süper meyve"nin Yalova'da 150 dekar olan üretim alanının yıl sonuna kadar tesis edilecek sahalarla 300 dekarın üzerine çıkarılması hedefleniyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar: - "Geçen yıl 7-8 tonluk bir hasadımız söz konusuydu. Bu yıl aronya bahçelerimizden 20-25 tonluk rekolte bekliyoruz"
Trabzon’da halk arasında 'süper meyve' olarak bilinen ve ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin 3 yıl süren deneme üretimleri başarıyla tamamlandı. Karadeniz'e uyum sağlayan meyvenin bakanlık destekleri ile üretimi yaygınlaştırılacak.
İzmit’in çeşitli köylerinde tarımsal ürünlerin üretimini gerçekleştiren İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, klasik tarımın dışında aronya meyvesinden sonra salep ve ekinezya için harekete geçti.İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit’te salep ve ekinezya üretimi için harekete geçti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar: - "Yalova'yı bir aronya bahçesi havzası yapmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda da Yalova aronyası olarak da coğrafi işaret başvurumuz var"
Kansere karşı olumlu etkisi olduğu bilinen süper meyve Aronya bitkisi, çiftçilere katkı sunması amacıyla İzmit'te oluşturulan Alternatif Ürünler Bahçesi'ne dikildi. Bağışıklık sistemi için gerçek bir şifacı olan Aronya insan sağlığı açısından oldukça değerli...
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kansere karşı olumlu etkileri nedeniyle "Süper Meyve" olarak bilinen Aronya bitkisinin yaygınlaşarak çiftçilere katkı sunması amacıyla İzmit’te oluşturulan Alternatif Ürünler Bahçesi’ne Aronya fidanları dikildi.İnsan sağlığına ve beslenmesine katkısı nedeni ile halk arasında ‘Süper Meyve’ diye adlandırılan Aronya bitkisi Kocaeli’deki ilk dikimi İzmit’te oluşturulan Alternatif Ürünler Bahçesine gerçekleştirildi.
Aronya meyvesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde sık sık tüketilir ve her hastalığa iyi geldiği bilindiğinden bu meyveye halk arasında “süper meyve” denir. Türkiye’de son dönemlerde daha fazla tanınan ve tüketilmeye başlanan aronia meyvesi ülkemizde de oldukça sevilmiştir.
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde lavanta ve aronya üreticisi 18 kişinin katılımı ile tarımsal teşkilatlanma konusunda eğitim toplantısı yapıldı.Lüleburgaz ilçesine bağlı Alacaoğlu Köyü Çilek Evi’nde gerçekleştirilen toplantıya Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Funda Eylem Özel, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdür Vekili Evren Gülpınar, Lüleburgaz İlçe Müdürü Ali Doğan, teknik personeller ile üreticiler katıldı.Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Özel, "Katma değeri yüksek olan aromatik ürünlerin yetiştirilmesinin ve bölgemizde üretiminin yaygınlaştırılması hem üreticilerimiz için hem de ülkemiz ekonomisi için önemidir.
Toprağın zenginliklerinden faydalanmaya devam eden İzmit Belediyesi, bu kez antioksidan özellikli süper meyve aronya üretimine başlıyor.İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğünde, zengin içeriği ile insan sağlığı ve beslenmesi açısından oldukça yararlı olan aronya meyvesinin ekim işlemlerine Emirhan Mahallesi Alternatif Ürünler Bahçesi’nde başlandı.
Toprağın zenginliklerinden faydalanmaya devam eden İzmit Belediyesi, bu kez antioksidan özellikli süper meyve aronya üretimine başlıyor.İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğünde, zengin içeriği ile insan sağlığı ve beslenmesi açısından oldukça yararlı olan aronya meyvesinin ekim işlemlerine Emirhan Mahallesi Alternatif Ürünler Bahçesi’nde başlandı.
Trabzon'un Düzköy ilçesinde kaymakamlık tarafından başlatılan "Ahududu Yetiştiriciliği Projesi" ile kent ekonomisine katkı sağlanmasına çalışılıyor - Üretici Erol Çakmak: - "İlçede insanlar geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Ancak bu meyvenin yetiştirilerek, geliştirilmesi bizler için çok iyi olur" - Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu: - "Pazarlama konusunda sıkıntıları var. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Alanda gördüğümüz boş arazileri de nasıl değerlendirebiliriz diye araştırıyoruz. Hatta aronya meyvesini bile burada deneme dikimleri yapıp, çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışacağız"
Ana vatanı Kuzey Amerika olan fakat Türkiye şartlarında da yetişen Süper meyve olarak bilinen aronya meyvesi İzmit Belediyesi tarafından üretilecek.İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğünde İzmit Belediyesi tarafından başlatılan tarımsal üretim hamlesine bir yenisini daha eklendi.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce ilki 2017 yılında düzenlenen Aronya Hasat Şenliği’nin 4.’sü yapıldı.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek: - "İki meyve de üzümsü meyveler grubundan olup insan sağlığı açısından bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle oldukça önemli. Yüksek miktardaki antioksidan ve antosiyanin içeriği ile eczacılıkta da kullanılmaktalar"