İnsanlık yıllar sonra gözünü yeniden Ay'a çevirdi. Bu kapsamda Orion uzay aracını taşıyan Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin geçen ay fırlatılmasıyla Artemis I mürettebatsız test uçuşu başlamıştı. Artemis I mürettebatsız test uçuşu, Orion uzay aracının Meksika açıklarına inerek Dünya’ya dönmesiyle tamamlandı. NASA'dan yapılan açıklamada, Apollo 13'ün mesafe rekorunu aştığı kaydedildi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Orion uzay aracı eve dönüyor. Orion Artemis 1 görevi kapsamında 16 Kasım'da Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketiyle uzaya fırlatılmıştı. Şaşırtıcı görüntüler yakalayan araç şimdi Dünya'ya dönüş yolculuğuna başladı. Orion, yakaladığı 'Hilal Dünya' görüntüsüyle ise nefesleri kesti. NASA o görüntüyü "Bu biziz" diyerek paylaştı.
Artemis I görevi kapsamında Ay'a giden Orion kapsülü, Ay yüzeyinin akıllardan kolay kolay çıkmayacak fotoğraflarını yakaladı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ise Orion'un çektiği Ay fotoğraflarını resmi hesabından paylaştı. Tüm dikkatlerin Ay'a çevrilmesini sağlayan fotoğraflar gerçekten de olağanüstü görünüyorlar.
16 Kasım'da Dünya'dan fırlatılıp Ay yolculuğuna başlayan Orion kapsülünden yeni haberler gelmeye devam ediyor. Gün içinde Ay'a varması için nefeslerin tutulduğu kapsül beklenen gelişmeye imza attı. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Ay'a dönüş projesi olarak bilinen "Artemis" misyonuyla fırlattığı Orion kapsülünün, Ay'ın arka yüzünde yörüngeye ulaştığı belirtildi. NASA'dan yapılan açıklamada, Orion'un,128 kilometre ile Ay'ın yörüngesinde yüzeye en yakın konumuna geldiğini duyurdu.
NASA'nın Artemis 1 göreviyle uzaya gönderdiği Orion uzay aracı için artık nefesler tutuldu. Uzay aracı, artık Ay'a ulaşmaya hazırlanıyor. Orion, Ay yolculuğundan birkaç selfie göndermeyi de başardı. Artemis 1 görevi çarşamba günü Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden NASA'nın şimdiye kadar inşa ettiği en güçlü roketin fırlatılmasıyla başlamıştı.
Artemis 1 uzay aracı, NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) tarafından uzaya fırlatıldı. Artemis 1 roketi 29 Ağustos ve 3 Eylül olmak üzere toplamda 2 kez gerçekleştirilen denemelerin ardından bugün uzaya gönderildi. Peki, Artemis 1 uzay aracı nedir? İşte NASA'nın Florida'daki merkezinden başarılı bir şekilde uzaya fırlatılan Artemis 1 hakkında ayrıntılar...
29 Ağustos'ta denediler olmadı... 3 Eylül'de bir kez daha denediler, yine olmadı... Sorunlar ve kasırgalar derken NASA'yı tekrar Ay'a odaklayacak, Uzay Fırlatma Sistemini (SLS) uzaya taşıyacak Artemis 1 programı bir türlü başlatılamamıştı. Bu durum, aylardır "Beni Ay'a uçurun" diyen Artemis 1'e "nazar değdi" şeklinde yorumlara yol açmıştı. Ancak Artemis 1 için büyük gün geldi çattı. Roket sonunda fırlatıldı!
NASA'nın Ay'a fırlatacağı Artemis I misyonu durmadan erteleniyor. Bu açıdan "nazar değdi" yorumlarına yol açan görev, Nicole Kasırgası nedeniyle yine ertelendi. Roketin ilk olarak ağustosta fırlatılması planlanıyordu ancak inanılması oldukça zor bir durum ortaya çıktı. Muhtemelen NASA bile bu kadar erteleme yaşanmasını beklemiyordu. Yeni roket, eğer fırlatılabilrse NASA'nın 1972'deki Apollo 17 roketinden sonra Ay'a göndermek için ikinci denemesi olacak.
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) günlerdir çıkan engeller nedeniyle uzaya gönderemediği Artemis roketinin eylül, en geç ekim ayı içerisinde fırlatılması bekleniyordu. Ancak bu beklenti de tutmadı. Artık "nazar değdi" yorumlarının gelmesine sebep olan Artemis resmi olarak kasım ayına ertelendi. Şimdi uzay meraklılarının tüm dileği Ay'ın etrafında dolaşacak aracın kasım ayında sağ salim yolculuğa çıkmasından yana.
NASA, merakla beklenen Artemis 1 görevini başlatmak adına üçüncü bir deneme yapmak için yeni bir program oluşturdu. NASA, tarihi görev Artemis 1 kapsamında Yeni Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketini fırlatmak için iki deneme yapmıştı ancak iki deneme de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Yaşanan teknik sorunlar NASA'nın peşini bırakmayınca roket bir türlü fırlatılamamıştı. Bu durum, "Artemis 1'e nazar değdi" gibi ilginç yorumlara yol açmıştı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Artemis 1 görevi kapsamında 29 Ağustos'ta ve 3 Eylül'de yeni nesil Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketini uzaya fırlatmaya çalışmış ancak yaşanan teknik sorunlar NASA'nın peşini bırakmayınca roket bir türlü fırlatılamamıştı. Yeni gelen bilgilere göre NASA, SLS roketinin onarımını tamamladı. Mühendisler, yakıt sızdıran contaları değiştirdi. Tarihi fırlatmada sona doğru yaklaşıyor olabilir, yakında roketin uzaya çıktığına tanık olabiliriz.
29 Ağustos'ta denediler olmadı... 3 Eylül'de bir kez daha denediler, yine olmadı... NASA'nın Uzay Fırlatma Sistemini (SLS) uzaya taşıyacak Artemis 1 programına nazar değdi. Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) hidrojen sızıntısı nedeniyle bir türlü uzaya çıkamadı. NASA ise önümüzdeki günlerde yeni bir deneme yapmayı düşünmüyor.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tekrar Ay'a gitmek için ilk adımı sonunda atıyor. Ajans ilk adımı aslında 29 Ağustos'ta atmayı planlıyor ve Artemis görevi çerçevesinde Orion Uzay Aracı'nı Ay yörüngesine taşıyacak Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketini fırlatmayı hedefliyordu. Ancak teknik arıza şüphesi nedeniyle fırlatma ileri bir tarihe ertelenmişti. NASA yeni fırlatmanın 3 Eylül Cumartesi günü yapılacağını açıkladı.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay uçuşlarıyla yakaladığı şöhreti yeniden kazanmak için ilk adımı bugün atacak. Ajans, Florida'da yeni nesil mega roketi Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) ve roketin taşıması için tasarlanan Orion kapsülünü deneme uçuşu için uzaya fırlatacak. Uçuş öncesi Kennedy Uzay Merkezi'nde hazırlıklar tamamlandı. Fırlatmaya hazır bekleyen Artemis 1 roketinin, TSİ 15:33'te fırlatılması bekleniyor. Roket, Ay'ın çevresinde insansız uçuş gerçekleştirecek.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni nesil mega roketiyle geçmişte Ay uçuşlarıyla yakaladığı şöhreti yeniden kazanmaya hazırlanıyor. NASA, gelecek hafta Orion kapsülünü deneme uçuşu için uzaya fırlatacak.