Son dönemde maaşlar, çalışma şartları ve popülarite, bazı mesleklere ilginin kaybolup bazı mesleklere de ilginin artmasına neden oldu. Bunlardan biri de aşçılık. Popülerliği giderek artan aşçılık için pek çok kişi mühendisliği, öğretmenliği ya da grafikerliği bırakıp bu işe yönelmek üzere eğitim almaya başlıyor. Yurt dışında çalışma imkanlarının da fazla olduğu belirtilen meslekte stajyerin bile 3 bin dolar kazandığı, kıdeme göre maaşların 5 bin, 6 bin ve hatta 10 bin dolara çıktığı aktarıldı.
Zor mesleklerden olan ve stresli çalışma ortamlarıyla bilinen aşçıların maaşları gündem oldu. Dünyanın birçok yerine aşçı yetiştiren Bolu'nun Mengen ilçesinde yer alan meslek yüksek okulu birçok öğrenci yetiştiriyor. Doç. Dr. Osman Çavuş ise kendilerinin yetiştirdiği aşçılarının çoğunun yurt dışında çalıştığını ve iyi bir aşçının 30 bin dolardan aşağı kazanmadığını belirtti. Mengen'de yetişen aşçılardan Cumhurbaşkanlığında görev yapanların da olduğu belirtildi.
Antalya'da özel yurtta üniversite öğrencisi M.S.T'yi öldüren sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına yapılan itiraz reddedildi.
Eski ABD başkanı Barack Obama ve ailesinin özel aşçısı, Obama ailesinin Massachusetts'teki evinin yakınında kürek sörfü gezisinde meydana gelen bir kazada öldü. 45 yaşındaki Tafafi Campbell’in cansız bedenine birkaç saat süren arama çalışmalarının sonucunda ulaşıldı.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana depremlerin ardından kente gönüllü gelen Beyoğlu Belediyesi aşçıları, yaklaşık 3 aydır afetzedeler için yemek hazırlıyor.
Aşçı kelimesi günümüzde oldukça popüler olan bir meslek grubunu ifade eden bir kelime olurken genellikle yanlış olarak söylenmesinden kaynaklı olarak yazarken de yanlış ifade edilmektedir. Türkçede yer alan birçok kelimenin sesli dilde yanlış ifade edilmesi imla kurallarını da etkilemektedir. Kelimelerin doğru ifadeleri Türk Dil Kurumu kılavuzlarından kolaylıkla öğrenilebilir. Peki aşçı mı ahçı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Antalya'da özel yurtta üniversite öğrencisi M.S.T'yi öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay'a gelen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görevli aşçılarca pişirilen yemekler, depremzedelere 3 öğün dağıtılıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İngiltere'den Adıyaman'a gelen aşçılar, depremzedelere ve güvenlik personellerine günde 3 öğün yemek pişiriyor.
Defne ilçesine gelen 20 kişilik ekibin, AFAD ve Türk Kızılay ile koordineli hazırladığı günlük 1500 kişilik yemek afetzedelere ulaştırılıyor. - TBMM Bilgi İşlem Başkan Yardımcısı Ayhan Okurer: - "Vatandaşlarımıza bir nebze olsun faydamızın dokunması bizi manevi olarak da çok mutlu ediyor"
Konya'da bahşiş paylaşımı konusunda tartıştığı iddia edilen iş arkadaşı garsonu bıçakla öldüren aşçı Mustafa D'nin müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
"Kraliçe'nin 2008'deki Türkiye ziyaretinde, perhizine uygun porsiyon ve içerikte bir İngiliz menüsü düşünülürken, Kraliçe'nin Türk yemekleri yemesinde ısrarcı oldum" - "Kraliçe'den bir hafta önce Buckingham Sarayı'ndan gelen bir ekip, saray kuralları ve Kraliçe'ye yapılacak hizmetler konusunda otel çalışanlarına eğitim verdi" - "Türk mezelerinden oluşan başlangıç tabağı, cızbız alaturka ve sütlaçtan oluşan menüyü, Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip keyifle yedi"
"Anadolu mutfağının asırlık formüllerine baktığımızda, her bir reçetenin beden ve ruh arasındaki hassas terazide hazırlandığını görüyoruz. Halihazırda, tüm dünyada insanlar sağlıklarını geri kazanmak ve sürdürülebilir sağlık için organik ürünlere ve yerel mutfaklara yöneliyorlar. Bu gidişatın, mutfağımızın tanıtımı için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum" - "Yaşamın her alanına sirayet eden Mevlevilik müessesinin en önemli etkilerinden birini mutfak kültürü üzerinde görüyoruz. Edeple, adapla yoğrulmuş mutfak pratikleri, manevi eğitimin bir parçası haline gelmiştir. Dervişler eğitimlerine mutfakta başlamıştır. Sadece yemek pişirmeyi ve biyolojik bir ihtiyacı karşılamayı değil, Allah'ın insanlara lütfettiği rızka hürmeti öğrenmişlerdir"
MasterChef 2022 Onur kimdir? sorusu gündemde yer alıyor. Ekranların sevilen yemek yarışması programında ana kadro düelloları devam ediyor. 3 Ağustos 2022 Çarşamba akşamı yayınlanan bölümde ana kadroya kalan Onur Biçim, izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Peki MasterChef Onur kimdir? MasterChef ana kadro yarışmacısı Onur Biçim nereli, evli mi, kaç yaşında, mesleği ne? İşte MasterChef 2022 ana kadro 3.yarışmacısı Onur Biçim...
Adana Şefler Kulübü'nün tanıtım kokteyli yapıldı
KAÜ Turizm Fakültesi Sarıkamış Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Karabayır: - "Öğrencilerimiz, burayı tercih etme durumunda batıdaki üniversitelerimizden hiçbir farkımızın olmadığını, uygulamalarını çok rahat yapabileceklerini, dünya mutfağını öğrenebileceklerini görecek" - "Altyapımız yerinde, yurtlarımız tam kapasiteyle çalışıyor. Ayrıca burası turizm bölgesi olduğu için öğrencilerimizin otellerde, restoranlarda uygulama imkanı da var"
Antalya'da özel öğrenci yurdunda aşçı olarak çalışan İhsan Güney (38), yurdun yemekhanesinde üniversite öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul'un (18) başını satırla kesip, göğsünün üzerine koydu. Güney'in olayı gerçekleştirdikten sonra, "Deccal'i vurdum" diye bağırdığı belirtildi.
Suudi Arabistan'da kraliyet ailesine 18 yıl yemek yapan Hüseyin Doğruöz: - "Türk mutfağı hak ettiği yerde değil, ileriye taşımak lazım. Bunun için çok mücadele ettim" - "Kral Abdullah'ın evinde 8 yıl çalıştım, restoran ve otellerini de 10 yıl yönettim. Türkiye'den yüzlerce insanı oraya götürerek, iş sahibi olmasını sağladım. Çok iyi ustaları götürerek güzel şeyler yapmaya çalıştık ve başardık"
Düğün için yaptığı çorba kazanına düşen aşçı feci şekilde hayatını kaybetti. Irak'ın Zakho şehrinde yaşanan dehşet verici olayda aşçının ciddi yanıklara maruz kaldığı ve olay gerçekleştikten 5 gün sonra tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı belirtildi.
Japonya’da sattığı yemekten saç çıkmasını onuruna yediremeyen dükkan sahibi, özür dilemek için saçlarını kazıttı.
Tarih boyunca yüzlerce savaş yapılmıştır. Devletlerin sınırlarını korumak ya da genişletmek için yaptığı bu savaşlardan en ilginç olanı ise Haçova Meydan Muhaberesi olarak tarihe geçmiştir. Çünkü bu savaşta aşçılar büyük rol oynamıştır. Aşçılar savaşın akıbetini değiştirerek Osmanlı Devleti’nin zaferinin baş mimarı olmayı başarmıştır.
Son Dakika: Adalet Bakanlığı 13 bin 202 yeni personel alınacağını açıkladı. Adalet Bakanı Gül son dakika personel alım açıklamasında: "İnfaz koruma memuru, mübaşir, zabıt katibi, psikolog gibi çeşitli kadrolara 13 bin 202 yeni personel alıyoruz." dedi. Adalet Bakanlığı personel alım şartları ve başvurusu nereden nasıl yapılır sorusu gündem oldu. İşte Adalet Bakanlığı personel alım şartları ve son dakika kadro bilgileri...
Avusturya’nın başkenti Viyana'da yaşayan ve bir restoranda aşçılık yapan Türk vatandaşı Ömer Gül, gece saatlerinde şehirde düzenlenen silahlı saldırı anlarını anlattı. Gül, "Ne olduğunu anlayamadan silah sesleri gelmeye başladı. Bu sesler 10-15 dakika sürdü. Karşımızdaki restoranı baştan sona taradılar. Biz dışarıda oturan müşterilerimizi aşağıya yanımıza aldık" dedi.
İzmir'de bir süre avukatlık yaptıktan sonra yaşadığı strese dayanamayarak mesleğini bırakmak durumunda kalan 35 yaşındaki Duru İpek Doğan, çocukluktan beri meraklı olduğu aşçılığa yöneldi. 10 yıl boyunca avukatlık yapan Doğan, aile, miras ve iş hukuku davalarıyla uğraştı. Hayatını değiştirmeye karar veren 35 yaşındaki avukat, artık açtığı restoranda yöresel yemekler yaparak hayatını sürdürüyor.
Harran Üniversitesi Aşçılık Programı'nda eğitim gören öğrenciler, yöresel tatlarla modern Türk mutfağını birleştirerek hazırladıkları yemeklerle katıldıkları yarışmalarda hem derece elde ediyor hem de kentin gastronomi alanında tanıtımına katkı sağlıyor - Aşçılık Programı Başkanı Şükran Taşkın: - "Şanlıurfa'nın yöresel mutfağı ve modern Türk mutfağını birleştirerek katıldığımız yarışmalarda kentin yöresel tatlarını ön plana çıkarmaya çalışıyoruz" - Öğrencilerden Müslüm Keskin: - "Önceliğimiz kendi kültürümüzün yemeklerini öğrenmek"
İzmir'de 10 yıl avukatlık yapan Duru İpek Doğan, baktığı davaların kendisinde yarattığı psikolojik etki nedeniyle mesleğini bırakıp restoran açtı - Eski avukat Duru İpek Doğan: - "Eskiden yüksek mahkeme kararlarını okurdum şimdi yemek kitapları okuyorum, yeni yemekler araştırıyorum"
Türkiye'deki tüm Mevlevihaneleri ziyaret eden, bilenlere danışan ve Mevlana Celaleddin Rumi'nin eserlerini inceleyen aşçı Ulaş Tekerkaya, araştırmaları sonucu ortaya çıkardığı tarifleriyle Mevlevi mutfağını, kültürünü ve adabını tanıtmayı hedefliyor - Tekerkaya: - "Mevlevi ve Selçuklu mutfağını en iyi şekilde temsil etmek için elimden geleni yapıyorum. Yeni nesle, bu iş için yetişen öğrencilere ve meslektaşlarıma da 'Lütfen taklitten kaçının, aslı astarı olan şeyleri yapın' diyorum. Yemeklerimizi aslına uygun yapsınlar, kültürümüzü yanlış tanıtmayalım" - "Dünya üzerinde adına türbe yapılmış tek aşçı olan Ateşbaz-ı Veli Hazretleri'ni dünyaya duyuramıyoruz, buna çok üzülüyorum. İnsanların Ateşbaz-ı Veli'yi, Konya'yı, Mevleviliği, Selçuklu mutfağını araştırması, öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum"
Hüseyin Özer’in hayatı Müslüm Gürses gibi filmlere konu olacak cinsten. Tokat’ın küçük bir köyünde başlayıp Londra’ya uzanan ibretlik bir yaşam...
Antalya'da düzenli spor ve sağlıklı beslenmeyle 7 ayda 151 kilodan 101'e düşen 45 yaşındaki aşçıbaşı Suat Ceylan, 21 kilo daha zayıflamayı hedefliyor - Aşçıbaşı Ceylan: - "Eskiye göre daha hareketli ve pozitifim. Önceden agresif ve sinirli bir yapım vardı. Kilolar azaldıkça hayatımdaki birçok şey değişti" - "Herkes 'Cerrahi bir işlem mi yaptırdın?' diye soruyor. Kendilerine sadece doğal beslenme ve sporla bunu başardığımı söylüyorum, inanamıyorlar"
İki yıl önce öğretmen olarak atandığı Ağrı’nın Diyadin ilçesine taşıdığı endişelerden dolayı gitmek istemeyen kızı ile birlikte, Denizli’den Diyadin’e gelen Bilal Küçük, burada iş yeri açtı.
Almanya'da yaşayan Oral Akköse, doğaya duyduğu özlemle Niğde'de Aladağlar Milli Parkı eteğindeki bir köye yerleşerek, hem şehir hayatından uzak doğal bir hayat sürdürüyor hem de bölgenin tanıtımına katkı sağlıyor - Oral Akköse: "Doğada olma hayalim vardı. Annem babam da sürekli doğadaydı, bahçede çalışmayı çok severlerdi. Böyle bir düşüncem olduğu için bir şeyler denemek istiyordum. Bu düşünceyle de bir adım attım, aşçılıktan ayrıldım, önceki hayatımı geride bıraktım" - "Ben artık büyük şehirde yaşamak istemem. Burada kuş sesiyle uyanıyorum"
Son günlerde dillerden düşmeyen beyaz sarayın gözde aşçısı, kasları ile gündemde. Herkesin merak ettiği bu emekli asker Andre Rush ile tanışmaya ne dersiniz? İşte beyaz sarayın gözde aşçısı...
Festival kapsamında düzenlenen yarışmada liseli aşçılar, ev hanımları ve genç şefler hünerlerini sergiledi
Festival kapsamında düzenlenen yarışmada liseli aşçılar, ev hanımları ve genç şefler hünerlerini sergiledi
UNESCO'nun gastronomi ve kültürel değerlerini tescillediği şehirlerden Gaziantep'te 40 yıldır aşçılık yapan Mehmet Ali Durak, kente özgü lezzetleri hem pişiriyor hem de onlarla ilgili şiirler yazıyor - Durak, yetkililerden alacağı destekle yemeklerin hikayelerini şiirlerle birleştirdiği kitap hazırlamak istiyor - Aşçı Mehmet Ali Durak: - "Yemeğe şiir mi yazılır? diyorlar. İnsanın sevgilisi yemek olunca, yazılıyor demek ki"
Sakarya'da, 22 yıl önce bulaşıkçı olarak girdiği restoranda zamanla profesyonel aşçı olmayı başaran 4 çocuk annesi Hatice Akman, mutfakta kendi menüsünü oluşturarak farklı lezzetlerdeki yemek ve tatlıları müşterilerin beğenisine sunuyor - Mesleğinde daha iyi hizmet vermek amacıyla 2014 yılında kurduğu Sakarya Aşçılar ve Pastacılar Derneği'nin başkanlığını yürüten, aynı zamanda Türkiye Aşçılar Federasyonunun Kadınlar Kolu Sorumlusu olmayı başaran Akman, kadın şeflere ve öğrencilere eğitim vermeyi, ev hanımlarını profesyonel mutfakla tanıştırmayı hedefliyor - Akman: - "Mesleğime aşığım. Aşçılık, tencerenin başına geçip yemek pişirmek değildir. Tabii ki bunu yapmak zorundayız ama hayal gücümüzü tabağımızda gerçekleştirebiliyoruz. Bu yüzden bir sanattır aslında"
Cıciang'da geliştirilen yapay zeka uygulaması "Günışığı Mutfağı", hijyen kurallarına uymayan aşçıları tespit ederek yöneticilere bildiriyor
Samsun açıklarında batan Panama bandıralı kuru yük gemisinden kurtarılan aşçı Tetiana Budko ile gemici Oleh Herashchenko, yaşadıklarını korku dolu anları anlattı - Tetiana Budko: - "Böyle bir kazadan kurtulmam büyük şans. Ölen arkadaşlarım için çok üzgünüm. Çok korkunç. Benim yanımda iki kişi soğuktan donmuştu. Çocukları vardı onların da. Ailelerine başsağlığı diliyorum" - Oleh Herashchenko: - "Sahil Güvenlik ekiplerine çok teşekkür ediyorum. Kurtulma şansımız çok azdı ama bizi kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye attılar"
Silahlı kavgada hayatını kaybeden Denizlispor amigosu toprağa verildi
Silahlı kavgada hayatını kaybeden Denizlispor amigosu toprağa verildi
Uluslararası Gastronomi Festivali'nde ünlü şefler yemeklerini sundu - Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: "Aslında sofra bir sanat. Şeflerimiz, doğadaki güzelliğin sofraya nasıl yansıdığını gösterdi. Büyük tasarım, inovasyon var. Gaziantep olarak bu konuda güçlü bir şekilde yolumuza deva etmek istiyoruz" - Tayland'da restoran işleten şef Fatih Tutak: "Elimden geldiğince kendimi Türk gastronomisine adamaya karar verdim. Bu toprakların her karışı ilham kaynağı"
Aydın'ın İncirliova ilçesinde başlayan kampta aşçılık ve pasta konusunda hünerlerini gösteren yarışmacılar, usta şefler tarafından kursa tabi tutuluyor
UNESCO tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay'da bir aşçı, ince dokunuşlarla karpuz üzerine ünlülerin resimlerini yapıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesince kentin yemek kültürünü gelecek nesillere aktarabilmek için kurulan Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi "küçük şeflere" de eğitim veriyor - Üçer aylık dönemler halinde aşçılık eğitimi verilen merkezde, 6-14 yaş grubu çocuklar da yaz boyunca düzenlenecek birer aylık eğitimlerle Gaziantep mutfağını tanıyacak - MUSEM Şefi Ahmet Uygun: - "Kuruluş amacımız, Antep mutfağının gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması. Bunun için de en güzeli küçüklükten itibaren öğretmek. Hem eğleniyorlar hem de öğreniyorlar" - Kursiyer Melek Mıhcıoğlu: - "İçli köfte, un helvası, irmik helvası yaptım. En çok un helvasını sevdim. Yemek yapmak zor değilmiş"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ünlü işletmelerde görev yapan lezzet ustası 22 şef, Moritanyalı meslektaşlarına Türk ve Osmanlı mutfağını tanıttı - TAŞPAKON Genel Koordinatörü Yılmaz Ede: - "Beklenenin çok üzerinde verimli bir çalışma oldu. Afrika'da bu eğitimlere büyük ihtiyaç var. Bizim de Türk mutfağını global manada tanıtmak için bu tür fırsatlara ihtiyacımız var"
Başkent Kolombo'da uluslararası bir otelin restoranında şef aşçı olarak çalışan Bolulu Erkan Bostancı, Türk mutfağının zenginliğini Asya'da tanıtıyor - Erkan Bostancı: - "Yemeklerimizi misafirlerimizin yüzde 99'u beğeniyor. Burada olmaktan gayet mutluyum" - "İlk geldiğimde burada hiç Türk yoktu. Şu an birkaç tane daha Türk var. Zaten benim de kariyer hayalim buydu. Hiç bilinmeyen bir ülkeye gidip mutfağımızı göstermek, tattırmak"
TAFED Başkanı Açıkgöz: - "Aşçıyı ihraç ediyoruz ama aşçıyla beraber Türk mutfağını da ihraç edebilmemiz lazım. Türk aşçıları, yurt dışına en iyi otellere gönderiyoruz ama onlar da kendi ülkesindeki yemek kültürünü oraya götürmeli" - "Bizim gençlerimiz, maalesef kuru fasulyeyi, kendi milli yemeklerini ve değerlerini öğrenmeden bir akıma kapılıyor, öncelikle yabancı mutfak hayranlıkları var. Kendi mesleğimizle ilgili bu ülkenin bütün değerlerine sahip çıkmamız lazım"
Muğla'da ODTÜ İşletme mezunu girişimci Aslı Aksoy, ilk defa yurt dışında tattığı "kuşkonmaz"ı, 42 dönümlük arazide üretip 10 ton ürün elde etti, köylü kadınlara istihdam sağladı - Kuşkonmaz üreticisi Aksoy: - "Vitamin ve folikasit zengini olan ürünün kilosu piyasada 25 lira ile 40 lira arasında satılıyor. Ürünümüzü Eskişehir'e gönderiyoruz, burada ürünün paketleme işleminin ardından yüzde 90'ı iç piyasada tüketiliyor, diğer kısmı ise Almanya'ya ihraç ediliyor"
UHD ve Türkiye Aşçılar Federasyonu iş birliğinde yürütülen "Down Şefler Türkiye" projesi kapsamında İzmir'de 3 down sendromlu, aşçılık eğitimine başladı - UDF Genel Başkanı Tuncay: "Proje kapsamında Türkiye genelinde 27 çocuğumuz istihdam edilecek"
16. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri kapsamında düzenlenen gastronomi yarışmalarında 8 altın, 8 gümüş ve 1 bronz madalya kazanarak yüzde 100 başarı elde eden Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri aşçılarını belediye de ödüllendirdi
İzmir'de, aynı iş yerinde çalıştığı müdürünü elle taciz eden ve daha sonra hakkında dava açılan bir kişi, mahkemede indirim yapılmadan 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Saniye saniye güvenlik kameralarına yansıyan olayda mağdur olan kadın, "Adalet yerini buldu. Tacize uğrayanlar hiç korkmasın, haklarını sonuna kadar savunsun" dedi. Taciz mağduru kadın, 2 ay önce yine aynı kişi tarafından tacize uğradığını belirtti.
ABD Başkanı Barack Obama'nın şimdiye kadar hiç bilinmeyen bir yönü olduğu ortaya çıktı.
İzmir’de yaşayan 27 yaşındaki Şeyda Karaoğlu’nun derece ile bitirdiği üniversiteden sonra aşçı olma hayalleri işsizlik süreci tarafından baltalandı.
Beyaz Saray'ın yardımcı aşçısı Sam Kass, Amerikan tarihinde ilk kez ABD Başkanı Barack Obama'nın ürettirdiği iki ballı bira tarifini kamuoyuyla paylaştı.
”Ümit Usta” olarak tanınan ünlü aşçı Ümit Ömer Sevinç, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Dünyanın en şişman insanı olmak isteyen Amerikalı Susanne Eman internetten tanıştığı bir aşçı ile nişanlandı.
Antalya'nın Alanya ilçesi Mahmutlar beldesinde bir restoranda çıkan kavgada kimliği belirsiz bir kişi tarafından sol kulağı bıçakla kesilen aşçı, kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı.
Konya'nın Ak Partili Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşçı cuma namazı çıkışı bıçaklı saldırıya uğradı.