Aşı, tıp ve botanik alanlarında farklı anlamlarda kullanılan bir terimdir. Zayıflatılmış hastalık virüsü ve hastalık etkeninin parçaları ya da salgılarını içeren çözeltiye tıpta aşı adı verilir. Aşılar, insan veya hayvan vücutlarına verilen ve hastalıklara karşı bağışıklık kazandırmanın amaçlandığı bir uygulamadır. Canlı, ölü, subünit ve toksoid aşılar olmak üzere dört farklı türe sahiptir. Verem, kabakulak ve kızamık aşıları canlı; boğmaca aşısı ise ölü aşı kategorisinde yer alır. Tetanoz ve difteri toksoid aşılar olarak sınıflandırılırken grip ve Hepatit B subünit aşılara girer. Hastalığın olumsuz etkilerini ve ortaya çıkmasını engelleyen aşı uygulaması sonrasında antikorların vücutta uzun süre kaldığı görülmüştür. Botanik biliminde ise aşı, bitkilerde uygulanmakta olan tohumsuz üretim şekline denir.
Tunceli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Babaoğlu Elkhatroushi, gripten korunmanın en etkili yolunun grip aşısı olduğunu vurgulayarak, özellikle risk gruplarının aşılanmasının önemine dikkat çekti.
Yepyeni, daha bulaşıcı ve hızla yayılıyor: Koronavirüsün yeni varyantı XEC kontrolü ele alıyor! Dünyanın 21. yüzyıldaki en büyük kabuslarından biri olan Kovid-19'un Omikron varyantının alt varyantlarından XEC, Avrupa'da endişe yarattı. Avrupa ülkelerinden biri ağustos ayında zirveyi gördü. Uzmanlardan XEC varyantı için uyarılar geldi. Peki XEC varyantının belirtileri neler?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği (mpox) virüsüne karşı aşı çalışmalarında olumlu sonuç "MVA-BN" için ön yeterlilik alan ilk aşı olduğunu duyurdu.
Akciğer kanseri aşısıyla ilgili tüm dünyayı umutlandıran haber geldi: Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. İlk doz aşı İngiltere’de bir hastaya yapıldı. Klinik çalışmalar Türkiye dahil yedi ülkede devam ederken, 130 hasta üzerinde denenecek. Öte yandan söz konusu kanser aşısı, Türk doktorlar Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurucuları olduğu BioNTech tarafından üretiliyor.
Strep A bakterisinin yol açtığı menenjit, tedbir alınmadığında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzmanlar, menenjitin önlenmesinde aşılamanın önemine vurgu yapar. Menenjit aşısı, enfeksiyona karşı bağışıklık sistemini güçlendiren etkili bir savunma mekanizmasıdır. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır?
Tetanos (Tetanoz) aşısı, 1920'lerde geliştirilmiş ve 1940'larda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu aşı, hastalığın kontrol altına alınmasında büyük bir başarı sağlamış ve tetanoz vakalarını önemli ölçüde azaltmıştır. Aşı, toksinlerin etkisiz hâle getirilmiş bir formunu içerir, bu nedenle vücut, gerçek enfeksiyonla karşılaştığında ona karşı bağışıklık geliştirir.
Tetanos (tetanoz), önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen, dünya genelinde hâlen ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Aşılar ve yara bakımı konusundaki farkındalık, tetanosun (tetanozun) önlenmesinde kritik rol oynar. Tetanos (tetanoz) aşısının düzenli olarak yapılması ve yaralanmalarda hemen tıbbi yardım alınması, hastalıktan korunmanın en etkili yollarıdır.
Dünyaca ünlü ilaç şirketi AstraZeneca, onlarca insanın ölümüne neden olduğu iddia edilen Kovid-19 aşıları yüzünden toplu davada yargılanıyor. Şirket, mahkemeye verdiği ifadede ilk önce aşıların içerisindeki bir yan etkinin insanların ölümüne yol açmadığını iddia etmiş olsa da yoğun hukuki mücadelenin ardından itiraf etti. AstraZeneca'nın mağdur olan kişiler tarafından açılan toplu davada yaklaşık 100 milyon poundluk bir tazminat ödemesi gerekebilir.
Dünyada aşılamanın henüz istenilen düzeye gelmediğini söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzm. Dr. Esra Çakmak Taşkın, "Dünyada yaklaşık 20 milyon eksik aşılı veya aşılanmamış çocuk bulunmaktadır. Özellikle son birkaç yıldır dünyada kızamık, difteri, boğmaca ve diğer bazı aşı ile önlenebilen hastalıklarda salgınlar yaşanmaktadır" dedi.
Corona virüsü salgınıyla mücadele için geliştirilen, Pfizer'ın Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurucu ortakları arasında olduğu BioNTech aşısı hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Florida'nın sağlıktan sorumlu bakanı Dr. Joseph Ladapo, Biontech aşılarıyla ilgili "Bu aşılar insanlarda kullanım için uygun değildir" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulunda Sağlık Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin konuşmasında, "Çocukluk çağı bağışıklama programındaki kuduz, Hepatit A ve suçiçeği gibi üç aşıyı teknoloji transferi ile Türkiye'de üreteceğiz. Bağışıklama programındaki diğer tüm aşılar Hıfzıssıhha'da üretilecek. 2028'de tüm aşılar yüzde 100 Türkiye'de üretiliyor olacak." ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı, “Aşı Takip Sistemi (ATS) kaynaklı aşılarda tehlike olduğu” iddialarıyla ilgili yanıt verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada 'ATS kaynaklı aşılarda tehlike olduğu' iddiaları yalanlandı.
Hastalıklardan korunmada önemli bir yeri olan bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara karşı en güçlü silahlardan biridir. Doç. Dr. Rıdvan Sivritepe, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte artan enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek önerilerde bulundu.
Dünya ağır yaralı olarak ayrıldığı koronavirüs pandemisi sonrası yeni bir virüsün kıskacında. Koronavirüsün bir varyantı olan Eris, şimdiden 51 farklı ülkede yayılım gösterdi. Uzmanlar Eris varyantı hakkında çok kritik açıklamalarda bulundu. İşte bütün detaylar!
LeBron James'in oğlu Bronny, yaptığı antrenman esnasında kalp krizi geçirmişti. Durumu stabil olan Bronny, yoğun bakım ünitesinden çıkarılmıştı. Ünlü iş insanı Elon Musk, Bronny'nin kalp krizinin nedeninin Covid-19 aşısının olabileceğini iddia etti.
Kızamık hastalığı son günlerde Türkiye'nin gündemleri arasında yer alıyor. Türkiye'de salgın haline gelen kızamık sadece çocukları değil yetişkinleri de etkiliyor. Çocukken aşı yaptırmasına rağmen 35 yaşında kızamık olan Gülşah Becerikli Aksan, yaşadığı kızamık belirtilerini anlattı.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı Prof. Dr. Aykut Özkul öncülüğünde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının (TÜSEB) desteğiyle yerli aşı geliştirme çalışmalarına başlandığını bildirdi.
Ardahan'da, SAT-2 serotipi hastalığı sonrası büyükbaş hayvanların aşı işlemlerinin büyük bölümünün tamamlandığı canlı hayvan pazarlarından farklı illere sevkiyatlar başladı.
Kars'ta, SAT-2 serotipi hastalığı sonrası büyükbaş hayvanların aşı işleminin tamamlanmasıyla açılan canlı hayvan pazarlarından İstanbul, Mersin, Ankara ve Kayseri'ye sevkiyat yapıldı.
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, kızamık vakalarında büyük artış yaşandığını söyledi. Yavuz, kliniklerinde tedavi gören 2 erişkin hastadan 1'inin öğretmen olduğuna dikkat çekip "İstanbul'dan çok fazla vaka bildirimi gelmeye başladı, bir salgından söz edebiliriz gerçekten. Aşılama takviminde bir an önce eski oranlarımıza ulaşmamız gerekiyor" dedi. Kovid 19’un mevsimsel grip gibi görülemeyeceğini aktaran Yavuz, bazı merkezlerde test pozitiflik oranının yüzde 50'lere ulaştığını söyledi.
Rusya Gamaleya Ulusal Araştırma Merkezi'nde Sputnik V aşısının geliştiricilerinden Andrey Botikov, yakın arkadaşı tarafından evinde kemerle boğularak öldürüldü.
Kızamık hastalığı özellikle çocuklarda görülen enfeksiyon hastalıkları arasında yer alıyor. Oldukça bulaşıcı olan kızamık hastalığında aşının önemi her fırsatta belirtiliyor. Giderek artan kızamık vakaları hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar bu durumun ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.
Geliştirdikleri koronavirüs aşısıyla geçtiğimiz yıllarda tüm dünyadaki en çok konuşulan isimler arasında yer alan Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, şimdi de kanserle mücadele çalışmalarıyla gündem oldu. Almanya’nın dünyaca ünlü haftalık haber dergilerinden Focus’a kapak olan Türeci ve Şahin kanser aşısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce, piyasadan çekilme işlemi uygulanan tetanos-difteri aşısına ilişkin, "Aşının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmamıştır. Ancak son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulanmıştır" açıklaması yapıldı.
Koronavirüs pandemisi döneminde geliştirilen ve tüm dünyada tedavi sürecinde yayın olarak kullanılan MRNA teknolojisi şimdi de kanser için umut oldu. Çalışmalarda faz-3 aşamasına geçilen MRNA'lı aşılar bundan böyle kanser tedavisinde kullanılacak. Üstelik aşının Türkiye'de uygulanacağı tarih de belli. İşte kanser tedavisinde yeni bir dönemi başlatacak olan MRNA'lı aşılarla ilgili tüm detaylar...
Kars'ın Kağızman ilçesinde kuduz nedeniyle bir köyün karantinaya alınmasının ardından il genelinde sahipsiz hayvanlara karşı aşılama çalışması yürütülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya üzerinde eşit yapılmayan aşı dağılımının savunmasız insanları aşıdan mahrum bıraktığını açıkladı.
Aydın’ın Efeler ilçesinde hayvanlarda görülen "mavi dil hastalığı" nedeniyle 28 mahalle karantina altına alındı.
Yeni bir aşının çalışmalarına para karşılığı katılan kadın binlerce sivrisinek tarafından ısırmayı da kabul etmiş oldu. Carolina Reid isimli kadın, test yapılacağı günler aç bırakılmış yüzlerce sivrisinek tarafından ısırılıyordu. Sadece kolunun açık kaldığı özel bir kıyafetle sivrisineklerin olduğu odaya giren kadın, test çalışmalarının sonucunda sıtmaya yakalandı.
Covid-19 2019 yılından beri tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 birçok olumsuz duruma yol açıyor. Koronavirüse yakalanan kişilerin bu virüsü ilk günlerde fark edip izole olmaları toplum sağlığı için büyük önem taşıyor. Uzmanlar Delta ve Omicron varyantlarının belirtileri hakkında uyarıyor.
Geliştirdikleri mRNA teknolojili Pfizer/BioNTech koronavirüs aşısı ile dünya gündemine damgasını vuran Uğur Şahin ve Özlem Türeci'den bu kez kanser aşısıyla ilgili müjdeli haber geldi. Kovid aşılarında kullanılan mRNA teknolojisinin kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olmak için kullanılabileceğini söyleyen BioNTech kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kanser aşısıyla alakalı bir tarih de verdi.
Malavi 5 yaş altı tüm çocukları sıtmaya karşı aşılayacak
Kış aylarında virüsler çok daha bulaşıcı olabiliyor. Kapalı alanlar virüslerin hızlı bir şekilde bulaşmasına neden oluyor. Uzmanlar özellikle bu kış virüslerin artabileceğini belirterek hasta olan kişilerin yapmaları gerekenleri açıkladı. Bilinçli bir şekilde kendinizin ve çevrenizin hastalanma riskini azaltabilirsiniz.
Koronavirüs nedeniyle her şey değişti. Uzmanlar grip vakalarına karşı uyarıda bulundu. Bu yıl daha erken ve daha çok görülmesi beklenen grip vakalarının ağır seyredeceği tahmin ediliyor. Çocuklar ve yaşlılar aşı olmalı uyarısında bulunan Prof. Dr. Zafer Kurugöl “Altta yatan kronik hastalığı olanlar, gebeler, akciğer, kalp hastası olanlar, kilolu, özellikle beş yaş altı çocuklar mutlaka aşı olmalı” ifadelerini kullandı.
Covid-19 hayatımıza girdiğinden beri hem sağlık hem de sosyal açıdan birçok değişim yaşamamıza neden oldu. Toplumda birçok insan oldukça korunmasına ve aşı olmasına rağmen koronavirüse yakalandı. Yapılan araştırmalar daha önce Covid geçiren kişilerin bazı hastalıklara yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu buldu.
Komşu ülkemiz olan Yunanistan'da hızla artan Batı Nil vakaları tüm dünyayı tedirgin ediyor. Kolayca bulaşan Batı Nil virüsü belirtileri hakkında bilinçli olmak gerekiyor. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Batı Nil virüs hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Hatay'da balık ölümleri görülmesi üzerine inceleme başlatıldı
Çinli şirketin geliştirdiği "solunabilir" Kovid-19 aşısına onay verildi. CanSino Biotech'in geliştirdiği "Convidecia Air", Kovid-19 aşıları arasında enjektör yerine nebulizatör (fısfıs) ile tatbik edilen ilk örnek olacak.
Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Feyza Umay Koç: - "Özellikle okulların açılmasıyla birlikte çocukların gribe karşı korunması ve bulaşın önlenmesi için grip aşılarının yaptırılması büyük önem taşıyor"
Koronavirüsünün etkileri tüm dünyada devam ediyor. 2019 yılından itibaren tüm dünyayı etkileyen Covid-19 nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybetti. Doktorlar yeni varyantların çok daha tehlikeli olduğunu belirterek hatırlatma dozları hakkında uyarıyor.
Çocuk felci yıllardır devam eden bir hastalıktır. 1957’den beri yapılan aşılarla %99 oranında azalma görülse de hâlâ Afrika ve Asya’daki bazı ülkelerde görülmektedir. Londra’da yapılan araştırma sonucunda kanalizasyonda felce neden olan virüs tespit edildi. Uzmanlar çok hızlı yayılan çocuk felci hakkında uyarılarda bulundu. Çocuk felci nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?
Tüm dünyada 2019 yılından beri devam eden Covid-19 etkileri bu sene vaka sayılarında düşüş yaşandığı için azalmıştı. Ancak bilim adamları giderek artan vaka sayıları nedeniyle kışın karantina ve maskeler hakkında uyarılarda bulundu.
Antalya İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük: - "İki haftadır vaka sayıları, artık aşağıya doğru bir azalma eğilimi gösteriyor. Yoğun bakımda hasta sayısında da bir azalma var" - "Son dönemde vaka sayıları çok artmış olmasına rağmen hastane yükümüzün çok artmadığını gördük. Aşı hastane ve yoğun bakım yatışını azaltıyor"
Tunceli’de bir köy kuduz vakası nedeniyle karantinaya alındı
Koronavirüs vakalarının yeniden yükselişe geçmesi ile birlikte panik yaratan açıklamalar da peş peşe gelmeye başladı. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, hatırlatma dozu aşılarının sonbahar mevsiminden önce yaptırılması konusunda çağrı yaptı. Kayıpmaz ayrıca kovid geçirenlerin 14 gün süreyle virüsü bulaştırma risklerinin olduğunu söyleyerek 'maske' uyarısında bulundu.
Covid-19 etkileri bitmeden başlayan Maymun çiçeği hastalığı tüm dünyayı tedirgin ediyor. Giderek yayılan maymun çiçeği hastalığından korunmak için bilinçli olmak gerekiyor. Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili merak ettikleriniz için bu haberi okuyabilirsiniz.
Trakya'da "hatırlatma dozu" hareketliliği devam ediyor
Kırklareli'nde huzurevi sakinlerine "hatırlatma dozu" uygulandı
Trakya'daki hastanelerde "hatırlatma dozu" yoğunluğu sürüyor
DÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. İlyas Yolbaş: - "Aşının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Daha önce Kovid-19 aşısı olmamış ve hastalığı geçirmemiş kişilerin mutlaka aşı olması gerekiyor" - İl Sağlık Müdürü Mehmet Hakan Pamukçu: - "Bölge illerinin tümünde aşı oranlarının düşük olması nedeniyle bağışıklık sistemlerinde bazı eksiklerimiz var. Tüm Diyarbakırlı hemşerilerimiz, İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı tüm sağlık kahramanlarımızın verdiği aşılama hizmetlerinden faydalansın"
Antalya İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük: - "Elimizde kullanabileceğimiz en güçlü silah şu an için aşı. Toplumdan ricamız en kısa sürede hatırlatma dozlarını yaptırmaları"
Şanlıurfa'da Kovid-19 vaka artışına karşı aşı uyarısı
Trakya'daki hastanelerde "hatırlatma dozu" yoğunluğu oluştu
Hatırlatma dozu için gelenler, Yunusemre Devlet Hastanesinin aşı polikliniği önünde uzun kuyruk oluşturdu
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son iki haftada dünya genelinde Kovid-19 vaka artış oranının yüzde 30'a yükseldiğini açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşı ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
Kanser aşısı çalışmaları dünyanın dört bir tarafında devam ediyor. Bir süredir üzerinde çalışılan ve Covid-19 aşısına benzer teknoloji kullanılarak hazırlanan kanser aşısının erken sonuçları açıklandı. Araştırmacılar, kişiselleştirilmiş bir kanser aşısının "gerçekten umut verici" erken sonuçlar verdiğini söylüyor.
Ülke genelinde 27 Haziran-3 Temmuz'da 57 bin 113 kişinin testi pozitif çıktı, 25 kişi yaşamını yitirdi
Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) maymun çiçeği salgınını durdurmak için eyaletlere on binlerce maymun çiçeği aşısı göndermeye başladı.
ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) danışma kurulu, 6 ay üzeri çocuklar için COVID-19 aşısının onaylanmasını tavsiye etti. Bu gelişme, ülke çapında küçük çocuklar için aşıların dağıtımının büyük ihtimalle gelecek hafta başlayabileceği anlamına geliyor
Maymun çiçeği özellikle son zamanlarda en korkulan hastalıklar arasında yer alıyor. Ülkemizde henüz maymun çiçeği vakası görünmese de dünyada görülen vaka sayıları endişeye sebep oluyor. Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği vaka sayısı hakkında açıklama yaptı.
Meningokok hastalığı daha çok çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülmektedir. Bu hastalık için tek çözüm yolu aşı olmaktır. Çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan meningokok aşı ile önlenebilen enfeksiyöz hastalıklardandır. Bu hastalık ile ilgili bilinçli olmak hayat kurtarmaktadır.
Federal hükümet, maymun çiçeğine karşı Haziran’da 40 bin doz aşının temin edileceğini açıkladı.
Maymun çiçeği hastalığı son günlerde oldukça endişeye neden oluyor. Git gide artan maymun çiçeği vakaları akıllarda soru işaretlerine sebep oluyor. Uzmanlar toplumun maymun çiçeği hastalığı hakkında bilinçlenmeleri gerektiğini belirtiyorlar. Çiçek hastalığında kullanılan aşı ve ilaçlar maymun çiçeğinde de kullanılabiliyor.
Bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 147 milyon 625 bin 535 doza yükseldi
Bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 147 milyon 576 bin 861 doza yükseldi
Bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 147 milyon 542 bin 401 doza yükseldi
Dünyada ve ülkemizde görülen çok sayıda hastalık bulunuyor. Bu hastalıkların bazılarının çözümü aşı sayesinde aşılama düzeyinin yeterli seviyede olmaması birçok bebeğin ve kişinin ölümüne sebep oluyor. Her yıl 1,5 milyon kişi yeterli aşılama yapılmaması nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu nedenle aşılara önem verilmesi gerekiyor.
İğne yaptırmak orucu bozar mı? sorusunun cevabı Ramazan ayı münasebetiyle vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Ramazan ayı 2 Nisan Cumartesi günü başladı, 2 Mayıs Pazartesi akşamı ise sona erecek. Peki bu süre zarfında İşte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan bilginin ayrıntıları...
Bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 147 milyon 57 bin 130 doza yükseldi
Ramazan'da koronavirüs aşısı olmak orucu bozar mı? sorusunun yanıtı Ramazan ayında ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyen kişiler ile oruç tutmak isteyen vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Aşı randevusu alan vatandaşlar konuya ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. Ramazan'da koronavirüs aşısı olmak orucu bozar mı? Oruçluyken aşı olunur mu? sorularının yanıtına ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya haberimizden ulaşabilirsiniz...
Bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 146 milyon 881 bin 913 doza yükseldi
Son dakika haberi: Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan dikkat çeken bir uyarı geldi. Çocuklarda aşılama oranındaki düşüşe dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, en son 2009 yılında görülen menenjit vakasının bu yıl yeniden ortaya çıktığını duyurdu. Şu ana kadar 6 vaka tespit edildiğini belirten Ceyhan, "Uyarılarımız dikkate alınmadı. Müdahale edilmezse, bizde de polio vakalarının görünmesi yakındır." diye konuştu.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzin Zeren Öztürk: - "İnsanlar biraz rahatlamış gibi gözüküyor ama bu aşılar mutlaka olunmalı. Özellikle birinci basamağı oluşturan aile hekimleri ve diğer hekimlerin insanları yönlendirmesi gerekiyor"
Bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 146 milyon 377 bin 975 doza yükseldi
İç Anadolu'da vatandaşların önemli bölümü açık havada maske takmayı sürdürdü
2 Mart 2022 Çarşamba itibarıyla Bilim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca maske, HES kodu uygulamasına dair toplantıda alınan önemli değişiklikleri açıkladı. Buna göre HES kodu uygulamasının kaldırıldığı duyuruldu. Şimdi ise gözler, maçlara aşısız girilip girilemeyeceği sorusunun yanıtına çevrildi. Maçlara aşısız girilecek mi? Maçlara aşılı girmek zorunlu mu? İşte detaylar...
Tokat'ta 3 haftada 3 bin 126 doz TURKOVAC aşısı uygulandı
"TURKOVAC aşısı, ölümü önlemede çok etkili, yoğun bakıma gitmeyi önlüyor. Hastaneye başvuruyu önlemede de etkinliği çok yüksek" - "Aşımızda diğer inaktif aşılara karşı daha iyi koruyucu nitelikte olan bazı veriler ortaya çıktı"
İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç: - "Özellikle aşısını hiç olmamış 180 bin kişiye sesleniyorum; lütfen aşınızı herhangi bir sağlık tesisinden randevunuz olmasa bile yaptırmak için acele edin"
"Aşı olup, tedbirleri uygulamaya devam edersek salgının belini kırabiliriz"
Koronavirüsle mücadelede tam doz aşının önemi her defasında belirtilse de bu konuda henüz istenilen seviyeye gelinmedi. İki doz aşı olma oranının yüzde 85'e ulaştığı ifade edilirken, üçüncü dozda ise yüzde 40'da kalındı. Uzmanlar, vaka ve ölümlerin önüne geçmek için tam doz aşı çağrısı yaparken, bu sayede yeni varyantların da önüne geçileceğini söyledi.
"Aşılarımı olmamış olsaydım üçüncü defa geçirdiğim Kovid hastalığı belki de yaşamıma mal olacaktı"
Karlı yolları aşan sağlıkçılar yaylada Kovid-19 aşısı yapıyor
Bursa'da 103 yaşındaki kadın koronavirüsü yendi
Koronavirüs salgınında aşı geliştiren BioNTech firmasının CEO'su Uğur Şahin, dünyanın 10 yıl daha koronavirüsle yaşayacağını öne sürdü. Şahin, AFP haber ajansına verdiği röportajda, "Önümüzdeki on yıl boyunca virüsle yaşamak zorunda kalacağımızı kabul etmeliyiz" ifadelerini kullandı. Uğur Şahin ayrıca Omicron varyantına karşı aşıya ilişkin olarak da, BioNTech ve Pfizer'ın, özel olarak hazırlanan bir aşı üzerinde çalıştığını bildirdi.
Koronavirüs salgınında dünyanın umudu olan aşılar yeni çıkan varyantlara karşı sürekli kendisini yenilemeye çalışırken Biontech’den önemli bir son dakika açıklaması geldi. Biontech’ten yapılan açıklamada Omicron varyantını hedef alan aşının gecikeceği duyuruldu.
Avrupa Birliği ülkelerinin Afrika'ya bağışladıkları korona aşısından çok daha fazlasını, tarihi geçtiği için çöpe attığı öğrenildi.
İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner: - "Hastaneye yatanların yüzde 90'ı, aşısız ya da aşısını tamamlamamış, hatırlatma dozunu yapmamış kişilerden oluşuyor"
Vaka yoğunluğunun en çok arttığı illerden Çorum'da "hatırlatma aşısı" uyarısı
Son dakika haberi: Danimarka Covid-19 aşılama programını ilkbaharda sonlandırma kararı aldı. Öte yandan Danimarka hükümeti koronavirüs salgınını sosyal açıdan kritik hastalık kategorisinden çıkarırken 1 Şubat itibarıyla tüm kısıtlamaları da kaldırmıştı.