Malatya'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Arslantepe Höyüğü'nde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler nedeniyle önemli bir hasar oluşmadığı belirtildi.
Malatya'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Arslantepe Höyüğü'nde bulunan heykel ve kabartmaların replikaları, kar altında kaldı.
Arslantepe Höyüğü'nde arkeolojik kazı çalışmaları başladı
Malatya'da, 7 bin yıllık geçmişiyle aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı yer olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde birinci yılını tamamlayan Arslantepe Höyüğü'nün bu unvan sayesinde yurt dışında tanınırlığı daha da arttı - Malatya Müze Müdürü Samet Erol: - "Arslantepe dünyada bilinilirliği artan, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da ilgili gören bir yer konumunda"
İngiliz tarihçi Hughes ve ekibi Arslantepe Höyüğü'nde belgesel çekimleri yaptı
Arslantepe Höyüğü'ndeki kral Tarhunza'ya kardan pelerin
Kadınların bir araya gelerek yaptıkları köfte, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlere de kargoyla ulaştırılıyor - Derme Kadın Kooperatifi Başkanı Reşide Keçeli: - "Meşakkatli bir yemek ama Türkiye'nin her yerine gönderebiliyoruz"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı: - "Arslantepe'ye yakışır bir projeyle önceliğimiz karşılama merkezini yapmak olacak"
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Öcal Oğuz: - "Malatya aynı zamanda doğal miraslarıyla çok zengin. Malatya'nın gölleri, Ramsar alanları, UNESCO listelerinde kendine yer bulabilir"
Malatya'da, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Arslantepe Höyüğü'ndeki kazılarda bulunan 250 mühür baskısının analizi yapılarak bürokrasinin izlerine ulaşılmaya çalışılıyor - Höyükte 30 yıl kazı başkanlığı yaptıktan sonra emekli olan Prof. Dr. Marcella Frangipane: - "Birkaç yıl önce bir mabet bulduk. O tapınak, saraydan daha eski, milattan önce 3 bin 600 yıllarına tarihleniyor. Tapınak içinde 200-250 mühür baskısı bulduk. Bu yıl, bu mühür baskıları üzerinde çalışıyoruz" - Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli: - "Her mühür bir insan demek, demek ki burada 250 aile vardı, insanlar vardı ve onlar saray ile bağlantılıydılar, sarayda çalıştılar, memurdular"
Arslantepe Höyüğü'nde 24 mezar ve 6 ev kalıntısı bulundu
Malatya'da, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Arslantepe Höyüğü'ne ziyaretçi sayısı artıyor - İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman: - "26 Temmuz'da listeye girdik aradan geçen süreçte günlük ortalama 300-400 ziyaretçi almaya başladık. Bunun önümüzdeki sezon daha da artacağını öngörüyoruz" - "Bölgeyi Arslantepe merkezli çok güzel bir destinasyon haline getireceğiz"
Yaklaşık 60 yıldır Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde kazılar yapan İtalyan ekip, höyüğün UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alınmasının onurunu yaşıyor - Kazı ekibine öğrenciyken katılan ve şu an kazı başkanlığı yapan Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli: - "Bizim gibi bilim insanları burayı ve önemini biliyorduk, şimdi UNESCO ile Arslantepe'nin önemini dünya anladı" - Höyükte 30 yıl kazı başkanlığı yaparak emekli olan Prof. Dr. Marcella Frangipane: - "Buranın önemini anlatmak için 2013'te UNESCO'ya başvurmak için harekete geçtik. 8 yıllık çalışmayla iyi sonuç elde edildi, çok memnunum"
Malatya Valisi Aydın Baruş: - "Bu güzel yerin, tüm insanlığa hizmet eder hale gelmesi ve ziyarete açık olması için alanda insanlarımızın rahatça hareket edeceği bir ortam sunmamız gerekiyor" - Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: - "Karşılama alanlarının, simülasyon merkezinin ve sosyal donatı dediğimiz mekanların olması, ayrıca yine etkileşim alanı içerisine girebilecek bir kütüphanenin yapılması noktasında Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte ortak bir çalışma içerisine girmemiz lazım"
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü'nün Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildiği duyuruldu.